İçeriğe atla

Çikunet Yaylası

Çikunet Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Efeler köyünde yer alan bir yayladır.

Çikunet Yaylası'nın adı Gürcüce "Çkuneti Ta"dan (ჩიქუნეთ თა) gelir ve bu isim Çikuneti Dağı anlamına gelir. Çikuneti ise, Maçaheli Vadisi'nde, Gürcistan sınırları içinde bir köydür. Çikuneti Yaylası, 16. yüzyılın ortalarında Osmanlıların ele geçirmesinden önce de aynı adı taşıyor olmalıdır. 1921 yılında Türkiye-Sovyet sınırı çizilmeden önce burası Çikuneti köyünün yaylasıydı. Bu tarihte bu mevki Türkiye tarafında kalınca, Yukarı Maçaheli köyleri tarafından kullanılmaya başladı. Yayla 14 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve Efeler (Eprati) köyüne 30 kilometre uzaklıktadır. Günümüzde Mindieti, Hertvisi, Zedvake ve Eprati köyleri tarafından kullanılmaktadır. Gorgiti veya Gorgeti, yaylaya gidiş gelişte kısa süre konaklanan kışla işlevi görmektedir. Gorgiti’den Çişkari (ჭიშკარი) denilen mevkie, oradan da Çikunet Yaylası'na ulaşılmaktadır. Haziran ve Eylül ayları arasında hayvancılık için kullanılan yaylada yaklaşık 100 kişi yaşamaktadır.[1][2]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Efeler, Borçka</span>

Efeler, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağlar</span> İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırası

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Camili, Borçka</span> Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı köy

Camili, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Hertvisi / Hertvis'tir. Türkiye tarafındaki Maçaheli bölgesinin diğer köyleriyle birlikte UNESCO'nun Camili Biyosfer Rezervi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Maçahel, günümüzde Türkiye'in Artvin iline ve Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'ne yayılan vadinin ve tarihsel bölgenin adıdır. Daha eski adının Bicihiani'dir. Türkçede Maçahel veya Macahel olarak yazılır. Bölgedeki vadi ve akarsu ile eskiden yapılan tüfeklere ise Maçahela (Machakhela) denir.

<span class="mw-page-title-main">Akçatekir, Pozantı</span> Pozantı, Adana, Türkiyede mahalle

Akçatekir, Adana ilinin Pozantı ilçesine bağlı bir köydür. Köy, Adana şehir merkezine 88 km, Pozantı'ya 16 km uzaklıktadır.

Lişit yaylası, Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı yayla.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

Golazena Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2250 metredir. Ardeşen'e 48 kilometre uzaklıktadır. Altıparmak Dağları'ndaki Duatepe zirvesinin eteğinde konumlanmıştır. Yaylada her yıl ağustos ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri yapılmaktadır. Genelde Lazların yaşadığı yaylada 100 hane bulunmaktadır. Yaylanın kapladığı alan yaklaşık 4 kilometrekaredir.

Çamlık Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2100 metredir. Fındıklı'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Yaylanın içinden Çağlayan Deresi geçmektedir. Yaylaya ulaşım Artvin'in Arhavi ilçesinden sağlanmaktadır. Marsis Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Yaylanın alanı 15 kilometrekaredir.

Sakura Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2738 metredir. Fındıklı'ya 38 kilometre uzaklıktadır. Yaylaya ulaşım Çamlık Yaylası'ndan yürüyerek sağlanmaktadır. Marsis Dağı'na tırmanış rotası bu yayladan geçmektedir. Yaylanın alanı 9 kilometrekaredir. En yakın yerleşim yeri olan Aslandere köyüne 26 km uzaklıktadır.

Keremali Yaylaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında Keremali Dağı üzerinde bulunan dört yayladır. Yaylalar 1200–1400 m yükseklikleri arasındadır. Akyazı'dan 20, Hendek'ten 27 km yol ile ulaşılmaktadır.

Turnalık Yaylası, Sakarya ili Akyazı ilçesi sınırları içinde yer alan yayla. Elmacık Dağları üzerinde, Çiğdem Yaylası'na 1,5 km uzaklığında küçük bir yayladır. Akyazı-Hendek sınırında, Keremali Tepesinin doğusunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Abaz Yaylası</span>

Abaz Yaylası, Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesi, Kertmen köyünün sınırları içinde bir yayla alanıdır.

Lekoban Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine 90 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 20 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Efeler (Eprati) köyüne 20 kilometre uzaklıktadır. Maçahel'in bir parçası olan Lekoban Yaylası, endemik bitki türleri ve buzul göllerine ev sahipliği yapmaktadır.

Mereta Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine 75 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 10 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Uğurköy'e (Akria) 15 kilometre uzaklıktadır. Maçahel'in bir parçası olan yaylanın rakımı 2300 metredir. Kuyruklu Göl yaylaya 4 kilometre mesafededir.

Fındık Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine 80 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır.

<span class="mw-page-title-main">Efeler Köyü Camii</span>

Efeler Köyü Camii veya Eprati Camii, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Eprati olan Efeler köyünde bulunan bir camidir. Köyün eski adından dolayı Eprati Camii ve bulunduğu mahallenin yeni adından dolayı Aksu Camii olarak da bilinir. Efeler Köyü Camii, köydeki Gürcü kilisesi Eprati Kilisesi yıkılıp yerinde inşa edilmiştir.

Eprati Kilisesi, Maçaheli bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Eprati olan Efeler köyünde eski bir Gürcü kilisesidir.

Sanaki Köprüsü, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Eprati olan Efeler köyünde, Orta Çağ'da Gürcülerden kalma köprüdür.