İçeriğe atla

Ölüm ekranı

Bilişimde, ölüm ekranı (ing. screen of death), sistem önemli bir sistem hatasıyla karşılaştığında ekranda görüntülenen, bir tür bilgisayar işletim sistemi hata mesajı için kullanılan gayriresmi bir terimdir. Bilgisayar kullanıcıları bu mesajları "ölüm ekranları" olarak adlandırmıştır çünkü bunlar genellikle kaydedilmemiş işlerin kaybolmasına neden olmakta ve genellikle sistemin donanımı veya yazılımıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir. Terimler sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, bu hata ekranları genellikle bir 'kernel panic' sonucudur. Çoğu ölüm ekranı, kullanıcıya bilgisayarı yeniden başlatmasını tavsiye eden bir mesajla birlikte düz bir arka plan renginde görüntülenir.

Windows 10'da üzgün bir ifade ve hızlı sorun giderme için bir QR kodu içeren Ölüm Ekranı

Bilinen ölüm ekranları

init'i öldürme girişimiyle zorlanan bir Linux kernel panic
Mac OS X kernel panic uyarısı. Bu özellik ilk olarak Mac OS X 10.6'da tanıtıldı.
  • Mavi Ekran (Mavi Ölüm Ekranı, BSoD veya durma hatası olarak da adlandırılır), kritik bir sistem hatası oluştuğunda Microsoft Windows işletim sistemi tarafından görüntülenen bir ekranın genel adıdır. Şimdiye kadar, en bilinen ölüm ekranı budur.
  • Birkaç Siyah Ölüm Ekranı bilinmektedir: Bunlardan biri Windows 3.x'in hata modudur. Windows Vista ve sonraki sürümler için önyükleyici başarısız olduğunda biri görünür. Ayrıca Windows 11 önizlemelerinde Ölümün Mavi Ekranı siyah olarak değiştirildi.[1]
  • Turuncu Ölüm Ekranı, GPU veya diğer donanım bileşenleri önemli bir hataya düştüğünde görünen turuncu bir ekrandır. Bazıları bunu bir YouTube videosu izlerken veya uyku modundan uyanırken yaşar. Bazıları BitLocker ile bu sorunu yaşarken, diğerleri harici bir monitör kullanırken bunu yaşadı.
TiVo yeşil ölüm ekranı
  • Mor Ölüm Ekranı, VMware, Inc. tarafından bir sunucu sanallaştırma ürünü olan VMware ESXi tarafından kullanılır. Önemli bir çekirdek hatası durumunda görüntülenir. Ekran, hata ayıklama amacıyla kullanılabilecek hata kodları sağlar.
  • Ölümün Dört Kırmızı Ekranı bilinmektedir: Bunlardan biri Windows Vista'nın erken beta sürümlerinde görünür, ancak daha sonra siyah bir ekran haline geldi. Bir diğeri, Windows 98 beta sürümlerinde ortaya çıktı ve Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arabirimi (ACPI) nedeniyle ortaya çıktı. Ayrıca, bir kartuş yükleme hatası varsa veya korsan bir kartuş algılandığında, kükreyen bir jaguar sesi ve siyahtan kırmızıya değişen bir ekranda kırmızı bir Atari Jaguar logosu ile işaretlenen Atari Jaguar Sisteminde de görünür. Ve sonuncusu PlayStation 2'nin Ölümün Kırmızı Ekranı, PS2 başlangıç ekranına çok benzer, ancak başlangıçtan sonra "Lütfen bir PlayStation veya PlayStation 2 formatında disk yerleştirin" mesajını içeren kırmızı bir ekran belirir. Kırmızı Ekranın başlangıcındaki ses aslında PS2 menü ekranının ürkütücü bir düdük ile düşük perdeli bir versiyonu ve ardından ortam menü gibi geliyor. Bu hata, uyumlu olmayan bir disk/oyun diski, örneğin bir PC diski ve yeni başlık ile sonraki Xbox 360 diskleri takılarak elde edilebilir.
  • Diğer birçok işletim sisteminde, içerik yönetim sistemlerinde [2][3] ve BIOS'larda Beyaz Ölüm Ekranı belirir. Biri iOS 7'de ve beyaz bir iPhone 5 veya daha yenisi veya beyaz bir iPod Touch (5. nesil) donduğunda ölüm ekranı beliriyor. Ekrandaki her şey beyazlaşıyor ve ekranda görüntülenen tek şey siyah bir Apple logosu olmaktadır.[4]
  • Bir ASP.NET web uygulaması bir sorunla karşılaşır ve çöktüğünde Sarı Ölüm Ekranı oluşur.[5][] ]
  • Kernel panic, öncelikle Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri tarafından kullanılır: Microsoft'un Mavi Ekranının Unix'teki karşılığıdır. Çekirdek, çalışma zamanı doğruluğunda düzeltilemez hatalar algıladığında çağrılan bir rutindir; başka bir deyişle, devam eden çalışma sistem kararsızlığı riskini artırabilir ve sistemin yeniden başlatılması, kurtarma girişiminden daha kolaydır.
  • Sad Mac, orijinal Macintosh 128K ile başlayan eski nesil Apple Macintosh bilgisayarlar tarafından, başlatmanın başarıyla gerçekleşmesini engelleyen ciddi bir donanım veya yazılım sorununu belirtmek için kullanılan bir semboldür. iPod için de benzer bir sembol mevcuttur.
  • Hüzünlü Sekme, Google Chrome'daki bir sekme çöktüğünde bu sekmede görüntülenen çatık kaşlı bir klasöre sahip bir simgedir. Sembol, Sad Mac'in yüzünü paylaşıyor.
  • Bomba simgesi, klasik bir Mac OS programında uygulama çökmesi olduğunda görüntülenen bir semboldür . Bomba sembolleri, sistem ölümcül bir sistem hatasıyla karşılaştığında, Atari ST bilgisayar serisi tarafından da kullanıldı. Bombaların sayısı, hatanın kesin nedenini gösteriyordu.
  • Guru Meditation, Amiga bilgisayarlarının ilk sürümlerinde çöktüğünde meydana gelen hatanın adıdır. Ayrıca en yaygın olarak homebrew kullanılırken görülen Nintendo DS'de de kullanıldı. (Üst ekran siyahtı ve alt ekran beyaz hata ayıklama yazı tipiyle kırmızıydı ve altında bazı onaltılık adreslerle "Guru Meditation Error! data abort!" yazıyor.)
  • Kernel Debug Land, Haiku / BeOS'un Kernel Debugger kullanıcılarının bir kernel çökmesi yaşandığında içine düştüğü isimdir.

