İçeriğe atla

Ölümcül özel durum hatası

Bilgi işlemde, ölümcül özel durum hatası veya ölümcül hata, bir programın durmasına neden olan ve bu nedenle kullanıcıyı işletim sistemine döndürebilen bir hatadır . Eğer bu olursa, programın işlediği veriler kaybolabilir. Ölümcül bir hata genellikle ölümcül bir sistem hatasından[1][2] ayırt edilir (MS Windows işletim sistemlerinde " mavi ölüm ekranı " olarak ürettiği hata mesajıyla halk arasında anılır). Ölümcül bir hata genellikle aşağıdaki durumlardan herhangi birinde oluşur:

  • Yasadışı bir talimat verilmeye çalışılırsa
  • Geçerli zil sesi veya CPU modunda bir işleme izin verilmezse
  • Eğer bir program bir şeyi sıfıra bölmeye çalışıra (bu bir sonsuzluk oluşturur) ölümcül hata ortaya çıkar

macOS ve Microsoft Windows gibi bazı sistemlerde, ölümcül bir hata, işletim sisteminin bir günlük bir veri kaydı oluşturmasına veya işlemin bir görüntüsünü (çekirdek dökümü ) kaydetmesine neden olur.

Kaynakça

  1. ^ "Fatal error". Webopedia. September 1996. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Stop error". Webopedia. 31 Temmuz 2003. 23 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows 1.0</span> 1985te piyasaya sürülen ve MS-DOS üzerinde yükselen ilk Windows sürümü

Windows 1.0, Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz (GUI) içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ilk sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Süper bilgisayar</span> döneminde aşırı güçlü olan bilgisayar

Süper bilgisayar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanabilir. Süper bilgisayarlar bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlamıştır. Günümüzde süper bilgisayarlar saniyede yüzlerce trilyon işlem yapar hale gelmiştir. Örneğin, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı saniyede 136,8 trilyon kalıcı işlemle Amerika'da Lawrance Livermore National Laboratuvary isimli ulusal laburatuarın kullanımındadır Süper bilgisayarlar ilk defa 1960'larda Seymour Cray tarafından Control Data Corporation'da tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Kayıt Defteri</span>

Windows Kayıt Defteri, Microsoft Windows 32-bit, 64-bit, sürümleri ve Windows Mobile'da işletim sisteminin seçeneklerini ve ayarlarını tutan bir dizindir. Bu dizin tüm donanımların, işletim sisteminin, çoğu yazılımın, kullanıcıların ve KB'nin ayarlarını tutar. Kullanıcı Denetim masasında ayarlarda bir değişiklik yaparsa bu değişiklikler kayıt defterine yansır ve orada tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Çekirdek (bilgisayar bilimi)</span>

İşletim sistemi çekirdeği, kısaca çekirdek (kernel), işletim sistemindeki her şeyin üzerinde denetimi olan merkezi bileşenidir. Uygulamalar ve donanım seviyesindeki bilgi işlemleri arasında bir köprü görevi görür. Çekirdeğin görevleri sistemin kaynaklarını yönetmeyi de kapsamaktadır. Genellikle çekirdek, işletim sisteminin temel bir elemanı olarak, yazılımın fonksiyonunu yerine getirebilmesi için kontrol etmesi gereken kaynaklar için düşük seviye soyutlama katmanı sağlayabilir. İşletim sistemi görevleri, tasarımları ve uygulanmalarına göre farklı çekirdekler tarafından farklı şekillerde yapılır. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar ana bellekte kalır.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS 8</span>

Mac OS 8, Apple şirketinin Apple Macintosh işletim sistemi ve klasik Mac OS serisinin üyesidir. Apple Computer tarafından, 26 Temmuz 1997 tarihinde tanıtıldı. Bu, System 7'nin ardılı ve Mac OS 9'un öncülüdür. System 7'nin 7.6 güncellenmesinin "Mac OS 7.6" adı altında tanıtılmasına rağmen, Apple bu sürümden başlayarak "System" isminden vazgeçti ve "Mac OS" adını kullandı. Mac OS 8 ilk iki hafta içinde 1,2 milyon kopya satarak Apple'ın en başarılı işletim sistemlerinden biri olmuştur. Mac OS 8.1, HFS Plus olarak bilinen yeni, daha verimli dosya sistemini tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">MSConfig</span>

MSConfig, Microsoft Windows işletim sisteminde yer alan bir yapılandırma menüsüdür. Başlangıçta çalışacak yazılımı, aygıt sürücülerini ve Windows hizmetlerini devre dışı bırakabilir, yeniden etkinleştirebilir veya önyükleme parametrelerini değiştirebilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Ekran Okuyucusu (Windows)</span>

Ekran Okuyucusu, Microsoft Windows'da bulunan hafif bir ekran okuyucu yardımcı programıdır. Narrator, Windows için daha temel uygulamalardan birinde iletişim kutularını ve pencere denetimlerini okur. Profesör Paul Blenkhorn tarafından 2000 yılında geliştirilen bu yardımcı program, Windows işletim sistemini görme engelli ve görme engelli kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirdi.

ps (Unix)

Çoğu Unix benzeri işletim sisteminde, ps programı o anda çalışan işlemleri görüntüler. "top" adındaki bir başka Unix yardımcı programı ise çalışan süreçlerin gerçek zamanlı bir görünümünü sağlar.

