İçeriğe atla

Çıkrıkçılar Yokuşu

Çıkrıkçılar Yokuşu
2014 yılında yokuşun görünümü
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
Başlangıç noktasıAnafartalar Caddesi
KonumAltındağ, Ankara, Türkiye

Çıkrıkçılar Yokuşu, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir yokuştur. Anafartalar Caddesi'nden başlayıp Saraçlar ve Salman Sokak kesişimine kadar devam eden yokuş yaklaşık 200 metre uzunluğundadır.

İsim

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ankara ekonomisinin önemli bir yüzdesini oluşturan sof ticaretinin yoğun olarak yapıldığı yerlerden biri de bugün Çıkrıkçılar Yokuşu'nun bulunduğu bölgeydi. Buradaki dükkanlarda, Ankara keçisinden elde edilen yünler çıkrıklarla dokunarak sof ismi ismi verilen kumaşa dönüştürülmekteydi. Bu sebepten ötürü yokuşun ismi halk arasında "Çıkrıkçılar Yokuşu" olarak benimsenmişti.[1]

Tarihçe

Ankara Kalesi'nin eteklerinde yer alan ve tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanan Çıkrıkçılar Yokuşu, 19. yüzyıl sonlarına kadar eski şehir merkezinin önemli ticari noktalarından biriydi. Bugün Çıkrıkçılar Çarşısı olarak adlandırılan ve o tarihlerde Uzun Çarşı ismiyle anılan bölgede, aynı zanaat dalında faaliyet gösteren esnafların aynı sokak üzerinde açtıkları dükkanlardan oluşan bir alışveriş aksı bulunmaktaydı. Bu ticari zincir, kalenin "aşağı yüz" olarak adlandırılan Tahtakale mevkiinden başlayıp Hacı Bayram Camii'nin konumlandığı noktaya kadar uzanmaktaydı.[2]

Fakat 1916'daki yangın sırasında, günümüzde Kale Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgenin büyük bir kısmıyla beraber Çıkrıkçılar Yokuşu üzerinde bulunan yapılar da etkilendi.[3] 1745 yılına tarihlenen İplikçiler Camii ve 1732'de inşa edildiği bilinen Çanakçılar Mescidi gibi tarihi mekanlar, bu afet esnasında yanarak yok oldu.[4] Anafartalar Caddesi ile yokuş arasındaki bölgede kalan Boyacı Ali Mahallesi ve Tellal Karaca Mahallesi gibi tarihi yerleşim yerleri de yangından etkilenmesi sonucu günümüze ulaşamadı.[2]

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1982 yılında başlattığı imar çalışmaları kapsamında Çıkrıkçılar Yokuşu'nun bulunduğu civarı öncelikli alan ilan ederek bölge mimarisinin korunması ve uygun çevre düzenlemeleriyle yeniden kente kazandırılmasını hedeflediyse de[5] aradan yıllar geçmesine rağmen başlatılan projelerde öngörülen hedeflere ulaşılamaması şehir planlamacıların tepkisine yol açtı.[6]

Edebi yayınlar

  • Çıkrıkçılar Yokuşu - Türk şair İlhan Berk tarafından yazılmış olan şiir, sanatçının "Aşıkane" isimli kitabında yer alır.
  • Çıkrıkçılar Yokuşu’ndaki Gemi - Türk yazar Metin İpek'in kaleme aldığı kısa hikâye, "Ankaralı Öyküler" isimli kitapta bulunur.

Kaynakça

  1. ^ Öztürk, Banu (2019). "1918-1938 Yılları Arasında Ankara'da Sosyal ve Kültürel Hayat". Ankara: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. s. 44. 
  2. ^ a b Gökçe Günel; Ali Kılcı (2015). "Ankara Şehri 1924 Haritası: Eski Bir Haritada Ankara'yı Tanımak" (PDF). Ankara Araştırmaları Dergisi. 3 (1). Ankara. ss. 78-104. ISSN 2147-8724. 12 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  3. ^ Oygür, Vedat (2020). "Çağlar Boyu Ankara". Tarih Çevresi. ss. 4-24. ISSN 1303-3876 |issn= değerini kontrol edin (yardım). 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  4. ^ Çetin, Adem (2019). "Hurufat Defterlerindeki Kayıtlara Göre Ankara İl Merkezindeki Dini Mimari Yapılar" (PDF). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  5. ^ 80 Sonrası Mekan ve Planlama (PDF). Ankara: Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi. 2016. s. 307. ISBN 978-975-507-283-8. 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Aralık 2022. 
  6. ^ Tunçer, Mehmet. ""Çevre"sini Arayan Ankara" (PDF). Mimarlar Odası. ss. 16-19. 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karesi, Balıkesir</span> Balıkesir ilçesi