Ayrıca bakınız

  • Kill screen
  • Xbox 360 teknik sorunları (Donanım hatasının genel adı 'Kırmızı Ölüm Yüzüğü'dür)

Kaynakça

  1. ^ "Microsoft's Blue Screen of Death is changing to black in Windows 11". The Verge (İngilizce). 1 Temmuz 2021. 1 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "[Drupal] "White screen of death" (WSOD) / HTTP Error 500". drupal.org. 10 Temmuz 2007. 15 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  3. ^ "9 Proven Methods to Fix WordPress White Screen of Death (WSoD)". kinsta.com. 23 Mart 2021. 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "The Apple iPod's White Screen of Death". PCMag.com. 12 Eylül 2006. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2011.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "ELMAH - Error Logging Modules And Handlers". 15 Kasım 2007. 18 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi ekran</span> Windows işletim sisteminin çözemeyeceği bir problem ile karşılaştığınıda kullanıcının sorun hakkında bilgilenmesini sağlayan, monitöre iletilen ekran

Mavi ekran ya da BSoD Microsoft Windows'un bir şekilde üstesinden gelemediği sorunlarda kilitlenip ekrana getirdiği, üzerine birçok esprinin yapıldığı hata ekranı. Windows 98, tanıtıldığı ve tüm dünyada canlı olarak yayınlanan toplantıda bilgisayara bir tarayıcı takılması ile kilitlenmiş ve mavi ekran vererek daha piyasaya sürülmeden herkesin gözü önünde çöken ilk işletim sistemi unvanını almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Windows 2000</span> 2000 yılında piyasaya sürülen ve Windowsun NT tabanlı olan bir sürümü

