İçeriğe atla

Çiçak

Istakoz kuyruklu çömlek miğferi. Bu tipte yüzü korumak için tek bir kayar burun çubuğu ve sabit tepe bulunmaktadır. Hollanda 17. yüzyıl ortaları.

Çiçak ya da diğer bilinen adıyla Istakoz kuyruklu çömlek miğferi, süvari ve subaylar tarafından kullanılan bir tür savaş miğferiydi. Orijinal şekli Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan miğfer, 1600'lerden itibaren Avrupa'nın büyük bir kısmında yaygın hale gelmiş ve özellikle süvariler ve subaylar tarafından kullanılmıştır. 17. yüzyılın sonlarında ise Avrupa'daki kullanımı zamanla azalmış; ancak Avusturya ağır süvarileri 1780'lerin sonlarına kadar bazı seferlerde miğferi kullanmaya devam etmiştir.

Kökeni

Istakoz kuyruklu çömlek miğferin atası olan bir Türk Çiçak (çiçek) miğferi (16. yüzyıl). Bu tipte, yanaklar ve boyun siperliği bir posta savunması ile desteklenmiştir (Metropolitan Museum of Art)

Istakoz kuyruklu çömlek miğferi, 16. yüzyılda Osmanlı ordusu tarafından kullanılmaya başlanan, şeklinden dolayı çiçak (Türkçe: çiçek) olarak adlandırılan miğferden esinlenerek tasarlanmıştır ve 17. yüzyılda Avrupalı devletler tarafından benimsenerek kullanılmaya başlanmıştır. Çiçak, ilerleyen zamanlarda üretilen Avrupa menşeli miğferlerle neredeyse aynıydı; öne doğru çıkıntılı bir tepe, kayar çubuk burun, yanaklar ve boyun siperliği vardı, sadece yuvarlak yerine konik bir kafatasına sahip olma eğilimi ayırt ediciydi.[1]

Bu miğferin Avrupa'daki türevi, Otuz Yıl Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılmış ve orijinal Türkçe adından türetilen ve Almancalaştırılmış hali olan zischägge olarak anılmaya başlanmıştır.

Karakteristiği

İngilizlerin kullandığı miğfer. Tipik üç çubuklu yüz koruması ve kafatasında uzunlamasına tarak, lamine ve menteşeli yanak parçası eksik olarak, 1635 civarı

Istakoz kuyruklu çömlek miğferi, bazen yivli olan yuvarlak bir kafatası parçasına sahipti. İngiliz yapımı miğferlerin kafatasları genellikle önden arkaya uzanan yükseltilmiş bir tarakla birleştirilen iki bölümden oluşmaktaydı; kıtada üretilen miğferlerin kafatasları çoğunlukla tek parça metalden yükseltilirdi. Genellikle tek parça olarak yapılan, ancak bazen mafsallı olan yanak bölümleri kafatasına deri kayışla tutturulmuştur; ancak daha kaliteli türevleri bazen menteşeli olarak üretilmiştir. Yüzü korumak için ya büyük bir vida ile tutturulmuş kayar bir burun çubuğu içeren sabit bir öne çıkıntılı tepelik ya da üç bağlı çubuğu olan menteşeli bir tepelik vardı. Son olarak, miğferin başın arkasını ve boynu korumak için ıstakoz kuyruğuna benzediği söylenen lamine bir savunma plakası (ya da ayrı lameleri taklit etmek için kabartılmış tek parça bir plaka) vardı.[2][3] Miğferin bir diğer yaygın adı da "harquebusier pot" idi; harquebusier 17. yüzyılda Batı Avrupa'daki en yaygın süvari birlik tipiydi.[4] Tek burun çubuklu olan tipi Kıta Avrupası'nın karakteristik özelliğiyken, döner tepeli üç çubuklu tip ise Britanya Adaları'nda daha yaygın olarak kullanılmıştır.[5] Avrupa menşeli birçok ıstakoz kuyruklu çömlek miğferi, daha sonra İngiliz İç Savaşı sırasında İngiltere'ye ithal edilmiştir. Bazen burgonet ya da sallet gibi eski miğferler 'ıstakoz kabına' benzeyecek şekilde modifiye edilirdi.[6] General George Monck'un 1644'te belirttiği gibi, "üç küçük çubuklu başlığın" tabanca geçirmez olması amaçlanmıştı.[7]

