İçeriğe atla

Çiğiller, Gördes

Çiğiller
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Manisa
Manisa
Koordinatlar: 38°49′23″N 28°13′05″E / 38.823°K 28.218°D / 38.823; 28.218
Ülke Türkiye
İlManisa
İlçeGördes
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus620
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
Posta kodu45750

Çiğiller, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Çiğil, milattan önceki yüzyıllara uzanan İskitlerin öncüleri sayılan ve daha sonraları Gök. Türkler ve Karahanlı’ larda, devlet idaresinde önemli yeri olan, en eski ve en kalabalık Türk kavminin adıdır. Nuh tufanından sonra, Nuh’ un büyük çocuğu Yafes’in oğlu Türk’ün Çiğil, Ilak, Barsgan ve Tung adlı dört oğlu, değişik ülkelere yerleşti. Buralarda çoğalarak birer kabile oluşturdu. Türk’ün büyük oğlu Çiğil’ in adını taşıyan kabile hepsinden kalabalıktı. M. Ö 820 yıllarında Batı - Asyadan çıkıp, Hazar denizi kuzeyinden Azak ve Karadeniz kıyılarından Anadoluya geldi.Ebu Dülefin seyahatnamesinde saman oğullarından 2. Ahmetin oğlu 2. Nasrın zamanında (H.330 M.914)Buharadan Çin'e kadar bir seyahat etmiş ve bu fırsatla birçok Türk boylarının bulundukları yerlerden geçmiş"Sonra Çiğil denen kabileye geldik Bunlar yalnız arpa,burçak ve koyun eti yerler deve kesmezler sığır eti yemezler ve bu cins hayvan ülkelerinde bulunmaz Giyimleri sof ile kürktür bu ikisinden başka şey giymezler DİVANI LÜGATIt TÜRK te Çiğillerin giydikleri şapkanın tiftik keçisinin yününden yapılmış beyaz renkli bir başlık olduğunu ve kıymaç bürk denildiği tasvir edilmektedir.

Divân-ı Lügati't-Türk'te Çiğil;

"Türklerden üç oymağın adıdır; birisi göçebedir, غُياَس Kuyas'ta otururlar. Kuyas(Quyās), Barsgan'ın ötesinde bir mahalledir. İkincisi Tıraz(Talas) yakınlarında bulunan bir kasabada otururlar. Bunlara da yukardaki gibi "Çiğil" denir. Çiğil adının verilişinde esas şudur: ......, Oğuzlar Ceyhundan Yukarı Çine kadar olan yerlerdeki bütün Türklere "Çiğil" adı verirler. Bu, yanlıştır. Üçüncüsü, Kaşgar'da bulunan bir takım köylerdir. Bu köylerin halkına da "Çiğil" derler;..."[2]

Coğrafya

Manisa iline 116 km, Gördes ilçesine 16 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 620

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ Atalay, Besim (2006). Divanü Lügati't - Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975-16-0405-2, Cilt I, sayfa 393

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dîvânu Lugâti't-Türk</span> Kâşgarlı Mahmudun yazdığı Türkçe-Arapça sözlük

Kitâbu Dîvânu Lugâti't-Türk Orta Türkçe döneminde Kâşgarlı Mahmud tarafından Bağdat'ta 1072-1074 yılları arasında yazılan Türkçe-Arapça bir sözlüktür.

<span class="mw-page-title-main">Gördes</span> Manisanın ilçesi

Gördes, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Yabguluğu</span> Türkmen ve Oğuz boylarının atası olan Türk devleti

Oğuz Yabguluğu veya Oğuz Yabgu Devleti, Kiev Knezliği tarafından yenilgiye uğratılan Hazar Kağanlığı'nın gücünü kaybetmesiyle Hazarlar'a bağlı olarak Hazar denizi ile Aral gölü arasında ve civarında yaşayan Tengrici Oğuzlar, 950 yıllarında Hazarlar'dan kopuk bağımsız dönem yaşamaya başlamışlardır. Oğuz Yabguluğu 1055 yılına kadar sürmüş ve daha sonra da Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun bir parçası haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kimekler</span>

