İçeriğe atla

Çımağıl Mağarası

Çımağıl Mağarası veya Çimağıl Mağarası, Bayburt ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir mağaradır. Bazı kaynaklara göre 110,[1] bazı kaynaklara göre 600 metre,[2] bazı kaynaklara göre ise 1010 uzunluğunda olan mağaranın bazı yerlerde yüksekliği 30 metreye ulaşmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı bazı kaynaklara göre 35,[3][4] bazı kaynaklara göre 50 bazı kaynaklara göre ise 57 kilometre olan mağara,[5] 2470-2550 metre yüksekliktedir. 2007 yılında turizme açılan mağaranın içinde açık sarı, beyaz, koyu sarı ve kahverengi damlataşı sütunları gözlemlenebilir.

Özellikleri

20.000 metrekarelik alanı kaplayan mağaranın ana solonuna giriş için kullanılan koridorun çapı 60–150 cm arasında değişmektedir. Ana salon moloz bakımından zengindir ve küçük bir su birikintisine ev sahipliği yapar. Ana salon üç kola ayrılmaktadır. Batıya doğru uzanan kol Kremalı Oda'ya, kuzeye doğru uzanan kol Hayaletler Odası'na ve aynı kolun devamı Mavi Oda'ya çıkmaktadır. Kremalı Odanın girişinde sarkıtlar ve dikitler, güneyinde ise molozlar bulunmaktadır. Hayalet Odası da sarkıt ve dikitlerden meydana gelmiştir. Mavi Oda'nın girişinde sarkıtlar ve küçük bir su birikintisi, ucunda ise 100 metrekare büyüklüğünde bir göl bulunmaktadır.[6] Mağara, Çoruh'un bir kolu olan Masat Çayı Vadisinde konumlanmıştır. Mağaranın dışındaki sıcaklık 22 derece iken, giriş salonu 18, iç kısımlar ise 12 derecedir. Mağaranın giriş salonunda bazı yarasa ve kuş türleri görülmüş olsa da, mağaranın içlerinde yaşayan bir canlı türü rapor edilmemiştir.

Tarihçe

Jura Alt-Kretase döneminde yaşlı kireç taşlarının içinde oluşan mağara, girişinden aşağıya doğru basamaklı ve kademeli bir şekilde gelişmiştir. Mağaranın bazı kaynaklara göre 1993,[7] bazı kaynaklara göre ise 1986 yılında[8] Aşağıçimağıl köylüleri tarafından tesadüfen keşfedildiği bilinmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Çımağıl Mağarası". neredekal.com. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  2. ^ Sarı, Eren (2018). "Karadeniz Mağaraları". AHA. noktaekitap. s. 16. 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Çımağıl Mağarası Hayran Bıraktı". milliyet.com.tr. 2 Ağustos 2014. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Çımağıl Mağarası - Bayburt". kulturportali.gov.tr. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  5. ^ Salih Birinci (Ocak 2016). "Çımağıl Mağarası (Bayburt) ve Çevresinin Ekoturizm Potansiyeli". researchgate.net. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Ortaçımağıl Mağarası". 8 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Çımağıl Mağarası". sabah.com.tr. 9 Haziran 2014. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  8. ^ "Karadeniz'in en 'gizemlisi': Çımağıl Mağarası". bayburtpostasi.com.tr. 5 Ekim 2015. 7 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Derya Mağarası, Antalya'nın batı kıyısında Konyaaltı Caddesi ile deniz kıyısı arasında bulunan Atatürk Parkı'nın içinde bulunan bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Dupnisa Mağarası</span>

Dupnisa Mağarası Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde, köyün 5 – 6 km güneybatısında yer almaktadır ve Trakya'nın turizme açılmış tek mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mağara</span>

Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karaca Mağarası</span>

Karaca Mağarası, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü içerisindedir. Mağarada damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz. Ayrıca Karaca Mağarasının havası astım hastalığı başta olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelmektedir. Karaca Mağarası, denizden 1550 m yükseklikte, şehir merkezine ise 17 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan Mağarası</span>

Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır. Mağaranın bulunduğu nokta, Denizli-Antalya karayoluna 3 km mesafededir. Mağaranın ortalama yüksekliği 5-6 metre, gezi alanı 145 metredir.

