İçeriğe atla

Çorbacı Çeşmesi

Koordinatlar: 41°01′52″K 28°56′51″D / 41.03111°K 28.94750°D / 41.03111; 28.94750
Çorbacı Çeşmesi
Harita
Genel bilgiler
TürÇeşme
KonumBalat, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′52″K 28°56′51″D / 41.03111°K 28.94750°D / 41.03111; 28.94750
Teknik ayrıntılar
MalzemeMermer ve küfeki taşı

Çorbacı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Balat mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.[1] Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Harap vaziyetteyken yakın zamanda Fatih Belediyesi tarafından restorasyona tâbi tutularak çeşmenin suyu yeniden verilmiştir. Aynı isimde Çorbacı Sokak üzerindedir. Bu sokak üzerinde Cennet Mahallesi televizyon dizisinin çekildiği mekân da bulunur.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Çorbacı Çeşmesi". kulturenvanteri.com. 15 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Çivizade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Mevlanakapı'da Kalburcu Mehmed Çeşmesi sokağındadır. Dikdörtgen planlı kâgirdir. Minaresi tuğladır. Avluya iki kapıdan girilir. Caminin sağında Kalburcu Mehmed Efendi'nin kabri vardır. Kıbledeki kapıdan avluya girilince bir sundurma ve bitişinde bir çeşme, çeşmeden sonra alt katta tuvalet bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trevi Çeşmesi</span> Romada çeşme

Trevi Çeşmesi, İtalya'nın başkenti Roma'nın Trevi semtinde, İtalyan mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanan, Giuseppe Pannini ve diğer mimarlar tarafından tamamlanan bir çeşmedir. 26.3 metre yüksekliğe ve 49.15 metre genişliğe sahip olan yapı, Roma'nın en büyük Barok çeşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Horhor</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Horhor, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, Aksaray ile Saraçhane semtleri arasında, Horhor Caddesi'nin güney ucundan Kırık Tulumba Sokağı'na kadar uzanan kısmına kadardır. İdari olarak semt, İskenderpaşa mahallesinin sınırları içinde kalır. Bölgede Hatay ve Şanlıurfa yöresinden gelen göçmenlerin varlığı nedeniyle çok sayıda kebapçı ve künefecinin varlığı göze çarpar.

<span class="mw-page-title-main">Horhor Çeşmesi (Kırma Tulumba Sokağı)</span> Fatihteki bir çeşme

Horhor Çeşmesi ya da Horhor Acı Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Kaynaklar, I. Süleyman tarafından yaptırıldığı ya da daha öncesindeki döneme ait olduğuna dair farklı görüşler öne sürer. Üzerindeki onarım kitabesine göre 27 Mart 1876 tarihi civarında onarım gördü. Muslukları olmasa da 1966'ya kadar suyu akan çeşmenin tepesinde 2008 yılında yıkılana kadar ahşap bir ev vardı.

Horhor Çeşmesi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Horhor Caddesi</span>

Horhor Caddesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Günümüzde, Simitçi Şakir Sokağı'ndan Macar Kardeşler Caddesi'ne kadar uzanır. Caddenin Simitçi Şakir Sokağı'ndan Kırık Tulumba Sokağı'na kadar olan kısmı Horhor, buradan diğer ucuna olan kısmı ise Saraçhane semtinde kalır. İdari olarak ise caddenin tamamı İskenderpaşa Mahallesi'nin içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece Meydanı</span> İstanbulun Küçükçekmece ilçesinde meydan

Küçükçekmece Meydanı, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde Fatih mahallesinde kent meydanı. Küçükçekmece'nin eski merkezi ve Küçükçekmece Gölü'ne 100 metre mesafededir. 3. derece arkeolojik sit alanıdır. Tarihi çeşmeler ve çınar ağacı bulunur. Geçmişte Sirkeci-Halkalı banliyö tren hattı'nın Küçükçekmece istasyonu meydan üzerindeydi. Marmaray projesi kapsamında meydandaki tren istasyonu 200 metre doğuya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Efendi Çeşmesi</span> İstanbulda tarihî yapı

Mehmet Efendi Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Küçükayasofya mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Banisinin ismi kitabesinde açıkça belirtilmese de peygamber ile aynı isimde olduğu yazmaktadır. Küçük Ayasofya Camii'nin önündeki sokaktadır. Kitabesi yerindedir. Bakımsız vaziyette, ön teknesi kırık ve yol kotu altındadır. Lülesi kayıp ve suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Süleyman Çeşmesi</span> İstanbulda tarihî yapı

