İçeriğe atla

Çingenebilim

Çingenebilim, Roman halkının kültürü, tarihi ve siyasi deneyimleriyle ilgilenen disiplinler arası bir etnik çalışmalar alanıdır.

Disiplin aynı zamanda diğer halklarla Romanlar arasındaki etkileşimlere ve onların Romanlara yönelik zihniyetlerine de odaklanmaktadır.[1]

Akademik alana ilişkin diğer terimler arasında Ziganoloji,[2] Ciganoloji,[3] Romoloji,[4] Romaloji,[5] ve Romistik yer almaktadır.[6]

Roman araştırmaları alanında çalışan dikkate değer akademisyenlerden bazıları arasında Ian Hancock,[7] Colin Clark[8] ve Lev Cherenkov[9] yer almaktadır.

Yayınlar

Roman araştırmalarına özel yayınlardan bazıları şunlardır:

Genel akademik

Roman çalışmaları bölümü olan üniversiteler

Konferanslar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Romani Studies". Södertörn University. Stockholm, Sweden. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021. 
  2. ^ "European Roma Cultural Foundation - ERCF - ERCF - European Roma Cultural Foundation". www.romacult.org. 11 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Information package & Course catalogue". portal.zcu.cz. 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  4. ^ Knejp, Jan (2010). "Postavení a vývoj romologie v České republice a její vliv na vytváření multikulturního prostředí" [The position and evolution of Romology in the Czech Republic and its influence on the creation of a multicultural environment]. Národnostní menšiny, multikulturalita, vzdělávání (Çekçe). Ústav pro soudobé dějiny AV ČR. ss. 184-194. ISBN 978-80-7285-129-4. 
  5. ^ http://www.wereurope.eu/download/MTG/Abstract_MTG_SI.pdf 23 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Main issues for the abstracts on Marginalised Target Group
  6. ^ "Ústav asijských studií". uas.ff.cuni.cz. 13 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Dr. Ian Hancock One of the Country's Foremost Experts on the Roma People to Retire". University of Texas. 24 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  8. ^ Davidson, Neil; McCafferty, Patricia, (Ed.) (2010). Neoliberal Scotland: Class and Society in a Stateless Nation. Newcastle, UK: Cambridge Scholars. ISBN 978-1443816755. OCLC 498931494. His specialist work in Romani Studies is well known and respected, and he is co-author of Here to Stay: the Gypsies and Travellers of Britain (University of Hertfordshire Press, 2006).  r eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ Kalinin, Vladimir (2000). "Oh, This Russian Spirit Abides Everywhere: A Dialogue of the Imagination with Dr Donald Kenrick". Acton, Thomas Alan (Ed.). Scholarship and the Gypsy Struggle: Commitment in Romani Studies. illustrated. Hertfordshire, UK: University of Hertfordshire Press. ss. 140-149. ISBN 978-1902806013. OCLC 1114793004. Roma played every role in Soviet society, from general to prisoner of conscience. As I wrote this paper, a telephone conversation with the notable Moscow Romani studies scholar, Lev Cherenkov (b. 1936), told me about a now retired Soviet Colonel, a Rom by the name of Alexei Danchenko (b. 1934).  r eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ "Critical Romani Studies". Directory of Open Access Journals. Birleşik Krallık. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021. 
  11. ^ "Romani Studies". Project MUSE. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021 – Johns Hopkins University, Baltimore, USA vasıtasıyla. 
  12. ^ "Romani studies". www.herts.ac.uk (İngilizce). 13 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  13. ^ Boston, 677 Huntington Avenue; Ma 02115 (30 Kasım 2020). "Romani studies". FXB Center for Health & Human Rights | Harvard University (İngilizce). 12 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hunlar</span> MS 4-6. yüzyıllar arasında Avrasyada yaşamış göçebe halk

Hunlar, MS 4-6. yüzyıllar arasında Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa'da yaşayan göçebe bir halktır. İlk olarak Volga'nın doğusunda, o zamanlar İskitya'nın bir parçası olan bir bölgede yaşadıkları tahmin edilmektedir. MS 370 yılına gelindiğinde Hunlar Volga bölgesine varmış ve 430 yılına gelindiğinde ise Avrupa'da kısa ömürlü de olsa geniş bir hakimiyet kurmuşlardır. Gotları ve Roma sınırları dışında yaşayan diğer birçok Cermen halkını fethetmiş ve diğerlerinin Roma topraklarına kaçmasına neden olmuştu. Hunlar, özellikle Attila döneminde Doğu Roma İmparatorluğu'na sık ve yıkıcı baskınlar yaptılar. 451'de Hunlar, Batı Roma eyaleti Galya'yı işgal ettiler ve burada Katalonya Tarlaları Savaşı'nda Romalılar ve Vizigotlardan oluşan birleşik bir orduyla savaştılar ve 452'de İtalya'yı işgal ettiler. 453'te Attila'nın ölümünden sonra Hunlar Roma için büyük bir tehdit olmaktan çıkmış ve Nedao Savaşı'ndan sonra imparatorluklarının çoğunu kaybetmişlerdir (454?). Hun isminin varyantları Kafkasya'da 8. yüzyılın başlarına kadar kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harvard Üniversitesi</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yükseköğretim kurumudur. 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hâlâ eğitim vermekte olan en eski yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Çingeneler</span> Kuzey Hindistandan tüm dünyaya, özellikle Avrupaya yayılan göçebe bir topluluk

Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halk. Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır. Hindistan'ın Pencap-Sind nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden M.S. 420 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.