Kimekler,, Kimeklerin eski tarihi "İyanmo" kavimi ile alakalıdır. Bu kavimin adı Çin kaynaklarında, VII. yüzyıl Batı Türk yurdunda vuku bulan olaylarla ilgili olarak geçer. Sinologlar İyanmo kavminin Yemek ya da İmek kavimi olduğunu sanmaktadırlar. Birçok araştırmacının da dediği gibi kelimenin ses değişikliği Kimek olabilir. Araştırmacıların Kimek ve Kıpçakların tamamen aynı kavim olduğu hakkındaki fikirleri yanlıştır. Çünkü Orta Çağ yazılı kaynaklara bakarak bunların köken akraba ama ayrı ayrı kavim olduklarını kabul etmeliyiz. İyanmo, topluluğu kuzey-batı Moğolistan'ın Kobdo bölgesinde VII. yüzyılda yaşamıştır. Onların doğusunda Oğuzlar, güneyinde Türkeşler ile Karluklar yaşamakta idi. VII. yüzyılın ortalarında İymekler (Kimekler) kuzey Altay dağlarına ve İrtiş ırmağı civarına doğru göç etmişlerdir. Bu kavimin güçlenmesi 656 senesinde Batı Göktürk devletinin yıkılışından sonradır. Asıl bu zaman Kimek kavim birliğinin esası oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pazar, Kızılcahamam</span> Kızılcahamam, Ankara, Türkiyede mahalle

Pazar, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Satuk Buğra Han</span> Ünlü Karahanlı Hükümdarı

Satuk Buğra Han, Karahanlı hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bayat, Gördes</span>

Bayat, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Benlieli, Gördes</span>

Benlieli, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Boyalı, Gördes</span>

Boyalı, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dargıl, Gördes</span>

Dargıl, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dutluca, Gördes</span>

Dutluca, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karakeçili, Gördes</span>

Karakeçili, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıaliler, Gördes</span> Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalle

Sarıaliler, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilyurt, Gördes</span>

Yeşilyurt, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çiğil</span> Eski bir Türk boyu.

Çiğil veya Çiyil, 7.yüzyıldan beri Issık gölü etrafında oturan, Çinli tarihçilerin yazdıklarına göre "altı Chu(Çu) boyu"'na ait olan iki boy'dan veya Chumuhun, Chuyue ve Chumi boyları olabilirler, Çiğiller dine aşırı düşkünlükleri ile tanınırlar. İlk gelen bilgilere göre Çiğiller Mani dini, sonraki kaynaklara göre Nestûrî Hristiyanlığın etkisi altında kalmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yağma</span> Orta Çağda yaşamış bir Türk boyu

Yağma, Orta Çağ'daki bir Türk boyudur, bu boy günümüz Uygurlar'ın ve Özbekler'in atalarıdır. Bu boy bir kolu olan ve Üç Oğuzlar denilen birlik, Yağma, Karluk ve Çiğil boylarından oluşmuştur. 7. yüzyıldan itibaren Karahanlılar dönemi boyunca Yağma boyu Müslüman Araplar ve Çinliler tarafından kuvvetli ve kudretli siyasi varlıklar olarak Tarım Havzası, Cungarya havzası ve Yedinehir (Yedisu) bölgesinde göze çarpmışlardır.

Basmil veya Basmıl göçebe bir Türk boyu 7.- 8. yüzyıllarında Cungarya Havzası denilen bölgede yaşamışlardır. Basmiller Doğu Türk Kağanlığı zamanında çok önemli rol oynamışlardır hatta bir devir Kağanlar bu boydandır. Göktürk Kağanlığına karşı direnmişlerdir. Ancak belli bir süre sonra yok olup, öbür Türk kavimleriyle karışmışlardır. Güçlü bir boy olan Basmiller, tarihe izlerini fazla bırakamamışlardır. Bugünkü Türk cumhuriyetlerinde Basmiller'in hâlâ yaşadığı konusunda bir delil yoktur. Ancak bugünkü Türk boylarının içinde Basmil boyuyla karışmış olan mutlaka bulunur. Çünkü bir halk ya da boy ancak karışarak ve asimile olarak yok olabilir.

Yabaku, oldukça gizemli ve on tanınmış seçkin Türk boylarından biridir. Kâşgarlı Mahmud, Divân-ı Lügati't-Türk'te;

Çomul, Türklerden bir boy.

Çarukluğ, Kaşgarlı Mahmud, Türk Dili'nin en eski ve değerli sözlüklerinden Divân-ı Lügati't-Türk'te;