<span class="mw-page-title-main">İnsuyu Mağarası</span>

İnsuyu Mağarası, Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çatağıl Köyü sınırları içerisindedir. Uzunluğu 597 metre ve en geniş yeri 80 metre civarındadır. Birbirine bağlı 9 boşluktan oluşur. Boşluk yanaklarında birikmiş sular gölcükler oluşturmuştur. Gölcükler, mağara tabanından geçen karstik bir yer altı akarsuyu ile birbirine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Mencilis Mağarası</span>

Mencilis Mağarası, Karabük ili, Bulak köyü sınırlarında bulunan Türkiye'nin en uzun 5. mağarasıdır.

Gürcüoluk Mağarası, Bartın ili Amasra ilçesi, Makaracı Köyü sınırlarında yer alan karstik mağara.

Lechuguilla Mağarası, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Eddy idari bölgesinde, Guadalupe Dağları'nın altında yer alan bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Gökgöl Mağarası</span> Zonguldakın Üzülmez bölgesinde bulunan aktif bir damlataş mağarası

Gökgöl Mağarası, Zonguldak'ın Üzülmez bölgesinde bulunan aktif bir damlataş mağarasıdır.

Yenesu Mağarası, Kırklareli ili, Vize ilçesi, Balkaya Köyü sınırlarında bulunur. Balkaya Köyü'nün doğusundaki Kazandere'nin kolu olan Yandere'nin sağ yanındadır. Mağara girişi derenin 5 m yukarıda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Quadiriki Mağaraları</span>

Quadiriki Mağaraları ya da Guadirikiri Mağaraları ya da Quadirikiri Mağarası, Aruba adasındaki Arikok Millî Parkı'nda yer alan mağaralardır. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği üç mağara bulunur. Mağaralar bir kireç taşı uçurumun tabanında yer almaktadır. Amerindian petroglifler içermektedirler. Mağaraların adı Arawak kökenlidir.

Damlataş (Sincan) Mağarası, Hatay ili, Payas ilçesi, Sincan köyü yakınlarındaki karstik mağara. Nur dağları yamaçlarında, 542 m yükseklikte ve 95 m uzunluğundadır. Jura–Kratese yaşlı dolomit ile dolomitik kireçtaşı içerisinde oluşmuştur. Mağara gelişimini tamamlamış fosil mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Mağarası (Kırım)</span> Kırımda bir mağara

Mermer Mağaraları, Kırım'da, dağlık masif Çatırdağ'ın alt platosunda yer alan bir mağaradır. Avrupa'nın en çok ziyaret edilen mağaralarından biri olan popüler bir turistik cazibe merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Çal Mağarası</span> Düzköyde bir mağara

Çal Mağarası, Trabzon'un Düzköy ilçesinde bulunan bir mağaradır. 2000 yılında yapımı tamamlanan ve 2003'te halkın turizme açılan mağara, bazı kaynaklara göre 1116, bazı kaynaklara göre ise 1050 metre yüksekliktedir. Üstünde bir kale bulunan mağaranın içinden yağışlı dönemlerde bazı kaynaklara göre 1.5 metre derinliğe, diğer kaynaklara göre ise 50 santimetreye ulaşan bir akarsu geçmektedir. Yaz aylarında bu akarsuyun derinliği 25 santimetreye kadar düşmektedir. Düzköy ilçesine 11 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan mağara, girişinden 200 metre sonra biri 400 diğeri 150 metrelik iki kola ayrılmaktadır. Uzun kolun 60. metresinde küçük bir göl ve çağlayan bulunmaktadır. Küçük kolun sonunda bulunan bacadan ise dolinden gelen su akmaktadır. Her iki kolu da ahşap yürüme yollarıyla döşenen mağaradaki ulaşılabilir alan 8 kilometredir. Yaz aylarında yaklaşık 20.000 kişinin ziyaret ettiği mağarayı, 2018'in Ocak ve Şubat aylarında 2.743 ziyaret etmiştir.

Sırtlanini Mağarası Aydın ilinin Karacasu ilçesi sınırları içinde yer alan bir mağaradır. İlçe merkezine 13,5 km uzaklıktaki Çamarası mahallesi, Sırtlan deliği mevkiinde bulunmaktadır. Afrodisias antik kent alanına 9,5 km uzaklıktadır.

Kızılelma Mağarası Türkiye'nin kuzeyindeki Zonguldak ili Ayıçi mahallesinde bulunan bir mağaradır. Ülkenin en uzun ikinci mağarasıdır. Kilimli'nin 7–8 km güneydoğusunda konumlanmaktadır. Mağaraya en kolay olarak Zonguldak- Kilimli-Gelik-Ayiçi yolu takip edilerek ulaşılır.

<span class="mw-page-title-main">İncirliin Mağarası</span>

İncirliin Mağarası, Muğla ilinde bulunan halka açık bir turistik mağaradır.