İçeriğe atla

Çimbulak

Çimbulak kayak merkezi
Teleferik istasyonu

Çimbulak[1] (Kazakça: Şymbūlaq; Шымбұлақ) veya diğer bilinen adıyla Şımbulak,[2] Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir kayak merkezidir. Orta Asya bölgesinin en büyüğü olan kayak merkezi, Trans-İli Ala Dağları'ndaki Medeu Vadisi'nin üst kısmında, deniz seviyesinden 2.200 metre yükseklikte yer alır. Medeo yolu ile Almatı'nın yaklaşık 25 kilometre güneyindedir. Ilıman iklimi, bol güneşli günleri ve kış boyunca (Kasım ayından Mayıs ayına kadar) bol miktarda kar yağması nedeniyle popülerdir.[3]

Tarihçe

Çimbulak, 1940'larda amatör kayakçılar tarafından keşfedilmiştir. Kısa süre sonra, kayakçılar için Sovyetler Birliği'ndeki ilk yokuş aşağı iniş rotası haline geldi. Başlangıçta kayakçıların dağların tepelerine yürüyerek tırmanmaları gerekiyordu (yaklaşık 3 saat). Bu sebeple, 1954 yılında 1500 metre uzunluğa sahip bir telesiyej hattı inşa edildi.[4]

1961'den itibaren Çimbulak, birçok SSCB Şampiyonasına ve Gümüş Edelweisse ödüllü kayak yarışmalarına ev sahipliği yaptı. 1983 yılında SSCB'nin Olimpiyat kayak eğitim merkezi oldu. Bu süre zarfında bölgeye restoranlar ve oteller de dahil olmak üzere çeşitli yapılar inşa edildi.[5]

1985 yılında, Çimbulak'taki yarışmaların koşulları üzerine kapsamlı bir çalışmanın ardından, Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) üç yerel pisti onayladı: yokuş aşağı Çimbulak-Talgar, slalom ve büyük slalom Çimbulak.[6]

1995 yılında Alp disiplini kayak ve snowboard okulu "Çimbulak" açıldı. Okul, Uluslararası Kayak Eğitmenleri Birliği (ISIA) üyesidir.[]

Her yıl düzenlenen "Artyemenko" Ödülü yarışması 2011 yılından bu yana Çimbulak'ta düzenlenmektedir. Almatı 2011 Asya Kış Oyunları'na ev sahipliği yapmasının yanı sıra, 2014 Kış Olimpiyatları için teklif verdi, 2018 Kış Olimpiyatları için teklif olarak kabul edildi, ancak daha sonra 2022 Kış Olimpiyatları için teklif vermeye karar verdi; Çimbulak, Alp disiplini kayak etkinliklerinin (hem hız hem de teknik) yapıldığı bir mekandı ve ikincisi için de geçerliydi.

Kayak bölgesi

Yaz aylarında Çimbulak
Teleferik hattı

Çimbulak kayak merkezi, Zaiilisky Alatau sıradağlarındaki Medeu Vadisi'nin üst kısmında, Almatı'ya 25 km uzaklıkta yer almaktadır. Tesise Medeu'dan teleferiklerle ulaşılabilir.

Hava yazın 20 °C ile kışın -7 °C arasında değişir ve kar tabanı yaklaşık 1,5 ila 1,8 metredir, ortalama kar yağışı ise yaklaşık 1,5 m'dir. Kayak sezonunun süresi kasım ayından nisan ayına kadardır.

Kayak alanları 3000 ft'in üzerindedir (920 m) ve yaklaşık 12 km'lik bir pisti kapsamaktadır. Bölgede en yükseği deniz seviyesinden 3200 metre yüksekliğe kadar çıkan üç telesiyej bulunmaktadır. Ayrıca gündüzleri kayak yapmak isteyenlerin gece konaklamasına olanak sağlayacak şekilde bir otel bulunmaktadır.

