İçeriğe atla

Çuha Adası

Çuha Adası

Çuha Adası[] (Yunanca: Κύθηρα Kythira, İtalyanca: Cerigo) Mora Yarımadası'nın güneyinde bulunan ve günümüzde Yunanistan sınırları içerisinde yer alan ada. Afrodit'in bu adada doğduğu rivayet edilir. Çuha Adası'nın doğu kıyıları Ege Denizi olarak kabul edilir.

Çuha adasında bir koy

Ada, Yunan anakarası ile Girit arasında stratejik bir konuma sahiptir ve antik çağlardan 19. yüzyılın ortalarına kadar tüccarların, denizcilerin ve fatihlerin kavşak noktası olmuştur. Bu nedenle, uzun ve çeşitli bir tarihe sahip olmuş ve birçok medeniyet ve kültürden etkilenmiştir. Bu durum, Yunan ve Venedik kültürlerinin yüzyıllar boyunca bir arada yaşamasından etkilenen gelenek ve göreneklerin yanı sıra mimarisine (geleneksel, Ege ve Venedik unsurlarının bir karışımı) de yansımıştır.

Yönetim

Kythira ve yakındaki Antikythira adası 2011 yerel yönetim reformunda birleştirilene kadar ayrı belediyelerdi; iki ada artık Kythira belediyesinin belediye birimleridir. Belediyenin yüzölçümü 300.023 km², belediye birimi 279.593 km². Kythira ili (Yunanca: Επαρχία Κυθήρων) 1929'dan 1964'e kadar Lakonia, sonra Argolis ve Korinthia, daha sonra Attika Eyaleti'nin illerinden biriydi. Daha sonra 1964'ten 1972'ye kadar Kithira yeni kurulan Pire Vilayeti'nin bir parçası olmuş ve Pire Vilayeti'nin dağılmasından sonra Pire Vilayeti'nin bir parçası olarak Attika Vilayeti'ne geri dönmüştür (Νομαρχία). 2006'da lağvedilmiştir. 2011'den itibaren Attika bölgesinin Adalar bölgesel biriminin bir parçasıdır.

Ekonomi

20. yüzyılın sonlarından bu yana, Yunanistan'ın en popüler turistik yerlerinden biri olmamasına rağmen, Kythira ekonomisi büyük ölçüde turizme bağımlı hale gelmiştir. Turizm ana gelir kaynağı olup, en yoğun sezon Mayıs sonundan Eylül ortasına kadar sürmekte, özellikle de Ağustos ayında ada nüfusu üç katına çıkmaktadır. Turizme olan bu bağımlılık Agia Pelagia ve Livadi gibi köylerde ticari amaçlı önemli inşaatların ve ikinci konutların yapılmasına yol açmıştır. Diğer küçük gelir kaynakları arasında kekik balı, sebze ve meyve yetiştiriciliği ve yerel tüketim için hayvancılık yer almaktadır. Kıyıda sadece beş köy bulunmaktadır ve Temmuz ve Ağustos aylarında geleneksel danslar düzenlenmektedir; en büyük festivaller 15 Ağustos'ta Potamos'ta düzenlenen 'Panagia' festivali ve Ağustos ayının ilk Cuma ve Cumartesi günleri Mitata'da düzenlenen şarap festivalidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit</span> Yunanistanın en büyük, Akdenizin 5. büyük adası

Girit, Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Adaları</span> Yunanistan yarımadası ile Anadolu yarımadası arasında bulunan 3000e yakın ada ve kayacık

Yunanistan yarımadası ile Anadolu yarımadası arasında bulunan ve toplam alanı 23.000 kilometrekare kadar olan 3000'e yakın ada ve adacığa Ege Adaları adı verilir. Ege denizindeki adalar, yüz ölçümleri çok farklı ve sayıları çok fazla olmasına rağmen yine de gruplara ayrılabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Ege Denizi</span> Akdenizin parçası olan deniz

Ege Denizi veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir. Marmara Denizi ve Karadeniz'den Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile ayrılan bu denizin kuzey sınırları karalarla çizilmiş olmakla birlikte, güney sınırlarını Yunanistan'a bağlı adalar olan Rodos ve Girit çizer. Ege Denizi'nin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur.

