İçeriğe atla

Çukurluhoca Köprüsü

Koordinatlar: 40°56′42″N 40°46′22″E / 40.944997°K 40.772696°D / 40.944997; 40.772696
Çukurluhoca Köprüsü
Harita
GeçişSabuncular Deresi'nin bir kolu olan Babik Deresi
KonumÇukurluhoca, Çayeli, Rize
Koordinatlar40°56′42″N 40°46′22″E / 40.944997°K 40.772696°D / 40.944997; 40.772696
TürüKemer köprü
MalzemeMoloz taş, kesme taş
Uzunluk14 m
Genişlik2.7 m
Yükseklik8 m

Çukurluhoca Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Çukurluhoca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Tek gözlü formuyla ilgi çeken köprünün ilçe merkezine uzaklığı 23 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 14 metre, genişliği 2.7 metredir. Sabuncular Deresi'nin bir kolu olan Babik Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1946 yılında Yanıkdağlı Ahmet Sarıçam Usta tarafından yaptırılmıştır. Köprünün biraz ilerisinde Çukurluhoca Medresesi bulunmaktadır. Tarihi göç yolu üzerinde yer alan köprü, Babik Deresi ile Sabuncular Deresi'nin (Senoz Deresi) birleşme noktasının 50 metre yukarısında konumlanmıştır. Köprünün üzerindeki yazıtta, köprünün 1949 yılında inşa edildiği yazmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Demirel, Ersin (2013). Köprüler Kenti Rize. Rize: Çayeli Bakır İşletmeleri. s. 108. Erişim tarihi: 11 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çukurluhoca</span> Rize köyü

Çukurluhoca, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

Çukurluhoca Medresesi veya eski adıyla Babik Medresesi, Rize ilinin Çayeli ilçesinden bulunan bir medresedir. İki katlı olan medresenin ilk katı kesme taştan, ikinci katı ahşaptan yapılmıştır. 1870 yılında yapıldığı düşünülmektedir. Alt katta çok fazla ocak bulunmasından dolayı bu katın aşhane olarak düşünülmektedir. Ocakların üstlerinde pencereler bulunmaktadır. Ahşaptan oluşan üst katın yapımında giydirme tekniği kullanılmıştır.

Okumuş Köprüsü veya Çarkıruba Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Eskiarmutluk köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Yerden 3.5 metre yükselikte olan köprü, Durak Dere'nin bir kolu olan Çarkıruba Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 29 kilometredir. Köprü, 8 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprü, yanına inşa edilen beton köprünün varlığından dolayı günümüzde kullanılmamaktadır.

Abu Yaylası Köprüsü veya Göktani Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün yuvarlak kemer formunda, özgün bir mimarisi vardır. Yerden 11 metre yükselikte olan köprü, Tunca Deresi ile Yeşildere'nin kavuştuğu yerin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 35 kilometredir. Köprü, 21 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Üstüne beton dökülmüş olan köprünün korkulukları yıkılmıştır. Köprü, eski "Yaylası-Bıçakçılar-Yusufeli" göç yolunun üzerinde, Deremezra, Neknari, Mulona ve Movri yaylalarına giden yolda konumlanmıştır.

Demirciler Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Levent köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 8, Çayeli ilçe merkezine uzaklığı 16 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Melyat Deresi'nin bir kolu olan Balık Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 12 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Eskiden bölgede tütün yetiştirildiği için köprüye Tutinoğ adı verilmiştir. Çoço Dağı'nın batı yakasında bulunan köprünün kemer merkezinde iki baba bulunmaktadır. Köprünün yakınlarındaki gözetleme kulesi, eskiden kaleler arasındaki iletişimi sağlamaktaydı.

Başkaya-Karemiş Köprüsü veya Yaltkaya-Gomno Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Yaltkaya köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 5.5 metre yükselikte olan köprü, Yaltkaya Deresi'nin Hemşin Deresi'ne bağlandığı yerin yakınlarına inşa edilmiştir. Köprü, 13 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Yerel kaynaklara göre köprünün inşa edilme tarihi 1650'dir. Yeniköy ve Yaltkayalı köylüler, değirmene ulaşmak için Savrizon Yolu adlı eski katır yolunu kullanırken bu köprüden geçerdi. Köprünün altından küçük bir şelale akmaktadır. Köprünün yakınlarında, 1906 yılında yapılmış Ali Çelebi Camisi bulunmaktadır.

