İçeriğe atla

Çiya Hamid Şerif

Chiya Hamid Sharif
جيا حميد شريف
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Eylül 1975 (49 yaşında)
Zaho, Irak
Milliyeti Kürt
Partisi Kürdistan Demokratik Partisi
Resmî site Chiya Hamid Sharif

Çiya Hamid Şerif (Çiya Şerif) (Kürtçe: Çiya Hemîd Şerîf; d. 15 Eylül 1975, Zaho, Irak) Kürt siyasetçi ve Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) üyesidir. Çiya Şerif şu anda Kürdistan Parlamentosu Duhok milletvekilidir.[1] Çiya Şerif, Kürdistan Dış İşler ve Dıaspora Komisyonu üyesi ve aynı zamanda Kürdistan Parlamentosu Parlamento İşleri ve Şikayet Komisyonu Başkan Yardımcısıdır.[2][3] Çiya Şerif, Kürtçe, Farsça, Felemenkçe, İngilizce, Arapça ve Türkçe dillerini bilmektedir.[4][5][6]

Eğitim

  • Lisans: Albeda Üniversitesi, Sağlık (1997-2002)
  • Master: Sağlık Yönetimi (2002-2003)
  • Kürdistan Demokrat Parti Akademisi (PDK) (2012)

Görevde bulunduğu makamlar

  • Mülteci işleri için Kürtçe, Farsça ve Felemenkçe tercüman (1998-2004)
  • PDK 8. Şube üyesi (2005-2009)
  • Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı (2000-2004)
  • Kürt Aydınlar Derneği (KCV Rotterdam) komite üyesi (1994-2004)
  • Şube Topluluk ve Meslek Ofisi Üyesi
  • Şube, Seçim Ofisi Sorumlusu (2012-2019)

Kaynakça

  1. ^ "Chiya Hamid Sharif". Kurdistan Parliament - Iraq (İngilizce). 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  2. ^ "Kurdistan Parliament to Investigate Turkish, Iranian Bombardments". 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Kurdistan Democratic Party (KDP)". 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "IKB'de yaşananlar PKK-IKB mi, PKK-KDP çatışması mı? "KDP-PKK arasında imzalanan protokolü PKK bozdu!"". Independent Türkçe. 11 Ağustos 2021. 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  5. ^ "IKBY Milletvekili Chiya Sharif: Halepçe büyük bir katliamın adıdır! - Sivil Düşünce - Özgür Haber Portalı". www.sivildusunce.com. 16 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  6. ^ "PKK threatens journalists, lawmakers in Kurdistan as regional tensions rise - Al-Monitor: Independent, trusted coverage of the Middle East". www.al-monitor.com (İngilizce). 15 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan bayrağı</span> Kürtlerin ulusal paçavrası

Kürdistan bayrağı, Kürdistan'ı temsil eden bayrak. Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin resmi bayrağı olarak kanunlaşmıştır. Kürtler tarafından ulusal bayrak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peşmerge</span> Irak Kürdistanının askerî gücü

Peşmerge, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin askerî gücüdür. Irak Anayasası'na göre Peşmerge, güvenlik yan kuruluşlarıyla birlikte Kürdistan Bölgesi'nin güvenliğinden sorumludur. Peşmerge'ye bağlı kuruluşlar arasında Asayiş, Parastin u Zanyarî ve Zeravani bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mesud Barzani</span> Kürt siyasetçi ve KDP genel başkanı

Mesud Barzani, Kürt siyasetçi. 2005-2017 yılları arası Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı olarak görev aldı. 1 Nisan-30 Nisan 2004 tarihleri arasında Irak Başbakanlığı görevinde bulunan Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi'nin 1979 yılından beri başkanlık görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Yurtseverler Birliği</span> Irakta bir siyasi parti

Kürdistan Yurtseverler Birliği kısaca KYB, 1975'te Irak'ta kurulan bir siyasi partidir. KYB'nin kurucuları arasında Celal Talabani vardı. Parti Kürdistan Demokrat Partisi'nden kopan ve daha sosyalist olanlar tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kürt milliyetçiliği</span> siyasal ideoloji

Kürt milliyetçiliği, Kürtlerde, halk olma bilincinin kültürel ve siyasal eyleme yönlendirilmesini ifade eden kavramdır. Kürtlerin çoğunluk olduğu toprakları Kürdistan olarak tanımlayan ve bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını savunan siyasi hareket olmakla birlikte, Kürtlerin yaşadıkları topraklarda diğer etnik gruplar ile eşit haklara sahip olmasını, Kürtçenin resmî dil ve eğitim dili olmasını savunan siyasi görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Salih Müslim</span>

Salih Müslim Muhammed,, Kürt siyasetçi ve mühendis. PYD'nin eş başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey</span> yasa dışı parti

Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey (PDK/Bakur), Türkiye'de yasa dışı siyasi partiler listesinde bulunan, Türkiye Kürtlerinin bağımsızlığını savunan Kürt milliyetçisi parti.