Karesi, Türkiye'nin Balıkesir ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Balıkesir merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. Karesi tarımsal ekonomi merkezi olup oldukça işlek yolların kavşağında bulunan bir ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kürkçü Hanı</span>

Kürkçü Hanı, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde yer alan han. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan 15. Yüzyıl han yapılarından bir tanesidir. Dayahatun Mahallesi’ndeki Mahmut Paşa Yokuşu’nda bulunan Çakmakçılar ve Çarkçılar sokaklarının arasındaki bölgede 129 numarada yer almaktadır. İki adet girişi bulunur. Çarkçılar sokağı tarafındaki lokasyonu dolayısıyla Büyük Yeni Han ile komşudur. Ticaret hanıdır. Vezir Mahmut Paşa tarafından mimar Atik Sinan'a yaptırılmıştır

<span class="mw-page-title-main">Samsun Kalesi</span>

Samsun Kalesi, bugünkü Samsun kentinin kökenini oluşturan ve 1092 yılında Danişmendliler tarafından yaptırılan kermen. Kalenin sınırları günümüzde Saathane Meydanı'ndan bedestene, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi'nin bulunduğu alandan Büyük Camii'nin bulunduğu alana kadar uzanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, Ankara</span>

Atatürk Bulvarı; Ankara'nın Altındağ ve Çankaya ilçelerini birbirine bağlayan bir bulvardır. Alman şehir plancı Hermann Jansen tarafından tasarlanan plana göre II. TBMM binası ile Çankaya Köşkü arasında kesintisiz bir hat inşa etmek amacıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altındağ</span> Ankarada bir merkez ilçe

Altındağ, Ankara ilinin metropol ilçelerinden biridir. İlçenin nüfusu, TÜİK verilerine göre 6 Şubat 2024 tarihi itibarıyla 412.267'tür.

<span class="mw-page-title-main">1916 Ankara Yangını</span>

Büyük Ankara Yangını; 1916 yılının Eylül ayında, Ankara'nın merkez mahallelerinde başlamış ve kısa süre içerisinde tüm şehre yayılarak kentin büyük çoğunluğunun yok olmasına sebep olmuştur. 13 Eylül gecesi başlamış, 15 Eylül sabahına dek sürmüştür. Yangın Hisarönü Mahallesi'nde çıkmış; Çıkrıkçılar Yokuşu, Saraçlar Çarşısı, Bedesten ve Atpazarı bölgelerine kadar sıçramıştır. 5 kişinin hayatını kaybettiği olayda çoğu gayrimüslimlere ait yaklaşık 1000 ev, 935 dükkân, 7 kilise, 2 cami ve 3 sağlık kurumu tamamen yanmıştır. Yangının etkisini büyük oranda yabancı nüfusun yaşadığı bölgede göstermesi, felaketten en çok zarar gören kısmın Ermeni ve Rum vatandaşların olmasına yol açmıştır. Olay hakkında yeterince resmi belgenin olmaması ve yangın sonrasında durumun pek az esere yansımasının sonucu olarak, yangının nedeni hakkında kesin bir bilgi yoktur. Konu üzerine çalışmalar yapan bazı araştırmacılar, yangının kasten çıkartılmış olabileceği konusunda hemfikir olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram, Altındağ</span> Altındağ, Ankara, Türkiyede mahalle

Hacı Bayram; Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Altındağ</span> Altındağ, Ankara, Türkiyede mahalle

Kale Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle adını tarihi Ankara Kalesinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Anafartalar Caddesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehirdeki ilk modern dükkanlar, kafeler ve eğlence merkezleri, Ulus Meydanı ile Samanpazarı'nı arasında uzanan bu caddede açılmıştır. Ayrıca; ilk çok katlı ve betonarme yapılar da Anafartalar Caddesi ve çevresindeki sokaklarda inşa edilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kent merkezi Ulus civarında geliştiği için Şehremaneti, Çocuk Sarayı Apartmanı, Ankara Adliyesi gibi pek çok kamu binası da burada bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hamamönü, Altındağ</span> Ankarada tarihi bir semt

Hamamönü, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan ve Ankara'nın en eski yerleşimlerinden biri olan tarihî bölge.