Dekorasyonu ve görünümü

İngiltere Kralı II. James'in 1686 yılında yapılmış miğferinin modern reprodüksiyonu. Yüz koruması, kraliyet armasının açık bir tasviri şeklindedir

Istakoz kuyruklu çömlek miğferlerinin görünümü ve kaplaması, bireysel komutanlar için yapılan son derece süslü, üstün kaliteli örneklerden, çok sayıda sıradan süvari askerini donatmak için seri olarak üretilen kaba işlenmiş "mühimmat kalitesinde" tiplere kadar büyük çeşitlilik gösteriyordu. Yüksek kaliteli miğferler, repoussé, gravür ve mavi yaldız kaplamalar da dahil olmak üzere bir dizi teknik kullanılarak süslenebiliyordu. İngiltere Kralı II. James için yapılan ve günümüze ulaşan bir miğferinde, üç çubuklu yüz savunması yerine İngiltere'nin tüm kraliyet armalarını tasvir eden delikli bir ajur plakası bulunmaktadır. Birçok miğfer, hava koşullarına karşı dayanıklı olması ve paslanmaya karşı korunması için karartılmış veya kahverengileştirilmiştir. Bu işleme tabi tutulan daha kaliteli miğferlerin kasvetli görünümleri genellikle çok sayıda yaldızlı perçin başının kullanılmasıyla hafifletilmiştir. En gösterişli şekilde süslenmiş miğferlerden bazıları, Polonyalı kanatlı hüssarlar için üretilmiştir.[8] Günümüze ulaşan bazı miğferlere boru şeklinde tüy tutucular takılmıştır; bu durum, çağdaş resimlerin kanıtlarıyla birlikte ele alındığında, tüylerin kullanıldığına işaret etmektedir.[2]

Kullanımı

Delikli metalden işlenmiş kanat benzeri armalarıyla Polonya hüssar szyszak'ı, 17. yüzyıl