<span class="mw-page-title-main">İran Kürdistanı Demokratik Partisi</span> İrandaki Kürt Siyasal Partisi

İran Kürdistanı Demokratik Partisi ya da kısaca DPK-I (Kürtçe: Partiya Demokratîk a Kurdistana Îranê, İngilizce: Democratic Party of Iranian Kurdistan, eski adı: Demokratische Partei Kurdistans-Iran, İran'da sosyal demokrat bir Kürt partisidir. Parti, 2015 yılından beri Sosyalist Enternasyonal'in tam üyesidir. Parti demokratik ve federal bir İran talep etmektedir. Parti üyelerinden bir kısmı 2006 yılında partiden ayrıldı ve partinin eski adı olan Kürdistan-İran Demokratik Partisi adı altında yeni bir parti kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu veya Kürdistan Parlamentosu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin parlamentosudur.

Kürdistan İslam Partisi, Muhammed Saleh Gabori tarafından 11 Aralık 1980 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren İslamcı ayrılıkçı Kürt örgütü.

Türkiye'de Kürtlere yönelik insan hakları ihlâlleri, Türkiye'de yaşayan Kürtlere karşı işlenmiş olan insan hakkı ihlallerini incelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mesrur Barzani</span> Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başbakanı.

Mesrur Barzani Kürt siyasetçi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başbakanı. Kürdistan Demokrat Partisinin bir üyesidir. Mesut Barzani'nin oğlu ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi eski başkanıdır. 10 Temmuz 2019'da, Kürdistan Parlamentosu'ndaki 97 milletvekilinden aldığı 88 oyla Kürdistan Bölgesel Yönetimi 9. kabinesinin Başbakanı olarak yemin ederek görevine başlamıştır.

Hejarê Şamil, Kürt yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ensaru'l İslam</span> Irak merkezli olan cihatçı Selefi silahlı örgütt

Kürdistan'da Ensaru'l İslam, veya Ensaru'l İslam veya Kürt Talibanı Irak merkezli, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren Kürt cihatçı Selefi ve silahlı bir örgüttür. Şeriat kanunlarına göre bir İslam devleti kurmak, Kürtleri korumak ve haklarını elde etmek ve korumak için kuruldular. Ebu Abdullah eş-Şafii'nin liderliğini yaptığı Cundu'l Şam ile Kürdistan İslami Hareketi'nden ayrılan Fatih Krekar liderliğindeki bir grup tarafından Krekar'ın liderliğinde Eylül 2001'de, Irak Kürdistanı'nda yer alan Hemrin Dağları'nda kuruldu. 2003 Irak askerî müdahalesi sırasında, koalisyon güçleri ile Peşmerge'ye karşı savaştı. Koalisyon güçlerinin çekilmesinin ardından da Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükûmetleriyle savaşmaya devam etti. 29 Ağustos 2014'te, örgütün 50 lideri ve üyesi tarafından yapılan açıklamayla örgütün feshedilerek Irak ve Şam İslam Devleti'ne tâbi olduğu ifade edildi. Ancak örgüt içindeki görece daha küçük bir grup, bu birleşmeyi kabul etmeyerek Ensaru'l İslam'ın bağımsız olarak faaliyetlerini sürdüreceğini bilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Firsat Sofi</span>

Firsat Sofi Ali, Iraklı Kürt siyasetçi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-PKK çatışması, Irak Kürdistanı'nda meşru Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile PKK ve PKK'nın müttefik grupları arasında gerçekleşen bir dizi savaş ve çatışmadır. 1983 yılında başladı ve hala isyan şeklinde devam ediyor. PKK'nın ağırlıklı yöntemi Peşmergelere karşı gerilla savaşı uygulamaktır.

PÇDK tam adı ile Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi, 2002 yılında kurulan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde faaliyet gösteren bir siyasi partidir. PKK ile birlikte Kürdistan Topluluklar Birliği'nin (KCK) bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Revaz Faik</span> Iraklı Kürt siyasetçi

Revaz Faik, Kürt siyasetçi. Kürdistan Parlamentosu'nun başkanlığını yapan Faik, Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesidir.

Parastin u Zanyari, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin istihbarat kurumudur. Kurum, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) istihbarat servisi (Parastin) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) istihbarat servisi (Zanyari) birleştirilerek Parastin u Zanyari adı altında kurulmuş bir devlet kurumudur. Parastin, ilk olarak 1968 yılında KDP tarafından kurulmuştur. Parastin u Zanyari "Kürt istihbarat servisi" olarak anılır. Teşkilatın birincil işlevi, Kürdistan bölgesinin hem iç hem de dış güvenliğine ilişkin suçları soruşturmaktır. Teşkilatın resmi olarak tutuklama veya gözaltına alma yetkisi yoktur, ancak terörizm de dahil olmak üzere bölgede bir dizi suç üzerinde yargı yetkisine sahip olan Kürdistan istihbarat teşkilatı Asayiş ile istihbarat paylaşmaktadır.