İçeriğe atla

Çin Cumhuriyeti takvimi

Çin Cumhuriyeti'nin ilk yılını ve Sun Yat-sen'in geçici devlet başkan olarak seçilmesini anan bir takvim.

Çin Cumhuriyeti takvimi veya Cumhuriyet takvimi (Çince: 民國紀年; pinyin: Mínguó Jìyuán), Çin Cumhuriyeti'nde yıl tanımlama ve numaralandırma amacıyla kullanılan kullanılan bir takvimdir. Çin Cumhuriyeti takvimi, önceki Çin hanedanlarında olduğu gibi, hükümdarın dönem adını ve saltanat yılını kullanma geleneğini takip eder. Aylar ve günler miladi takvime göre numaralandırılmıştır. Çin Cumhuriyeti takvimi, Büyük Çin'de kullanılan takvimlerden biri olup erken resmi belgeler de dahil olmak üzere 1912'den beri Çin Cumhuriyeti'nde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çin Cumhuriyeti takvimi, 1945'ten beri Tayvan'da kullanılan resmi takvimdir ve ayrıca Denizaşırı Çin ve Tayvan toplulukları tarafından da benimsenmiştir. 1912 ile 1949 arasındaki dönemi kapsayan Çin anakarasında yayınlanan koreografiler ve tarihi araştırmalar da Çin Cumhuriyeti takvimini kullanır.[1]

Kaynakça

  1. ^ 廖盛春 (2007). "方志若干理论观点与编纂实践相悖的思考". 中国地方志 (Çince). doi:10.3969/j.issn.1002-672X.2007.01.007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mandarin</span> Çin dilinde bir lehçe

Mandarin ya da Beifanghua Çincenin en çok konuşulan dilidir. Kuzey Çin'de konuşulan tüm lehçeler Mandarin altında sınıflandırılmıştır. Ancak genelde Mandarin daha dar anlamıyla Çin ve Tayvan'da resmî dil olarak kullanılan Standart Çinceye işaret eder.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">İbrani takvimi</span>

İbrani takvimi veya Yahudi takvimi, günümüzde ağırlıklı olarak Yahudi dini mekânlarında kullanılan bir lunisolar takvimidir. Yahudi bayramlarının tarihlerini ve Tora bölümlerini, yahrzeitleri ve günlük Mezmur okumalarını, birçok tören kullanımı arasında uygun şekilde okur. İsrail'de yalnızca dini amaçlar için kullanılır, resmî olarak kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki etnik gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubu, Çin hükûmeti "Millî Bölge Özerkliği" (民族区域自治/民族區域自治) adlı siyasetini takip ederek vatandaşlarını etnik gruplarına bölerek belli bölgelerde ayrıcalık haklarını tanımaktadır. Gruplarının hangi etnik grubuna bağlı olacağına karar veren yönetim işlemlerine "Millet Tanımlama İşlemleri" (民族识别工作/民族識別工作) denilmektedir.

Geleneksel Çin karakterleri, Basitleştirilmiş Çin karakterleri ile birlikte çağdaş Çincenin yazımı için yaygın olarak kullanılan iki standart karakter kümesinden biridir.

Basitleştirilmiş Çin karakterleri, Geleneksel Çin karakterleri ile birlikte çağdaş Çincenin yazımı için yaygın olarak kullanılan iki standart karakter kümesinden biridir. Basitleştirilmiş karakterler Çin Halk Cumhuriyeti'nin 20. yüzyıldaki Kültür Devrimi sürecinde okuryazarlığı teşvik etme girişiminin bir parçası olarak geliştirilmiştir ve 1950 yılından bu yana Çin anakarasında kullanımı teşvik edilmektedir. Basitleştirilmiş karakterler Çin anakarası, Malezya, Singapur ve Endonezya'da Çincenin yazımı için kullanılan resmi formlardır. Geleneksel Çin karakterleri ise Çincenin Hong Kong, Makao ve Tayvan'da yazımı için resmî olarak kullanılmaktadır.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

Yeni Tayvan doları ya da sadece Tayvan doları, Tayvan'da kullanılan resmî para birimidir. Özgün olarak Tayvan Bankası tarafından dağıtılıyordu, fakat 2000'den beri Çin Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Yeni Tayvan dolarının iki tane alt birimi var; bir tanesi jiao (角) ve bir dolar on tane jiaoa bölünür; öbürü ise fen (分) ve bir dolar 100 tane fene bölünür.