Bu miğfer biçimi Otuz Yıl Savaşı ve İngiliz İç Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılmıştır; Almanya'da zischägge, İngiltere'de ise 'horseman's pot' (atlı çömlek) ya da 'three-barred pot' (üç çubuklu çömlek) olarak bilinirdi; 'lobster-tailed pot' (ıstakoz kuyruklu çömlek) terimi ise modern akademide yaygın olarak kullanılmaktadır. Dönemin tipik süvarisi olan harquebusier, miğferi devetüyü bir ceket, dizgin-el kollukları, göğüs zırhı ve sırt zırhı ile birlikte giyerdi. Ayrıca bazen daha ağır zırhlı bir süvari türü olan cuirassier tarafından da üç çeyrek zırhla birlikte giyilirdi.[9] Oliver Cromwell'in Ironside süvarileri de dahil olmak üzere İngiliz İç Savaşı'nın her iki tarafın süvarileri tarafından kullanılmıştır.[2] Benzer miğferler 17. yüzyılda Polonyalı kanatlı hüssarlar tarafından giyilmiş ve yine orijinal Türkçe adın bir türevi olarak Lehçede "szyszak" olarak adlandırılmıştır.[10] Avusturyalı süvariler, 1780'lerin sonlarına doğru, Avrupa'da kullanımı sona erdikten çok sonra, Osmanlı Türklerine karşı sefer yaparken ıstakoz kuyruklu çömlek miğferle donatılmıştır.[11]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Robinson, H. Russell (2002). Oriental armor. Mineola, N.Y: Dover Publications. ss. 62-63. ISBN 978-0-486-41818-6. 
  2. ^ a b c Blackmore, David (1990). The arms and armour of the English Civil Wars. 1. publ. Londra: Royal Armouries. ss. 15-16. ISBN 978-0-948092-08-4. 
  3. ^ Oakeshott, Ewart; Oakeshott, R. Ewart (1980). European weapons and armour: from the Renaissance to the Industrial Revolution. Guildford [etc.]: Lutterworth Press. ss. 221-222. ISBN 978-0-7188-2126-5. 
  4. ^ Tincey, John; McBride, Angus, (Ed.) (2009). Soldiers of the English Civil War. 2: Cavalry / John Tincey. Ill. by Angus McBride. Digital print. on demand. Oxford: Osprey. s. 5. ISBN 978-0-85045-940-1. 
  5. ^ Blackmore, David (1990). The arms and armour of the English Civil Wars. 1. publ. Londra: Royal Armouries. s. 15. ISBN 978-0-948092-08-4. 
  6. ^ Blackmore, David (1990). The arms and armour of the English Civil Wars. 1. publ. Londra: Royal Armouries. s. 16. ISBN 978-0-948092-08-4. 
  7. ^ Tincey, John; McBride, Angus, (Ed.) (2009). Soldiers of the English Civil War. 2: Cavalry / John Tincey. Ill. by Angus McBride. Digital print. on demand. Oxford: Osprey. s. 11. ISBN 978-0-85045-940-1. 
  8. ^ Bull, Stephen (1994). An historical guide to arms & armour. Repr. Londra: Studio Ed. ss. 111, 118, 121. ISBN 978-1-85170-723-2. 
  9. ^ Tincey, John; McBride, Angus, (Ed.) (2009). Soldiers of the English Civil War. 2: Cavalry / John Tincey. Ill. by Angus McBride. Digital print. on demand. Oxford: Osprey. ss. 11-12. ISBN 978-0-85045-940-1. 
  10. ^ Brzezinski, Richard; Brzezinski, Richard (1998). Polish armies 1569 - 1696. 1: text by Richard Brzezinski. Colour plates by Angus McBride. Repr. Londra: Osprey. s. 7. ISBN 978-0-85045-736-0. 
  11. ^ Haythornthwaite, Philip J., (Ed.) (1994). The Austrian army 1740 - 80. 1: Cavalry / text by Philip Haythornthwaite. Colour plates by Bill Young husband. Osprey military Men-at-arms series. Londra: Osprey. s. 16. ISBN 978-1-85532-415-2. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boxer Ayaklanması</span> Çinde çıkan emperyalizm karşıtı ayaklanma

Boxer Ayaklanması, Boksör Ayaklanması ya da Boksör Hareketi, Batı'nın 19. yüzyılda Çin üzerindeki ekonomik ve siyasi etkisine karşı çıkartılan bir ayaklanmadır. Tüm yabancıların ülkeden çıkartılması hedeflenmiştir. 1899 yılı Kasım ayında başlamış 7 Eylül 1901'de sona ermiştir. Ayaklanma ve ayaklanmanın bastırılması sırasında binlerce isyancı, yabancı ve alt sınıf Çinli ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gırnata Emirliği</span> 1232 yılında Endülüsde kurulan son İslam devleti

Gırnata Emirliği veya Ben-i Ahmer Devleti, başkenti Gırnata olan Orta Çağ devleti. Muvahhidlerin, Las Navas de Tolosa Savaşı'nda Hristiyanlara yenilmesinin ardından 1232 yılında kurulmuştur. İber Yarımadası'nda kurulan en uzun ömürlü ve son bağımsız İslam devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Plaka zırh</span>

Plaka zırh veya levha zırh, demir veya çelikten dövülen, tarihî bir kişisel zırh çeşidi. Roma dönemindeki lorica segmentata gibi erken dönem örnekleri bulunsa da; bütün plaka zırh, Avrupa'da Geç Dönem Orta Çağ zamanı, özellikle 13. yüzyıldan beri zincir zırh üzerine giyilen levha ceketler sonucu, Yüz Yıl Savaşı bağlamında gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zincir zırh</span> Zırh biçimi

Zincir zırh ya da örme zırh, küçük metal halkaların birbirine bağlanarak örgü şekli verilmesiyle oluşmuş bir çeşit zırhtır.

