İçeriğe atla

Çoraklı Köyü Camii

Koordinatlar: 41°21′54″K 42°21′29″D / 41.36500°K 42.35806°D / 41.36500; 42.35806
Garkloba Camii
Görsel
Kaynak: Şavşat (savsat.com)
Harita
Temel bilgiler
KonumÇoraklı, Şavşat, Artvin (il)
Koordinatlar41°21′54″K 42°21′29″D / 41.36500°K 42.35806°D / 41.36500; 42.35806
İnançİslam
Mimari
Tamamlanma1896
Özellikler
Minare sayısı1
MalzemelerAhşap, taş (temel).

Çoraklı Köyü Camii, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Çoraklı köyünde eski bir camidir. Caminin inşasında temel taşları olarak Şavmta Kilisesi'nin süslemeli taşları kullanılmıştır.[1] İnşa edildiği tarihte köy Garkloba adını taşıdığı için Çoraklı Köyü Camii, Garkloba Camii olarak da bilinir.

Tarihçe

Çoraklı Köyü Camii, batı cephesinde yer alan tabelaya göre 1896 yılında inşa edilmiştir. Bu tarihte Garkloba adını taşıyanköy Rus idaresinde bulunuyordu ve bugün Şenköy adını taşıyan Şavmta bu dönemde Garkloba köyünün bir mahallesiydi. Köyün nüfusu Gürcülerden oluşuyordu. İki katlı ahşap caminin taş temelinde, o tarihte yıkık olan veya yıkılmış olan eski Gürcü kilisesinin taşları kullanılmıştır.[1][2][3] Nitekim 1904 yılında bu kiliseyi görmüş olan Nikolay Marr, Şavmta Kilisesi'nin taşlarının köylülerce alındığını, geriye sadece apsis duvarının kuzey kısmının ayakta kalmış olduğunu yazmıştır.[4]

Mimari

Çoraklı Köyü Camii, yaklaşık olarak kare planlı, iki katlı ve tek minareli ahşap bir yapıdır. Caminin çatısı ve ahşap minaresi, dış etkilerden korumak amacıyla sacla kaplanmıştır. Eğimli bir arazide inşa edilmiş olan caminin güney cephesi, bodrum katı biçiminde taş bir temel üzerinde yükselir. Şavmta Kilisesi'nden alınmış olan bu yapı malzemeleri arasında kilisenin penceresinin kenar süslemelerine ait oymalı pembemsi taşlar, kilisenin penceresinin oymalı taşlarının üst kısmı, kilisenin penceresine ait başka oymalı taşlar yer alır. Bu taşlardan birinde kilisenin duvar resminin kırmızı, mavi ve yeşil boya izleri bulunmaktadır. Cami bu eğim farkından dolayı güney cephede üç kat olarak görünmektedir.[1][5]

Çoraklı Köyü Camii dar bir son cemaat yerine sahiptir. Harime yapının kuzey cephesinde yer alan ve oyma tekniğiyle süslenmiş olan çift kanatlı ahşap kapıdan girilir. Harimin kuzeybatı köşesinde mahfile çıkışı sağlayan ahşap bir merdiven yerleştirilmiştir. Camide doğu, batı ve güney cephelerinde dörder adet olmak üzere dikdörtgen formda toplam on iki pencere açıklığı bulunmaktadır. Ahşap mihrap, mihrabın batısına yerleştirilmiş olan ahşap minber ve ahşap vaaz kürsüsü oyma tekniğiyle ve çeşitli renklere boyanarak süslenmiştir. Renkli süslemelere sahip kadınlar mahfiline harimin kuzeydoğu köşesindeki merdivenle çıkılır. Harimin ortasındaki tavanda hhşap malzemeden düz bir forma sahip kubbe yer alır. Kubbe farklı renklerde baklava dilimi motiflerle süslenmiştir.[6]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Fethiye Camii veya Teotokos Pamakaristos Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrah Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Cerrah Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Aksaray Mahallesinde bulunan tarihi cami. 1594'te Cerrah Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Davud Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Çoraklı, Şavşat</span>

Çoraklı, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şenköy, Şavşat</span> Artvin köyü

Şenköy, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mahfil</span>

Mahfil veya maksure, bir camide mihrabın veya kıble duvarının ortasına yakın bir yerde konumlandırılan genellikle bir hükümdar ve maiyeti için ayrılmış alandır. Mahfil, ilk etapta devlet adamlarını namaz sırasında muhtemel suikastçılardan korumak amacıyla tasarlanmıştır. Mahfil içinde görev yapan imam genellikle hükümdarla aynı mezhebe sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Göğceli Camii</span> Samsunun Çarşamba ilçesindeki tarihi bir ahşap camii

Göğceli Camii ya da Gökçeli Camii, Samsun'un Çarşamba ilçesindeki Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alan camidir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Fatih Paşa Camii, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde yer alan bir camidir. Şehrin ilk Osmanlı Valisi Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1520 tarihleri arasında inşa ettirilmiştir.

Çavuşlu Köyü Camii veya Dikiciler Camii, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Çavuşlu köyünde konumlanmış bir camidir. Günümüzde Çavuşlu köyünde yer almasına rağmen eskiden ayrı bir köy olan Murkivet'in camisidir. Bundan dolayı Murkivet Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Saray Camii</span> Ünyede eski bir cami

Saray Camii, Ünye kentinde, Hamidiye mahallesinde, Cumhuriyet Meydanı'na bakar konumda eski bir camidir. Ünye kentinde ayakta kalan en eski cami olarak bilinir.

Sivrikese Cami, Havza’nın Sivrikese Köyü’nde 1903 tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gönülaçan Köyü Camii</span>

Gönülaçan Köyü Camii veya Şuvaskal Camii, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı Gönülaçan köyünde eski bir camidir. Bir Gürcü kilisesi olan Şuatzkali Kilisesi yıkılmış ve bu kilisenin yerinde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gölbelen Köyü Camii</span> Çıldırın Gölbele Köyünde kiliseden dönüştürülen cami

Gölbelen Köyü Camii, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı Gölbelen köyündeki bir camidir. Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü kilisesi olan Urta Kilisesi'nin camiye çevrilmesiyle ortaya çıkmıştır.

Şavmta Kilisesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Şenköy'de eski bir kilisedir. Yıkılmış olan kilisenin taşlarının bir kısmı Çoraklı Köyü Camii'nin inşasında kullanılmıştır.

Arhavi Merkez Camii, 1883 yılında Artvin'in Arhavi ilçesinde inşa edilmiş bir camidir.

Zivane Köprüsü Camii veya Zivane Köprüsü Camisi, Rize'nin Kalkandere ilçesinde konumlanmış, 1834 yılında inşa edilmiş bir ahşap camidir.