İçeriğe atla

Çörek

Çörek çeşitleri

Çörek, az yağlı, yumurtalı, bazı çeşitleri şekerli bazıları ise tuzlu, gevrekçe bir hamur işi türü. En bilinen örnekleri ay ve paskalya çörekleridir. Kahramanmaraş şehrine ait olan Maraş Çöreği coğrafi işaret almıştır.[1]

Etimoloji

Çörek, Eski Türkçe kökenlidir ve "yuvarlak ekmek" anlamına gelir.[2]

Çörek kelimesi Osmanlı coğrafyasında yaşayan çeşitli topluluklarda ve Osmanlı Devleti'nin komşularında da küçük farklılıklar taşıyan şekillerde kullanılır: Çöreki/tsoureki (Yunanca τσουρέκι), Çoreg/choreg (Ermenice չորեկ), çörək (Azerice) gibi.

Bazı çörek çeşitleri

Kaynakça

  1. ^ "Coğrafi İşaret Platformu". Coğrafi İşaret Platformu. 25 Ocak 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amasya</span> Amasya ilinin merkezi olan şehir

Amasya, Amasya ilinin merkezi olan şehirdir. 2020 itibarıyla Amasya şehir merkezi 147.266 nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Testi kebabı</span>

Testi kebabı bir kebap türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Simit</span> geleneksel Türk susamlı halka ekmeği

Simit veya İzmir'de kullanılan ismiyle gevrek, susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel addır. Türkiye dahil olmak üzere Orta Doğu ve Balkanlar'da yaygın olarak tüketilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarma</span> Yiyecek

Âdi yaprak dolması, Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir. Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

Gaziantep Mutfağı'na has bir kebap çeşidi. Orta yağlı az çekilmiş kıyma ile yöresel olarak simit adı verilen ince bulgurun birlikte yoğurulmasıyla hazırlanır. Adana Kebabı gibi enli şişlere takılarak közlenmiş mangal ateşinde pişirilir. Genellikle piyaz ve üzerine serpilmiş fıstık tozu ile birlikte servis edilir.Gaziantep Simit Kebabı 19.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demir tatlısı</span>

Demir tatlısı bir çeşit lokma tatlısıdır. İran, Azerbaycan ve Türkiye'de özellikle Erzurum'da yapılmaktadır. Demir kalıplarla yapıldığından dolayı demir tatlısı adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya çöreği</span> Paskalyada yenmesi adet olmuş ancak bütün yıl yapılan çörek türü

Paskalya çöreği, Osmanlı-Türk mutfağında yaygın bir çörek türü. Özellikle paskalya yortusu gibi Hristiyan dini bayramlarında tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Kiliçe çöreği</span>

Kulîce (کلیچه), Kiliçe çöreği bir çeşit simit veya çörektir. Ahmed Eflâkî’nin Menâkıbü’l Ârifîn adlı eserinden Selçuklu Anadolusu’nda kulîce(کلیچه) ,(simîd)(سميد) tüketildiği anlaşılmaktadır.

Van çöreği, bir çeşit çörektir. İç harcında ceviz bulunur. Kahvaltılarda tüketilir.

Cağırtlak kebabı tercihen erkek koyundan akciğer, karaciğer, yürek, böbrek ve yağ olarak çöz yağı veya kuyruk yağının terbiye edilmeden bir şişe sırasıyla tek tek dizilerek mangalda pişirilmesiyle elde edilen kebaptır.

Kül çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.

Yağlı çörek, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.

Tokat çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Tokat çöreği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafî işaret almıştır.

Maraş çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Yivli gürgen merdane üretimde kullanılır. Maraş çöreği 13.06.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Parmak çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.

Kaymaklı çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Nevşehir Kaymaklı Çöreği 10.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Yağlı, bir çeşit çörektir.

Yoğurtmaç, bir çeşit çörektir.

<span class="mw-page-title-main">Kalecik çöreği</span>

Kalecik çöreği buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir. İçerisinde ceviz ve yenibahar baharatı bulunur. Ankara Kalecik çöreği 07.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buhara pilavı</span>

Buhara pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır.