İçeriğe atla

Çizgi roman arşivi

WikiReader001
WikiReader002

Bir çizgi roman arşivi veya çizgi roman okuyucu dosyası, .cbr uzantılı, resim ve de özellikle çizgi roman dosyalarını sıralı bir şekilde görüntülemek için bir arşiv dosyası türüdür. Bu tür arşivlerin kullanımı fikri CDisplay resim görüntüleyicisiyle popüler olmuş ve daha sonra pek çok uygulama tarafından benimsenmiştir.

Tasarım

Çizgi roman arşiv dosyaları genellikle kayıpsız sıkıştırma kullanan PNG veya kayıplı sıkıştırma kullanan JPEG biçimindeki bir dizi resim dosyasını tek bir arşiv içinde bir araya getirir.

Dosya adı uzantısı kullanılan arşiv türünü gösterir. Yaygın olarak kullanılanlar:

  • .cbr → RAR
  • .cbz → ZIP

Nadir olarak kullanılan türler:

  • .cb7 → 7z
  • .cbt → TAR
  • .cba → ACE

Çizgi roman arşiv dosyaları ayrı bir dosya biçimi değildir, sadece dosya adı uzantısı değiştirilmiştir. PNG ve JPEG dışında bazen GIF, BMP ve TIFF biçimli resim dosyaları da barındırabilir. Arşiv içindeki dosyaların isimleri genellikle orijinal sayfalara göre artan sırayla numaralandırılır. Resim dosyalarını gruplamak için dizinler kullanılabilir.

Çizgi roman arşivi görüntüleyicileri, içeriğin kolayca okunması için bir sayfa ileri/geri, ilk/son sayfaya ulaşım, yakınlaştırma ve yazdırma gibi çeşitli ortak özellikler sunar. Bazı uygulamalar XML dosyaları veya ZIP yorumu biçimindeki yazar, çizer, yayıncı ismi, konu gibi çeşitli ek bilgilerin gösterilmesini de destekler.

Uygulamalar

Linux

Mac

  • Comic Zeal
  • Simple Comic

Windows

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çizgi roman</span> çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı eserler

Çizgi roman veya resimli roman, çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı bir sanat türü.

<span class="mw-page-title-main">Total Commander</span>

Total Commander, Windows için shareware bir dosya yöneticisidir. Yerleşik olarak FTP istemcisi, dosya arşivleme ve çoklu adlandırma araçları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Portable Network Graphics</span>

PNG, "Taşınabilir Ağ Grafiği" anlamındaki (Portable Network Graphics) 'in kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. PNG biçiminde paletli ya da gerçek renkte görüntüler seçimlik bir saydamlık kanalıyla saklanabilir.

JPEG, Joint Photographic Experts Group tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bu biçim, 1994 yılında ISO 10918-1 adıyla standartlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Graphics Interchange Format</span>

GIF, İngilizce Grafik Değiştirme Biçimi anlamına gelen Graphics Interchange Formatin kısaltmasıdır ve bir sayısal resim saklama biçimidir. Kayıpsız sıkıştırma kullanır. 8-bit renge kadar destek verir ve bir renk için saydamlık sunar. JPEG ile birlikte bilgisayar dünyasında kullanılan en yaygın resim saklama biçimlerinden biridir. Genelde grafiklerin saklanması için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">.nfo</span>

.nfo, İngilizcede "bilgi" anlamına gelen "info" veya "information" kelimelerinin kısaltması olarak türetilmiştir. .nfo dosyaları ASCII yazı tabanlı karakter kodlaması dosyalarının uzantısıdır. Bu dosyalar, yazı tabanlı dosyaları okumak için geliştirilen yazılımlarla görüntülenebildiği gibi, .nfo dosyaları için özel olarak tasarlanmış yazılımlar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dosya uzantısı</span>

Dosya uzantısı, bilgisayar sistemindeki dosya ve uygulamaların hangi program veya işletim sistemiyle çalıştığını gösteren son takılar.

<span class="mw-page-title-main">TIFF</span> Görüntü dosyası biçimleri serisi

Tagged Image File Format grafik, fotoğraf gibi dosyalar için kullanılan bir biçimdir. Aldus isimli şirket tarafından üretilip 1986 yılında ilk sürümü duyurulmuştur. 1994 yılında Aldus Corp ile Adobe Systems'in birleşmesinden sonra TIFF 6.0 geliştirilmiş ve birçok yeni özellikler eklenmiştir. JPEG ve PNG gibi TIFF de yüksek renk derinliği olan görüntülerde kullanılır. Photoshop, GIMP gibi görüntü işleme programları TIFF biçimini destekler.

ImageShack, çevrimiçi bir resim barındırma hizmetidir. Ana gelir kaynakları kabul ettikleri reklamlardır. İmageshack.us sitesi Alexa oylamalarına göre Nisan 1, 2007 de 49. Nielsen NetRatings verilerine göre, temmuz, 2006 da en hızlı büyüyen 4. markadır.