Uzak Masaüstü Hizmetleri (RDS) ya da Terminal Hizmetleri Windows Server 2008 ve önceki sürümlerinde, kullanıcının bir uzak bilgisayar veya sanal makinenin bir bilgisayar ağı bağlantısı üzerinden kontrolünü ele geçirmesine olanak sağlayan Microsoft Windows bileşenlerinden biridir. Uzak masaüstü yazılımıdır. RDS, Microsoft'un Windows istemci yazılımı ve RDS çalıştıran bilgisayarın tüm masaüstünün Uzak Masaüstü Protokolü'nü (RDP) destekleyen bir uzak sanal makinesine erişebildiği ince istemci uygulamasıdır. RDS ile, yalnızca yazılım kullanıcı arayüzleri istemci sistemine aktarılır. İstemci sistemindeki tüm girdiler, yazılımın gerçekleştirildiği sunucuya iletilir. Bu, Microsoft App-V gibi, bilgisayar programlarının istemciye istek üzerine aktarıldığı ve istemci makinede yürütüldüğü uygulama akış sistemlerinden farklıdır.

Windows Error Reporting (WER) Microsoft tarafından Windows XP ile sunulan ve daha sonraki Windows sürümlerinde, Windows Mobile 5.0 ve Windows Mobile 6.0'da bulunan bir kilitlenme raporlama teknolojisidir. Windows Vista'da Windows Error Reporting önemli ölçüde geliştirilmiştir. Kullanıcının yerel makinesinde bellek dökümünden ayrılan Dr. Watson hata ayıklama aracıyla karıştırılmaması gereken Windows Hata Bildirimi, Microsoft'a Internet'i kullanarak hata sonrası debug bilgilerini (bellek dökümü) göndermeyi ve yanıtlamayı önerir veya yanıt vermeyi durdurur. Kullanıcının izni olmadan hiçbir veri gönderilmez. Bir döküm Microsoft sunucusuna ulaştığında analiz edilir ve kullanılabilir olduğunda kullanıcıya bir çözüm gönderilir. Çözümler, Windows Hata Bildirimi Yanıtları kullanılarak sunulur. Windows Hata Bildirimi bir Windows servisi olarak çalışır ve isteğe bağlı olarak tamamen devre dışı bırakılabilir. Windows Hata Bildirimi'nin kendi çökerse, üretilen kilitlenme işleminin hiçbir şekilde gönderilemediği bir hata bildirilir.

Çökme raporlayıcısı veya çökme habercisi, genellikle işlevi, üretim veya geliştirme/test ortamlarında çökme bilgilerini tanımlamak ve çökmeler meydana geldiğinde kullanıcıyı uyarmak olan bir yazılımdır. Çökme raporlayıcısı çoğunlukla yığın izleri, çökme türü, eğilimler ve yazılım sürümü gibi verileri içerir. Yazılım geliştiricilerin web, SAAS, mobil uygulamalar ve daha birçok platformda çökmelere neden olan temel sorunu bulmalarına ve gidermelerine yardımcı olur. Ayrıca parolalar, e-posta adresleri ve iletişim bilgileri gibi hassas bilgileri de içerir. Bu nedenle de bilgisayar güvenliği alanındaki araştırmacılar için ilgi çekici hale gelmiştir.

Bu, Microsoft Windows bileşenlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Siyah Ekran Hatası</span>

Siyah ekran hatası, sistemin kapanmasına neden olabilecek kritik bir sistem hatasıyla karşılaştıktan sonra Microsoft Windows işletim sistemlerinin bazı sürümlerinde görülebilen önemli bir sistem hatasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm ekranı</span>

Bilişimde, ölüm ekranı, sistem önemli bir sistem hatasıyla karşılaştığında ekranda görüntülenen, bir tür bilgisayar işletim sistemi hata mesajı için kullanılan gayriresmi bir terimdir. Bilgisayar kullanıcıları bu mesajları "ölüm ekranları" olarak adlandırmıştır çünkü bunlar genellikle kaydedilmemiş işlerin kaybolmasına neden olmakta ve genellikle sistemin donanımı veya yazılımıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir. Terimler sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, bu hata ekranları genellikle bir 'kernel panic' sonucudur. Çoğu ölüm ekranı, kullanıcıya bilgisayarı yeniden başlatmasını tavsiye eden bir mesajla birlikte düz bir arka plan renginde görüntülenir.