İçeriğe atla

Çeçen Kızı

"Çeçen Kızı"
Tamburi Cemil Bey şarkısı
TarzTürk halk müziği
BesteciAnonim

Çeçen Kızı Tamburi Cemil Bey tarafından bestelenen hüseyni makamında, nim sofyan usulunde oyun havasıdır.

Çeşitlemeleri

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Yunanistan'da Midilli adasında Ta Ksila(Τα Ξύλα) veya Ta Tabania veya Kiourtiko (Kürt Havası) olan çeşitlemesi vardır. Preveze'de Πλεύρα ή Πλεύνα çeşitlemesi vardır. Konstantinos Psahos'un 1908 yılında Atina'da yayınlanan Asias Lyra adlı kitabında Melos Kourdikon (Kürt havası) olarak bir çeşitlemesinin notası bulunmaktadır.[1]

Harici video
Tanburi Cemil Bey - Çeçen Kızı - Kemençe – Tanbur
Çeçen Kızı -Konstantinos Psahos' version (1908)
Çeçen Kızı - Πλεύρα ή Πλεύνα -Τα Ξύλα - ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ - ROSS DALY
Ta Ksila, Çeçen Kızı (feat. İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu) (Hüseynî Oyun Havası) · Murat Salim Tokaç

Kaynakça

  1. ^ "KONSTANTİNOS PSAHOS'UN 1908'DE BİZANS NOTASYONUNDA ÇEÇEN KIZI NOTALAMASI". Yegâh Mûsikî Dergisi Cilt III Sayı 1 2020 s. 9-41. 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tamburî Cemil Bey</span> Osmanlı besteci ve tanburi

Tambûrî Cemil Bey, Türk tambur, yaylı tambur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustasıdır. Çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları vardır. Yaylı tamburun mucididir.

<span class="mw-page-title-main">İlyas Salman</span> Türk oyuncu, yönetmen ve yazar

İlyas Salman, Türk sinema, tiyatro, dizi oyuncusu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

<span class="mw-page-title-main">III. Konstantinos</span>

III. Konstantinos, Bizans imparatoru olup, İmparator Herakleios ve onun ilk eşi Fabia Eudokia'nın büyük oğludur. III. Konstantin 22 Ocak 613'te babası tarafından taç giydirilerek ortak imparator olmuş ve bu görevi babası ölene kadar korumuştur. Babası 641'de öldüğünde üvey küçük kardeşi Heraklonas ortak imparator olmuştur. Fakat üvey annesi Martina iktidarı eline alma çabalarında bulunmuştur. III. Konstantin bu görevde 4 ay kalmış ve şüpheli bir şekilde hastalığının ilerlemesi ile beklenmedik bir zamanda 641 yazında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">X. Konstantinos</span> 1059dan 1067ye kadar Bizans İmparatoru

X. Konstantinos Dukas, 1059-1067 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Konstantinos</span>

VIII. Konstantinos, 962-1025 yılları arasında kardeşi II. Basileios'la birlikte ortak imparator, 1025-1028 yılları arasında ise tek başına tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Stefanos (I. Romanos'un oğlu)</span>

Stefanos Lekapenos ya da Lecapenus, , Bizans imparatoru I. Romanos ile Theodora'nın ikinci oğlu ve 924 ile 945 yılları arası ortak imparatordur. Kardeşi Konstantinos ile Aralık 944 tarihinde I. Romanos'u tahtan indirmişlerdir. Ancak, birkaç hafta sonra bu sefer yasal imparator VII. Konstantinos tarafından onlar tahtan indirilip sürgüne gönderilmişlerdir. Önce iki kardeş Prote'ye kendileri tarafından sürgüne gönderdikleri babalarının yanına gönderilmişlerdir. Bizans vakanüvisleri, babaları I. Romanos onları Yeşaya kitabı 1.2 ayetinde yazan sözlerle karşıladığını yazar:

Ey gökler dinleyin, ey yeryüzü kulak ver!

Çünkü RAB konuşuyor:
<<Çocukları yetiştirip büyüttüm,

Ama bana başkaldırdılar.>>

<span class="mw-page-title-main">İçkerya Çeçen Cumhuriyeti</span>

İçkerya Çeçen Cumhuriyeti, yahut farklı kullanım tarzlarıyla Çeçen İçkerya Cumhuriyeti, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya, Kuzey Kafkasya'da 1991-2000 yılları arasında varlığını sürdürmüş tanınmamış bir devlettir.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

<span class="mw-page-title-main">Çeçence Vikipedi</span> Vikipedinin Çeçence sürümü

Çeçence Vikipedi, Vikipedi'nin Çeçence sürümüdür. 28 Şubat 2005'te oluşturuldu. 16 Şubat 2013'te toplam 1604 madde bulunuyordu. Yönetim kadrosu değiştirildikten sonra takım çalışmasına önem verildi.