<span class="mw-page-title-main">Ulus (semt)</span> Ankarada semt

Ulus, Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı Hacı Bayram mahallesinin bir kısmını kapsayan şehirdeki en eski ve Çankaya-Esenboğa yolunun (protokol yolu) güzergâhında yer alan tarihî bir semttir. Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Zafer Anıtı, Ankara Palas Otel, Ankara Kalesi, Ulus çarşısı ve Ankara hali semtte yer alan bazı önemli yerlerdir. Ulus tarihi kent merkezi projesi kapsamında yapılan çalışmalarla sosyal ve kültürel doku yeniden canlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Meydanı</span>

Ulus Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanıdır. Anafartalar, Çankırı ve Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Bulvarı'nın kesişim noktasında yer alır. Cumhuriyet'in ilanından sonra hayata geçirilen imar uygulamaları doğrultusunda Ankara şehir merkezinde oluşturulmuş ilk modern kamusal mekan olmasıyla bilinir. Merkezinde konumlandırılmış olan Zafer Anıtı, Anıtkabir'in inşa edilmesine kadar geçen süreçte ülke genelinde kutlaması yapılan milli bayramların veya resmi devlet törenlerinin ana mekanı olmuştur. Meydanın çevresinde bulunan I. ve II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binaları ile Türkiye İş Bankası ve Sümerbank'ın genel müdürlük yapıları; buranın geçmişte hem siyasi hem de iktisadi açıdan önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hatuniye Camii, Hacı Hüseyin Ağa tarafından eşi Tayyibe Hatun adına o dönem "Tilkilik" olarak adlandırılan bölgede yaptırılan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Kumrular Sokak</span> Ankarada bir sokak

Kumrular Sokak veya diğer adıyla Kumrular Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan tarihi bir sokaktır. Sakarya, Yüksel ve İzmir caddeleriyle birlikte Kızılay semtinin en önemli yaya bölgelerinden birini oluşturur. Sokağın adı, burada yaşayan kumru kuşlarından gelir. 1940'lı yıllarda, her iki tarafına da simetrik şekilde dikilmiş olan çınar ağaçları sayesinde bir hıyâban şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mithatpaşa, Konak</span>

Mithatpaşa, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçenin batı yönüne uzanan sahil sırasında batıda Çankaya, doğuda Akın Simav ile Kemal Reis mahalleleri arasında yer alır. Kara tarafından ise Murat Reis Mahallesi ile çevrilidir. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile ona paralel seyreden Mithatpaşa Caddesi mahalleyi boydan boya kat etmektedir. Yine bu caddelere paralel olarak daha karadan ilerleyerek mahalleye uzanan Şehit Nihatbey ve Halil Rifatpaşa caddeleri mahalledeki 181 Sokak'a açılarak son bulur. Halil Rifatpaşa Caddesi Kemal Reis Mahallesi ile sınırını oluşturur.

Yüksel Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehir merkezindeki önemli ulaşım, alışveriş ve sosyalleşme merkezlerinden biri olmasının yanı sıra tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı yürüyüşler, protesto gösterileri ve siyasi olaylarla tanınır. Caddenin Kızılay Meydanı tarafındaki çıkışında Türk heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 1990 yılında yapılmış olan İnsan Hakları Anıtı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Şehir Çarşısı</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Ulus Şehir Çarşısı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Civardaki Anafartalar Çarşısı, Ulus İş Hanı ve 100. Yıl Çarşısı ile birlikte Hacı Bayram bölgesinin en önemli ticari merkezini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun Caddesi</span>

Ahmet Adnan Saygun Caddesi veya eski adıyla Hasırcılar Caddesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Opera Meydanı'ndan başlayıp yaklaşık 1.5 kilometrelik bir hat boyunca devam ederek Çankaya sınırları içerisinde, Aksu Caddesi ile kesiştiği noktada son bulur. Adını, ilk Türk operasının bestecisi olan Ahmet Adnan Saygun'dan almıştır.