İçeriğe atla

Çornomorsk

Koordinatlar: 46°19′50″K 30°38′25″D / 46.33056°K 30.64028°D / 46.33056; 30.64028

Çornomorsk eski adıyla Illichivsk (Ukrayna dili - Чорноморськ) Ukrayna'nın güney-batısındaki Odessa idari bölgesinde bulunan liman şehridir.[1]

Odessa'ya olan mesafe 29 km'dir ve H04 otoyolundan ulaşılmaktadır.

Çornomorsk

Coğrafya

Chernomorsk şehri, Kuru Haliç'in sağ kıyısında ve Karadeniz kıyısında yer almaktadır.

Liman

Deniz ticaret limanı "Karadeniz" - Karadeniz'in en gençlerinden biri. Ülkenin karayolları ile bağlantılı demiryolu ve kara yolu yaklaşımlarına sahiptir. Karadeniz - Varna (Bulgaristan), Karadeniz - Poti ve Karadeniz - Batum (Gürcistan), Karadeniz - İstanbul, Karadeniz - Derince arasında uluslararası feribot seferleri bulunmaktadır.

İlgi noktaları

  • Sahil merdivenleri
Karadeniz deniz feneri
  • Karadeniz deniz feneri

Kardeş Şehirler

Estonya Maardu, Estonya

Türkiye Beyoğlu, İstanbul, Türkiye

Polonya Tczew, Polonya

Estonya Narva, Estonya

Çin Haikou, Çin

Türkiye Derince, Türkiye

Kaynakça

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi</span> Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki iç deniz

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Denizi</span> Kuzey Avrupada bir deniz

Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır. İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç denizdir. Baltık Denizi, Beyazdeniz'e Beyazdeniz Kanalı ve Kuzey Denizi'ne Kiel Kanalı ile bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Boğazı</span> Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Varna</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü en büyük şehridir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Odessa</span> Ukraynanın güneybatısında yer alan Odesa Oblastının yönetim merkezi olan şehir

Odessa, Ukrayna'da Karadeniz kıyısında, Dniestr ve Dinyeper sığlıkları arasında bulunan kent. 1.015.826 nüf. (2021). "Karadeniz'in İncisi" olarak anılan şehir, 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu'nda Moskova, Sankt Peterburg ve Varşova'den sonraki en büyük şehriydi. Ukrayna'nın güneybatısında bulunan ve Odessa Oblastı'nın yönetim merkezi ve önemli bir turizm, liman ve ulaşım merkezi olan şehir, ülkenin 3. en kalabalık şehridir. Zaman zaman "Karadeniz'in incisi", şehirde doğan Yahudi komedyenler yüzünden "Mizah başkenti" veya "Güney Palmira" olarak da adlandırılır. Kültür ve bilim merkezi Odessa, aynı zamanda Slav'dan çok Akdeniz tarzındaki mimarisiyle ülkenin en büyük sayfiye merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Azak Denizi</span> Karadenizin Kuzeydoğusunda bulunan bir içdeniz

Azak Denizi, Karadeniz'in kuzeydoğusunda yer alan ve Kerç Boğazı ile Karadeniz'e bağlanan Rusya ve Ukrayna arasındaki bir iç denizdir. Yüzölçümü 37.700 km² olan Azak Denizinin uzunluğu 240 km genişliği ise 135 km olup kıyıları alçaktır. Don ve Kuban nehirleri bu denize dökülür. Bu büyük nehirlerin ilave etkisiyle tuzluluk derecesi düşük olan Azak Denizi, Aralık ayından Mart ayına kadar donar. Bol miktarda balık bulunan bu denizde kışın buzlar delinerek balık avlanır.

<span class="mw-page-title-main">Trablus</span> Libyanın başkenti

Trablus, ya da Osmanlı dönemindeki adıyla Trablusgarp, Libya'nın başkenti ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1787-1792 yılları arasında yapılmış savaş

1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı; Osmanlı Devleti'nin 1774 yılında imzalamış olduğu Küçük Kaynarca Antlaşması'yla kaybettiği toprakları, özellikle de Kırım'ı Ruslardan geri almak amacıyla başlattığı bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol</span> Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti

Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).

<span class="mw-page-title-main">Kili</span>

Kili, Ukrayna' nın güneybatısında, Odessa Oblastı' nda bulunan Kiliya Rayonunun merkez şehridir. Tuna Nehri deltasında, tarihi Besarabya topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dinyester Limanı</span> Liman

Dinyester Limanı ya da Ukraynaca Dnistrovskyi Liman, Dinyester nehrinin Karadenize ulaştığı noktadaki doğal bir limandır. Ukrayna'nın Odessa Oblastı içindedir. Batı kıyısında Bilhorod-Dnistrovski, doğu kıyısında Hacıdere (Ovidiopol) şehirleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Souchon</span>

Wilhelm Anton Souchon, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Donanması'na katılan iki Alman gemisi Goeben ve Breslau gemilerinin komutanıdır. Gemiler İstanbul'a geldikten sonra Osmanlı Bayrağını çekerek Karadeniz'e açılırken Amiral Souchon da Osmanlı Donanma komutanı olmuştur. Karadeniz'de Rus gemilerini batırdıktan sonra kuzey kıyılarındaki Rus limanı olan Sivastopol ve Odessa limanlarını bombalayarak Osmanlı Devleti'ni savaşa İttifak Devletleri yanında müdahil ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Novorossiysk</span>

Novorossisk, Rusya'nın Krasnodar Krayı'nda Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 283.800'dir (200).

Rumeli Burnu, Karadeniz ile İstanbul Boğazı'nın birleştiği noktada karanın denize yaptığı çıkıntıdır. Burnun uç kesimlerinde Rumelifeneri köyü yer alır. Burnun özellikle kuzey kıyıları yalçın kayalıklarla kaplıdır. Öreke Kayalıkları adıyla anılan kaya adacıkları ile burun arasında deniz doldurularak köye küçük bir liman oluşturulmuştur. Burnun bir ucunda İstanbul Boğazı'nın kuzeydeki ilk denizfeneri olan Rumeli Feneri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ambarlı Limanı</span> İstanbul, Türkiyede bir liman

Ambarlı Limanı, Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beylikdüzü ilçesinde yer alan bir yük limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından en büyük, kargo tonajı bakımından beşinci büyük limanıdır.

Karasu Limanı, Sakarya ili, Karasu ilçesinde inşa edilmekte olan liman. 2015 Ocak ayı itibarıyla limanın sadece iskelesi yapılmış, üst yapı işi ihale edilmiştir. Limanı iç bölgelere bağlayacak, Karasu-Sakarya merkez arası duble yol yapılmıştır. Demiryolu inşaatına başlanılmış, ancak bir müddet çalışıldıktan sonra durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da turizm</span>

'Ukrayna'ya her yıl 20 milyondan fazla yabancı turist çekmektedir. Ancak 2014'ten beri bu yaklaşık 10 milyona düşmüştür. Ziyaretçiler öncelikle Doğu Avrupa'dan, aynı zamanda Batı Avrupa'dan, Türkiye ve İsrail'den gelmektedir.

Yuzhne, Odessa bölgesinde bölgesel öneme sahip bir şehirdir. Nüfus - 33 bin (2019). Yüzölçümü 10 km²'dir. Bölgesel merkeze olan mesafe yaklaşık 47 km'dir ve M28 otoyolundan geçer.