İçeriğe atla

Çobandede Köprüsü

Çobandede Köprüsü
Harita
TaşınanYayalar
GeçişAras nehri
KonumKöprüköy, Erzurum, Türkiye
Koordinatlar39°58′12″K 41°53′24″D / 39.97000°K 41.89000°D / 39.97000; 41.89000
TürüTarihi eser · Viyadük
MalzemeTaş
Açılış1300 (723 yıl önce) (1300)

Çobandede Köprüsü Erzurum'un Köprüköy ilçesinde Aras Nehri üzerindeki tarihi köprüdür. Köprü 13. yüzyıl sonlarında İlhanlılar’ın veziri Emir Çoban Salduz tarafından yapılmıştır. Dönemin önemli yapılarından biri olan tarihi köprü, günümüzde koruma altına alındığından kullanılmamaktadır ve restorasyon yapılmıştır.

Konum

Köprü, Bingöl Deresi ile Pasinler deresi'nin birleşerek Aras Nehri'ni oluşturduğu bölgededir. Aras Nehri havzasındadır.

Tarihçe

Köprü üzerindeki kitabe tahrip olduğundan köprüyü kimin yaptırdığı bilgisi kesin değildir. İlhanlılar zamanında 7 adet kemer gözlü olarak inşa edildi. Aras Nehri ve Hasankale çayı'nda akım miktarının en üst düzeye ulaştığı Ağustos ayında köprü taşkınlara maruz kalır. 1729 yılındaki bir taşkın sırasında köprü zarar gördü ve tamir edildi. 1872'de yine bir taşkın nedeniyle kemerlerden biri yıkıldı ve tamir edilerek tamamen kapatıldı. Günümüze 6 kemer gözü ulaşabildi.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Misis Köprüsü</span>

Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana'nın Yüreğir büyükşehir ilçesine bağlı Misis Beldesinde yer alan, tarihî köprü.

Çine Çayı, Muğla'nın Yatağan ilçesinin doğusunda Sarıgerme Deresi ve Karagedik Dağları'ndan beslenen ve Büyük Menderes Nehri'ne dökülen 359 km uzunluğunda bir akarsudur. Yukarı kesimleri Muğla ilinde yer alır. Başlangıç kollarından biri Bayır ve Yeşilyurt ovalarına kadar uzanır. Nitekim Bayır kasabası yakınlarında bu kolun üzerinde Kazan Göleti yapılmıştır. Adını Aydın ilinin Çine ilçesinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Aydın, Akçay üzerindeki sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1958de açılmış baraj

Kemer Barajı, Aydın ili Bozdoğan ilçesi sınırları içinde, Akçay üzerinde sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954-1958 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. 25 Eylül 1958'de hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ponte Vecchio</span>

Ponte Vecchio, Arno Nehri üzerinde bulunan, Floransa'nın en meşhur köprüsüdür. Nehrin en dar kısmında yer alan Ponte Vecchio 14. yüzyılda tamamlanmıştır. Köprünün üzerinde çok sayıda kuyumcu dükkânı bulunmaktadır. Köprünün ortasında Benvenuto Cellini'nin bronzdan bir büstü bulunur. 1117'de bir taşkın tarafından tahrip edildikten sonra taş olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Geyve İkinci Beyazıt Köprüsü</span> Geyvede tarihi bir köprü

Alifuatpaşa köprüsü veya İkinci Beyazıt Köprüsü Sakarya'nın Geyve ilçesinde Alifuatpaşa kasabasında II. Bayezid tarafından inşa ettirilen köprü.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Silifke)</span> Silifkede bir köprü

Taşköprü, Mersin'in Silifke ilçesinde şehir merkezinin ortasından geçen Göksu'nun üzerinde bulunan köprü. Orijinali yedi gözlü olan köprü gördüğü restorasyonlar sonrası beş gözlü hale gelmiştir. Günümüzde temelleri hariç tamamen moderndir.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Köprüsü</span> Diyarbakırda bir köprü

Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup Diyarbakır'dan gelerek Mardin'e devam eden, sonra doğuya doğru ayrılan tali yolun bağlantı yerinde, kentin merkezini Bağıvar beldesi ile civar köylere bağlayan noktada bulunmaktadır. Köprünün ilk yapım tarihi ile ilgili farklı türde görüşler vardır. Bu görüşlerden bazıları köprünün şimdiki yerinde, antik dönemde de bir köprü olduğunu öne sürer. Birkaç defa kısmen veya tamamen yıkılıp yeniden inşa edildiği düşünülen köprünün, yapım yılı olarak bilinen en yakın ve doğru tarih, köprü üzerinde yer alan kitabeden fark edilmektedir. Kitabeye göre Mervaniler döneminde 1065 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pont Saint-Bénézet</span>

Pont d'Avignon olarak da bilinen Pont Saint-Bénézet, güney Fransa'daki Avignon kentindeki ünlü Orta Çağ köprüsüdür.

Timisvat Köprüsü veya Köprüköy Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 35 metre uzunluğundadır. 2.7 metre genişliğinde olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Ardeşen ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Biri büyük diğer küçük olmak üzere iki gözlü kemer formunda inşa edilen köprünün kemeri taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme taştan yapılmıştır.

Demirciler Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Levent köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 8, Çayeli ilçe merkezine uzaklığı 16 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Melyat Deresi'nin bir kolu olan Balık Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 12 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Eskiden bölgede tütün yetiştirildiği için köprüye Tutinoğ adı verilmiştir. Çoço Dağı'nın batı yakasında bulunan köprünün kemer merkezinde iki baba bulunmaktadır. Köprünün yakınlarındaki gözetleme kulesi, eskiden kaleler arasındaki iletişimi sağlamaktaydı.

Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.

Abdullahhoca Köprüsü Rize'nin Çayeli ilçesinin Abdullahhoca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 6.5 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 14 metre, genişliği 2.5 metredir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1890 yılında Abdullahhoca tarafından yaptırılmıştır. Kömürcüler mevkii ve Çiller ve Çakırlar mevkii Abdullahoca mahallelerini birbirine bağlayan köprü, günümüzde yayalar tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hudaferin köprüleri</span>

Hudaferin köprüleri, Azerbaycan'ın Cebrayıl Rayonu ile İran'ın Hüdaaferin şehristanı arasında yer alan, Aras Nehri üzerinde bulunan ve Azerbaycan ve İran'ı birbirine bağlayan iki köprüdür. Azerbaycan Devleti'nde yaşayan Azerbaycanlılar arasında "Hasret Köprüsü olarak da bilinir.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

Papaz Köprüsü, İstanbul ili Halkalı Merkez mahallesinde Ayamama Deresi üzerinde tarihi taş köprüdür. Halkalı Köprüsü ve Kanadilli Köprüsü olarak da bilinir. 2009'da Ayamama Deresi taşkını ) sırasında zarar gören köprü için restorasyon çalışması yapıldı ve 2021'de tamamlandı.

Hacılar Köprüsü, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde inşa edilmiş İnözü Deresi üzerinde bulunan tarihi kemer köprüdür.