Stephen Richard Turnbull, İngiliz akademisyen, tarihçi ve yazardır. Özellikle Japonlar ve Moğolların askerî tarihi ile ilgili yazdığı kitaplar ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanatlı hüssar</span>

Kanatlı Hüssar veya Leh Hüssarları, Polonya'nın 16. ve 18. yüzyılları arasında kullandığı, sırtlarına yapma kanatlar takan süvari birlikleridir. Lehistan ordusunun en önemli birliği olarak görülmüşlerdir.

Mardi ibni Ali el-Tarsusi, 12. yüzyıl Eyyûbî dönemi yazarı ve Askeriye üzerine uzmanı. İçlerinde 1187 yılında Selahaddin Eyyubi için yazılmış askeri talimatname de bulunan birçok bilimsel eser kaleme almıştır. Yazdıkları, Orta Çağ ve askerlik tarihi üzerine çalışan bilim insanları için çok kıymetli kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ordusu</span> ordu

Bizans ordusu veya Doğu Roma ordusu, Bizans donanmasının yanında hizmet veren Bizans silahlı kuvvetlerinin başlıca askeri organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Stahlhelm</span>

Stahlhelm, Almanca "çelik miğfer" anlamındadır. Alman İmparatorluk Ordusu, 1916'da, I. Dünya Savaşı sırasında geleneksel haşlanmış deriden yapılan Pickelhaube'yi Stahlhelm ile değiştirmeye başladı. Stahlhelm terimi, hem genel bir çelik miğferi, hem de daha belirgin şekilde Alman tasarımına atıfta bulunmaktadır.

Komis, Bizans bürokrasisinde bir unvan. Bandon adı verilen idari birimin yöneticisi olan komesin emrinde 200-400 arası asker bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Bandon (Bizans idari birimi)</span> Bizans İmparatorluğunde askeri ve idarî birim

Bandon Bizans'ta idari bölge birliği ve ana askeri birimdi. Bandon, Latincedeki bandus ve bandum ("sancak") kelimelerine benzerdir ve Cermen kökenlidir. Gotçadaki bandwō kelimesinden türemiştir.

Sasani ordusu, Sasani donanmasının yanı sıra görev yapan Sasani silahlı kuvvetlerinin birincil askeri organıdır. Ordunun doğuşu, Sasani İmparatorluğu'nun kurucusu I. Erdeşîr'in tahta yükselişine dayanır. Erdeşîr, Pers İmparatorluğu'nun yeniden canlanmasını hedefledi ve bu amacını sürdürmek için ordusunu, doğrudan kendi emri altında olan ve Satraplıktan, yerel prenslerden ve asaletten ayrı duran subaylar ile ayakta duran bir ordu oluşturarak, reform yaptı. Ahameniş İmparatorluğu askeri örgütlerini yeniden kurdu, Part süvarileri modelini korudu ve yeni tür zırh ve kuşatma savaş teknikleri kullandı. Bu, kendisine ve onun haleflerine 400 yıldan fazla hizmet verecek bir askeri sistemin başlangıcıydı; bu sırada Sasani İmparatorluğu, Geç Antik Çağ'da Batı Avrasya'daki iki süper gücünden biriydi, diğeri ise önce Roma İmparatorluğu sonra Doğu Roma İmparatorluğu'ydu. Sasani ordusu Eranshahr'ı Doğu'dan, Ak Hunlar ve Türk halkları gibi Orta Asya göçebelerinin saldırılarına karşı korurken, batıda Roma İmparatorluğu'na karşı tekrarlayan bir mücadeleye girişti.

<i>Derzki</i> sınıfı muhrip

Derzki veya Bespokoynıy sınıfı muhrip, Rus İmparatorluk Donanması için I. Dünya Savaşı'ndan hemen önce inşa edilen muhrip sınıfı. Rus Karadeniz Filosu için dokuz gemi inşa edildi. Bu gemiler Rus muhribi Novik'in türeviydi, ama biraz daha küçüktü. Gemiler Rus denizciler arasında popülerdi ve özellikle Osmanlı Donanması'nın benzer gemilere sahip olmadığı Karadeniz'de etkiliydiler.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı silahları</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri kuvvetleri yüzyıllar boyunca çeşitli silahlar kullandı. Topkapı Sarayı'nın cephaneliğinde seçkin eşyaların bulunduğu geniş bir koleksiyon vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vücut zırhı</span>

