İçeriğe atla

Çhala Kalesi

Çhala Kalesi, Makreti Kalesi veya Fındıklı Kalesi, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Fındıklı köyü sınırları içerisinde yer alan tarihi bir kaledir. Borçka-Hopa karayolu geçtiği vadide, Kale köyünün karşısında, Fındıklı köyünün alt tarafında konumlanmıştır. Kale, etrafı meşe ve benzeri ağaç türleriyle kaplı sırtın zirvesinde yer almaktadır.

Tarihi

Çhala Kalesi'nin tarihine dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, muhtemelen Orta Çağ döneminde inşa edilmiştir. Yapı üzerinde herhangi bir yazıt veya kaynakta geçen bilgi bulunmamaktadır.

Mimari özellikleri

Çhala Kalesi, kuzey-güney doğrultusunda hafif eğimli bir alanda yer almaktadır. Kale, içten 12.60 x 27.32 metre ölçülerinde oval bir plana sahiptir ve etrafı 70 cm kalınlığındaki surla çevrilidir. Kalenin vadiye bakan kuzeybatı köşesinde, dıştan 3.80 x 4.00 metre ölçülerinde dikdörtgen plana sahip iki katlı bir kule bulunmaktadır. Kuleye, kuzeybatı köşesine altlı üstlü yerleştirilmiş iki kapı ile girilmektedir. Kulenin tavanı doğu-batı doğrultusunda uzanmış tonoz örtüye sahiptir. Zemin kısmının güney duvarında bozulmuş durumda bir pencere açıklığının yanı sıra ekseriyeti güney duvarında 4 tane olmak üzere, diğer duvarlarda da düzensiz olarak yerleştirilmiş nişlere sahiptir. Kaledeki kulenin her iki katını birbirinden ayıran ahşap döşeme kaybolmuştur. Zemin tabanı define avcıları tarafından tahrip edilmiştir. Tonozun bir kısmı yıkıktır. Kale surları ve kulesi, tek tarafı düzeltilmiş vasıfsız taş malzeme ve kireç harçla inşa edilmiştir.[1]

Ulaşım

Kaleye dere yatağından yaklaşık 20 dakika süren ve oldukça dik olan bu patika yol ile ulaşılabilir. Aynı patika yolun devamının, daha üst tarafta bulunan Fındıklı köyüne gittiği düşünülmektedir.

Günümüzdeki durumu

Çhala Kalesi, günümüzde terk edilmiş bir durumdadır. Baraj su kotunun üstünde yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Araştırma sonuçları toplantısı 23. cilt, 1-2. bölümler. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü. 2005. s. 310. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Kalesi</span>

Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çifteköprü, Borçka</span>

Çifteköprü, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Borçka</span>

Kale, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Kalesi</span>

Tokat Kalesi, yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen kermen. Kaleye ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliğine sahip olmakla beraber surlar ve kale içerisindeki odalar insanlarca yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Kalesi</span> Diyarbakırın Sur ilçesini çevreleyen şehir surları

Diyarbakır Kalesi veya Diyarbakır surları, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir yapı. İç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Surlardaki ana girişler Dağ Kapı, Urfa Kapı, Mardin Kapı ve Yeni Kapı 'dır. Yaklaşık dokuz bin yıllık olan surlar, Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır. 2000'de yapıyı Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil eden UNESCO, 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil etti. Ayrıca Diyarbakır'ın çok eski yapısı olan Keçi Burcu da Sur ilçesinde yer almaktadır. Surlar, İç ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zerzevan Kalesi</span>

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan askeri tahkimâttır..

<span class="mw-page-title-main">Slesa</span>

Slesa Kalesi, Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahıska Belediyesinde konumlanmış bir Orta Çağ kalesidir. Tarihi bilinmeyen kale kompleksi, günümüzde harabe durumda olan bir kale ve stratejik olarak iki bitişik tepenin arasında yer alan, daha iyi korunmuş bir kuleden oluşmaktadır. Borcomi vadisi boyunca uzanan kale kompleksi, Gürcistan'ın kalbini güneyden korumaktadır. Kale, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İç Kale</span> Diyarbakırda tarihî bir yer

İç Kale, Diyarbakır kentinin ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen yerdir. Kentin kuzeydoğusunda, Dicle Nehri'nin 100 m kadar yükseğinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Osetya mimarisi</span>

Oset mimarisi - Oset halkının yüzyıllar boyunca oluşturduğu eşsiz maddi kültürünün örnekleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ayanis Kalesi</span>

Ayanis Kalesi, Van iline 35 kilometre mesafedeki Ayanis Köyü’nün kuzeybatısında bir tepe üzerine kurulmuştur. Van Gölü doğusunda yer alan kale, 150 metre genişliğinde 400 metre uzunluğunda Doğu-batı doğrultusunda uzanan tepelikte imar edilmiştir. 250 metre Van Gölü'nden yüksekliktedir.

Çhala Vadisi, Artvin ilinin Borçka ilçesinde Çhala Deresi ile kollarının oluşturduğu vadidir. Çahala adı, bugünkü Düzköy'ün eski adı olan Çhalazeni yerine de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabüyük Hanım sarayı</span>

Karabüyük Hanım sarayı veya Karabüyük Hanım kulesi, Şuşa şehrinin tarihi merkezinde bulunan tarihi bir saraydır. Kaynaklar, Şuşa Kalesinin topraklarında birkaç sarayın varlığı hakkında bilgi verse de, bunlardan sadece ikisi, Karabüyük Hanım sarayı ve Penah Ali Han sarayı günümüze kadar gelebilmiştir. Karabüyük Hanım sarayı'nın giriş kapısındaki kitabeden, hicrî takvimle 1182 (1768) yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Nihahi Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı ve eski adı Nihahi olan Yokuşlu köyü sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Kalesi</span>

Hermann Kalesi (Est.:Hermanni linnus, Alm.:Hermannsfeste, Rus.:Замок Герман) ya da Narva Kalesi, kuzeydoğu Estonya'daki Narva şehrinde bulunan bir Orta Çağ kalesidir. Kale, bölge Danimarka Krallığı'nın bir parçasıyken 1256 civarında kuruldu. İlk tamamen taş surlar 14. yüzyılın başında inşa edildi. Töton Şövalyeleri'nin Livonya kolu, kaleyi Ağustos 1346'da satın aldı ve sonraki tarihinin büyük bir bölümünde ona sahip oldu.

Tzepta Kalesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Ustamisi olan Eskikale köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Başkale adıyla günümüzde Eskikale'nin bir mahallesi olan Tzepta (წეფთა), eskiden ayrı bir köydü ve kale de bu köyün adını taşmaktadır. Eskikale köyünün eski adından dolayı Ustamisi Kalesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Peterek Kalesi</span>

Peterek (Perktekrek) Kalesi, Artvin ili, Yusufeli ilçesinde bulunan tarihi kale.