İçeriğe atla

Çevrimiçi yayıncı

Kontrol Edilmiş

Çevrimiçi yayıncı veya canlı yayıncı, canlı yayın aracılığıyla kendilerini çevrimiçi olarak bir kitleye yayınlayan fenomen türüdür.

Tarihçe

Çevrimiçi yayıncıların kapsamı, video oyunları ve solo sohbetlerden farklı türleri içerecek şekilde büyüdü.[1] Yayıncıların kökenleri, kullanıcıların kendi videolarını video blog veya “Let's Plays” biçiminde yükleyebilecekleri YouTube gibi sitelere kadar izlenebilir. Kullanıcılar kanallarına kayda değer bir kitle ve iyi miktarda abone kazanabildiler. Birçoğu o kadar popüler oldu ki bir kariyer peşinde koşabildiler ve içeriklerinden geçimini sağladılar. Canlı video oyunun oynandığı Twitch gibi akış sitelerinin popülaritesine kadar, gitgide daha fazla insan canlı yayın yapabiliyor ve tam zamanlı yayın için bundan daha iyi para kazanabiliyordu. Yayıncıların yapabileceği milyonlarca dolar nedeniyle yayın, bir şekilde kişilik veya beceri sahibi bireyler için uygun bir kariyer seçeneği hâline geldi.[2] Günümüzde insanların kendi benzersiz içerikleriyle kendileri için bir niş oluşturabilecekleri ve yaratabilecekleri birçok farklı platform vardır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Eskandari, S.; Javidi, M. M. (1 Şub 2016). "Online streaming feature selection using rough sets". International Journal of Approximate Reasoning. 69: 35-57. doi:10.1016/j.ijar.2015.11.006 – ScienceDirect vasıtasıyla. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gerçek zamanlı veri akışı</span>

Bir gerçek zamanlı veri akışı sisteminde, indirilmekte olan veri içeriği indirme işlemi bitmeden işlenmeye başlanır. Popüler kullanım alanları şunlardır:

YouTube, Google'a ait bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformudur. Merkezi San Bruno, Kaliforniya'da olan platform; 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal çalışanı tarafından kuruldu. Platform; kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmakta olup medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.

Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir. Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:

<span class="mw-page-title-main">P2PTV</span>

P2PTV televizyon ya da herhangi dijital yayın görüntülerinin, bir P2P ağında, veri paylaşım yazılımları ile dağıtılmasını ön gören sistemin kısaltmasıdır. Bu girişimdeki uygulamaların öneminin altı, bütün dünyadaki yerel kanalları küresel ölçeğe taşıma potansiyeline sahip olduğu için, çizilebilir. Ancak yeni bir telif hakları sorununa neden olacak olması da bu uygulamaların düşündüren kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Video blog</span>

Video günlüğü, video blog veya vlog belli bir zaman aralığı dahilinde ve yine çoğu kez belli bir konuya bağlı olarak video kaydı yöntemi ile blog (günlük) tutulması. Genelde rastlanan vlog türü, kullanıcının video kamera ve webcam karşısına geçmesi ve belli bir konuda her gün bir video kaydı oluşturmasıdır. Bazı durumlarda ise hiçbir konuya bağlı olmadan video kaydını yapan kullanıcının o günkü ruh haline bağlı olarak bir konu seçilebilir. Tepki videosu, araştırma, amatör, yaşam tarzı, moda, kozmetik, spor, oyun, seyahat, eğitim, röportaj, haber, gerilim, komedi, sosyal deney, ürün testi, pişirme, challenge, ASMR, inceleme gibi videolar yaygındır. Ayrıca canlı yayın vlogları da popülerdir. Şu anda Facebook, İnstagram, YouTube, TikTok, LinkedIn video blogların yapıldığı popüler sosyal medya'larıdır.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

Yayın geciktirme, radyo ve televizyondaki canlı yayının belirli bir süre için ötelenmesidir. Kötü söz, pot ya da vahşet türündeki içeriğin yayına aktarılmasını engellemek amacıyla kısa bir süre için geçerli olan bu gecikme, yayındaki teknik sorunlar nedeniyle de uygulanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Twitch</span> elektronik, spor veya video oyunu odaklı canlı yayın platformu

