İçeriğe atla

Çoruh Ekoturizm Yolu

Çoruh Ekoturizm Yolu, Artvin'de konumlanmış, Türkiye'nin en uzun ekoturizm yoludur.[1]

Projenin yapımına Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2020 yılında başlandı. 2023 yılında yapımı bittiğinde 52 kilometre uzunluğunda ve 2 metre genişliğinde olan yol, 4 parkurdan oluşmaktaydı.[2] 2024 itibarıyla Borçka Barajı ve Hidroelektrik Santrali kenarındaki Ambarlı köyünde başlayan yol, 1850 metre rakımlı Genya Dağı'nda sona ermektedir.[3] Şavşat'ın da dahil edilmesiyle ekoturizm yolunun 101 kilometre uzunluğuna erişmesi planlanmaktadır.

Patika yol, orman yolu, stabilize köy yolu ve bisiklet yolundan oluşmaktadır.

Parkurlar

  • Ambarlı-Tütüncüler (8.9 kilometre)
  • Tütüncüler-Fıstıklı (16 kilometre)
  • Fıstıklı-Kafkasör (11 kilometre)
  • Kafkasör-Genya Dağı (16.1 kilometre)

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye'nin en uzun ekoturizm yolu Artvin'de hayata geçiriliyor". sozcu.com.tr. 12 Mayıs 2020. 16 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  2. ^ "Doğa Severler İçin Yeni Rota: 'Çoruh Ekoturizm Yolu'". artvingazeteleri.com. 6 Nisan 2023. 16 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  3. ^ "Artvin'deki Ekoturizm Yolu Ziyaretçi Bekliyor". artvin.org.tr. 19 Temmuz 2022. 16 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin</span> Türkiyenin bir ilçesi ve Artvin ilinin merkezi

Artvin ; Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin, doğu ucunda yer alan ve Artvin ilinin idari merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Yusufeli</span> Artvinnin ilçesi

Yusufeli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Artvin iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Doğu ladini</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Doğu ladini, çamgiller (Pinaceae) familyasından 40-50 metre, bazen de 60 metre boylara ulaşan, 1,5-2 metre çap yapabilen, dolgun ve düzgün gövdeli, sivri tepeli önemli bir orman ağacı türü.

<span class="mw-page-title-main">Borçka</span> Artvin ilinin ilçesi

Borçka, Artvin iline bağlı bir ilçe ve ilçenin merkezidir. Çoruh Nehri kıyısında yer alan Borçka kasabası eskiden Çoruh'ta kayıkla yapılan taşımacılığın iskelelerinden biriydi. Borçka'nın yüz ölçümü olarak en büyük köyü Güreşen eski adıyla Pehlivan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Şavşat</span> Artvinin bir ilçesi

Şavşat, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tütüncüler, Artvin</span>

Tütüncüler, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ambarlı, Borçka</span>

Ambarlı, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karaağaç, Şavşat</span>

Karaağaç, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">D 950</span> 4 ayrı parça ve 11 kısımdan oluşan Artvin ile Şenyurt, Mardinde biten toplam 717 kmlik kara yolu

D.950, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Camili Biyosfer Rezervi</span> Türkiyedeki biyosfer rezervi

Camili Biyosfer Rezervi, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camili köyü ile çevresindeki altı köyü de içine alan 27.152 hektarlık bir havzadır. Havza içerisinde 1998'de orman Bakanlığınca tabiat koruma alanı ilan edilmiş iki adet ormanlık saha, Maral Şelalesi ve iki önemli vadi mevcuttur. 29 Haziran 2005'te UNESCO tarafından İnsan ve Biyosfer Ağı'na Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi olarak dâhil edilmiştir. 2024'te sahada terapi ormanı açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rize'deki akarsular listesi</span>

Rize ilinde irili ufaklı pek çok akarsu vardır. Bu bölgedeki akarsular oldukça kısadır; yüksek yerlerden doğar ve hızlı bir akışa sahiptir. Çoğu ana bir akarsuda toplandıktan sonra Karadeniz'e dökülür. Bu akarsular arasında en uzun olanı, 78.4 kilometre uzunluğuyla İyidere Deresi, beslenme alanı en geniş olan ise Fırtına Deresi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Atatürk Heykeli</span> Artvin, Atatepede yer alan heykel

Artvin Atatürk Heykeli, Artvin kent yerleşiminin güneyindeki Atatepe'de yer alan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Dumlupınar'da kayaların üzerinde yürüdüğü anı canlandıran heykeldir.

Çoruh Havzası, kuzeydoğu Türkiye ve Gürcistan topraklarında bulunan Çoruh Nehri'nin havzası. Büyüklüğü 19.654 km2, yıllık ortalama yağışı 540 mm'dir.

<span class="mw-page-title-main">Berta Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Berta Köprüsü, Artvin'in Merkez ilçesinde yer alan üç gözlü sade bir köprüdür. 64.20 metre uzunluğundaki köprünün yüksekliği 7.3 metre, ortalama genişliği 5 metredir. Kesme taştan inşa edilmiş olan köprü, Çoruh'a akan Berta Deresi'nin üzerine, Artvin-Şavşat yolunun 21. kilometresine inşa edilmiştir. Köprünün 93 Harbi'ndan önce, 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Bölgede hem üç gözlü hem de düz olan tek köprü olan Berta Köprüsü'nün gözlerinin genişliği 9.15 metre, yüksekliği 3.3 metredir. Köprünün her iki tarafında da 5 tane balbakan boşluğu ve 0.5 metre yüksekliğinde taştan korkuluk bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Limni Gölü</span> Gümüşhanenin Torul ilçesinde bir gölet

Limni Gölü, Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana köyünde bulunan bir göldür. Ladin, sarıçam, ardıç, göknar, böğürtlen, mor çiçekli orman gülü ve sarı çiçekli orman gülü bitkileriyle çevrili olan Ladin Gölü'nün deniz seviyesinden yüksekliği bazı kaynaklara göre 1700 metre, bazı kaynaklara göre 2024-2025 metre, bazı kaynaklara göre ise 2100 metredir. 1999'dan beri mesire alanı olan Limni Gölü, ilçe merkezine 20 kilometre, Gümüşhane'ye 44-45 kilometre uzaklıktadır. 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen Limni Gölü'nin çevresi yürüyüş yollarıyla çevrelenmiştir. 720.000 metrekarelik alanı kaplayan göl, Saronay Yaylası'nda konumlanmıştır.

Butko, tarihsel Gürcü coğrafyasına özgü bir zeytin cinsidir. Artvin ilinde günümüzde de yetiştirilmektedir. Bir Gürcü asma cinsi de Butko adını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Borçka Asma Köprü</span>

Borçka Asma Köprü, Borçka Asma Köprüsü, Dilek Köprüsü veya Yeniyol Asma Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde konumlanmış, yolu ahşaptan yapılma bir asma köprüdür. Karadeniz Bölgesindeki en uzun asma köprü olma özelliğini taşıyan yapı, Çoruh nehrinin üzerinde konumlanmıştır. Köprünün uzunluğu 1967 Artvin il yıllığında 140 metre olarak geçse de, 105 metredir.

Gemkaya veya taş gemi, Artvin'in Murgul ilçesindeki Küre köyünde konumlanmış, gemiye benzemesiyle bilinen bir kayadır.