<span class="mw-page-title-main">7-zip</span>

7-Zip, özgür ve ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. 7-Zip’in Komut İstemi sürümü Unix benzeri sistemler içinde düşünülmüş hatta AmigaOS bu saydıklarımıza dahil. Aynı zamanda DOS için de uyumlu DOS Portu için veya HX-DOS genişletişicisi ile Windows komut İstemcisi'nde çalıştırılabilir. 7-zip, temel olarak 7z arşiv biçiminde çalışsa da, diğer arşiv biçimlerini de okuyabilme yetisine sahiptir. Kullanıcı yazılımın çizgesel (grafiksel) ara yüzü ile işlem yapabileceği gibi direkt komut satırından da yazılımı çalıştırarak işlem yapabilir ya da yazılıma Windows Shell ortamı benzeri platformlarla da denetim sağlanabilir. 2000 senesinde çalışmalarına başlanan 7-Zip, Igor Pavlov tarafından geliştirildi. Pazarın hâkimiyetini elinde tutan ticari rakiplerine WinZip ve WinRAR a karşı olarak ürün özgür GNU LGPL lisansı altında dağıtılmaya başlandı. Sonuç olarak ortaya ciddi bir alternatif olarak özgür ve ücretsiz bir yazılım çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Paint</span> Microsoftun ürettiği basit bir çizge (grafik) çizim yazılımı

Paint, Microsoft Windows'un ilk çıkışından itibaren hemen hemen her sürümünde bulunan basit bir çizge (grafik) çizim yazılımıdır. Genellikle MS Paint veya Microsoft Paint adıyla anılır. Bu yazılım, Windows bitmap, JPEG, GIF, PNG ve TIFF dosya türlerini açabilir ve bu türlerde dosyayı kaydedebilir. Renkli kipi ve siyah-beyaz kipi vardır ama gri ton kipi yoktur.

BMP, herhangi bir sıkıştırma yapmadan resmin özelliklerini tutan, Microsoft firmasına ait bir resim dosyası biçimidir. Sıkıştırma yapmadığı için PNG, JPEG gibi dosya biçimlerine göre çok daha fazla yer kaplar.

Bir açık dosya biçimi, sayısal verileri saklamak için genellikle standart organizasyonları tarafından yayımlanmış ve herkesçe kullanılıp uyarlanılabilicek belirtimlerdir. Örneğin açık biçimler hem sahipli hem de ücretsiz ve özgür yazılımlarda her birinde kullanılan tipik yazılım lisanslarıyla birlikte kullanılabilir. Açık biçimlerin aksine kapalı biçimlerde ticari sırlar olduğu kabul edilir. Açık biçimler eğer telif hakkı, patent, ticari marka ve benzeri diğer kısıtlamalar içermiyor ve herkes istediği amaçla maddi bir maliyet olmaksızın kullanabiliyorsa özgür dosya biçimleri olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Hotlink</span>

Inline Linking veya hotlink, bir web sitesinin başka web sitelerinde kayıtlı bulunan resim vb. içeriği kendi sayfaları içinde görüntülemesidir. Bunu HTML içindeki IMG etiketlerini kullanarak yapar. Örneğin, "example.com" alanındaki "picture.jpg" isimli resim dosyasını görüntülemek için IMG etiketinin SRC özelliği http://www.example.com/picture.jpg%5Bölü/kırık+bağlantı%5D şeklinde düzenlenir.

DjView; resim, fotoğraf, çizim ve belgeleri İnternet ortamında yüksek çözünürlük ve sıkıştırma oranlarıyla dağıtmayı amaçlayan DjVu dosyalarını görüntülemeyi sağlayan bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi</span> Fotoğraf görüntüleme yazılımı

Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows NT işletim sistemi ailesine dahil bir resim görüntüleyicidir. Windows XP ve Windows Server 2003'te ilk kez yer aldı. Geçici olarak Windows Vista'daki Windows Fotoğraf Galerisi ile değiştirildi, ancak Windows 7'de yeniden yüklendi. Bu program İmaging for Windows uygulamasının yerine geçti. Windows 10'da, Evrensel Windows Platformu uygulaması olan Microsoft Photos tarafından değiştirildi, ancak bir kayıtlı tweak ayarıyla geri getirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Önizleme (macOS)</span>

Önizleme MacOS işletim sisteminin resim görüntüleyici ve PDF görüntüleyicisidir; Kullanıcıların dijital görüntüleri ve Taşınabilir Belge Formatı (PDF) dosyalarını görüntülemesine ve yazdırmasına olanak tanır. MacOS'un kendisi gibi, NeXT'den gelen NextStep işletim sisteminde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sumatra PDF</span>

Sumatra PDF, aşağıdakileri içeren birçok belge biçimini destekleyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir belge görüntüleyicisidir.

<span class="mw-page-title-main">WebP</span>

WebP, Google tarafından geliştirilmiş olup, JPEG, PNG veya GIF resim biçimlerine kıyasla daha küçük veya daha iyi görünen resimler oluşturmak için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">CDisplay</span>

CDisplay, görüntüleri bir çizgi roman tarzında tek tek görüntülemek için kullanılan Microsoft Windows için ücretsiz bir çizgi roman arşiv görüntüleyici ve sıralı görüntü görüntüleyici yardımcı programıdır. Çizgi roman arşiv dosyası biçimini popüler hale getirdi. CDisplay, JPEG, PNG ve statik GIF formatındaki görüntüleri sırayla kolayca görüntülemek için hazırlanmıştır. Program, mevcut resim görüntüleme programlarından daha az genel amaçlı olacak şekilde tasarlanmıştır ve resimleri sırayla görüntülemek için daha kullanışlıdır.