İçeriğe atla

Çoğul Toplum Hareketi

Çoğulcu toplum hareketi (Arapçaحركة المجتمع التعددي, romanizeharakat almujtamae altaeadudii), "özgür, demokratik, laik bir Suriye" kurmayı ve demokratik farkındalığı yaymayı ve özgürlük kavramına ilişkin düşünce kurallarını geliştirmeyi amaçlayan Suriyeli politikacı Randa Kassis'in başkanlık ettiği bir siyasi partidir.[1]

Yapı temeli

10 Ekim 2012'de, Paris'teki Suriyeli siyasi lider Randa Kassi liderliğindeki bir grup Suriyeli muhalif, Suriye toplumunun tüm kesimlerini Suriye'de temsil etmeyi amaçlayan "Çoğulcu Toplum Hareketi" adlı yeni bir muhalefet hareketi başlattı. Beşar Esad liderliğindeki Suriye rejiminin düşüşünden sonra başarılı bir geçiş aşaması sağlamak için.[1][2]

Prensipler

Temel kavramlar

Halktan halka ve halkın kralına doğru hareket, tek bir varlıktan oluşmakta ve tek liderliğindeki hareket, hareketin tüzük ve yönetmeliklerine göre sorumluluklar dağıtılmaktadır.

Hareket, hareketteki tek liderlik yöntemi olarak gördüğü kolektif liderlik kavramını oluşturur. Bu, sorumlulukların yerine getirilmesinin temelinin demokratik merkeziyetçiliğin olduğu tüm organizasyonel seviyelerde karar verme için bakış açılarının katılımıyla sağlanır.[3]

Kamu politikası

Toplumun çoğulcu hareketi, sosyal liberalizme, özellikle inanç özgürlüğü, düşünce özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi bireysel özgürlüklere inanmaktadır. Birleşmiş Milletler'in gurur duyduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve ötekinin tanınmasının sadece ötekinin hakkı değil bir görev olduğuna inanan ilk siyasi örgüt (hareket) - entelektüel - sosyal düzeyi yükseltir. insanlık tarafından dikte edilen bir görev olmanın diğer seviyesinin tanınması kavramının.

Hareket, demokratik-liberal toplumların siyasi sistemlerin en iyi biçimleri değil, dünyadaki hakim rejimler arasında mevcut olan en iyisi olduğuna inanıyor. Bu nedenle hareket, Suriye toplumundaki demokratik-sivil sistemde bu toplumun ihtiyaçları ve gereklilikleri ile orantılı olarak bazı değişiklikler yapılması gerektiğine inanmaktadır.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte hareketin Başkanı Randa Kassis.

Hareket, Suriye'nin coğrafi çevresi ile uzlaşmasına ve tüm komşu ülkelerle iyi ilişkilere inanıyor. Bu vizyon, Suriye'nin önemli coğrafi konumunun iki Avrupa ülkesi ile Asya ve Afrika arasında bir temas noktası olmasından kaynaklanıyor.

Hareket, Suriye vatandaşlığına sahip olan ve hareketin, vatandaşların seçim süreçlerine ve demokrasiye katılmalarına izin verilen yasa ve anayasalarla yaşı eşleştirme yaklaşımına inanan herkesi üyeliğine kabul ediyor.[4]

Faaliyetler

Mayıs 2015'te hareket, Suriye muhalefetinin Astana'daki toplantılarına ve Suriye'de siyasi çözümün önemini belirten nihai bildirgeye katıldı.[5]

Nisan 2016'da hareket, Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşmak için Birleşmiş Milletler'in Cenevre toplantılarına katıldı.[6]

Eylül 2016'da hareketin başı Randa Kassis, Astana istişarelerinin sonuçlarını görüşmek üzere Moskova'da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rus Ortadoğu temsilcisi ile muhalefet toplantılarına katıldı.[7]

Mayıs 2017'de Birleşmiş Milletler Özel Elçisi Staffan de Mistura, Suriye'deki kötüleşen durumu ve artan insani endişeleri ve siyasi bir çözüm bulma girişimini tartışmak üzere Çoğulcu Toplum Hareketi Başkanı Randa Kassis ile bir araya geldi.[2]

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev ve düşünce kuruluşu Siyasi ve Dış İlişkiler Merkezi başkanı Fabien Baussart ile Randa Kassis.jpg

Şubat 2019'da hareketin başı, Siyasi ve Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Fabian Baussart ile Kazak Dışişleri Bakanı Bilbot Atamakov ile bir araya geldi.[8]

Mart 2019'da hareketin başkanı Randa Kassis, Suriye'deki siyasi süreci başlatma adımlarını görüşmek üzere Doğu Akdeniz Dışişleri Bakan Yardımcısı Yardımcısı Joel Rayburn ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ile bir araya geldi. Tartışmaları sırasında Suriye'de adil bir siyasi çözüm başlatmak için ortak bir zemin buldukları gibi[8]

Kaynakça

  1. ^ a b "الإعلان عن تشكيل «حركة المجتمع التعددي» للمعارضة السورية | رندا قسيس | الموقع الرسمي". randakassis.eu. 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  2. ^ a b المتحدة, نيويورك-إذاعة الأمم. "دي مستورا يواصل مشاوراته مع الأطراف السورية في جنيف". صحيفة الوسط البحرينية (Arapça). 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  3. ^ "حركة المجتمع التعددي » النظام الأساسي لحركة المجتمع التعددي". web.archive.org. 9 Haziran 2019. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  4. ^ "منصة موسكو الاستانة تقدم ورقة تحدد موقفها من عملية الانتقال في سوريا - YouTube". www.youtube.com. 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  5. ^ "جريدة الأخبار". web.archive.org. 24 Temmuz 2018. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  6. ^ "قائمة "القاهرة - موسكو" تكشف تفاصيل الانتقال السياسي في سوريا - Sputnik Arabic". web.archive.org. 6 Temmuz 2019. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  7. ^ "قسيس تلتقي بوغدانوف في موسكو لبحث نتائج "أستانا 1" - Sputnik Arabic". web.archive.org. 12 Mayıs 2019. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  8. ^ a b "Movement of the Pluralistic Society". web.archive.org. 21 Temmuz 2020. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye pasaportu</span>

Suriye pasaportu Suriye vatandaşlarına verilen bir seyahat belgesidir. Türkiye ile Suriye'nin karşılıklı anlaşması gereğince iki ülke arasındaki vize uygulaması 21 Eylül 2009 tarihi itibarıyla kaldırılmıştı fakat Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle vize muafiyeti 8 Ocak 2016 tarihinde Türkiye tarafından fesih edilerek tekrar vize uygulaması başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi</span> Suriyede bir siyasi parti

Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi Suriye'de siyasi partilerden oluşan bir koalisyondur ve 2012-2016 yılları arasında devletin tek kamaralı parlamentosu olan Suriye Halk Meclisi içindeki resmi siyasi muhalefetin lideriydi.

Kürt siyasi hareketi ya da Kürt özgürlük hareketi, Türkiye, Irak, Suriye ve İran topraklarında, Kürdistan olarak anılan jeokültürel bölgede yaşayan Kürtlerin anadilde eğitim, self determinasyon, özerklik ya da bağımsız devlet gibi politik taleplerini gerçekleştirmek için mücadele veren hareketin genel adı olarak kullanılır. Bu talepler yasal zeminde demokratik olarak tartışıldığı gibi silahlı olarak Marksist-Leninist çizgide gerçekleştirilmeye de çalışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Konseyi</span>

Suriye Demokratik Konseyi, Suriye'nin kuzeyinde de facto olarak kurulan özerk Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin ulusal parlamentosu. Suriye Demokratik Güçleri'nin siyasi kanadı olarak faaliyet göstermekte olup, 10 Aralık 2015'te kurulmuştur. Eş başkanlıklarını Buğday Dalgası Hareketi lideri Heysem Menna ile Demokratik Toplum Hareketi lideri İlham Ahmed yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Komünarlar Partisi</span> Yasa dışı komünist parti

Devrimci Komünarlar Partisi, 4 Şubat 2016'da Kurtuluş Hareketi kökenli olan Proleter Devrimci Kurtuluş Örgütü (PDKÖ) ile Türkiye Devrim Partisinin (TDP) birleşmesi sonucu kuruluşunu ilan eden yasa dışı komünist parti.

Türk Hareket Partisi 20 Ekim 1999 tarihinde Kuzey Makedonya'daki Türkler tarafından kurulan bir siyasi partidir. Genel Merkezi Üsküp'te olup kısa adı THP'dir. Ambleminde kırmızı zemin üstünde ay ve yıldız üzerinde THP kısaltması bulunmaktadır. Kırmızı zemin üzerinde THP'nin yazdığı üst kısımda sarı lale bulunmaktadır.

