İçeriğe atla

Çığlıkara Ormanları

Koordinatlar: 36°31′55″N 29°50′16″E / 36.532°K 29.8378°D / 36.532; 29.8378

Çığlıkara Ormanı, Akdeniz Bölgesinde ve Antalya’nın Elmalı ilçesinin 55 km güneyinde konumlanmıştır. Elmalı- Fenike sınırlarında yer alan orman deniz seviyesinden ortalama 1800 metre yüksekliktedir, 22 km genişliğinde ve 7 km uzunluğundadır. Çığlıkara Ormanları Türkiye tabiat koruma alanları listesinde bulunmaktadır. Koca Katran adlı Lübnan sediri anıt ağacı ormanda bulunmaktadır.

Özellikleri

  • Çığlıkara Ormanları, nadir sedir ağaçlarının yayılış alanıdır. Sedir ormanları, binlerce yıllık sömürü ve tahribat sonucunda Lübnan ve Suriye'de nesli tükenmiştir. Ancak Çığlıkara'da hala korunmuş bir sedir ormanı bulunur. Bu bölgedeki sedir ormanlarının %30'u Çığlıkara'da yer alır.
  • Çığlıkara, dünyanın en yaşlı ağaçlarının ev sahipliği yaptığı benzersiz bir doğal müzedir. Burada yer alan anıt ağaçlar arasında Türkiye'nin en yaşlı ağacı olan 2022 yaşındaki Koca Katran, 1500 yıllık Toros Sediri (Lübnan Sediri), 1070 yaşında Koca Sedir, 1700 yıllık Aslan Ardıç, 800 yıllık Şah Ardıç ve 650 yaşında Koç Sedir bulunur.

Ekosistem ve Yaban Hayatı

  • Çığlıkara Ormanları, sadece nadir sedir ağaçlarıyla değil, aynı zamanda zengin bir ekosistem ve çeşitlilikle de dikkat çeker. Bu ormanlar, Titrek Kavak, Hüsnüyusuf, Menekşe ve Ballıbabagiller gibi asırlık ağaçlara ev sahipliği yapar. Ayrıca tavşan, tilki, keklik, yaban domuzu, kartal ve şahin gibi birçok canlıya da yaşam alanı sağlar.
  • Çığlıkara Ormanlarında aynı zamanda kırmızı orman karıncalarına (Formica rufa L.)[1] yaşam alanı sunmaktadır. Bu bölgede 303 karınca yuvası tespit edilmiştir. Karıncalar, sedir ormanlarının zararlılarını kontrol altında tutar ve bitki tohumlarının dağılmasını sağlar.

Koruma Altına Alınması

  • Tema Vakfı kurucularından Hayrettin Karaca tarafından yapılan çalışmalar sonucu bölgenin birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaptığı belirlenmiştir. Hayrettin Karaca ve milletvekili Adnan Kahveci'nin yapıtğı çalışmalar sonucu 05.07.1991[2] tarihinde 52 sayılı bakan oluru ile tabiatı koruma alanı olarak tescillenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ [1] 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Serttaş, A., Sarıbaşak, H., Yolcu, H. İ., Güngöroğlu, C., Erler, F., Avcı, M., Sungur, N. (Tarih yok). ELMALIÇIĞLIKARA SEDİR ORMANLARINA NAKLEDİLEN KIRMIZI ORMAN KARINCALARININ (Formica rufa L.) ENVANTERİ VE BESLENME ALIŞKANLIKLARININ TESPİTİ. Teknik Bülten No: 47. Orman Genel Müdürlüğü Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü.
  2. ^ [2] 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,"Çığlıkara Tabiat Ormanı." Kadim Şehir Elmalı, (erişim tarihi: 14 Mayıs 2023) .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan sediri</span> Bir sedir türü

Toros sediri veya Katran ağacı, çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney Anadolu Toroslarında yaygın görülen, ayrıca Kelkit ve Yeşilırmak vadilerinde kalıntı meşcereleri bulunan bir sedir türü.

<span class="mw-page-title-main">Orman</span> büyük bir alandaki yoğun ağaç topluluğu

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Koru Dağları</span>

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.

Anıt ağaç, fiziksel özellikleri veya tarihi ve kültürel açıdan taşıdıkları önem sebebiyle kendi türündeki diğer ağaçlardan ayrılan ağaç.

