İçeriğe atla

Çing'in Joseon'u işgali

Çing'in Joseon'u işgali
Ming-Çing geçişi

Sonraki Jin güçlerinin işgal rotası
Tarih8 Aralık 1636-30 Ocak 1637
Bölge
SonuçÇing zaferi
Taraflar
Joseon
Ming Hanedanı
 Çing Hanedanı
Komutanlar ve liderler
Im Gyeong-eop
Shin Gyeong-won
Hong Myeong-gu (ölü)
Kim Jun-yong
Min Yeong (ölü)
Shen Shikui (ölü)
Çing Hanedanı Hong Taiji
Çing Hanedanı Dorgon
Çing Hanedanı Ajige
Çing Hanedanı Dodo
Çing Hanedanı Hooge
Çing Hanedanı Oboi
Çing Hanedanı Kong Youde
Çing Hanedanı Geng Zhongming
Çing Hanedanı Shang Kexi
Çing Hanedanı Shi Tingzhu
Çing Hanedanı Inggūldai
Güçler
80.000-90.000 100.000

Çing'in Joseon'u işgali (Korece병자호란, 丙子胡亂, romanize: Byeongja Horan), Aralık 1636-Ocak 1637 tarihleri arasında Çing Hanedanı'nın Kore'deki Joseon Hanedanı'na karşı düzenlediği bir işgal hareketiydi. Savaşın nedeni Çing Hanedanı'nın Joseon üzerindeki hegemon statüsünü kurmak ve Joseon'un Ming Hanedanı ile olan ilişkisini koparmaktı.

Savaş, Joseon'a karşı tam bir Çing zaferiyle sonuçlandı. Savaştan sonra Joseon, Çing Hanedanı'nın bir haraçgüzar devleti haline geldi ve zayıflayan Ming Hanedanı ile bağlarını kesmek zorunda kaldı. Joseon kraliyet ailesinin birkaç üyesi rehin alındı ve Joseon, Çing Hanedanı'nı yeni üstü olarak tanıdığı için öldürüldüler.

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tang Hanedanı</span> 618-907 yılları arasında Çinde hüküm sürmüş bir hanedanlık

Tang Hanedanı, Sui Hanedanı'nın ardından Çin'e hüküm sürmüş hanedandır. 618'de Li Shimin, Sui Hanedanı'nı devirerek Tang Hanedanı'nı kurdu. Li Shimin daha çok Tang Hanedanı'nın kurucusu İmparator Taizong olarak bilinir. Çin imparatorlarının en ünlülerinden biridir. Tang Hanedanı döneminde Çin'in komşularının üzerinde çok büyük etkisi vardı ve birçok komşu krallıkları vergiye bağlamıştı. Bununla birlikte Göktürk Kağanlığı 659 yılında, İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı ise 744 yılında Tang Hanedanı'nın egemenliği altına girmiştir. Yaklaşık 300 yıl yönetimde kalan Tang Hanedanı zamanında Han Hanedanı'ndan bile daha parlak bir dönem yaşandı. Bu dönemde imparatorluk toprakları genişletildi; değişik ırk, kültür ve dinlerden halklarla ilişkiler kuruldu ve sonradan Batılı toplumları şaşkınlığa uğratacak bir yönetim sistemi kuruldu. Bazı kaynaklarda Tang Hanedanı'nın Çinleşmiş Türk-Tabgaç kökenli olduğu geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çing Hanedanı</span> Doğu Asyada kurulan Çinin son imparatorluk hanedanı

Çing Hanedanı, 1644-1911 yılları arasında Çin'de hüküm sürmüş hanedandır. Kurucusu, Çin'in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çin'in son imparatorluk hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)</span> Japonların Koreyi ele geçirmek için düzenlediği iki istila

Imjin Savaşı, 1592-1598 yılları arasında Japonya'nın Kore'ye karşı gerçekleştirdiği iki ayrı istiladan oluşan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Taejo (Joseon kralı)</span> Kore tarihinde Joseon Hanedanının ilk kralı

Taejo, doğan Yi Seong-gye, Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıydı. Tahta çıktıktan sonra adını Yi Dan olarak değiştirdi. 1392'den 1398'e kadar hüküm sürdü ve Goryeo Hanedanlığı'nın devrilmesinde ana figürdü. Taejo, Goryeo ordusuna katıldı ve nihayet 1392'de tahtı ele geçirmeden önce saflarda yükseldi. Oğulları arasındaki bir çekişme sırasında 1398'de tahttan çekildi ve 1408'de öldü.