Kamışlı çatışmaları, Asayiş Güçleri ile Suriye Silahlı Kuvvetleri arasında 8 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşen silahlı çatışmalardır. Çatışmalarda 7 Asayiş üyesi, 13 Suriye ordusu mensubu olmak üzere toplam 20 kişi öldü.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Toplum Hareketi (Suriye)</span>

Demokratik Toplum Hareketi veya kısaca TEV-DEM, 16 Ocak 2011'de Suriye'de kurulan solcu siyasi koalisyon. Kuzey Suriye Federasyonu'nun yasama organı ve ulusal parlamentosu olan Suriye Demokratik Konseyi'nin koalisyon hükûmetidir. Koalisyondaki lider parti Demokratik Birlik Partisi'dir. Hareketin eşbaşkanları Zalal Jagar ve Kharib Heso'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Randa Kassis</span> Suriyeli siyasetçiler

Randa Kassis, Fransız-Suriyeli bir siyasetçi, Beşar El Esad Suriye rejimine muhalif seküler bir politikacı. Çoğulcu Toplum Hareketi'nin kurucusu ve Başkanı ve Astana Platformu Başkanıdır. Ağustos 2012'ye kadar Suriye Ulusal Konseyinin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Astana Platformu</span>

Astana Platformu veya Astana İnisiyatif Komitesi Kazak hükûmetinin desteği ve çoğulcu Toplum Hareketi'nin denetimiyle Mayıs ve Ekim 2015 te Suriye muhalefet güçleri üyeleri arasında Astana'da yapılan birkaç görüşmeden sonra oluşturuldu. Platform, Suriyeli politikacı Randa Kassis tarafından yönetiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Birlik Partisi (Suriye)</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Arap Sosyalist Birlik Partisi (ASB) Suriye'de Nasırcı bir siyasi partidir. ASB, Safvan el-Kudsi tarafından yönetilmektedir. Parti, orijinal ASB'den ayrıldıktan sonra 1973'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2021 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 26 Mayıs 2021 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı ve gurbetçiler 20 Mayıs'ta yurt dışındaki bazı büyükelçiliklerde oy kullanabildi. Üç aday görevdeki başkan Beşşar Esad, Mahmud Ahmed Marey ve Abdullah Sallum Abdullah idi. Seçimlerin özgür ve adil olmadığı düşünülüyordu. Birleşmiş Milletler seçimleri "yetkisi olmayan" gayrimeşru bir süreç olarak kınadı; Baas rejimini BM'nin 2254 sayılı kararını baltalamakla ve uluslararası gözetim altında "özgür ve adil seçimler" yapılmasını öngören BM destekli siyasi çözümü engellemekle suçladı.

Arap Sosyalist Hareketi Arap Sosyalist Partisi olarak da bilinen, Suriye'de 1960'lardan bu yana aynı adı kullanmaya devam eden birkaç fraksiyona bölünmüş bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">14 Mart İttifakı</span> Lübnanda bir siyasi ittifak.

Adını Sedir Devrimi tarihinden alan 14 Mart İttifakı, Lübnan'da 2005 yılında kurulan, Suriye karşıtı duruşları ve 8 Mart İttifakına muhalefetleriyle birleşen siyasi partilerin ve bağımsızların koalisyonudur. İttifak, Refik Hariri'nin ikinci oğlu Saad Hariri ve diğer önemli şahsiyetler tarafından yönetiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Baas Hareketi</span> Tunusta bir siyasi parti

Tunus Baas Hareketi Tunus'ta bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Tunus'taki bölgesel şubesidir.

Arap Milliyetçi Hareketi - Arap Milliyetçileri Hareketi ve Harakiyyin olarak da bilinir - Arap dünyasının çoğunda, özellikle Filistin hareketi içinde etkili olan pan-Arap milliyetçi bir örgüttü. 1952 yılında Corc Habaş tarafından kurulmuştur.

Îlham Ehmed, aynı zamanda İlham Ahmed olarak da tercüme edilir, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi'nin eş başkanı olarak görev yapan PYD üyesi Suriyeli bir politikacıdır. ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) koalisyonunun yürütme kurulu üyesidir. Temmuz 2018'e kadar, Suriye Demokratik Güçleri'nin Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi için yasama organı olarak hareket eden siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi'nin (SDC) eş başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal el-Etâsî</span> Suriyeli siyasetçi (1922-2000)

Cemal el-Etâsî (1922-2000) Suriyeli bir Arap milliyetçisi, siyasetçi ve yazardı. Kurulduktan kısa bir süre sonra katıldığı Suriye Baas Partisinin ilk ideologlarından biriydi. Partinin anayasasının hazırlanmasına yardımcı oldu ve partinin sloganı olan "Ebedi Mesaja Sahip Birleşik Bir Arap Ulusu"nu icat eden kişi oldu. Ayrıca partinin günlük gazetesi El-Baas'ın baş editörü olarak görev yaptı.