Gel Ayşem Gel Gezelim(Coşkun Zeybek) İzmir'e ait türküdür.Mahmure Handan Hanım tarafından söylenmiştir.Urla da Haydindi Urlalı Urlalı olarak varyantı vardır.Nilüfer Ne Olacak Şimdi olarak söylemiştir. Yunanistan'da Μανταλιώ και Μανταλένα ve Μυστήριο ζεϊμπέκικο olarak bilinir.Ali Fuat Aydın Rast Zeybek olarak ayrıca albümüne koymuştur. Tanburi Cemil Bey Zeybek Havası(Rast Zeybek) çeşitlemesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Reisdere, Çeşme</span> Çeşmeye bağlı mahalle

Reisdere, İzmir ilinin Çeşme ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ünlü Makedonya bir marştır. Yunan Makedonyası'nın bölgesel marşı olarak kabul edilir.Kasap havası formundadır.Söz ve müzik anonimdir.Marşın kökeni belli değildir. Serez ve Drama köylerinde yapılan etnografik bir araştırmaya göre, şarkı bölgede bilinmiyordu ve dans edilmiyordu. Ano Oreini ve Petrousa'dan kadınlar, Yunanca şarkı sözlerini ve dansın öğretilmesini İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra isimsiz bir öğretmene atfediyor. Petrousa'dan kadınlar, şarkının melodisinin, "daha merkezi bir yerde" yapılmış yerel bir türkünün bir çeşitlemesi olduğunu iddia ediyorlar. Benzeri bir melodiyle, diğer yerel geleneksel şarkılara benzer şekilde Slav şarkı sözleri ve farklı adımlarla dans ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Bir Dalda İki Kiraz</span>

Bir Dalda İki Kiraz, saba makamında Nim Sofyan ritme sahip türküdür. Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Mendil Kantosu olarak bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

Kızılcıklar Oldu mu?, Uşşak makamında, 9/8'lik ritim bir sahip karşılamadır. Nimet Çubukoğlu Oğuz tarafından derlenip notaya alınan türkü, TRT arşivine 1711 repertuvar numarasıyla kaydedilmiştir.

Meli Köyü Karaburun ilçesi, Karareis mahallesinde yer alır.Bizans yerleşimlerinin devamı olarak 18. yüzyılın sonunda kuruldu. Mimas Dağı'nın (Bozdağ-Karaburun) eteklerinde 250 metre yükseklikte ve denizden 1 kilometre uzaklıkta inşa edilmiştir. İdari olarak, Sakız Adası'nın karşısında bulunan ve dini olarak Krini Piskoposluğuna ait olan Eritre yarımadasındaki Karabournos eyaletine aitti. Nüfusu tamamen Rumdu ve 3.000 kişiydi. Küçük Asya Felaketi ile Meli de yaşayanlar anavatanlarını terk etmek zorunda kaldılar. Hayatlarını ve eşyalarını bırakıp Oinousses, Chalandri, Psychiko ve Thebes'e yerleştiler, ancak daha çok Megara şehrine yerleşerek Neo Meli semtini kurdular. Günümüzde köyde yapılaşma vardır. Köyün yıkık evleri, eski çeşmesi ve kilisesi günümüze ulaşmıştır.Köyden göç eden Rumlar yeni nesillere miras olarak oyuncaklarını, müziklerini, şarkılarını ve danslarını bırakmışlardır.

Katina'nın elinde makina dikemez, 9/8'lik ritime sahip türküdür. Karşılama veya zeybek olarak geçmektedir.Kanto bir şarkıdır. Seyfi Dursunoğlu ile hatırlanan bir türküdür.

Kosrof Malool, Süryani şarkıcı ve Müzisyen. Osmanlı'nın diasporadaki ilk müzik kayıtları yapan kişi sayılır.

On İkidir Aydın'ın Dermeni Ovannes Efendi 1909 yılında Aydın Efeler olarak söylemiştir.

Sarı Zeybek, bir Türk halk müziği şarkısıdır. Yaşar Bey, Deniz Kızı Eftalya, Hâfız Ahmet Bey, Nuri Cemil Bey, İbrahim Efendi tarafından söylenmiştir. Selim Sırrı Tarcan 1916 yılında çok beğendiği bu türküden esinlenerek yeni bir oyun meydana getirmiştir. Adını da Tarcan Zeybeği koymuştur. Tarcan Zeybeğinin sözleri aynı olsa da müziği farklıdır. Yaşar Bey'in plak kaydında yöre olarak İzmir görülmektedir.