İçeriğe atla

Ölü adamların saldırısı

Ölü Adamların Saldırısı, Birinci Dünya Savaşı'nda 6 Ağustos 1915'te Osowiec Kalesi'nde (şimdi kuzeydoğu Polonyada) gerçekleşen Alman - Rus savaşı. Almanlar tarafından zehirli gazlar olan klor ve brom karışımı kullanılmış ve karşı tarafta yaygın fiziksel tahribatlar oluşmuştur.[1]

Savaş

Almanlar, Temmuz ayının başında Osowiec Kalesi'ne saldırı başlattı. Saldırı 14 tabur piyade, bir tabur istihkamcı, 24-30 ağır kuşatma silahı ve Mareşal Paul von Hindenburg liderliğindeki zehirli gazlarla donatılmış 30 topçu bataryasını içeriyordu. Rus savunması ise Zemlyansky'nin 226. Piyade Alayındaki 500 askeri ve 400 milis tarafından oluşmaktaydı.

Genel saldırı için 11. Landwehr Tümeni seçildi. 18. Alay, karayolu ve demiryolu boyunca konuşlandırıldı. 76. Landwehr Alayı güney tarafa saldıracaktı. Her iki alayın hareketi öncesi operasyonun başarısını garantilemek için, klor dolu büyük bir gaz balonu saldırısı kullanılmasına karar verildi. Bölümün kuzey ve kuzeydoğudaki diğer kısımları saldırıyı eylemleriyle destekleyecekti.

6 Ağustos 1915'te sabah saat 4: 00'te, bir kuyruk rüzgarı eşliğinde 30 gaz balonu klor serbest bırakıldı. Gazın toplamda 20 km'lik bir alana nüfuz ettiği ve etki alanı olarak 12 km derinliğe ve 12 metre yüksekliğe ulaştığı tahmin edilmektedir.

Savunma tarafı için etkili bir koruma aracı yoktu ve gaz saldırısının sonucu yıkıcı oldu: Zemlyansky Alayı'nın 9, 10 ve 11. bölükleri ve merkezi tabyadaki 12. bölüğün tamamı etkisizleşmiş oldu. Pozisyon almış olan tüm birinci ve ikinci savunma hatları hareket edemez durumda idi. Gaz salınımının ardından Alman topçusu kaleye ateş açtı. Kalenin topçuları, gaz dalgası tarafından etkilendiğinden başlangıçta etkili bir şekilde ateş edemedi. Saldırının gücü kalenin hem konvansiyonel mermilerle hem de kloropikrin mermileriyle aynı anda bombalanmasıyla daha da arttı. Kalede 1.600'den fazla insan öldürüldü ve tüm garnizon değişen derecelerde zehirlendi.

1916 yılında Doğu cephesinde bir Rus uçağının gözünden Alman gaz saldırısı

11. Landwehr Tümeni'nin 7000'den fazla kişiden oluşan on ikiden fazla taburu, bombardımandan sonra çok az direniş görerek ilerledi. İlk savunma hattında 226. Piyade Alayı'nın 13. Bölüğü'nün hayatta kalan askerleri bir karşı hücum gösterdi. Ancak klor gazı ve ciğerlerindeki nemin karışımından oluşan hidroklorik asit etlerini eritmeye başlayınca, kendi akciğerlerinden gelen kan ve kusmuk çıkararak ortaya çıkan Ruslar Almanları paniğe sürükledi. Almanlar geri çekildiler. Ancak geri çekilme o kadar hızlı oldu ki kendi çivili tel tuzaklarına düştüler.[2] Rusların bu kan ve kusmukla bezenmiş ve panikle hareket eden zombi benzeri görüntüleri savaşın daha sonra bu şekilde adlandırılmasına neden oldu.[1] Hareket kabiliyetini yitirmemiş beş Rus topu kaçan Almanlara ateş açtı.[3][4][5][6][7]

Direnişi bastıran 18. Alayın birimleri, birinci ve ikinci dikenli tel hattını tekrar hızla aştı. Taktik olarak önemli müstahkem yerleri işgal etti ve demiryolu hattı boyunca Rudsky Köprüsü'ne ilerlemeye başladı. Sosna Mevkii'nde personelin %50 kadarı zehirlenmiş bir milis bölüğü vardı ama etkili bir karşı saldırı gerçekleştiremediler.