Sultan Süleyman Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Kadırga Meydanı'nda bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kadırga Meydanı Sokak Çeşmesi ve Seyyid Ahmed Çeşmesi olarak da bilinir. Her iki yanında dinlenme sekisi ve ayna taşının her iki yanında bardaklık vardır. Suyu akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ağa Çeşmesi (Eminsinan)</span> İstanbulda tarihi yapı

Mehmed Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesinde Eminsinan mahallesi Katip Sinan Sokak üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Klasik tarzda kesme küfeki taşından yapılmıştır. Sade ve süslemesiz yalınlığın her iki yanında tas yuvası mevcuttur. Lülesi kaybolmuş ve susuzdur. Yıllarca bakımsız ve harap vaziyetteki çeşme üzerindeki beton sıvalar temizlenerek günümüze ulaşmıştır. Kitabesi okunamayacak ölçüde yıpranmış olsa da banisinin Mehmet Ağa isminde bir hayırsever olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Camii Sokak Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Cerrahpaşa Camii Sokak Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Cerrahpaşa mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesi yoktur. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı ve ismi bilinmemektedir. Bu nedenle üzerinde bulunduğu sokakla isimlendirilmiştir. Ayrıca Kürkçübaşı Camii'nin karşısında olduğu için Kürkçübaşı Çeşmesi olarak da bilinir. Ayna taşı ve lülesi olmayan çeşmenin suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde sokağa adını veren Sinan Ağa Çeşmesi Sokakta bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Sade bir ayna taşı ile iki bardaklığı vardır. Teknesi yol kotu altında kalmıştır. Suyu akmayan ve yıkılmak üzere olan yapının etrafı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma amaçlı paravanla çevrilmiştir. Aynı mahallede ve aynı isimde Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi Esnaf Loncası Sokakta bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesinde yazdığına göre aynı yerde bulunan bir çeşmenin 1899'da yeniden yaptırıldığı bilinmektedir. Üzerinde II. Abdülhamid'in tuğrası bulunan kitabesi yerindedir. Çiçek deseni işlenmiş mermerden yapılmış ayna taşı vardır. Mermer tekne çeşmenin önünde çıkıntı halindedir. Yakın zamanda Fatih Belediyesi tarafından restore edilmesine rağmen suyu akmamaktadır. Aynı mahallede ve aynı isimde Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İskender Bey Çeşmesi</span> İstanbulda tarihî yapı

İskender Bey Çeşmesi ya da İskender Paşa Çeşmesi İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi, Ayvansaray Kuyusu Sokağı'nda bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kanlıca Camii'nde türbesi bulunan İskender Bey tarafından yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tatlı Memba Sokak Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Tatlı Memba Sokak Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Balat mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Aynı isimde Tatlı Memba Sokak üzerindedir. Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Harap vaziyetteki çeşmenin suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kalpakçı Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Kalpakçı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Derviş Ali mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Aynı isimde Kalpakçı Sokak üzerindedir. Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Harap vaziyetteki çeşmenin suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tevkii Cafer Mektebi Sokağı Duvar Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Çeşmenin adı bilinmemektedir. Bu nedenle üzerinde bulunduğu Tevkii Cafer Mektebi Sokağı ile adlandırılır. İstanbul'un Fatih ilçesindeki Balat mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi bir duvar çeşmesidir. Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Öküz Mehmed Paşa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Öküz Mehmed Paşa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Hırka-i Şerif mahallesinde Melek Hoca Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Halen varlığını koruyan kitabesine göre 17. yüzyıl sadrazamı Öküz Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Klasik üsluptadır. Küfeki taşından yapılmıştır. Aynı isimdeki Öküz Mehmed Paşa Camii'nin bitişiğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Ağa Çeşmesi (Karagümrük)</span> İstanbulda çeşme

Ahmet Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Küçük Çeşme olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Ahmet Ağa isimli bir kişi tarafından Hicri 1073 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nalıncı Kasım Sokak Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Nalıncı Kasım Sokak Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Cibali mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Aynı isimdeki Nalıncı Kasım Sokak üzerindedir. Bakımsız durumda olup suyu akmamaktadır. Teknesi yol seviyesi altında kalmış ve kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Kadir Has Üniversitesi olarak kullanılan Cibali Tütün Fabrikası'nın dış duvar cephesi üzerindedir.