İçeriğe atla

Öksüz (film, 1968)

Öksüz
Filmin afişi
YönetmenBilge Olgaç
SenaristBilge Olgaç
OyuncularFatma Girik
Engin Çağlar
MüzikAbdullah Nail Bayşu
Görüntü yönetmeniAli Yaver
CinsiSinema filmi
RenkSiyah beyaz
Yapım yılı1968
Süre77 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Öksüz, başrollerinde Fatma Girik ve Engin Çağlar'ın yer aldığı, 1968 yapımı sinema filmi.

Konusu

Mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmekte olan Kezban ve Ali'nin yaşamları, Kezban'ın hastalanmasıyla hiç ummadıkları bir yöne savrulacaktır. Hastaneye ulaşabilmeleri için, bir akarsuyun üzerindeki telden geçmek zorundadırlar. Telden geçerken nehre düşen Kezban'ın ayağı sakatlanır. Ali de, eşini tedavi ettirmek için sırtında taşıyarak İstanbul’a getirir. Ancak yabancısı oldukları bu kentte Kezban ve Ali'nin hayatları değişecektir.

Oyuncular

Ödüller

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Girik</span> Türk sinema sanatçısı (1943–2022)

Fatma Girik, Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve siyasetçidir. 1956-2012 yılları arasında 200'den fazla sinema filmi ve dizide rol alan Girik; canlandırdığı sert, mağrur ve haksızlıklara karşı boyun eğmeyen Anadolu kadını karakterleri ile tanındı. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Acı</i> (film, 1971) Yılmaz Güneyin 1971 yapımı filmi

Acı, Türkçe bir film. Filmin ana teması pişmanlık üzerine kurulmuş. 15 yıllık hapislik yaşamından sonra, yıllar önce öldürdüğü adamın ailesine gidip bağışlanmasını isteyen, düşman kapısında it olmaya bile razı olan Çiçek Ali rolüyle ilginç bir tip çizmiştir Yılmaz Güney. Filmin son sahneleri oldukça hareketlidir. Dağlarda silahıyla atış talimleri yapan Güney, giydiği beyaz giysileriyle samuraylara gönderme yapmaktadır. Ağaç dallarına, kayalara ve gerdiği iplere çanları bir bir dizer ve çan sesinin geldiği yöne çanlara doğru ateş eder. Önce "Çan" adı altında yazılan filmin adı daha sonra "ACI" olarak değiştirilmiştir.

<i>Yılanların Öcü</i> (film, 1985) 1985 yapımı Türk filmi

Yılanların Öcü, Fakir Baykurt'un aynı isimli romanından ikinci kez beyaz perdeye uyarlanan 1985 yapımı film. Filmin başrolünde Fatma Girik, Kadir İnanır, Erdal Özyağcılar, Serpil Çakmaklı ve Nur Sürer yer almıştır. Filmin yönetmenliğini duayen yönetmen Şerif Gören yapmıştır. İlk filmin sansür kurulunca kesilen bazı bölümleri bu filmde mevcuttur. 1962 yapımı filmden bir başka farkı da renkli oluşudur. Uşak'ın Çınarcık köyünde çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Karanfil</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Fatma Karanfil, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Alev Koral</span> Türk seslendirme sanatçısı, sinema ve tiyatro oyuncusu

Alev Koral ya da kimlik adıyla Hatice Alev Emre, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

35. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, 1998 yılında Antalya'da düzenlenen film festivalidir. 1 ve 5 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

<i>Köroğlu</i> (film) film

Köroğlu, 1968 yapımı bir tarih ve macera tarzı Türk filmdir Senaryosunu Ayşe Şasa'nın yazdıkları bu filmi Atıf Yılmaz yönetmiş, baş rollerinde Cüneyt Arkın ve Fatma Girik oynamışlardır. Görüntülerini Gani Turanlı'nın çektiği filmin müzikleri Yücel Paşmakçı'e aittir. Yapım şirketi Uğur Film'dir ve yapımcısı Memduh Ün'dur.

<i>Sokak Kızı</i> (film, 1962) 1962 filmi

Sokak Kızı, senaryosunu Bülent Oran'ın yazdığı, Osman F. Seden'in yönettiği 1962 yapımı Türk filmdir.

<i>Kaçak</i> (film, 1982) 1982 yapımı Türk filmi

Kaçak, Memduh Ün'ün yönetmen ve senaristliğini yaptığı, başrollerinde Tarık Akan ile Fatma Girik'in yer aldığı 1982 yapımı sinema filmi. Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan Kaçak filminin ilk versiyonu Üç Tekerlekli Bisiklet adıyla 1962'de Lütfi Ömer Akad tarafından çekildi. Özel televizyon kanallarından gösterilmiş ilk Türk filmidir.

<i>Kuma</i> (film, 1974) 1974 yapımı Türk filmi

Kuma, 1974 tarihli sinema filmi.

<i>Keşanlı Ali Destanı</i> (film) film

Keşanlı Ali Destanı, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği 1964 yapımı Türk filmidir. Haldun Taner'in aynı adlı oyunundan uyarlanan yapımın başrollerini Fikret Hakan ve Fatma Girik paylaşmaktadır.İstanbul'da bulunan Kuştepe ve Hacı Hüsrev mahallerinde çekilen Keşanlı Ali Destanı 2. Antalya Film Şenliği'nde "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Kadın Oyuncu" dallarında ödüle değer görülmüştür.

<i>Ağrı Dağı Efsanesi</i> (film) 1975 yapımı Türk filmi

Ağrı Dağı Efsanesi, Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan, Memduh Ün'ün yönettiği 1975 yapımı sinema filmi.

Engin Çağlar esas ismiyle Çağlan Övet, Türk sinema oyuncusu.

<i>Büyük Yemin</i>

Büyük Yemin, yönetmenliğini ve yapımcılıpını Memduh Ün'ün, 1969 yapımı bir Türk filmdir. Film Antalya dağlarında çekilmiştir.

<i>Kezban</i>

Kezban senaristliğini ve yönetmeliğini Orhan Aksoy'un yaptığı 1968 yapımı Türk filmidir. Film, Muazzez Tahsin Berkand'ın adlı eserinden uyarlamadır aynı başlık ile.

<i>Toprak Ana</i> (film)

Toprak Ana, senaryosunu Duygu Sağıroğlu'nun yazdığı ve Memduh Ün'ün yönettiği 1973 yapımı Türk filmdir.

Gönülden Yaralılar senaristliğini Duygu Sağıroğlu'nun, yönetmenliğini Memduh Ün'ün yaptığı 1973 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Cüneyt Arkın ve Fatma Girik oynamıştır

Murat İle Nazlı senaristliğini Duygu Sağıroğlu'nun, yönetmenliğini Memduh Ün'ün yaptığı 1972 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Cüneyt Arkın ve Fatma Girik oynamıştır.