Wiman Joseon eski Kore tarihinin Gojoseon döneminin bir parçasıydı. Wiman'ın Gojoseon Kralı Jun'dan tahtı ele geçirmesiyle başladı ve Wiman'ın torunu olan Kral Ugeo'nun ölümüyle sona erdi. Arkeolojik veriler dışında, Kore tarihinin bu dönemindeki ana kaynak Sima Qian'ın Shiji'sinin 115. bölümünden geliyor. Wiman aslen Han Hanedanlığı altında Yan Krallığından bir Çin askeri lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Çungar Hanlığı</span>

Çungar Hanlığı, 1620'de Oyrat olarak bilinen Batı Moğollarının Çungarya bölgesine yerleşmeleri ve zamanla bu kabilelerin birleşmelerinin sonucunda kurulan bir bozkır hanlığıydı. Hanlık, 1634'te Oyrat Hanlığı'nın nihayete ermesi sonucunda Erdeni Batur tarafından kuruldu. Çungarlar, 1680 ve 1688 yılları arasında Tarım Havzası'nı fethettiler. 1717'de Tibet'i fethettiler ve Moğol devleti olan Khoshut Hanlığı'nı yıktılar. 1653-1677 yıları arasında hanlıkta taht kavgaları baş göşterdi. Kaldan Batur ülke idaresini eline geçirdi ve Boshogtu Han unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Jeong Mong-ju</span>

Jeong Mong-ju, Goryeo Hanedanı döneminde yaşamış bir Koreli düşünür ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan-Türkiye ilişkileri</span>

Tayvan-Türkiye ilişkileri, Tayvan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye, 1971'den beri Tayvan ile hükûmet dışı, çalışma düzeyinde ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Çin</span>

Küçük Çin, çeşitli Kore, Vietnam ve Japon rejimlerinin kendilerini "Çin" olarak tanımladıkları ve Çin medeniyetinin meşru varisleri olarak gördükleri siyasi ve kültürel bir ideoloji ve fenomene atfen kullanılan bir terim. Bu inanç, geleneksel Çin kültüründen kaynaklanan Çin merkezcilik ve Hua-Yi ayrımı kavramlarından etkilenmiştir ve Hanların başta olduğu Han Hanedanı'nın ardından Mançuların başta olduğu Çing Hanedanı'nın başa gelmesinin başta Joseon Koresi, Tokugawa Japonu ve Nguyễn Vietnamı olmak üzere farklı hanedanlıklar tarafından dünya medeniyetinin merkezinin "barbarlar" tarafından bozulmuş olması olarak algılanmasıyla bu inanç, bu hanedanlıklar tarafından daha bariz bir şekilde benimsenmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cheomseongdae</span>

Cheomseongdae, Güney Kore'nin Gyeongju kentinde bulunan bir tarihi gözlemevidir. 7. yüzyılda Silla döneminde inşa edilmiş olup Asya'daki ve hatta muhtemelen dünyadaki hayatta kalan en eski astronomik gözlemevidir ve UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Gyeongju Tarihi Alanları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Formosası</span>

Hollanda Formosası, 1624-1668 yılları arasında Formosa Adası'nın güneyinde kurulmuş Hollanda Cumhuriyeti'nin bir kolonisiydi. Hollanda Doğu Hindistan Şirketi, komşu Çin'deki Ming Hanedanı ve Japonya'daki Tokugawa şogunluğu ile ticaret yapmak ve ayrıca Doğu Asya'daki Portekiz ve İspanyol ticaret ve sömürge faaliyetlerini engellemek için Formosa'daki varlığını kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ming</span> Nankin rejimi, toprakla geçinmek zorunda kalan ve kırsalı yağmalayan askerlerine ödeme yapacak ve tedarik edecek kaynaklardan yoksundu. Askerlerin davranışları o kadar kötü nam salmıştı ki, bu durumdaki şehirler tarafından girişleri redded

Güney Ming veya resmî adıyla Büyük Ming, Çin'de bir imparatorluk hanedanı ve 1644 Jiashen Olayı'ndan sonra ortaya çıkan Ming Hanedanı'nın bir dizi eski devletinden biriydi. Li Zicheng liderliğindeki Shun kuvvetleri Pekin'i ele geçirdi ve İmparator Chongzhen intihar etti. Ming generali Wu Sangui daha sonra Çin Seddi'nin doğu kesimindeki Shanhai Geçidi'nin kapılarını Shun güçlerini yok etmek için kullanma umuduyla Çing sancaklarına açtı. Ming müdavimleri Nankin'e kaçtılar ve burada Zhu Yousong'u İmparator Hongguang olarak tahta geçirdiler ve Güney Ming'in başlangıcını işaret ettiler. Nankin rejimi, Çing kuvvetlerinin Nankin'i ele geçirdiği ve o zamana kadar Zhu'nun idam edildiği 1645'e kadar sürdü. Daha sonraki figürler, çeşitli güney Çin şehirlerinde hanedanlıklarını ilan etse de Çing onları taklitçi olarak gördü.

<span class="mw-page-title-main">Wu Sangui</span>

Wu Sangui, Çin'de Ming Hanedanı subayı ve kısa süreli Zhou Hanedanı'nın ilk ve tek imparatorudur. Saltanatı, Mart-Ekim 1678 tarihleri arasında ölümüne kadar sürmüştür. Çin'de Ming Hanedanı'nın çöküşüne ve Çing Hanedanı'nın kuruluşunda kilit rol oynamıştır.

Sekiz Sancak, Çin'de Sonraki Jin ve Çing hanedanları altında tüm Mançu hanelerinin yerleştirildiği idari ve askeri bölümlerdi. Savaşta, Sekiz Sancak ordu olarak işlev gördü, ancak sancak sistemi aynı zamanda tüm Mançu toplumunun temel örgütsel çerçevesiydi. 17. yüzyılın başlarında Nurhaci tarafından oluşturulan sancak orduları, onun parçalanmış Curçen halkını birleştirmesinde ve Çing Hanedanı'nın Ming Hanedanı'nı fethinde araçsal bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Sonraki Jin'in Joseon'u işgali</span>

Sonraki Jin'in Joseon'u işgali, Ocak-Mart 1627 tarihleri arasında Sonraki Jin'in Kore'deki Joseon Hanedanı'na karşı düzenlediği bir işgal hareketiydi. Savaş, üç ay sonra Sonraki Jin'in kendisini Joseon üzerinde egemen bir haraçgüzar devlet kurmasıyla sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Kuşatması (1593)</span> 1594 Japonların Koreyi işgalinde muharebe

Pyongyang Kuşatması, Ming ve Joseon Hanedanlığı ile Japon Birinci Tümeni arasında gerçekleşen askeri bir çatışmadır. Savaş müttefikler tarafından kazanıldı, geride kalan Japonlar 8 Şubat 1593 gecesi geri çekildiler.

<span class="mw-page-title-main">Myeongnyang Muharebesi</span> 1597 Japonların Koreyi işgalinde muharebe

Myeongnyang Muharebesi, 26 Ekim 1597 yılında Yi-Sun Sin komutanlığındaki Kore donanmasının Jindo Adası yakınlarında bulunan Myeongnyang Boğazında Japon gemileri ile yapmış oldukları savaştır. Joseon Krallığı'nın kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Imjin Savaşlarının kaderini belirleyen muharebedir. Bu savaştan sonra Japonya'nın Kore'yi işgal planları sona ermişti.

<span class="mw-page-title-main">Çing karşıtlığı</span>

Çing karşıtı duygu muhalifler tarafından "barbar" olmakla eleştirilen, esas olarak Çin'de Mançu liderliğindeki Çing Hanedanının (1644-1912) yönetimine karşı duyulan duyguyu ifade eder. Çing, Han'ı saçlarını Mançu tarzında kuyrukta takmaya zorlamak gibi politikaları uygulayarak geleneksel Han kültürünü yok etmekle, Çin bilimini bastırmakla, Çin'in dünyanın önde gelen gücü olmaktan çıkıp fakir, geri kalmış bir ülkeye dönüşmesine neden olmakla suçlandı. Sekiz Sancak'ın halkı, genel Han sivil nüfusunun aksine, devletin emekli maaşlarıyla geçiniyordu.