Güneydeki durum biraz daha iyiydi. 76. Landwehr Alayı, direnişi azalan Sosna'yı hızla işgal etti. Ancak 76. Landwehr Alayı çok hızlı ilerlediği için kendi gazlarının içinde kaldı ve önemli kayıplara uğradı.

Almanların Rudsky Köprüsü'nü ele geçirmesi konusunda problemler vardı. Bu da kalenin batısındaki tüm savunmanın parçalanmasını ve Sosna pozisyonununu kaybetmemeyi içeriyordu. Savunmadaki Rus kale komutanı Korgeneral N.A. Brzozovsky durumu anlayarak düşmanı Sosna pozisyonundan uzaklaştırmak için topçu ateşi ve "mümkün olan her şeyi" kullanarak bir süngü karşı saldırısı emretti. 8. ve 13. bölükten kalanlar (orijinal bileşimin yaklaşık yarısı) ve kaleden çıkan 14. bölük birlikte karşı saldırıya geçti.

Korgeneral Brzhozovskiy

Teğmen Kotlinsky komutasındaki 13. bölük, demiryolu boyunca 18. alayın bölümlerine karşı saldırıya geçti ve onları geri çekilmeye zorladı. Saldırı sırasında, teğmen Kotlinsky ölümcül şekilde yaralandı ve komutayı Strzeminsky'ye devretti. Sosnya'nın 1. ve 2. bölümlerini ele geçirmek için süngü taktikleri kullanılırken Kotlinsky o akşam öldü.

Savunma birliğinden Teğmen Vladimir Karpovich Kotlinsky

Ruslar bölgeyi fazla tutamadı. Almanlar, Kaunas ve Novogeorgievsk'i ele geçirerek kaleyi kuşatacaklarını gösterdiler. Ruslar kalenin çoğunu yıktı ve 18 Ağustos'ta geri çekildiler.

Anısına

  • İsveçli metal grubu Sabaton, 2019 albümleri The Great War'da konuyu anlatan "The Attack of the Dead Men" başlıklı bir şarkı yayınladı.[8]
  • Rus metal grubu Aria, 2014 yılında yayınladıkları Через все времена (Tüm Zamanlar Boyunca) adlı albümlerinde "Атака Мертвецов" ("Ölülerin Saldırısı") adlı savaştan esinlenen bir şarkı yayınladı.

Kaynakça

  1. ^ a b "'The Attack of the Dead Men' was a horrifying WWI infantry charge". 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  2. ^ "The Attack Of The Dead Men' Is One Of The Most Horrifying Battles You've Never Heard Of". 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  3. ^ "Russia celebrates." 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  4. ^ Kauffman & Kauffman, 2016, pp. 112–113. 
  5. ^ Kauffman & Kauffman, 2016, p. 225. 
  6. ^ "Germany ascendant". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  7. ^ "«Dead Men Attack» (Osovets, 1915): Archive Sources Approach" (PDF). 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  8. ^ "The Attack Of The Dead Men - Lyrics". 6 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balaklava Muharebesi</span>

Balaklava Muharebesi, 25 Ekim 1854'te meydana gelen, Kırım Savaşı sırasında Ruslar ile Kırım'ın Sivastopol kentini kuşatan Osmanlı Devleti - Birleşik Krallık - Fransız İmparatorluk ittifak kuvvetleri arasındaki muharebedir. İttifak kuvvetlerinin amacı Sivastopol'un limanı ve kalesini ele geçirmekti. Muharebenin bir tarafının bu üç değişik devlet tarafından oluşması, Alma Muharebesi'nde kazanılan ittifak zaferinin ardından meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci İnönü Muharebesi</span> Askeri harekât

I. İnönü Muharebesi, 6 Ocak 1921 tarihinde iki koldan taarruza geçen Yunan kuvvetleriyle İnönü mevzilerinde savunmada olan Ankara Hükümeti kuvvetleri arasında yapılan muharebedir. 6 Ocak 1921 tarihine kadar Uşak ve Bursa bölgesinde hazırlıklarını sürdüren Yunanlar, Türk-Batı Cephesi birliklerinin Çerkez Ethem Kuvvetlerinin Tenkili harekâtı ile meşgul olmasından da faydalanarak, İnönü-Eskişehir istikametinde taarruza başladılar. 6-9 Ocak 1921 tarihleri arasındaki muharebeler, örtme ve emniyet kuvvetleri harekâtı şeklinde cereyan etti. İnönü mevzilerindeki muharebeler 10 Ocak 1921 tarihinde başlamış, Yunan kuvvetlerinin taarruz çıkış hatlarına çekildiği 11 Ocak 1921 tarihine kadar sürmüştür.

Serdarabad Muharebesi, 21 Mayıs-29 Mayıs 1918 tarihinde Ermeni düzenli ordusu, Ermeni milisi ve Osmanlı ordusunun karşılaştığı savaştır. Serdarabad Anıtı bu savaş anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arıburnu Cephesi</span> Çanakkale Savaşının bir parçası olan I. Dünya Savaşı cephesi

Arıburnu Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihindeki Arıburnu Çıkarması ile başlayan ve 6 Ağustos 1915 tarihine kadar süren çarpışmaları kapsayan, Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan cephedir. Bu tarihte Müttefik kuvvetlerce üçüncü bir cephe olarak açılan Anafartalar Cephesi ile birleşmiştir. Arıburnu Çıkarması, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nın Ege Denizi sahillerinde, “Anzak Koyu” olarak bilinecek olan kumsal ve civarına Anzak Kolordusu tarafından yapılan çıkarmadır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Harkov Muharebesi</span>

Üçüncü Harkov Muharebesi,, Almanya'nın Güney Ordular Grubu tarafından Kızıl Ordu'ya karşı 19 Şubat ile 15 Mart 1943 tarihleri arasında, Harkiv çevresinde gerçekleştirilen bir dizi saldırı harekâtı. Almanlarca Donets Seferi olarak, Sovyetlerce Don Havzası ve Harkov Harekâtı olarak da bilinen harekâtta; Sovyetlerin 52 tümeni bozguna uğramış, Harkov ve Belgorod şehirleri Almanlar tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Bu muharebede Erich von Manstein'in kullandığı taktik, "Rochade" (Rok), "Schlagen aus der Rückhand" olarak anılır.

Liège Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın Batı Cephesinde yaşanmış ve Belçika'nın Almanlar tarafın istilası ile sonuçlanmıştır. 4 Ağustos'ta başlayan Alman taarruzu 16 Ağustos'ta bitmiş, Belçika Kralı I. Albert İngiltere'ye sığınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tannenberg Muharebesi (1914)</span> Birinci Dünya Savaşı muharebelerinden biri

Tannenberg Muharebesi, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki en kesin zaferidir. 23–30 Ağustos 1914 tarihindeki muharebe Rus istilasını daha başında durdurmuştur ve Alman ordusunun doğu cephesindeki askerlerini muzaffer bir şekilde batı cephesine kaydırabilmesine imkân sağladı. Geç kalan "Schlieffen Planı"nın başarılı olan bir kısmı olarak neredeyse Almanya'ya zafer getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Zivin Muharebesi</span>

Zivin Muharebesi 25-26 Haziran 1877 tarihinde, Rus İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen ve Osmanlı zaferi ile sonuçlanan muharebedir.

Maçka Muharebesi , 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın doğu cephesine meydana gelen bir çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Kıbrıs çıkarması</span>

20 Temmuz 1974 sabahında Kıbrıs Harekâtı'nda Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler adaya 5 Mil plajından çıkarma yaptı. Adından da anlaşıldığı üzere Girne'nin 5 mil(8 km) batısındadır. 3 gün boyunca, Türk ve Rum kuvvetleri 5 Mil plajında çarpıştılar.

<span class="mw-page-title-main">2016 Şemdinli saldırısı</span>

2016 Şemdinli saldırısı, 9 Ekim 2016 tarihinde yerel saatte 09:45'te Türkiye'nin Hakkâri ilinin Şemdinli ilçesinde Durak Hudut Bölüğü yakınlarındaki kontrol noktasına düzenlenen intihar saldırısı. Saldırı sonucunda 10 askerî personel ile 6 sivilin yanı sıra saldırgan öldü, 26 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Savaşı</span> 1808-1809a kadar süren Rus İsveç Savaşı

Finlandiya Savaşı, 1808-1809 yılları arasında İsveç ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu olarak Finlandiya İsveç'ten ayrılarak Rus İmparatorluğu'na bağlı özerk bir grandüklük haline geldi. Diğer önemli etkiler ise 1809 İsveç Devrimi'nin patlak vermesi ve buna bağlı olarak İsveç parlamentosunun yeni bir anayasayı kabul etmesi ile 1818'de yeni İsveç kraliyet ailesi olan Bernadotte Hanedanı'nın kurulmasıydı.