Windows 2000, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. NT 4 sürümünden 3.5 yıl sonra, 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">AmigaOS</span> Amiga kişisel bilgisayarının işletim sistemi

AmigaOS, Amiga kişisel bilgisayarının işletim sistemidir. Grafik arabirimi olan Workbench, CLI komut satırı arabirimi ile birlikte AmigaDOS ve çoğu Amiga modelinde ROM'da yer alan Kickstart'tan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Usplash</span>

Usplash, Ubuntu topluluğu tarafından geliştirilen, sadece metinden oluşan, GNU/Linux tabanlı bilgisayarların boot edilmesi sırasında ortaya çıkan açılış ekranı yazılım projesidir. Grafik tabanlı "Splash screen" olarak bilinen ekranın bir alternatifidir.

<span class="mw-page-title-main">QNX</span>

QNX, gömülü sistemler pazarına yönelik Unix benzeri, gerçek zamanlı işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows 8</span> 2012de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 8, Microsoft tarafından üretilen ve Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak yayımlanan bir işletim sistemidir. Ürün 1 Ağustos 2012'de üretime ve genellikle aynı yılın 26 Ekim'inde perakende satışa sunuldu. Windows 8, Kasım 2012'de Windows 7'nin yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone</span> Microsoft tarafından geliştirilmiş akıllı telefon işletim sistemi

Windows Phone, Microsoft tarafından geliştirilmiş ve Windows Mobile serilerinin devamı olan bir mobil işletim sistemidir. Windows Mobile işletim sistemine son verildikden bu sisteme geçiş yapıldı. 2010 Şubat ayında Mobil Dünya Kongresi'nde ilk kez duyurulan sistem; Windows Mobile'daki kurumsal kullanıcı kitlesine nazaran Windows Phone'da hedef kitlesi Microsoft tarafından sadece son kullanıcılar olarak belirlemiştir.

iOS 7 2013 mobil işletim sistemi

iOS 7 Apple Inc. tarafından iOS 6'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 7. versiyonudur. 10 Haziran'da gerçekleşen 2013 Worldwide Developers Conference'da duyurulmuş ve 2013 sonbaharında piyasaya sürüleceği açıklanmıştır. 10 Haziran 2013'te iOS 7 Beta 1 duyuruldu ve WWDC açılış konuşmasının ardından iOS Geliştirici Programı kayıtlı geliştiriciler için yayınlandı. Versiyon iPhone 4 ve iPod Touch 'de desteklendi. 24 Haziran 2013 tarihinde geliştiriciler için OS 7 Beta 2 serbest bırakıldı ve iPad 2 ve iPad Mini için destek eklenildi.10 Eylül 2013 tarihinde, iPhone olayında iOS 7 sürümünün kamuya iPhone, iPod Touch ve iPad için, 18 Eylül 2013 tarihinde yayımlanacağı duyuruldu. iOS 7 Golden Master olaydan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.Sürümün resmi tanıtımı ise 18 Eylül 2013'te gerçekleşti. 10 Mart 2014 tarihinde 2013'te iOS 7-in piyasaya sürüldüğünden bu yana ilk günceleme olan halka iOS 7.1 yayınlandı. 2014 yılında Apple'ın WWDC Konferansı'nda, şirketin CEO'su Tim Cook, iOS 7-in tüm iOS cihazların üzerinde % 89 yüklü olduğunu açıkladı. Apple ayrıca İos 7-in logosunu da yeniledi, yeni logo artık ince ve kırmızı-mavi renklerde tasarlanmıştır.iOS 7 sürümü 17 Eylül 2014 tarihinde iOS 8 ile evezlendi.iPhone 4 için destek 2014 yılında iOS 8-in cihazda bulunamayacağına göre kesildi. iOS 7 versiyonuna ise desteğin 2017 yılında durdurulması bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Android Ice Cream Sandwich</span> android işletim sisteminin 4. ana sürümü