Başköy Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Başköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 13 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 7 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprüdeki farklı renkte taşlar, köprünün çok kez onarımdan geçtiğini göstermektedir. Hemşin Deresi'nin bir kolu olan Çaykale Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, eski Çayeli-Hemşin ticaret yolu üzerinde konumlanmıştır.

Kırmızı Sırt Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Başköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 6 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin bir kolu olan Kızılsırt Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, eski Pazar-Hemşin güzergâhı üzerinde konumlanmıştır.

Akbucak Köprüsü veya Hacılar Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Akbucak köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. 8 metre yüksekliğindeki köprü, 22 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Modaçar Deresi ile Yanaçor Deresi'nin kesişim noktasının üzerine inşa edilen köprü, Dere ile Yeniçağ mahallelerinin birbirine bağlamaktadır.

Derinsu Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Derinsu köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 14 kilometredir. 3 metre yüksekliğindeki köprü, 6 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Eski Çayeli-Pazar-Hemşin yolunun üzerinde yer alan köprü, Derinsu Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir.

Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.

Abdullahhoca Köprüsü Rize'nin Çayeli ilçesinin Abdullahhoca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 6.5 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 14 metre, genişliği 2.5 metredir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1890 yılında Abdullahhoca tarafından yaptırılmıştır. Kömürcüler mevkii ve Çiller ve Çakırlar mevkii Abdullahoca mahallelerini birbirine bağlayan köprü, günümüzde yayalar tarafından kullanılmaktadır.

Marvaya Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2.5 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 23 metre, genişliği 2.4 metredir. Sabuncular Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1946 yılında Ahmet Sarıçam Usta tarafından yaptırılmıştır. Sabuncular ve Adalar mahallelerini birbirine bağlayan ve özgün bir tasarımı olan köprünün, her iki tarafında da merdivenler bulunmaktadır.

Yamaç-Etheni Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yamaç köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Merdivenli köprünün ilçe merkezine uzaklığı 5 kilometredir. Yerden 7 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 18.5 metre, genişliği 1.6 metredir. Sabuncular Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, tahminen 90 yıl önce Pazar, Sucatılı (Apsolu) ustalar tarafından yaptırılmıştır. Yamaç ve Latifli mahallelerini birbirine bağlayan köprünün üstü sarmaşıklarla kaplıdır.

İncesırt Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin İncesırt köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Merdivenli köprünün ilçe merkezine uzaklığı 6 kilometredir. Yerden 6.5 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 15 metre, genişliği 2.1 metredir. Sabuncular Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1900'lü yılların ilk yarısında köy halk tarafından Pazar, Sucatılı (Apsolu) ustalara yaptırılmıştır. İncesırt ve Sarısu mahallelerini birbirine bağlayan köprünün üstü sarmaşıklarla kaplıdır.

Çukurluhoca Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Derecik köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. Yerden 2.5 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 6 metre, genişliği 1.5 metredir. Kopali Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, köyün çıkışında yer almaktadır. Köyün yakınlarında Karadere Şelalesi bulunmaktadır.

Suçatı 3 Köprüsü veya Apso-Hodoloskuri Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11.5 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 20.9 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi ile Hodoloskuri Deresi'nin kesişim yerinin üzerine inşa edilen köprünün Suçatı 2 Köprüsüne uzaklığı 200 metredir. Köprü, yanına yeni bir köprünün inşa edilmesiyle beraber sadece yayalara hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tunca 2 Köprüsü (Rize)</span> Ardeşende bir köprü

Tunca 2 Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Tunca beldesinde bulunan bir kemer köprüdür. Büyük bir kayanın altına inşa edilen köprünün ilçe merkezine uzaklığı 22 kilometredir. Köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2.2 metre genişliğindedir. Tunca Deresi ve Selamet Deresi'nin kesişim noktasının üzerine inşa edilen köprünün yerden yüksekliği 8 metredir. Köprü, eskiden Tunca beldesini Durak Vadisine bağlıyordu.

Muradiye Memetoğlu Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış bir kemer köprüdür. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Askoroz Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 19 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindedir.

Derecik Köyü Merkez Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Derecik köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 13 kilometredir. Yerden 5 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 9 metre, genişliği 2,7 metredir. Kopali Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir.