İçeriğe atla

Çiftölçer

Çiftölçer, kuvvet çiftlerini ya kendisine eşit, ancak karşıt yönde ve bilinen bir kuvvet çifti (karşılaştırma yöntemi) ya da değişken ve ölçülebilir bir büyüklükle doğru orantılı bir kuvvet çifti uygulayarak (uzanım yöntemi) ölçmede kullanılan aygıt.

İlgili Araştırma Makaleleri

Kromatografi, bir karışımın bileşenlerini, bunlara seçimsel ilgi gösteren iki ya da daha çok evreden sistemler arasında farklı göçlerine bakarak tanımak, gerektiğinde niceliklerini belirlemek amacıyla yapılan ve ayırma işlemine dayanan analitik yöntemdir.

Fizikte, kütle, Newton'un ikinci yasasından yararlanılarak tanımlandığında cismin herhangi bir kuvvet tarafından ivmelenmeye karşı gösterdiği dirençtir. Doğal olarak kütlesi olan bir cisim eylemsizliğe sahiptir. Kütleçekim kuramına göre, kütle kütleçekim etkileşmesinin büyüklüğünü de belirleyen bir çarpandır (parametredir) ve eşdeğerlik ilkesinden yola çıkılarak bir cismin kütlesi kütleçekimden elde edilebilir. Ama kütle ve ağırlık birbirinden farklı kavramlardır. Ağırlık cismin hangi cisim tarafından kütleçekime maruz kaldığına göre ve konumuna göre değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Deplasman (denizcilik)</span>

Deplasman veya maimehreç, yüzen bir cismin taşırdığı suyun miktarıdır. Cismin suyun altında kalan kısmının hacmi ile suyun özkütlesinin çarpımına eşittir.

F = mcisim x g
Fkaldırma = Vbatan x dsıvı x g (Sıvının kaldırma kuvveti cismi kaldırdığına göre kaldırma kuvveti ile cismin ağırlığı birbirine eşittir.)
mcisim x g = Vbatan x dsıvı x g (Gerekli sadeleştirmeler yapıldığında;)
Vbatan x dsıvı = mcisim
<span class="mw-page-title-main">Kürek (spor)</span> denizlerde ve akarsularda basit araçlar kullanarak mücadele etme sporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, olarak anılan Kürek sporu kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Bob Hope</span> Amerikalı şovmen (1903 – 2003)

Bob Hope, Leslie Townes Hope adıyla İngiltere'de doğan Amerikalı komedyen. Vodvillerde, Broadway tiyatrosu'nda, radyo ve televizyonda, filmlerde ve Amerikan Ordusu için yapılan turnelerde rol almıştır. Güçlü mizah duygusu ve uzun kariyeriyle bilinir. Kendisi birçok kez Oscar Ödül Töreni'ni sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik istihbarat</span>

Elektronik istihbarat veya ELINT / SIGINT, modern ve yüksek teknolojinin etkin kullanımına dayalı bir istihbarat türevi olup, düşman veya potansiyel tehdit unsurları tarafından kullanılan haberleşme aygıtları ve diğer elektronik cihazların yaydığı radyo dalgalarıyla veya kablo üzerinde taşınan analog ve dijital aktarımın çeşitli yöntemlerle yakalanıp analizi sonucu gizli bilgilerin elde edilmesi tekniğini ifade eden kavramdır. Türkiye'de Milli İstihbarat Teşkilatı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü, İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kara Kuvvetleri (1935-1945)</span> Nazi Almanyası Kara Kuvvetleri

Heer, Mayıs 1935 yılında Alman Silahlı Kuvvetleri'nin (Wehrmacht) yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası'nın kara kuvvetleri ve ana kuvvetidir. Başlangıçta 21 tümenden oluşmasına rağmen 1935-1945 yılları arasında yüzlerce tümenlik bir büyüklüğe ulaştı. II. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 13 milyon asker görev yapıyordu. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Mayıs 1945'te Müttefikler'e teslim oldu, 1946 yılında ise resmi olarak kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Camadan düğümü</span>

Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

Özgül itici kuvvet roket ve jet motorlarının verim oranını tanımlamak için kullanılan bir yöntemdir. Kullanılan itici yakıt miktarı ile ilgili olarak itici kuvvetin türevini belirtir. Başka bir deyişle, itme kuvveti birim zamanda kullanılan itici yakıt miktarına bölünür. İtici yakıt "miktarı" kütlece verilirse, bu durumda özgül itici kuvvet hız birimine sahip olur. İtici yakıt miktarı ağırlıkça verilirse, o zaman da özgül itici kuvvet zaman birimi ile ifade edilir. Özgül itici kuvvetin iki sürümü arasındaki dönüşüm sabiti g dir. Özgül itici kuvvet ne kadar yüksekse, belirli bir itme kuvveti için gerekli itici yakıt akış hızı o kadar az olur ve bu durumda Tsiolkovsky roket denkleminde bahsi geçen delta-v için roketin daha az itici yakıta ihtiyacı olur.

Değerlik kabuğu elektron çifti itmesi kuralları moleküllerin şekillerini tahmin etmede kullanılır ve değerlik elektron çiftlerinin birbirlerini elektrostatik kuvvetle itmesi temeline dayanır. Teorinin yaratıcısı olan bilim adamlarına atfen Gillespie–Nyholm teorisi olarak da adlandırılır. "VSEPR" kısaltması kimi zaman "vespır" olarak da telaffuz edilebilir.
Teoriye göre atomları çevreleyen değerlik elektron çiftleri birbirlerini iterek aralarındaki itme kuvvetini en aza indirirler ve böylece moleküle şeklini verirler. Merkez atoma bağlı atomların sayısı ile bağ yapmamış elektron çiftlerinin sayısının toplamı sterik numarayı verir.

<span class="mw-page-title-main">Çifte düğüm ilmeği</span>

Çifte düğüm ilmeği bir ipi bir demire, halkaya veya direğe bağlamak için çok kullanılan bir bağlama yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Sıkıştırma bağı</span>

Sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Çifte sıkıştırma bağı daha da bir güvenilir ve de çözülemezdir.

<span class="mw-page-title-main">Çifte düğüm bağı</span> bağ çeşidi

Çifte düğüm bağı bir adi düğümdeki ucun başlangıç etrafında bir dolanma yerine fazladan bir daha dolanmasıyla olușan düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Sancak bağı</span>

Sancak bağı iki ipi birbirine eklemek için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir. İskota bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Çifte sıkıştırma bağı</span>

Çifte sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Sıkıştırma bağı

<span class="mw-page-title-main">Çapraz sıkıştırma bağı</span>

Çapraz Sıkıştırma bağı Sıkıştırma bağının bir de fazladan çapraz yönden köprülüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ayakkabı bağı</span>

Ayakkabı bağı bağcıklı ayakkabıların ön tarafında gide gele ayakkabıyı sıkıca ayağa uyduran bağcık ipinin gevşemesini önlemek için uçlarını birbirine hem güzel görünümlü hem de güvenilir bir şekilde bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir. Fiyonk düğüm de denir.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 Kuzey Irak Operasyonları</span>

Mart 2016 Kuzey Irak Operasyonları, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 18 Mart 2016 tarihinde saat 20.40-22.00 arasında Kuzey Irak'ta bulunan Sinat, Haftanın ve Gara bölgelerine 20 adet savaş uçağıyla, 19 Mart 2016 sabahı 06.50-07.40 saatleri arasında yine Hakurk bölgesinde PKK'ya ait tespit edilen hedeflere 10 adet savaş uçağıyla düzenlenen operasyon. Genelkurmay Başkanlığı resmî sitesinden yapılan açıklamada operasyonların düzenlendiği hedeflerin arasında yine PKK'ya ait mühimmat deposu, korugan ve sığınaklar bulunmaktadır.