2020 Van saldırısı, PKK tarafından Van'da gerçekleştirilen ve iki kişinin öldüğü, bir kişinin yaralandığı silahlı saldırı.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Töresi Muharebesi</span>

20 Kasım 1912'de gerçekleşen Balkan Töresi Muharebesi(bugünkü Makaza Geçidi'nin olduğu yerde ve çevre köy ve tepelerde), Birinci Balkan Savaşı'nın bir muharebesiydi ve bunun sonucunda Bulgarlar Osmanlı birliklerini neredeyse tamamen Rodoplardan çıkardılar. Doğu Rodoplarda, bir zamanlar Osmanlı'ya tabii olan ancak savaştan hemen önce ve sonrasında Bulgar ordusuna geçen Makedon-Edirne Gönüllüleri-3. Tugayının Doğu Anadolu'dan Osmanlı'ya savaş ilanının hemen ardından gelip Bulgar ordusunda katılan Hınçak ve Taşnak çetelerine bağlı Ermeniler ve Makedon-Bulgar Komitacılar Bulgar ordusunun burada başarı kazanmasında kilit rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Taarruzu</span> Muharebe

Erzurum Taarruzu Rus İmparatorluk Ordusu'nun, I. Dünya Savaşı sırasında, stratejik Erzurum kentinin ele geçirilmesine yol açan Kafkasya Cephesi'ne yönelik büyük bir kış saldırısıydı. Osmanlı ordusu, kış aylarında, Rusların zaferine yol açan bir dizi beklenmedik terslik yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Ypres Muharebesi</span>

İkinci Ypres Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında 22 Nisan - 25 Mayıs 1915 tarihleri arasında Belçika'nın batısındaki Flaman kasabası Ypres'in doğusunda ve güneyinde yer alan stratejik öneme sahip yüksek bölgenin kontrol altına alınması için yapılmıştır. Bir önceki sonbaharda Birinci Ypres Muharebesi yapılmıştı. İkinci Ypres Muharebesi, Almanya'nın Batı Cephesi'nde zehirli gazı ilk kez kitlesel ölçekte kullandığı muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Saltanovka Muharebesi</span>

Mogilyov Muharebesi olarak da bilinen Saltanovka Muharebesi, 23 Temmuz 1812'de gerçekleşti ve Napolyon'un Rusya seferinin ilk muharebelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Masurya Gölleri Muharebesi</span>

Masurya Gölleri Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın ikinci ayında, 2-16 Eylül 1914 tarihleri arasında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir Alman taarruzudur. Alman 8. Ordusu'nun Rus İkinci Ordusu'nu kuşatıp imha ettiği Tannenberg Muharebesi'nden sadece birkaç gün sonra gerçekleşmiştir. Doğu Prusya demiryolu ağının sağladığı hızlı hareket kabiliyetini kullanan 8. Ordu, dağılmış olan Rus 1. Ordusu'nun önünde yeniden toparlandı ve onları tüm cephe boyunca geri iterek sonunda Almanya'dan çıkardı. Rus 10. Ordusu'nun Almanların sağ kanadına ulaşması daha fazla ilerlemeyi engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Riga-Schaulen Taarruzu</span>

Riga-Schaulen saldırısı, Paul von Hindenburg'un ordular grubunun Niemen Ordusu tarafından başlatılan ve Rus güçlerini Narew'e yönelik yaz saldırısının ana Alman darbesinin yönünden uzaklaştırmak için başlatılan büyük bir Alman İmparatorluk Ordusu saldırısıydı. Ancak, yavaş yavaş Kovno kalesini ele geçirmek ve Batı Dvina'ya ulaşmak için iki Alman ordusunun saldırısına dönüştü. Başarılı bir saldırı sırasında, Alman ordusu Rus ordusunun üstün güçlerini yendi ve önemli Riga şehrine yaklaştı.