İçeriğe atla

Çorakkapı Camii

Koordinatlar: 38°25′19″K 27°08′38″D / 38.42194°K 27.14389°D / 38.42194; 27.14389
Çorakkapı Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKonak, İzmir, Türkiye
Koordinatlar38°25′19″K 27°08′38″D / 38.42194°K 27.14389°D / 38.42194; 27.14389
İnançİslam
DurumEtkin
Mimari
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Tamamlanma1706'dan önce
Özellikler
Minare sayısı1

Çorakkapı Camii (Bostânî Mahmud Efendi Camii veya Taşrakapı Camii), İzmir'in Konak ilçesinde, Basmane semtinde bulunan, Basmane Garı'nın karşısındaki cami.

Yapımı

Çorakkapı Camii'nin banisi Hacı Mustafa Efendi. Ancak haziresinde gömüşü Bostanizâde Mehmed Efendi sebebiyle Bostânî Mahmud Efendi Camii veya Hacı Mahmud Camii olarak da anılır. İnşa edildiği dönemde İzmir'in Müslüman Türk mahallesinin sınırlarına yakın inşa edilmiş bu caminin etrafında geniş bir mezarlık ve medrese bulunmaktaydı.[1] Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1706, 1717 ve 1745 tarihli kayıtlardan varlığı kanıtlanmaktadır.[2]

Mimari özellikleri

Camii’nin harimi enine dikdörtgen planlıdır ve sekizgen kasnağa oturan tek kubbe ile örtülüdür. Ana kubbenin yanları, üçer kubbeli ek kısımlarla genişletilmiştir. Minberi mermer, minaresi kesme taştandır. İç cephesindeki mihrap kısmında üç yuvarlar pencere ile alçı süslemeler bulunmaktadır. Cami ününde önde küçük bir avlu ile batı ile güney cenahlarında birer hazire bulunmaktadır. Son cemaat yeri ise kurşunla örtülü beş kubbe ile örtülüdür.[3]

Günümüz

Günümüzde konum olarak Basmane Garı karşısında yer alan camii, aynı zamanda İzmir Kültürpark'ın 9 Eylül Kapısı'na da yakın konumdadır. Fevzi Paşa Bulvarı'nın Gaziler Caddesi'ne bağlandığı güzergâh üzerindedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeni projeler gereği, cami çevresindeki tescilli binaların restorasyonu planlanmaktadır.[4] Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından en son 2004 senesinde onarılmıştır. İzmir'e gelen Suriyeli sığınmacıların uğrak yeri haline gelen Basmane semtinde, Çorakkapı Camii etrafında da pek çok sığınmacı konaklamak için kullanmaya başlamıştır.[5] Bu yoğunluk zaman zaman mekanda ibadetin zorlaşması ve kalabalığın aşırı yoğunluğa sebep olması nedeniyle cami cemaatinin tepkisine neden olmaktadır.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü - Tarihi Camiler". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  2. ^ Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt.23, s.527[]
  3. ^ Çorakkapı Camii - İzmir[]
  4. ^ "İBB - Büyükşehir'in yeni çevre hamlesi - 30 Temmuz 2011". 29 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  5. ^ "Yeni Asır - Çorakkapı Camii Yatakhane Oldu - 16 Nisan 2016". 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  6. ^ "Basmane Çorakkapı Cami, Suriyelilere kapısını kapattı - 20 Ağustos 2015". 26 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  7. ^ "Milliyet - İzmir'de Derneklerden Mülteci Açıklaması - 20 Ağustos 2015". 29 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 

Wikimedia Commons'ta Basmane Çorakkapı Mosque ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nusretiye Camii</span> İstanbulda cami

Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Maltepe Camii</span> Ankarada bir camii

Maltepe Camii, Ankara Maltepe semtinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Ulu Camii</span>

Çankırı Büyük Camii veya Sultan Süleyman Camii, Mimar Sinan dönemi yapılarından olup, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Kazdağlı Camii</span>

Kazdağlı Camii 1779'da Kazdağlı Mehmet Ağa tarafından yerinde bulunan caminin yerine yeniden yapılan Safranbolu çarşısının girişinde bulunan camidir. Taş ve tuğladan yapılmış olan kare planlı caminin üstü kiremit tromplu kubbe ile örtülmüştür. Caminin ön tarafında üç bölümden oluşan son cemaat yeri bulunur. Cemaat yerinin orta kısmı kubbe, diğerleri ise aynalı tonozlarla örtülüdür. Mihrap ve minber basit tasarlanmıştır. Girişin sağında bulunan tek şerefeli minare tuğladan yapılmıştır. Bundan önceki cami ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. 2004'te mülkiyeti belediyeden Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçmiştir ve aynı yıl içinde restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmutpaşa Camii</span>

Mahmutpaşa Camii, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde; Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamı Mahmud Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırıldı (1464). Bu külliyeden bugün yalnız cami ve türbe kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gülbahar Hatun Camii</span>

Gülbahar Hâtûn Camii ya da Büyük İmaret Cami ya da Hâtûniye Camii Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından annesi Gülbahar Hatun adına 1514 yılında Trabzon'da yaptırılmış bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Basmane</span> semt

Basmane, İzmir'in Konak ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Efendi Camii</span>

Ramazan Efendi Camii İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde bir camidir. 1585'te Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Kuvayı Milliye caddesinin otobüs duraklarında biten yönündedir. Tek minareli, kırma çatılıdır. Çeşitli tamirler görmüştür. Dede Efendi bu caminin tamirine destek vermiştir. Hüsrev Çelebi Camii, Bezirganbaşı Camii adıyla da bilinir. Ramazan Efendi denmesinin sebebi buradaki tekke şeyhinin adının Ramazan Efendi oluşundandır. Ramazan Efendi, cami giriş kapısının solunda yapıya bitişik türbesinde yatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veled-i Yaniç Camii</span> Erken dönem Osmanlı camisi

Veled-i Yaniç Camii ya da Yaniçoğlu Camii, Bursa'nın Osmangazi ilçesi, hisar semtinde bulunan erken dönem Osmanlı camisidir. Kapısı üzerindeki yazıtına göre 844 Hicri Safer ayında Yaniçoğlu Hacı Hayrûddin oğlu Mahmud Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen caminin kitabe ve vakfiyesi mevcuttur. Plan şeması ve özellikle son cemaat yerinin kullanılışı nedeniyle özel bir düzenlemeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

Kemeraltı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, adını içinde bulunduğu Kemeraltı Çarşısı'ndan alan, çarşının ana güzergahlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki camidir. Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa Camii ve Mûsâ Bâlî Camii olarak da bilinir.

Yapıcıoğlu Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve bulunduğu Yapıcıoğlu semtine adını veren cami.

Rum Mehmet Paşa Camii, İzmir'in Tire ilçesinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hatuniye Camii, Hacı Hüseyin Ağa tarafından eşi Tayyibe Hatun adına o dönem "Tilkilik" olarak adlandırılan bölgede yaptırılan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.