<span class="mw-page-title-main">İstanköy</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

İstanköy veya Kos Adası Bodrum Yarımadası'nın karşısında, Anadolu'dan 8 mil uzakta yer alan bir Ege adasıdır. Yunanistan'ın 12 Adalar Vilayeti'ne bağlıdır. 2019 verilerine göre nüfusu 60.500'dür. Adada turizm oldukça gelişmiştir. Antik kalıntılar bulunmaktadır. İstanköy şehrinde yer alan ve hekim Hipokrat ile ilişkilendirilen bir ağaç meşhurdur. Adada yaşayan halkın bir bölümü Yunanistan vatandaşı Türk ve Müslümanlardan oluşur. Sayıları 3.000 ila 4.000 arası olduğu tahmin edilen Türk kökenli nüfus ağırlıklı olarak Platani köyünde ve Kos şehir merkezinde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Limni</span> Kuzey Egede bulunan Yunanistana bağlı ada

Limni veya Ilımlı Kuzeydoğu Ege Yunan adaları grubuna giren, Gökçeada'nın güneybatısında bulunan Yunan adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">On İki Ada</span> Ege Denizinde bir grup adaya verilen isim

On İki Ada, Menteşe Adaları veya Dodekanez, Adalar Denizi'nde bulunan bir grup adaya verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Pire (şehir)</span> Yunanistanın Attike bölgesi, Pire ilçesi, merkez belediyesine bağlı kent

Pire, Yunanistan'da Attika coğrafi bölgesine bağlı bir liman kentidir. Pire, Atina şehir merkezinden 12 km uzaklıkta deniz kıyısında bulunur. Olympiacos SFP burada kurulmuştur. Şehirde futbol maçları Karaiskakis Stadyumu'nda, Basketbol maçları da Barış ve Dostluk Salonu'nda oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Kiklad Adaları</span>

Kiklad Adaları ya da Kiklatlar, Yunanistan'da Güney Ege coğrafi bölgesine dahil bir ildir. Kiklad adını Yunanca κυκλάς ("etrafında") sözcüğünden alır. Çünkü bu adalar antik Yunan'ın kutsal adası Delosun etrafında, onu çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sofoklis Venizelos</span> Yunanistan başbakanı (1894-1964; hd. 1950 & 1950-1951)

Sophoklis Venizelos ; Yunan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mikonos</span>

Mikonos veya Türkçe adıyla Mukene, Ege Denizi'ndeki Kiklad Adaları'nın bir parçası olan ve İstendil, Sire, Berre ve Nakşa arasında yer alan bir Yunan adasıdır. Yüzölçümü 85 km² olan adanın en yüksek noktası 341 metredir. 2011 nüfus sayımına göre Mikonos'ta 10.134 kişi yaşamaktadır ve bunların çoğunluğu adanın doğu kıyısındaki en büyük kasaba olan Mikonos'ta yaşamaktadır. Kasaba aynı zamanda Chora olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Attika</span> Atina şehrini de içeren Yunanistanın tarihi bölgesi

Attika, Yunanistan'ın başkenti Atina ve çevresini kapsayan bir tarihi bölgedir. Bölge Ege Denizi'ne uzanan Attik Yarımadası'nda merkezlidir. Modern Attika idari bölgesi, tarihsel bölgeden daha kapsamlıdır ve Mora anakarasında Saron Adaları, Çuha Adası ve Troizinia-Methana belediyesini de içermektedir. Attika'nın tarihi, klasik dönemden itibaren Antik Çağ'daki en önemli şehirlerden biri olan Atina'nın tarihi ile sıkı sıkıya bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elefsis</span> Yunanistanın Attika Bölgesine bulunan bir şehir

Elefsis, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın 18 km kuzeybatısında Saron Körfezi'nin kıyısında yer almakta olup Batı Attika bölgesel birimin merkezi ve Atina metropolitan alanın parçasıdır. Yüzölçümü 36.589 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 34,934'tür.

<span class="mw-page-title-main">İleryoz</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

İleryoz veya İleriye, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Paşa Adası</span> Yunanistanda bir yer

Paşa Adası veya Geyik, Yunanistan'ın Mora bölgesinde bulunan bir ada, köy ve belediyedir. Ada, Akdeniz'de Malya Burnu açıklarında yer almakta olup İyon Adaları'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 19.992 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1,041'dir.

<span class="mw-page-title-main">İstendil</span> Yunanistana bağlı ada

İstendil veya Tine, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, bölgesel birim, şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Koyun Adası (Ege Denizi)</span> Yunanistana bağlı ada

Koyun veya İnossa Adası, Yunanistan'a bağlı Kuzey Ege bölgesinde bulunan bir ada, köy ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Çuha</span>

Küçük Çuha veya Sıkliye, Yunanistan'ın Attika bölgesine bağlı Çuha belediyesinde bulunan bir ada, köy ve belediye birimidir. Ada, Ege Denizi'nde Mora Yarımadası ile Girit arasında yer almakta olup İyon Adaları'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 20.43 km² olan adanın nüfusu 2011 yılı itibarı ile 68'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kelemez</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Kelemez, Kilimli ya da Kalimnos, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada ve belediyedir. Ada, Ege Denizi'nin güneydoğusunda yer almakta olup On İki Ada'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 134,5 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 16.179'dur.

<span class="mw-page-title-main">Suluca (ada)</span>

Suluca ya da Hidra (Yunanca: Ύδρα İdra, Osmanlıca: Çamlıca ya da Osmanlıca: Suluca, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir ada, şehir ve belediyedir.