Android Ice Cream Sandwich veya Android 4.0 - 4.0.4 "Ice Cream Sandwich", Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 9. versiyonudur. Sürümün ilk 4.0 versiyonu 19 Ekim 2011 yılında tanıtılmıştır. Sürüm Galaxy Nexus telefonu ile birge sunulmuştur. Sürüm Linux kernel 3.0.1 bazında yaratılmıştır. Sürüme Ice Cream Sandwich ismi verildi.Android Honeycomb yalnızca tablet bilgisayarlar için, daha öncekiler yalnızca akıllı telefonlar için sürülmüştür. Google "Ice Cream Sandwich" sürümü ile ilk kez olarak aynı anda hem tablet, hem de akıllı telefonlar için uyguladı. Bu sistemde ilk kez HIG sistemi bulundu. Android 4.0 "Holo" kod adlı yeni bir görünümünü ve Roboto adlı yeni bir yazı tipi olan harf karakteri tanıttı.

Kilit ekranı çeşitli işletim sistemleri tarafından kullanılan bir bilgisayar kullanıcı arabirimi öğesidir. Kullanıcı şifre girerek, belirli bir tuş kombinasyonu veya bir cihazın dokunmatik ekranını kullanarak belli bir hareketi gerçekleştirme gibi işlem gerçekleştirir ve bir cihaza anında erişim sağlar. PC işletim sistemlerinde bulunan birçok kilit işlevi yalnızca bir giriş ekranı kullanırken, mobil cihazlarda kilit ekranları çoğu zaman telefonun kilidini açmanın ötesinde daha fazla işlevsellik sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

Çökme raporlayıcısı veya çökme habercisi, genellikle işlevi, üretim veya geliştirme/test ortamlarında çökme bilgilerini tanımlamak ve çökmeler meydana geldiğinde kullanıcıyı uyarmak olan bir yazılımdır. Çökme raporlayıcısı çoğunlukla yığın izleri, çökme türü, eğilimler ve yazılım sürümü gibi verileri içerir. Yazılım geliştiricilerin web, SAAS, mobil uygulamalar ve daha birçok platformda çökmelere neden olan temel sorunu bulmalarına ve gidermelerine yardımcı olur. Ayrıca parolalar, e-posta adresleri ve iletişim bilgileri gibi hassas bilgileri de içerir. Bu nedenle de bilgisayar güvenliği alanındaki araştırmacılar için ilgi çekici hale gelmiştir.

iOS 16 2022 mobil işletim sistemi

iOS 16, Apple tarafından iPhone ürünleri için geliştirilen iOS mobil işletim sisteminin 16. büyük sürümüdür. 6 Haziran 2022'de şirketin Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) iOS 15'in yerine gelen işletim sistemi olarak duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Siyah Ekran Hatası</span>

Siyah ekran hatası, sistemin kapanmasına neden olabilecek kritik bir sistem hatasıyla karşılaştıktan sonra Microsoft Windows işletim sistemlerinin bazı sürümlerinde görülebilen önemli bir sistem hatasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kernel panic</span>

Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Terim büyük ölçüde Unix ve Unix benzeri sistemlere özgüdür. Microsoft Windows işletim sistemlerindeki eşdeğeri, genellikle "mavi ekran" olarak adlandırılan bir durdurma hatasıdır.

A/UX, Macintosh bilgisayarlar için Apple Computer tarafından geliştirilmiş Unix tabanlı bir işletim sistemidir ve System 7'nin grafik arayüzü ve uygulama uyumluluğu ile entegredir. Apple'ın 1988'de başlatılan ve 3.1.1 sürümüyle 1995'te kullanımdan kaldırılan ilk resmi Unix tabanlı işletim sistemidir. A/UX, Macintosh II, SE/30, Quadra ve Centris serileri dahil olmak üzere bir FPU'ya ve disk belleği yönetim birimine (PMMU) sahip belirli 68k tabanlı Macintosh modellerini gerektirir.

Bilgi işlemde, ölümcül özel durum hatası veya ölümcül hata, bir programın durmasına neden olan ve bu nedenle kullanıcıyı işletim sistemine döndürebilen bir hatadır. Eğer bu olursa, programın işlediği veriler kaybolabilir. Ölümcül bir hata genellikle ölümcül bir sistem hatasından ayırt edilir. Ölümcül bir hata genellikle aşağıdaki durumlardan herhangi birinde oluşur: