İçeriğe atla

Ölüm spirali

Ölüm spirali

Ölüm spirali (İngilizce: death spiral), artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Erkek patenci pivot pozisyonunda bir ayağı buza sabit şekilde iken yapılır. Erkek sporcu kadın patenciyi tek elinden tutarak neredeyse buza paralel pozisyonda daireler çizdirerek döndürür.

ISU Puanlama Sistemi'nde death spiral'in kısaltması olan "Ds" simgesi ile gösterilir.

Tipler

Ölüm spirali, iç ve dış kenardan, ileri ve geriye doğru kayarak olmak üzere dört değişik şeklide yapılabilir. Dış kenardan yapılan ölüm spiralleri iç kenardan yapılanlara göre daha zor olarak kabul edilir. En zor olanı ise dış kenardan öne doğru yapılan versiyonudur.

Geriye dış kenardan yapılan ölüm spirali 1900'lerde Charlotte Oelschlagel tarafından yapılmıştır. İlk gösterildiğinde patenciler iki el ile tutarak ve kadın sporcu buza paralel olarak eğilmeden yapılmıştır. Şu anda kullanılan tek elle tuturak yapılan versiyonu 1940'larda Kanadalı Suzanne Morrow ve Wallace Diestelmeyer tarafından gerçekleştirilmişti. Diğer ölüm spirali versiyonları ise Sovyet takımı Lüdmila Belousova ve Oleg Protopopov tarafından 1960'larda gel.[1] Bu ölüm spiralleri için farklı isimler kullanılmıştır. Bunlar;[2]

  • Geriye iç kenar (Backward Inside): Kozmik spiral
  • İleriye iç kenar (Forward Inside): Yaşam spirali
  • İleriye dış kenar (Forward Outside): Aşk spirali
Geriye iç kenardan yapılan bir ölüm spirali

Puanlama

ISU Puanlama Sistemi'nde death spiral'in kısaltması olan "Ds" simgesi ile gösterilir. Önce kullanılan kenar daha sonra zorluk seviyesi yazılır.[3] Bu kullanımlar aşağıdaki gibidir.

Kenar Simge
İleriye iç kenar (Forward Inside) FiDs
İleriye dış kenar (Forward Outside) FoDs
Geriye iç kenar (Backward Inside) BiDs
Geriye dış kenar (Backward Outside) BoDs

3. seviye bir iç kenar geriye ölüm spirali BiDs3 olarak gösterilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Lyudmila Belousova & Oleg Protopopov". 26 Mayıs 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  2. ^ Protopopov, Oleg; Belousova, Ludmila (26 Nisan 2004), Meditation about the Future of the World Figure Skating Family (PDF), s. 17, 9 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 5 Mart 2008 
  3. ^ "ISU Communication No. 1445". 22 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneş Sistemi</span> Güneş ve Güneş merkezli astronomik cisimler

Güneş Sistemi, Güneş'in kütleçekim kuvvetiyle yörüngede tutulan ve çeşitli gök cisimlerinden oluşmuş bir sistemdir. Güneş ve 8 gezegen ile onların doğruluğu onaylanmış 150 uydusu, 5 cüce gezegen ile onların bilinen toplam 8 uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur. Küçük cisimler kategorisine asteroitler, Kuiper Kuşağı cisimleri, kuyruklu yıldızlar, gök taşları ve gezegenler arası toz girer.

<span class="mw-page-title-main">Pul koleksiyonculuğu</span>

Posta pullarını ve posta pullarıyla ilgili zarfları ve benzeri nesneleri toplama ve biriktirme işlemine pul koleksiyonculuğu böyle koleksiyon yapan kişilere ise pul koleksiyoncusu denir. Dünyada günümüzde yüz milyon civarında pul koleksiyoncusu olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm</span> yaşamsal fonksiyonların kalıcı olarak durması

Ölüm, bir organizmayı ayakta tutan tüm biyolojik işlevlerin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesidir. Beyni olan organizmalar için ölüm, beyinsapı da dahil olmak üzere tüm beynin işlevinin geri döndürülemez bir şekilde sona ermesi olarak da tanımlanabilir ve beyin ölümü bazen ölümün yasal tanımı olarak kullanılır. Eski bir organizmanın kalıntıları normalde ölümden kısa bir süre sonra çürümeye başlar. Ölüm, önünde sonunda tüm organizmalarda meydana gelen kaçınılmaz bir süreçtir. Turritopsis dohrnii gibi bazı organizmalar biyolojik olarak ölümsüzdür. Ancak yine de yaşlanma dışında başka nedenlerle de ölebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Svastika</span> Avrasyadaki antik dinlerde ve 20. yüzyılda Nazi Partisi ve rejimince kullanılmış sembol

Svastika veya gamalı haç, tarih öncesi dönemlerden kalma bir semboldür. 1920'li yıllar itibarıyla Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin svastika sembolünü yoğun olarak kullanması nedeniyle Batı dünyasında bu sembol nasyonal sosyalizm ve aşırı sağ ideolojilerle sıklıkla ilişkilendirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Buzul</span> büyük kar ve buz kütlesi

Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su deposu ve en büyük tatlı su deposudur, tatlı suyun % 98,5'ini oluştururlar. Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya'nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir. Buzul oluşabilecek bölgenin deniz yüzeyinden yüksekliği, enlemin artmasıyla azalır. Ekvator yakınlarında 0° enlem çevresinde buzullara rastlamak için Runewenzorilerin 4.400 m yüksekliğine çıkmak gerekirken, Alplerde (45°) 2500 m'ye, Norveç'te (60°) 1500 m'ye çıkmak yeterlidir. Kutupta buzullara deniz yüzeyinde rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Körling</span> Buz üzerinde oynanan takım sporu

Körling, 42×4,3 metrelik buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan olimpik bir takım oyunudur. En basit tanımıyla oyunun amacı, granitten yapılmış dairesel taşı buz üzerinde kaydırarak hedefin merkezinde durdurmaktır.

Yağcıbedir halıları, özellikle Balıkesir'in Sındırgı ve Bigadiç köylerinde, Yörükler tarafından dokunan ve önemli kültürel değere sahip motifleri olan bir halı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vadi</span> coğrafyada tepeler arasındaki alçak alan

Vadi ya da koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilen coğrafi alandır. Kısaca vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir. Genellikle dağ ya da tepelerle çevrelenirler.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni</span>

Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

Black metal 1980'lerde ayrı bir tür olarak gelişmeye başlamış heavy metal'in ekstrem alttürü. Black metal'e öncülük eden gruplar türe ismini veren Black Metal adlı albümü çıkaran Venom'un yanı sıra Bathory, Mayhem, Celtic Frost ve Hellhammer'dır. Black metal'in günümüzdeki müzikal özelliklerini ve duruşunu belirleyen gruplar ise Beherit, Mayhem, Emperor, Darkthrone, Burzum, Satyricon ve Immortal gibi türün ilk örneği olan black metal gruplarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateninde Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mao Asada</span> Japon artistik patinajcı (d. 1990)

Mao Asada, Japon buz patencisi.

ISU Puanlama Sistemi (ayrıca Code of Points (CoP) veya New Judging System (NJS) olarak da bilinir), 2004'ten bu yana artistik buz pateni yarışmalarında (kadınlar, erkekler, çiftler, buz dansı ve senkronize buz pateni) kullanılan puanlama sistemidir. Uluslararası Paten Birliği (ISU) tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni kaldırışları</span>

Artistik buz pateni kaldırışları, çiftlerde ve buz dansında programda yer alması gereken zorunlu elemanlardır. Çiftlerde ve buz dansında kaldırışların özellikleri farklıdır. Buz dansında patenciler partnerlerini omuz seviyesinin üzerine tamamen çıkaramaz. Kaldırışlar senkronize kayma'da da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Twist kaldırışı</span>

Twist kaldırışı artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Bel düzeyinden tutuşla yapılan bir kaldırış çeşididir. Erkek sporcu kadın sporcuyu havaya kaldırır ve kadın sporcu havada bir ya da birden fazla dönüş yapar. Erkek sporcu daha sonra kadın sporcuyu havada yakalar ve tek ayak üzerinde inmesini sağlar. Bu teknik eleman hız, kadın sporcunun havadaki pozisyonu, kaç tur attığı, iniş ve çıkıştaki yumuşaklık ve düzgünlüğe gibi birçok duruma göre değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Loop atlayışı</span>

Loop atlayışı artistik patinaj atlayışlarından biridir. İlk kez Alman Werner Rittberger tarafından 1910'da yapıldığı için onun adıyla da (Rittberger) bilinir. Atlayışa loop ismi, loop zorunlu figürüne benzediği için verilmiştir. ISU Puanlama Sistemi'nde Lo simgesi ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni dönüşleri</span>

Artistik patinaj dönüşleri artistik buz pateninde patencinin buzdaki bir nokta üzerinde kendi etrafında dönüş yaptığı teknik elemandır. Dönüşler sırasında bir ya da birden fazla pozisyon gösterilir. ISU Puanlama Sistemi'nde 'spin' kelimesinden ortaya çıkan Sp kısaltması ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Twizzle</span>

Twizzle artistik buz pateninde tek ayak üzerinde, fazla sayıda yapılan dönüşlerdir. Artistik patinaj dönüşlerinden farkı tek bir nokta üzerinde değil buzda hareket halindeyken dönüş yapılmasıdır. Özellikle buz dansında oldukça fazla kullanılır. Zorunlu danslarda ve kısa ve serbest programdaki adım dizilerinde kullanılması gereken elemanlardandır. Senkronize kaymada da adım dizilerinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Michelle Kwan</span> Amerikalı buz patenci

Michelle Wingshan Kwan d. 7 Temmuz 1980), Amerikalı buz patenci. İki kez Olimpiyat madalyası kazanmış, beş kez Dünya şampiyonu ve dokuz kez ABD Ulusal şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Dört yüzlü</span>

Geometride tetrahedron veya dört yüzlü, dört üçgen yüzden oluşan bir çokyüzlüdür (polihedron), her köşesinde üç üçgen birleşir. Düzgün dört yüzlü dört üçgenin eşkenar olduğu bir dört yüzlüdür ve Platonik cisimlerden biridir. Dörtyüzlü, dört yüzü olan tek konveks çokyüzlüdür. Tetrahedron isminin sıfat hali "tetrahedral"dır.