Vücut zırhı ya da basitçe zırh veya cebe, vücudu saldırılara karşı korumak için giyilen koruyucu giysidir. Zırh savaşçılar tarafından giyilebileceği gibi binekleri de koruyabilirdi. Zırhlar bu vazifeyi silahların veya fırlatılan cisimlerin etkisini saptırarak veya emerek yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Muhafızlarının Litvanyalı Tatarları</span>

İmparatorluk Muhafızları'nın Litvanyalı Tatarları Napolyon Savaşları sırasında 1812-1814 yılları arasında varlığını sürdürmüş, İmparatorluk Muhafızlarına bağlı olan Hafif Süvari birliğiydi. Litvanya Tatarları 1400'lü yıllarda bölgeye göç etmiş Kırım Tatarları'nın bölgedeki halefiydi. Napolyon'un Rusya seferi sırasında başlangıçta tek bir süvari bölüğü olarak kuruldu. İlk bölük liderleri Mustafa Mirza Vilna'da öldükten sonra yerini Samuel Mirza aldı ve savaş sonuna kadar süvari bölüğünün başında kaldı. Birinci Restorasyon sırasında bölük dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hippika gymnasia</span> Kaya Ailesi (Elazığ-palu)

Hippika gymnasia, Roma İmparatorluğu süvarileri tarafından hem becerilerini geliştirmek hem de uzmanlıklarını sergilemek için gerçekleştirilen ritüel turnuvalardı. Bu turnuvalar kalelerin dışında bulunan geçit töreni alanlarında yapılırlardı. Turnuvalar ; süvarilerin manevra yapmalarını, cirit ve mızrak gibi silahları kullanmalarını içeriyorlardı. Biniciler ve binekleri, klasik mitolojiden görüntülerle süslenmiş, özellikle teşhir amacıyla yapılmış son derece ayrıntılı zırhlar ve miğferler giyiyorlardı. Bu tür turnuvalar; binicilerin becerilerini geliştirmek, birlik ruhu oluşturmaya yardımcı olmak, ileri gelenleri ve fethedilen halkları etkilemek gibi çeşitli amaçlara hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Dragon (asker)</span>

Dragonlar başlangıçta, hareketlilik için atları kullanan, ancak yaya olarak savaşmak için yere inen bir atlı piyade sınıfıdır. 17. yüzyılın başlarından itibaren, dragonlar giderek artan bir şekilde geleneksel süvari olarak kullanıldı ve at sırtında kılıç ve ateşli silahlarla savaşmak için eğitildi. Kullanımları 16. yüzyılın sonlarına kadar gitse de, çoğu Avrupa ordusunda 17. ve 18. yüzyılın başlarında dragon alayları kuruldu; normal piyadelere göre hem daha fazla hareketlilik sağlıyorlardı hem de süvarilere göre çok daha ucuzlardı.

<span class="mw-page-title-main">Klivanion</span>

Klivanion veya klibanion deri veya kumaş üzerine dikilmiş metal plakalardan yapılmış, omuzları ve sırtı koruyan plakalarla yapılmış bir Bizans katmanlı zırhıydı. Adı, "fırın" anlamına gelen Yunanca klivanos'tan (κλίβανος) geldiği bilinir, çünkü bu göğüs zırhı güneşte giyildiğinde dayanılmaz derecede ısınma eğilimindeydi. Bizans ağır süvarilerinin giydiği zırhların bir parçasıydı. Kataphraktoi adı verilen bu süvariler, zırhı kalın dolgulu bir pardesü olan epilorikion ile giydi. Toraks ve zava-lorikion ile birlikte en iyi üç zırhtan biri olarak kabul edilen bu zırh, Tagmatikler ve Bizans İmparatorluk Muhafızları tarafından da giyildi.

<span class="mw-page-title-main">David Nicolle</span>

David C. Nicolle Orta Doğu'ya ilgi duyan, Orta Çağ askeri tarihinde uzmanlaşmış bir İngiliz tarihçidir.