Warren Treadgold Saint Louis Üniversitesi'nde Bizans Çalışmaları bölümünde profesördür. İlgi alanları Bizans İmparatorluğu'nun siyaset, ekonomi, askerlik, sosyal ve kültür alanları ile Bizans tarihçilerinin kendilerine kadar genişler.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

Profesör Timothy E. Gregory; A.B., A.M., Ph.D., Bizans İmparatorluğu ve klasik arkeoloji konularında uzmanlaşmış Amerikalı tarihçi. Bizans ve erken dönem Hristiyanlık üzerine sayısız üst düzey kitabın yazarı ya da ortak yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theda Skocpol</span> Amerikalı sosyolog

Theda Skocpol, Harvard Üniversitesi'nde Victor S. Thomas Yönetim ve Sosyoloji Profesörü olan Amerikalı sosyolog ve siyaset bilimci. Her iki disiplinde de etkili bir figür olan Skocpol, en çok tarihsel-kurumsal ve karşılaştırmalı yaklaşımların yanı sıra "devlet özerkliği teorisi" ile tanınır. Hem popüler hem de akademik kitle için çok sayıda yazı yazdı. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği ve Sosyal Bilimler Tarih Derneği Başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çingene karşıtlığı</span> Çingene karşıtlığı

Çingene karşıtlığı, Romanofobi veya Antiziganizm; Çingenelere yönelik düşmanlık, ön yargı, ayrımcılık veya ırkçılıktır. Avrupa'daki Yeniş, İrlandalı ve İskoç Gezginler gibi Roman olmayan gezgin gruplara sık sık yanlış bir biçimde "Çingene" adı verilir ve Romanlarla karıştırılır. Sonuç olarak, başlangıçta Romanlara yönelik olan duygular diğer gezgin gruplara da yöneltilir ve onlara da bir ayrımcılık uygulanabilir.
Antigypsyism terimi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu tarafından olduğu kadar sivil toplumun geniş bir kesimi tarafından da kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Çingeneleri</span>

Bulgaristan'daki Çingeneler Avrupa'nın en yoğun Çingene azınlığını oluşturuyor. Bulgaristan'daki Romanlar "bölgeye ve dini aidiyetlerine bağlı olarak Bulgarca, Türkçe veya Romanca konuşurlar."

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Çingeneleri</span>

Macaristan'daki Çingeneler, Çingene kökenli Macar vatandaşlarıdır. 2011 nüfus sayımına göre, toplam nüfusun %3,18'ini oluşturuyorlar, bu da onları ülkedeki en büyük azınlık yapıyor, ancak çeşitli tahminler Romanların sayısını toplam nüfusun %7'sine kadar çıkarıyor.

Romanya'daki Çingeneler Romanya'nın en büyük azınlıklarından birini oluşturmaktadır. 2011 nüfus sayımına göre, sayıları 621.000 kişi ve toplam nüfusun %3,3'üydü ve Romanya'da Macarlardan sonra en büyük ikinci etnik azınlıktır. Romanya'da Çinegene kökenli insanların toplam nüfusunun büyüklüğü hakkında, nüfusun yüzde 4,6'sından yüzde 10'una kadar değişen farklı tahminler vardır, çünkü Çingene kökenli pek çok insan kendilerini Çingene olarak ilan etmemektedir.

Jaan Puhvel, Hint-Avrupa dilleri alanında uzmanlaşmış Estonyalı karşılaştırmalı dilbilimci ve karşılaştırmalı mitologdur.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.

Ukrayna'da bir Çingene azınlığın varlığı ilk olarak 14. yüzyılın başlarında belgelenmiştir. Çingeneler, genellikle Çingene karşıtı tutumlara ve zulme tepki olarak, Çingene olmayan eğitimden ve değerlerden kaçınarak sosyal organizasyonlarını ve geleneklerini sürdürdüler. Ukrayna'nın çoğunda Ortodoks, Batı Ukrayna ve Zakarpattia Oblastı'nda Katolik ve Kırım'da Müslüman olan egemen toplumun dilini ve inancını benimsediler.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'daki Çingeneler</span>

2002'deki son nüfus sayımına göre, Çingene olarak sayılan 53.879 kişi vardı. Çoğunluğu Müslüman olan Çingeneler Kuzey Makedonya'nın %2.66'sını oluşturuyor. 3.843 kişi daha "Aşkali" olarak sayıldı (%0,2).

<span class="mw-page-title-main">Roman toplumu ve kültürü</span>

Roman halkı, dünyanın her yerine dağılmış, bir dil ailesini ve bazen geleneksel bir göçebe yaşam tarzını paylaşan farklı bir etnik ve kültürel gruptur. Kesin kökenleri belirsiz olsa da, orta Hindistan genellikle kökenler konusunda öne çıkmaktadır. Dilleri, günümüz Gucerât ve Racastan'dan kaynaklanmaktadır ve Hindistan'dan göç ederken diğer dillerden kelimeler almıştır. Avrupa'da, diğer kültürlerden büyük oranda etkilenmiş olsa da, toplulukları kültürlerini korumuşlardır.

Hırvatistan'da 600 yıldan fazla bir süredir Romanlar yaşamaktadır ve çoğunluğu ülkenin kuzey bölgesine yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lívia Járóka</span> Macar siyasetçi

Lívia Járóka, Macar politikacı. Avrupa Parlamentosu üyesidir ve ilk kez 2004 yılında Fidesz listesinin bir üyesi olarak seçilmiştir. Járóka, Avrupa Parlamentosu'na seçilen ikinci Roman oldu.