<span class="mw-page-title-main">Göller Yöresi</span> birden fazla gölden oluşan bölge

Göller Yöresi, Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Acıgöl, Akgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Eğirdir, Gavur, Ilgın (Çavuşçu), Işıklı, Karamık, Karataş, Kovada, Salda, Suğla ve Yarışlı göllerinden oluşan bölgenin adıdır.

Doğa koruma alanı ya da tabiatı koruma alanı, doğal çevrenin koruma ve inceleme amaçlarıyla korunduğu alan. Bu alanlar, bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan, nadir bulunan, tehlikeye maruz kalan ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve doğal olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri içeren ve kesinlikle korunması gerekli olup, sadece bilimsel ve eğitsel amaçlarla kullanılmak üzere ayrılmış doğa parçalarıdır.

Sündiken Dağları, Eskişehir il sınırlarında bulunan sıra dağlardır. Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin sınırını oluşturur.

Koca Katran, Antalya ilinin Elmalı ilçesinde bulunan Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nda yer alan 2019 yılı itibarıyla 2.025 yaşındaki Lübnan sediri ağacıdır. Elmalı Orman İşletme Müdürlüğü Çığlıkara İşletme Şefliğinde bulunan Koca Katran, 1994 yılında 2000 yaşında olarak tescil edilmiştir. 25 metre yüksekliğinde, 8 metre 23 santimetre genişliğindeki ağacın çapı 262 santimetredir.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zilim Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zilim Tabiatı Koruma Alanı, yerel öneme sahip korunan bir tabiat anıtıdır. Tabiat parkı 2005 yılında kaynakları restore etmek, turizmi geliştirmek ve mevcut biyolojik türleri korumak amacıyla kurulmuştur. Park, Başkurdistan'ın özellikle korunan statüsüne sahip bir doğa koruma alanıdır.

Besitçay Devlet Koruma Alanı, Azerbaycan'ın Ermenistan sınırına yakın bir konumda yer alan bir koruma alanıdır. Nadir Doğu çınarını korumak amacıyla 1974 yılında 107 hektarlık bir alanda kurulmuştur. Koruma alanı Ekim 1980'de 10 hektar kadar küçültüldü. Koruma alanı, Küçük Kafkasya'nın güneydoğu kesimindeki Besitçay çevresindeki alanı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarka Tabiat Parkı</span>

Bulgarka Tabiat Parkı, Balkan Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alan, Gabrovo ve Kazanlık şehirleri arasındaki dağların orta ve doğu kesimlerinde 22.000 hektarlık bir alanı kaplayan bir Bulgar tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Golija</span>

Golija, güneybatı Sırbistan'da, Ivanjica ve Novi Pazar kasabaları arasında yer alan bir dağdır. Dinar sıradağlarının bir parçasıdır. Dağ, önemli biyolojik çeşitliliğe sahip yoğun ormanlarla kaplıdır. Sırbistan'daki ilk UNESCO - MAB kayıtlı biyosfer rezervi olan Golija-Studenica Biyosfer Rezervi'ni içerir. Aynı zamanda birkaç tarihi anıt ve manastırın bulunduğu küçük bir kayak merkezidir. En yüksek zirve, 1,833 m'lik yüksekliği ile Jankov kamen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0090)

Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bentler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0053)

Bentler Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Bentler, "barajlar" anlamına gelir.

Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, Gümüşhane'de ormanlık alan. Kürtün ilçesine bağlı Yeşilköy sınırlarında bulunur. 2 bin 630 hektarlık bir alana yayılır. Ladin ve köknar ağaçları yoğunluktadır. bölgede toplam sekiz adet Tabiat Anıtı bulunmaktadır. Orman, 1998 yılında koruma altına alınmıştır.

Camili-Efeler Ormanı, Artvin'in Borçka ilçesine 45 kilometre uzaklıkta olan ve Efeler köyü içerisinde bulunan 1023 hektarlık bu orman 24 Mart 1998 tarihinde koruma altına alınmıştır. Türkiye'deki el değmemiş ormanlardan biridir. Birçok ağaç çeşidine ve özellikle anıt ağaçlarına ev sahipliği yapar.

Dandidere Afyon ilinin, Emirdağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tabiat koruma alanıdır.