İçeriğe atla

Çıkış aygıtı

Çıkış aygıtı, herhangi bir çevresel cihaz ve bilgisayar donanımı parçasıdır. Bilgileri veya verileri insan tarafından algılanabilen bir biçime veya makine tarafından okunabilen fiziksel bir biçime dönüştürür. Bunlar metin, grafik, dokunsal, ses veya video olabilir.[1] Örnekler arasında monitörler, yazıcılar, hoparlörler, kulaklıklar, projektörler, GPS cihazları, optik işaret okuyucular ve braille okuyucular yer alır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Elektronik kitap, E-kitap veya e-Kitap, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların düz panel ekranında okunabilen metinden oluşan dijital biçimde sunulan bir kitap yayınıdır. Bazen "basılı bir kitabın elektronik versiyonu" olarak tanımlansa da, bazı e-kitapların basılı bir eşdeğeri yoktur. E-kitaplar, özel E-kitap okuyucu cihazlar, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere kontrol edilebilir bir görüntü aygıtına sahip herhangi bir cihazda okunabilir.

<span class="mw-page-title-main">USB</span>

USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin Türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.1'dir. 1,22 GByte/sn'lik aktarım hızı vardır. Dört nesil USB özelliği vardır: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 ve USB4. Ayrıca USB-C ve USB On-The-Go türleri de var.

<span class="mw-page-title-main">Şair</span> şiir yazan ve yayımlayan kimse

Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapçadan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil cihaz</span> bilgisayar türü

Mobil cihaz, elinde tutabilmek ve kullanabilmek için yeterince küçük olan bir bilgisayardır. Genel olarak, herhangi bir el tipi bilgisayar cihazında dijital düğmeler ve klavye ile fiziksel bir klavye ile birlikte fiziksel düğmeler ile bir dokunmatik ekran arayüzü sağlayan bir LCD veya OLED düz ekran arayüzü bulunur. Bu tür cihazların çoğu internete bağlanabilir ve araç eğlence sistemleri veya kulaklık gibi diğer cihazlarla Wi-Fi, Bluetooth, hücresel ağlar ve NFC aracılığıyla birbirine bağlanabilir. Entegre kameralar, sesli ve görüntülü telefon görüşmeleri yapma ve alma yeteneği, video oyunları ve GPS özellikleri yaygındır. Güç genellikle lityum pil ile sağlanır. Mobil cihazlar, söz konusu yetenekler için uzmanlaşmış üçüncü taraf uygulamaların yüklenmesine ve çalıştırılmasına izin veren mobil işletim sistemleri çalıştırabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pikap</span>

Pikap, plaklar üzerine kaydedilmiş ses sinyallerini okumaya yarayan kaynak cihazdır. Şasi, kol, tabla, motor ve MM iğne, MC iğne ana parçalarıdır. Plak üzerine üretim aşamasında aktarılmış olan, göz ile görülemeyecek kadar ufak girinti çıkıntılar okunarak ses sinyali üretilmektedir.

Digital Living Network Alliance (DLNA) tüketici elektroniği, mobil ve kişisel bilgisayar endüstrisinin lider şirketleri tarafından oluşturulmuş bir birliktir.

Entrik unsur, tiyatro, roman ve öyküde olayların seyircide, okuyucuda merak uyandıracak biçimde birbirine karışmasıdır. Entrika da denebilir.

Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır. Örneğin romanda kullanılan anlatım biçimi ile bir makalede kullanılan anlatım biçimi birbirinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik mürekkep</span>

E-mürekkep, E-Ink şirketi tarafından üretilen, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından başlatılan araştırmalara binaen 1997 yılında bulunan bir e-kâğıt türü. Elektronik görünüm sağlamak için özel maddesi bir film tabakasına sıkıştırılmıştır ve Sony Reader, iLiad, Cybook Gen3, Amazon Kindle, Barnes & Noble nook gibi firmaların ürettiği e-okuyucularda kullanılmaktadır. Motorola F3 cep telefonu e-mürekkep teknolojisinin kullanıldığı ve bu teknolojinin sağladığı çok düşük güç tüketimi avantajını kullanan ilk cep telefonudur. Samsung Alias 2 de bu teknolojiyi düğme değişimlerinde kullanmaktadır. 2008 Ekim ayında sınırlı sayıda yayımlanan Kuzey Amerika basımı Esquire dergisi kapağı e-mürekkep ve yanıp sönen metinler ile bütünleşen ilk dergidir. Dergi kapağı Şangay, Çin'de üretilmiş, dondurulmuş şekilde Amerika'da ciltlenmek üzere gemilerle nakliyesi sağlanmış ve 90 gün yetecek bir güç kaynağı ile desteklenmiştir.

Betimleme veya tasvir, kelimelerle resim çizme sanatıdır. Betimlemede amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi okuyucunun hayalinde canlandırabilmesini sağlamaktır. Betimleme yapılırken anlatılan varlık ya da nesnenin tüm özellikleri ayrıntılı bir biçimde okuyucuya aktarılır.