Ilıman iklimi, bol güneşli günleri ve kış boyunca (Kasım ayından Mayıs ayına kadar) bol miktarda kar yağması nedeniyle popülerdir. Tesiste kayak ve snowboard okulu da bulunmaktadır. Ayrıca Çimbulak oteli (4 yıldız) ve kayak, snowboard ve kızak kiralama imkanı da sunmaktadır.

Kayak merkezinin en yüksek noktası olan Talgar Geçidi'ne (deniz seviyesinden 3.200 metre yüksekte) toplam olarak ulaşan üç kayak teleferiği bulunmaktadır. Teleferiklerin toplam uzunluğu 3.620 metredir. 3 istasyon bulunmaktadır; ilki Kavşak İstasyonu (deniz seviyesinden 2.260 metre yüksekte) (9 dakikalık yolculuk), ardından 20. Prop İstasyonu (deniz seviyesinden 2.630 metre yükseklikte) (16,5 dakika) ve Talgar Geçiş İstasyonu deniz seviyesinden yüksekte 3.200 metre yükseklikte). Snowboard tutkunları için bir Snow-Park da bölgede bulunmaktadır.

Kasım 2021'de Çimbulak Kayak Merkezi, Talgar Geçidi'nde gece kayak kursunun açılış törenini düzenledi.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Kazakistan'da binlerce turisti çeken iki destinasyon". www.aa.com.tr. 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  2. ^ "Şahdağ ve Şımbulak Kayak Merkezleri Türk Devletleri Kayak Merkezleri İttifakının Önünü Açıyor | Haberler". Türk Devletleri Teşkilatı. 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  3. ^ "Shymbulak Ski Resort Almaty Kazakhstan - Welovealmaty". www.welovealmaty.com (İngilizce). 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  4. ^ "Очерки истории Алматы | Lyakhov.KZ — Большая энциклопедия Казнета". vernoye-almaty.kz. 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  5. ^ "History of Shymbulak". KazakhstanDiscovery. 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  6. ^ "Место семейного отдыха". tekelinews.kz (Rusça). 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  7. ^ Bulatkulova, Saniya (7 Aralık 2021). "Shymbulak Mountain Resort Launches Night Skiing Season (Video)". The Astana Times (İngilizce). 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ Millî Parkı</span> Türkiyede millî park

Uludağ Millî Parkı, Bursa ilinin güney ve güneydoğusunda 13.024 hektarlık bir alanda 1961 yılında Millî Park olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Millî parka ulaşım karayolu ve teleferik ile yapılabilmektedir. Dağın Kuzey ve Güney yamaçlarında çok sayıda patikalar sayesinde park içindeki vadiler ve tepeler arasında ulaşım mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Almatı</span> Kazakistanın eski başkenti ve en kalabalık nüfusuna sahip şehri, ilçesi

Almatı, Kazakistan'ın 2.000.900 nüfuslu ve en büyük şehridir. Almatı Kazakistan'ın eski başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Palandöken Dağı</span>

Palandöken Dağı, Erzurum'da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken'e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.

Saklıkent, Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ilinin batısındaki Beydağları üzerinde, 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan kayak merkezidir. Tesis Beydağlarında yer alan Bakırlıdağının kuzey yamacına kurulmuştur. Antalya kent merkezine 50 km uzaklıktadır. Bu konumu nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerdendir. Aralık ve Nisan ayları arasında karlıdır ve bu sebepten de kayak yapmaya elverişlidir. Ilıman bir iklime sahiptir.

Kartalkaya, Bolu ilinin doğu tarafında Köroğlu Dağları'nda bir kayak merkezidir. Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerindendir. Grand Kartal Otel, Kartal Otel, Dorukkaya Otel ve Golden Key Kartalkaya her kış kayakseverleri ağırlamaktadır. Kayak, kızak ve snowboard kiralama hizmeti de vardır. Oteller meydanında Cafe Society yer alır. Ulaşımda sıkıntı görülmez. Oteller tatil ve eğlence amacı için oldukça yeterli sayılır. Manzara dev çam ağaçları ile süslüdür. Oteller 2000 m. yükseklikte bulunmaktadır. Zirve yaklaşık 2200 metredir. Zirve kayalık olup ve alpin çayırlarla kaplıdır. Kış mevsiminde kar kalınlığı zaman zaman 3 metreyi bulur. Kayak sezonu Aralık - Nisan'dır. Manzara sadece çam ağaçlarıyla sınırlı değildir. Bolu dağlarını ve Köroğlu dağları rahatlıkla görülebilir. Eteklerinde yaylalar bulunmaktadır. Yazın, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

