İçeriğe atla

Çotanak

Çotanak
TipAnonim Şirket
TürGıda
Kuruluş1957
KurucuMesut Altaş
Genel merkezi
Önemli kişilerOrhan Altaş
(Yönetim Kurulu Başkanı)
Turan Altaş
(Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
Dursun Altaş
(Yönetim Kurulu Üyesi)
Uğur Altaş
(Genel Müdür)
Selçuk Altaş
(Genel Müdür Yardımcısı)
ÜrünFındık Yağı, Ayçiçek Yağı, Aspir Yağı, Ceviz Yağı, Fındık ve Fıstık Ezmesi
SahibiAltaş Yağ Sanayi
Çalışan sayısı750 - 1000
Web sitesihttps://www.cotanak.com.tr

Çotanak, Türkiye'de kurulmuş önde gelen gıda firmalarından biridir. 1957 yılında Ordu ilinde kurulan firma, yüksek kalitede fındık, ayçiçek, aspir ve ceviz yağlarıyla ve sürülebilir ezmeleriyle bilinmektedir.

Hakkında

Çotanak 1957 yılında Ordu ilinde kurulmuştur. Kurucular, bataklık bir alanı ıslah ederek buraya zamanın en modern teknolojisine sahip bir tesis kurmuşlardır. Yıllar boyunca Türkiye'nin yağ ihtiyacının çoğunu karşılamıştır. 2010 yılında ismini Altaş Yağ Sanayi olarak değiştirmiş ve günümüzdeki yapısına kavuşmuştur.

Çevre

Altaş Yağ Sanayi, üretim tesislerinin %62'sini yeşil alan olarak düzenlemiştir. Bu yeşil alanların ve bahçelerin sulama ve bakımı için kullanılan su geri dönüştürülmektedir. Ayrıca tesis içindeki yollar asfalt yerine doğal malzeme olan taşlarla döşenmiştir. Altaş Yağ Sanayi, küresel ısınmanın getireceği 3 °C'lik sıcaklık artışı durumunda dünyanın gıda ihtiyacını karşılamak için araştırmalar yapmaktadır. Tesisler şehir merkezinde olmasına rağmen çok düşük karbon emisyonu değerlerine ve ses/koku kirliliğine sahiptir.

Tesisler

Altaş Yağ Sanayi tesisleri, depoya giren hammaddeden son ürüne kadar üretim yapabilen entegre bir tesistir. Tesiste modern ekipmanlarla üretim yapılmakta ve üretim süreci gerçek zamanlı olarak izlenmektedir. Ürünlerin kalite ve sağlık standartları sıkı kontrollerle sağlanmaktadır. Kullanılan teknoloji sayesinde rafinasyon işlemleri kimyasal kullanılmadan yapılmaktadır. Çotanak ilk üründen son ürüne kadar her aşamadan sık sık numuneler alarak analiz etmektedir. Laboratuvarlar hızlı sonuç veren ekipmanlarla donatılmıştır. Tesisler ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000-2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine sahiptir.[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13]

Ürünler

Yağlar:

Fındık yağı, Ceviz yağı, Aspir yağı, Ayçiçek yağı

Fındık ürünleri:

Kabuklu fındık, Kabuklu kavrulmuş fındık, Kavrulmuş iç fındık, Naturel iç fındık, Pikola fındık

Ezme ve sürülebilir:

Ballı fındık ezmesi, Şekerli fındık ezmesi, Kakaolu fındık ezmesi, Ballık fıstık ezmesi, Şekerli fıstık ezmesi, Kakaolu fıstık ezmesi

Kaynakça

  1. ^ "Sertifikalar". Çotanak. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  2. ^ "Resmi Site". Çotanak. 16 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  3. ^ "Çotanak". web.archive.org. 18 Mayıs 2021. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  4. ^ "Cotanak.pptx". www.slideshare.net (İngilizce). 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  5. ^ "iso ikinci 500". 31 Ağustos 2012. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  6. ^ "iso 500". 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  7. ^ "Hürriyet". 26 Şubat 2019. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  8. ^ "Anadolu Ajansı". 19 Haziran 2020. 15 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  9. ^ "Beyaz Gazete". 3 Ağustos 2020. 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  10. ^ "Yeni Şafak". 26 Şubat 2019. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  11. ^ "Önce Vatan". 6 Şubat 2021. 1 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  12. ^ "Anadolu Ajansı". 30 Kasım 2018. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  13. ^ "Haber Türk". 28 Aralık 2020. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yer fıstığı</i>

Yer fıstığı, baklagiller (Fabaceae) familyasından Arachis cinsinin bir türüdür. Tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Peksimet</span>

Peksimet askeri amaçlarla üretilmiş hamurun nem miktarının en az düzeye indirilmesiyle dayanıklılığı artırılan yiyecek türüdür. Uzun yıllar bayatlamadan dayanabilen ve genellikle savaş, kıtlık gibi durumlarda tüketilen ekmek çeşididir. Etimolojik olarak Yunan kökenli olduğu düşünülse de pek ve simit kelimelerinin birleşiminden oluşmuş olması da mümkündür. Türkiye'de genellikle İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'nde sıkça tüketilir, Erzincan gibi Doğu yörelerinde de farklı şekilleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeytinyağı</span> bitkisel sıvı yağ

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanola</span>

Kanola, kolzanın ıslahı sonucu elde edilmiş, canlılara zararlı olarak erüsik asit ve glukosinolat içeren bir bitki türü. Yağı, bitkisinin aksine, zararlı olmadığından insanlar ve çiftlik hayvanları için gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Kanola yağının, tıpkı soya fasulyesi yağında olduğu gibi, gıda dışı kullanım alanları da vardır. Spot piyasalardaki fiyatının durumuna göre mum, ruj, sanayi yağları, gazete mürekkebi, biyoyakıt gibi ürünlerin üretiminde yenilenemez petrol bazlı yağların yerini alabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Badem</span>

Badem, gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir. Şeftali ile birlikte Prunus'un alt cinsi Amygdalusun içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tereyağı</span>

Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.

<span class="mw-page-title-main">Torku</span> Türk menşeli bir firma

Torku, Konya Şeker tarafından üretimi yapılan ürünlerin tek çatı altında toplandığı marka. Ürün portföyü şeker, şekerleme, çikolata, unlu mamüller, dondurulmuş ürünler, modern seracılık ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile bitkisel yağlardan oluşmaktadır. Üretimi Konya'nın merkez ilçelerinden Meram'da sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda</span> vücut tarafından tüketilen, enerji sağlayan madde

Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.

Ülker, Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş adıyla Sabri Ülker ve Asım Ülker tarafından 22 Şubat 1944'te kurulmuş gıda üreticisi şirket. Ülker ürünlerini 100'ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir. Gıda sektöründe, farklı kategorilerde çok sayıda ürünleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 108. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Maraş fıstık ezmesi veya Kahramanmaraş fıstık ezmesi, antep fıstığı ve şekerden yapılan bir şekerleme çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Koz helva</span>

Nuga, şeker ve bal, yumurta akı, badem, ceviz, fıstık, fındıktan yapılan ve çeşitli tatlar, tarçın, vanilya gibi baharatlar eklenen bir şeker türüdür. Çeşitli formalarda olur. Kıvamı ise türüne göre sert - yumuşak, sakız gibi olabilir. Nuga kelimesi Oksitanca "pan nogat" veya Latince "panis nucatus" sözü olup, 'fındık ekmeği' anlamını verir. Türkçe geleneğinde ise "ballı badem", "koz helvası", helva ve Lokum sözcükleri daha yaygın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Fıstık ezmesi</span> kavrulmuş yer fıstığından yapılan ezme

Fıstık ezmesi, kavrulmuş yer fıstığından yapılan bir ezme çeşididir. Genellikle yer fıstığı ile birlikte tuz, tatlandırıcı veya emülsiyon sağlayan maddeler içerir. Pek çok ülkede yaygın olarak tüketilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri her yıl $800 milyon dolarlık fıstık ezmesi tüketiyor ve fıstık ezmesi ihracatın liderlerinden biridir.

The J.M. Smucker Company, Kuzey Amerika'daki Amerikan meyve çeşitleri, dondurma malzemeleri, içecekler, kısaltmalar, fıstık ezmesi, yağlar ve diğer ürünlerin üreticisidir. Smucker'in merkezi Orrville, Ohio'da bulunmaktadır. 1897 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Damla çikolatalı kurabiye</span> çikolata parçası içeren kurabiye

Çikolata çikolatalı kurabiye Amerika Birleşik Devletleri kökenli bir çikolatalı kurabiye olup ayırt edici bileşeni olarak damla çikolata parçaları, M&M's veya çikolata şekerleri içerir. 1938 dolaylarında, Ruth Graves Wakefield, Nestlé yarı-tatlı bir çikolata çubuğundan bir kurabiyeye doğranmış parçalar ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Tahin helvası</span>

Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli’de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir. Son yıllarda tahin helva sanayinde şeker yerine glikoz oranı yüksek fruktoz oranı düşük mısır şurupları, yağ ve proteini bağlayıcı çeşitli katkılar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Levzine</span>

Levzine, malzemeleri çekilmiş badem, bal, su, tane badem olan Osmanlı mutfağında olan bir badem unu helvası veya badem ezmesidir. Lûz (لوز), Arapça badem demektir.Lâmiî Çelebi’nin Ferhâd ile Şîrîn Mesnevîsinde adı geçen tatlılardan biridir. Levzine helvasına Osmanlı Sürnameleri’nde adından sıkça bahsedilir. 1539 yılında Kanuni’nin şehzadelerinin Edirne Sarayı’ndaki ziyafet yemeğinde rastlanır. Levzine helvası lokmalık baklava dilimi şeklinde kesilir. Her bir dilimin üzerine yağsız bir tavada kavrulmuş iç badem saplanır.Erbil mutfağında yapılan tatlılardan biridir.

Antepfıstığı ezmesi bir çeşit ezmedir.

Haşhaş ezmesi bir çeşit ezmedir. Haşhaş kapsüllerden haşhaş tohumları çıkartılır ve elenir. Haşhaş tohumları içerisindeki kapsül parçacıkları ve diğer yabancı maddelerden arındırılır. Sonrasında haşhaş tohumları kavrulur ve ezilerek haşhaş ezmesi elde edilir.

Memduh Hacıoğlu Türk iş insanı, siyasetçi ve Bağımsız 22. dönem İstanbul milletvekilidir.