<span class="mw-page-title-main">Takvimler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu bir Takvimler listesidir. Liste; kullanımda olan, arkaik, reform takvimleri, dünya dışı takvimler ve kurgusal takvimler şeklinde ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan bayrağı</span>

Tayvan bayrağı, sınırlı sayıda ülke tarafından tanınan Tayvan Cumhuriyeti'ne ait devlet bayrağı. Günümüzde kullanılan hâli ile 8 Ekim 1928 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çin Halk Cumhuriyeti bayrağı, Çin tarafından kullanılan resmi bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">1911 Devrimi</span> Çinde cumhuriyetin kurulduğu devrim

Xinhai Devrimi veya 1911 Devrimi veya Çin Devrimi, Çin'in son imparatorluk hanedanının devrilip yerine Çin Cumhuriyeti'nin kurulduğu devrimdir. Devrim Çin takviminde 1911 yılında Xinhai (辛亥) yılına denk geldiğinden Xinhai Devrimi olarak adlandırılmıştır.

Birmanya Takvimi (မြန်မာသက္ကရာဇ်), Geleneksel Takimi veya Myammar Takvimi, Birmanya'da kullanılan geleneksel bir güneş takvimidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Cumhuriyeti (1912-1949)</span>

Çin Cumhuriyeti, 1912-1949 yılları arasında hüküm sürmüş bir cumhuriyettir. 1911-1912'de Çin İmparatorluğu'nun devrilmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki etnik azınlıklar</span>

Çin'deki etnik azınlıklar; Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)'nde Han Çinlisi olmayan halklardır. Han çoğunluğunun dışında ÇHC, resmî olarak 55 tane farklı etnik azınlık grubu tanımaktadır. 2010 itibarıyla resmî olarak tanınan azınlık grupları, kolektif olarak Çin anakarası nüfusunun %8,49'unu oluşturmaktadır. Resmî olarak tanınan bu etnik gruplara ek olarak, kendilerini tanınmayan etnik grupların üyeleri olarak tanımlayan ÇHC vatandaşları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin takvimi</span>

Çin takvimi, yılları, ayları ve günleri astronomik olaylara göre hesaplayan bir ay-güneş takvimidir.

Çin dönem adı, Çin'de çeşitli hanedanlar ve rejimler tarafından yıl tanımlama ve numaralandırma amacıyla kullanılan kullanılan bir takvim düzenidir. Dönem adlarını benimseyen ilk hükümdar, MÖ 140'ta Han Hanedanı İmparatoru Wu idi ve bu sistem 1912'de Çin Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar resmi yıl tanımlama ve numaralandırma yöntemi olarak kaldı. Sinosfer'deki diğer devletler olan Japonya, Kore ve Vietnam da Çin'in siyasi-kültürel etkisinin bir sonucu olarak dönem adı kavramını benimsediler. Çin Cumhuriyeti'nde, bu sistemin yerini Çin Cumhuriyeti takvimi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span>

Çin Cumhuriyeti Ulusal Marşı, Çin Cumhuriyeti'nin (Tayvan) ulusal marşı ve Kuomintang'ın parti marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Cumhuriyeti Merkez Bankası</span>

Çin Cumhuriyeti Merkez Bankası, Çin Cumhuriyeti'nin (Tayvan) merkez bankasıdır. Banka, 1924 yılında Guangzhou'da kurulmuş olup Yürütme Yuanı'na bağlıdır. Merkezi Taipei'de yer almaktadır.