İçeriğe atla

Çocuk ve Allah

Çocuk ve Allah
Kapak resmi
YazarFazıl Hüsnü Dağlarca
Kapak sanatçısı
Ara Güler
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürŞiir
Yayım1940
YayımcıYapı Kredi Yayınları
Sayfa272
ISBN978-975-08-1712-0

Çocuk ve Allah, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın 1940 yılında yayımlanmış şiir kitabı.

Hakkında

Şairin ikinci ve en ünlü şiir kitabıdır. On iki bölümden oluşan kitapta, Dağlarca’nın 1935-1939 arasında yazdığı şiirler yer alır. İlk baskısı, 1940 yılının Ocak ayında Dağlarca’nın kendi imkanları ile gerçekleştirilmiş; ikinci baskısı 1957’de Varlık Yayınları tarafından yapılmıştır.[1]

Kitaptaki şiirlerde metafizik konular işlenir; şair geçmişe, geleceğe, ölüme ve kâinattaki canlı ve cansızların duruşuna sessizlik ve karanlık içinden bakar.[2] Şiirler, Allah’ı, evrenin bilinmezliklerini, evrenin ve varlığın karmaşıklığı karşısında duyulan şaşkınlığı, korku ve tedirginlikleri çocuk duyarlılğı ile dile getirmektedir[3] Dağlarca ilk şiir kitabı Havaya Çizilen Dünya ile birlikte Çocuk ve Allah kitabının kendi şiir programı olduğunu belirtmiş; sonraki kitaplarını -bu iki kitapta geçen şiir başlıklarının yorumu- ya da yapıt biçimine ulaşmış görüntüleri olduğunu söylemiştir.[4]

Yapı Kredi Yayınları 2010'da 70. yılı nedeniyle kitabın üç bin nüshalık özel basımını yapmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Ahmet Soysal, Çocuk ve Allah'ın Bir Yıldönümü, Radikal Kitap Gazetesi, Mart 2010". 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2014. 
  2. ^ Refika Altıkulaç Demirdağ, Dağlarca’nın Çocuk ve Allah’ında Dinginlik ve Mistik Duyuşlar, Türkbilig Türkoloji Araştırmaları Dergisi, Sayı: 2012/24, Ankara –Güz- 2012]
  3. ^ "Semiha Şentürk, Dağ Gibi Şiirleriyle Dağlarca, Milliyet Kitap". 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2014. 
  4. ^ "İbrahim Kıbrıs, Fazıl Hüsnü Dağlarca ile Bir Söyleşi (21.07.2001), Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Çocuk Şiirlerinin İmgesel Dil Becerisine Katkısı başlıklı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004" (PDF). 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Mart 2014. 
  5. ^ "Çocuk ve Allah 70 yaşında, Sabah gazetesi, 13.01.2010". 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemal Süreya</span> Türk şair, yazar ve çevirmen (1931–1990)

Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber, Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Necip Fazıl Kısakürek</span> Türk yazar, İslamcı ideolog ve komplo teorisyeni

Ahmet Necip Kısakürek, Türk şair, romancı, oyun yazarı, İslamcı ideolog ve komplo teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Berk</span> Türk şair

İlhan Berk, Türk şair, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Arif Damar</span> Türk şair (1925 - 2010)

Arif Damar, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Gülten Akın</span> Türk şair

Gülten Akın Cankoçak , Türk şair ve yazar.

Tasavvuf, kelime anlamıyla "sufi olmak, sufiye yolunu izlemek" demektir. Tasavvuf ehline mutasavvıf ya da sufi denir. Tasavvuf edebiyatı ise tasavvufla uğraşan kişilerin ortaya koyduğu ürünleri kapsayan edebiyat türüdür. Halk edebiyatının "tasavvufi halk edebiyatı" türü 12. yüzyılda Ahmed Yesevi ile başladı. Konusu Allah'a ulaşmanın yolları, ahlak ve nefsin terbiyesidir. Anadolu’nun bu alandaki ilk ve en ünlü şairi Yunus Emre’dir.

Doğan Yarıcı, Türk yazar. 1 Haziran 1967'de Beykoz'da doğdu. Selime Vardar ve Hasan Yarıcı'nın oğludur. İlk ve ortaöğrenimini 1984'te İstanbul'da tamamladı.

Abdülkadir Budak, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

<span class="mw-page-title-main">Tekin Gönenç</span>

Tekin Gönenç, Türk şair ve yazardır.

Sina Akyol, Türk şair.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Şeyhmus Dağtekin</span> Kürt asıllı Türk şair ve yazar

Şeyhmus Dağtekin, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Kaya</span>

Fahri Kaya, Türk öğretmen, öykücü ve şair.

Nahit Ulvi Akgün, Türk öğretmen ve şair.

<i>Türkiyenin Çıplak Tarihi</i>

Türkiye’nin Çıplak Tarihi, ilk baskısı 2004 yılında, genişletilmiş baskısı 2015 yılında Okuyan Us Yayınları'ndan çıkan, Cem Mumcu’nun editörlüğünü yaptığı kitaptır.

Dünyanın En Güzel Arabistanı, Turgut Uyar'ın 1959'da Açık Oturum Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabıdır. Bu kitaptaki şiirleri 1955-1958 yılları arasında Yenilik, Pazar Postası, Yeditepe, Seçilmiş Hikayeler Dergisi, Şairler Yaprağı gibi dergilerde yayımlanan şiirlerden oluşmaktadır. Kitap, Uyar'ın dil, tema, imge, anlatım biçimi, biçim/öz ilişkisi açısından büyük bir değişimi yansıttığı ilk İkinci Yeni kitabıdır ve bu kitapla Uyar, İkinci Yeni şairi olarak adlandırılmıştır.

Metin Demirtaş, Türk şair ve yazar.