Türkiye'de snowboard, 1990'lı yıllardan başlayıp hızla yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kayakla atlama</span>

Kayakla atlama, dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde en uzak noktaya inmeyi içeren gösterişli bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">La Massana</span> Andorranın yedi komününden birisi

La Massana Andorra'nın yedi komününden birisi. Ülkenin kuzeybatısında bulunan La Massana, yüzölçümü bakımından 4. büyük komündür. Ana belediyesi de La Massana olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Cortina d'Ampezzo</span> İtalyanın Komünleri

Cortina d'Ampezzo, İtalya'nın Veneto bölgesinin Belluno ilinin 6.075 nüfuslu bir belediyesidir. Alp Dağları'nın güneyinde bulunan Dolomitler bölgesinin ortasında bir Alpler vadisinde konumlanmıştır. Çok sayıda ve değişik ski-pistleri, dağlık manzaraları, konaklama tesisleri, alışveriş dükkânları ve "apreski" yaşanımı ile çok popüler bir kış-tatili beldesidir. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle tasarlanan 1944 Olimpiyat Oyunlarına konutluk edememiştir ama 1956 Kış Olimpiyat Oyunları'na konutluk yapmıştır. Ayrıca birçok kış sporu dünya kupası etkinliklerine sahne olmuştur.

Ergan Kayak Merkezi Erzincan şehir merkezine 12 km güneyinde Ergan Dağı yamaçlarındaki kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kayak merkezi</span>

Kayak merkezi, kayak, snowboard ve diğer kış sporları için geliştirilmiş bir tesistir. Kayak merkezleri kış aylarında hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Levi, Finlandiya</span> Laponyada yer alan dinlenme ve tatil bölgesi

Levi, Finlandiya'nın Laponya bölgesine bağlı Kolari belediyesinde bulunan bir tepe ve kayak merkezidir. Ylläs, Finlandiya'nın en büyük kayak merkezidir. Levi'ye Kittilä Havalimanı ve Kolari Demiryolu İstasyonu hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Almatı Gölü</span>

Büyük Almatı Gölü doğal dağ rezervuarıdır. Kazakistan'ın Almatı şehrinin 15 km güneyinde, Trans-İli Aladağ dağlarında yer almaktadır. Göl, deniz seviyesinden 2.511 metre yükseklikte yer almaktadır.

Kandilli Kayak Merkezi, Türkiye'nin Erzurum iline bağlı Aşkale ilçesinde bulunan bir kayak merkezidir. Merkez, 2010 yılında 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için tamamlanmış olup Erzurum il merkezinden 36 km batısında yer almaktadır.

Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye'nin Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde bulunan bir kayak merkezidir. Merkez, 2011 yılında 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için tamamlanmış olup Erzurum il merkezinden 7 km güneybatısında Palandöken Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Avusturya'nın en büyük ve en modern kayak alanlarından biridir. Tirol'ün Kufstein ve Kitzbühel ilçelerindeki altı dağ'da bulunan pistleri birleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kök Töbe</span> Kazakistanda bir dağ

Kök Töbe, Kazakistan'ın Almatı şehrinde yer alan bir dağdır. Popüler bir rekreasyon alanı olan Kök Töbe Parkı dağın zirvesindedir. Dağın yüksekliği deniz seviyesinden 1.100 metre yüksekliktedir. Dağ, şehrin başlıca simge yapılarından biridir ve Almatı'ya gelen ziyaretçiler ve turistler arasında popüler bir uğrak noktadır.