<span class="mw-page-title-main">E-kitap okuyucu</span> elektronik kitap okuma cihazı

Elektronik kitap okuyucu, öncelikli amacı dijital e-kitapları okunmak olan ve bu amaca uygun olarak tasarlanmış taşınabilir elektronik bir cihazdır. Günümüzde birçok cihaz e-kitap okumak için kullanılabilir. Fakat e-kitap okuyucu taşınabilirlik, okunabilirlik ve pil ömrü gibi özellikleri kitap okumaya en uygun hale gelecek şekilde tasarlanmıştır. Bir elektronik kitap okuyucu üzerindeki hafızanın boyutuna bağlı olarak yüzlerce ya da binlerce kitabı saklayabilir.

Windows Phone 8 tabanlı en yaygın mobil cihazlar HTC, Samsung, Nokia ve Huawei markalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Kişiler</span>

Google Contacts Google'ın iletişim yönetimi aracıdır, bağımsız bir hizmet ve Google'ın iş odaklı paketinin Google Apps web uygulamaların bir parçası olarak, e-posta hizmeti Gmail'de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X 10.1</span> İşletim Sistemi

Mac OS X 10.1 veya Mac OS X Puma Apple tarafından üretilmiş ikinci nesil bir Mac OS X işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak büyük kedilerin bir türü olan Puma ismi verildi. Sürüm 10.1, Mac OS X 10.0 kullanıcıları için ücretsiz güncelleme olarak 25 Eylül 2001'de sunuldu. Eleştirmenler işletim sisteminde hala bazı özelliklerin eksik olduğunu ve hatalar olduğunu iddia etti, ancak işletim sistemi, Mac OS X 10.0'dan daha fazla satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 7 (2013)</span> Tablet bilgisayar

İkinci nesil Nexus 7, Android işletim sistemini çalıştıran, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen Nexus ailesine ait 2.nesil bir mini tablet bilgisayardır. Google tarafından pazarlanan ve orijinal bir ekipman üreticisi ortak tarafından inşa edilen bir dizi Android tüketici cihazı olan Google Nexus serisindeki üçüncü tablettir. Orijinal Nexus 7'nin başarısının ardından, çeşitli perakendecilerin erken sürümlerinden dolayı cihazın ikinci nesli 26 Temmuz 2013 tarihinde orijinal tarihinin dört gün öncesinde piyasaya çıktı. Tablet 4.3 "Jelly Bean" sürümüyle birlikte gönderilen ilk cihazdı.

Samsung GT-B7330 Samsung Omnia serisi telefon hattının bir parçası olarak Samsung tarafından üretilen bir Windows Mobile kızaklı akıllı telefon. Windows Mobile 6.5 Standard'ı çalıştırır. AKU ile güncellenir. Telefonun QWERTY klavyesi var. Bu telefonun öncüsü Samsung OmniaPRO B7320'dir. Ekim 2009'da serbest bırakıldı.

Huawei Mate 8; Android işletim sistemini kullanan, Huawei tarafından üretilmiş amiral gemisi bir akıllı telefon. Cihaz, 26 Kasım 2015'te tanıtılmış ve 9 Aralık 2015'te Çin'de satışa çıkarılmıştır. Cihazın 3 GB RAM/32 GB modeli 480 dolara, 4 GB RAM/64 GB modeli 590 dolara ve 4 GB RAM/128 GB modeli 700 dolara satılmıştır. Huawei Ascend Mate 7'nin ardılı, Huawei Mate 9'un öncülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A50</span>

Samsung Galaxy A50; Samsung Galaxy A serisinin 5. neslinin bir parçası olarak Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihazda; Android 9 Pie işletim sistemi, 64 veya 128 GB dahili depolama ve 4000 mAh batarya bulunur. Cihaz; 25 Şubat 2020'de dünya çapında, 13 Temmuz 2019'da ABD'de satışa çıkarılmıştır. Cihazın ardılı olarak Samsung Galaxy A50s ve Samsung Galaxy A51 modelleri geldi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy M30s</span> Android işletim sistemini kullanan Samsung akıllı telefonu

Samsung Galaxy M30s; Samsung Galaxy M serisinin ilk neslinin bir parçası ve Samsung Galaxy M30'un halefi olarak Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir phablettir. Cihazda; Android 9 Pie, Samsung'un kendi arayüzü One UI, 64 veya 128 GB dahili depolama ve 6000 mAh Li-Po batarya bulunur. Galaxy M30s,18 Eylül 2019'da satışa çıkarılmıştır. Cihazın üçlü kamera kurulumunda 48 MP ana kamera, 8 MP geniş açılı kamera ve 5 MP derinlik sensörü bulunur. Cihazın ardılı, Samsung Galaxy M31'dir.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi Mi 9</span> Android telefon

Xiaomi Mi 9; Xiaomi Inc. tarafından geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan amiral gemisi bir akıllı telefondur. Cihaz, Şubat 2019'da duyurulmuştur. Xiaomi Mi 8 modelin yerini aldı. Xiaomi Mi 9 SE, Xiaomi Mi 9 Pro ve Xiaomi Mi CC9 türleri de sunuldu. Cihazın yerini daha sonra Xiaomi Mi 10 aldı.