İçeriğe atla

Çugderdemidiin Gurragçaa

Çugderdemidiin Gurragçaa
Жүгдэрдэмидийн Гүррагчаа
Moğolistan savunma bakanı
Görev süresi
2000-2004
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Aralık 1947 (76 yaşında)
Gurvanbulag, Moğolistan
Bitirdiği okul Jukov Hava ve Uzay
Savunma Akademisi
Mesleği Havacılık ve uzay mühendisi
Ödülleri
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Moğolistan
Branşı Moğolistan Halk Ordusu
Rütbesi Korgeneral

Çugderdemidiin Gurragçaa (MoğolcaЖүгдэрдэмидийн Гүррагчаа; d. 14 Aralık 1947 Gurvanbulag, Moğolistan), Moğol askerî mühendis, kozmonot ve siyasetçi. Interkosmos Araştırma Kozmonotu olarak Soyuz 39 görevine çıktığında uzaya çıkan ilk Moğol ve bir Asya ülkesinden ikinci kişidir.[1]

Çugderdemidiin Gurragçaa, 2000-2004 yılları arasında savunma bakanı olarak görev yaptı.[2]

Kaynakça

  1. ^ axcurtis@sprynet.com, Anthony R. Curtis. "Space Today Online -- Man In Space Firsts -- table of contents". www.spacetoday.org. 14 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 
  2. ^ "The Defense Attaché at the Embassy of Mongolia in Russia, Colonel Gotovyn LUNDEN, answers the questions of the "Red Star"". old.redstar.ru (Rusça). 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Yarışı</span> Soğuk Savaş sırasında, ABD ve SSCB arasında yaşanan uzay rekabeti (1955–1975)

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen resmî olmayan uzay rekabetidir. Kökeni, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında balistik füze temelli nükleer silahlanma yarışına dayanmaktadır. Uzaya uydu, roket ve sonda yollamak, insan göndermek; Ay'a insan indirmek gibi çabalar içermektedir. Bu yarış, aynı zamanda ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş'ın (1947–1991) bir parçasıdır. Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a yollanan robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir.

<i>Stardust</i> (uzay aracı)

Stardust, NASA tarafından 7 Şubat 1999'da fırlatılan 385 kilogram ağırlığındaki bir robotik uzay sondasıydı. Ana görevi, Wild 2 kuyruklu yıldızının saçından toz örnekleri elde edilmesinin yanı sıra, kozmik toz örnekleri toplamak ve bunları analiz için Dünya'ya getirmekti. Bu görev, türünün ilk örnek getirme göreviydi. Wild 2 kuyruklu yıldızına giderken yanından geçti ve asteroit 5535 Annefrank'ı inceledi. Ana görev, 15 Ocak 2006'da örnek getirme kapsülü Dünya'ya döndüğünde başarıyla tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Falcon Heavy</span>

Falcon Heavy, SpaceX tarafından tasarlanmış ve üretilmiş, kısmen yeniden kullanılabilen bir ağır yük fırlatma aracıdır. Falcon Heavy, Falcon 9 fırlatma aracının bir uyarlamasıdır ve Falcon 9 roket çekirdeğinin yanı sıra, Falcon 9 ilk aşamasından türetilmiş olan, fazladan iki adet sonradan eklenen roketten oluşmaktadır. Bu yapılandırma Alçak Dünya yörüngesine (ADY) çıkarılabilen görev yükü miktarını yaklaşık 54 tona yükseltecektir, bununla karşılaştırılacak olursa Falcon 9 v1.1 aracı 13 ton'a kadar görev yükünü ADY'ye çıkarabilmektedir. Falcon Heavy için ilk fırlatma 6 Şubat 2018 tarihinde başarılı olarak gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roskosmos</span> Rusya uzay ajansı

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Feoktistov</span>

Konstantin Petrovich Feoktistov, Sovyet kozmonot ve seçkin bir uzay mühendisidir. Feoktistov, uzay teknolojisi ve keşif üzerine birkaç kitap da yazmıştır. Aydaki Feoktistov kraterine adı verilmiştir.

Valentin Vasiliyevich Bondarenko 1960'ta kozmonot eğitimi için seçilen bir Sovyet savaş pilotuydu. Moskova'da 15 günlük düşük basınç dayanımı deneyi sırasında çıkan yangın sonucu oluşan yanıklar sebebiyle öldü. Hükûmet, Bondarenko'nun ölümünü kozmonot birliklerine üye olmasını kullanarak 1980 yılına kadar gizledi. Ayın karanlık yüzündeki bir kratere adı verilmiştir.

Ivan Nikolayevich Anikeyev disiplin sorunları nedeniyle Sovyet uzay programından çıkarılan Sovyet kozmonottur.

Leonid Brejnev'e yönelik suikast girişimi, 22 Ocak 1969'da Leonid Brejnev'e yönelik, Sovyet Ordusundan kaçak konumda olan Viktor İlyin tarafından düzenlenen suikast girişimidir. İlyin, Brejnev Moskova'da bir otomobilin içerisinde iken motorsikletten ona ateş etti. Her ne kadar Brejnev zarar görmese de, ancak bir sürücü öldü ve Sovyet uzay programında görev alan bazı popüler kozmonotlar, hafifçe yaralandı. Saldırgan derhal yakalandı ve tutuklandı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Dobrovolski</span> Sovyet kozmonot (1928-1971)

Georgi Timofeyeviç Dobrovolski, Soyuz 11'in mürettebatından olan Sovyet kozmonottu. Salyut 1 ile dünyanın ilk uzay istasyonu mürettebatı oldu. Ancak yanlışlıkla açılan kapak yüzünden boğulma nedeniyle öldü. Onunla beraber ölenler uzayda ölen ilk ve tek insanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Tianwen-1</span>

Tianwen-1, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından Mars'a robotik bir uzay aracı göndermek için gezegenler arası bir görev olup, bir yörünge aracı, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Zhurong keşif aracından oluşur. Toplam kütlesi yaklaşık beş ton olan uzay aracı, Mars'a fırlatılan en ağır sondalardan biridir ve 13 bilimsel alet, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Zhurong keşif aracından oluşur.

Kazakistan'ın uzay programı, 1991'de Kazakistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği Sovyetler Birliği'nin dağılmasından kaynaklanmaktadır. Kazak uzay programı, kozmonot ve uydu görevlerinden oluşuyor. Kazakistan'da bulunan tek fırlatma sahası, Rusya'ya kiralanan Baykonur Uzay üssüdür. Program 2007'den beri KazCosmos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Serebrov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Aleksandr Aleksandrovich Serebrov, Sovyet kozmonottur. 1967 yılında Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsünden mezun oldu ve 1 Aralık 1978'de kozmonot olarak seçildi. 10 Mayıs 1995'te emekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Georgi İvanov (kozmonot)</span> Bulgar kozmonot ve siyasetçi

Georgi İvanov Kakalov, Bulgar askerî pilot ve kozmonot. Bulgaristan Hava Kuvvetleri pilotu olup Interkosmos Araştırma Kozmonotu olarak Soyuz 33 görevine çıktığında uzaya çıkan ilk Bulgar ve Balkanlar'dan ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimír Remek</span>

Vladimír Remek, Çekoslovak ve Çek askerî pilot, kozmonot ve diplomat. Çekoslovakya Hava Kuvvetleri pilotu olup Interkosmos Araştırma Kozmonotu olarak Soyuz 28 görevine çıktığında uzaya çıkan ilk Çekoslovak vatandaşı, Sovyetler Birliği ve ABD dışında ilk kişi ve ayrıca Avrupa Birliği'nin ilk astronotudur.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Ayımbetov</span> Kozmonot

Aydın Akan oğlu Ayımbetov, Kazak askerî pilot ve kozmonot. Kazakistan Hava Kuvvetleri pilotu olup uzaya çıkan ilk Kazakistan vatandaşı ve üçüncü Kazaktır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz 39</span>

Soyuz 39, 1981'de Soyuz programı kapsamında Sovyet mürettebatının yörüngedeki Salyut 6 uzay istasyonuna yaptığı bir görevdi. Bu, yörüngedeki tesise yapılan 13. görev ve 11. başarılı kenetlenmeydi. Soyuz 39 mürettebatı, Mürettebat, on gün önce Salyut-6'ya ulaşan Vladimir Kovalyonok ve Viktor Savinıh'ı ziyaret etti.