Twitch, müzik yayınları, yaratıcı içerik ve "gerçek hayatta" yayınlar sunmanın yanı sıra, e-spor yarışmalarının yayınları da dahil olmak üzere video oyunu canlı yayınlarına odaklanan bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. Twitch, Amazon şirketinin bir iştiraki olan Twitch Interactive tarafından işletilmektedir. Haziran 2011'de genel ilgi alanına yönelik yayın platformu Justin.tv'nin bir yan kuruluşu olarak tanıtıldı. Sitedeki içerik canlı olarak ya da talep üzerine video aracılığıyla izlenebilmektedir. Twitch'in mevcut ana sayfasında gösterilen oyunlar izleyici tercihine göre listelenir ve gerçek zamanlı strateji oyunları (RTS), dövüş oyunları, yarış oyunları ve birinci şahıs nişancılar gibi türleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Müzik</span>

Google Play Müzik Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir müzik akışlı hizmet ve çevrimiçi müzik dolabıydı. Google Play hizmetine dahildi. Aylık 9.99 ABD doları karşılığında YouTube Red ile birlikte satılan bir "Tüm Erişim" aboneliği, kullanıcılara coğrafi bölge ve müzik aletleri oluşturma özelliğiyle Google Play Müzik kataloğundaki herhangi bir şarkıyı isteğe bağlı olarak yayınlama olanağı tanır. En fazla 6 aile üyesi için "Tam Erişim" için aylık hizmet 14,99 ABD Dolardır. Kullanıcılar, Google Play'in müzik mağazası bölümünden kitaplıkları için ek parçalar satın alabilirler. Standart hesaplara sahip kullanıcılar kişisel kütüphanelerinden en fazla 50.000 şarkı yükleyebilir ve ücretsiz olarak dinleyebilir. İnternet'e bağlı cihazlar için müzik akışını sunmanın yanı sıra Google Play Müzik mobil uygulaması, müziklerin çevrimdışı olarak saklanmasına ve dinlenmesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Front Row (yazılım)</span>

Front Row Apple'nin Macintosh bilgisayarları ve Apple TV için bir medya merkezi yazılımı uygulamasıydı. 10 metrelik bir kullanıcı arabirimi üzerinden bir bilgisayardan, optik diskten veya İnternet'ten video, fotoğraf, podcast ve müziği gezinmek ve görüntülemek için idi. Yazılım, iTunes ve iPhoto'ya dayanır ve bir Apple Remote veya klavye işlev tuşları tarafından kontrol edilir. İlk sürümü Ekim 2005'te piyasaya sürüldü ve bu yana iki ana revizyon yapıldı. Front Row Mac OS X Lion'da kullanımdan kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Video oyunu yayıncılığı</span> oyun içi görüntüyü internet üzerinde yayınlamak

Canlı video oyunu, insanların çevrimiçi olarak canlı bir kitleye oyun oynarken kaydettikleri bir etkinliktir. İçerik 2010'ların ortalarında Twitch.tv, YouTube, Facebook ve diğer sitelerde popüler hale geldi. 2014 itibarıyla Twitch akışları HBO Go'nun çevrimiçi hizmetinden daha fazla trafiğe sahipti. Profesyonel yayıncılar ve oyuncular genellikle üst düzey oyun ve eğlenceli yorumları birleştirir ve sponsor ticareti, abonelik iş modeli ve bağışlardan gelir elde eder.

<span class="mw-page-title-main">Canlı yayın</span>

Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.

YouTube Premium, YouTube video platformu tarafından sunulan bir abonelik iş modeli hizmetidir. Hizmet, içeriğe reklamsız erişimin yanı sıra, premium YouTube Originals programına erişim, mobil cihazlarda video indirme, arka planda video oynatma ve YouTube Music müzik akışı hizmetine erişim sağlar. Hizmet 100'den fazla ülkede kullanılır ve her ülkede farklı aylık veya yıllık ücretler var.

YouTube Live, 2008 yılında San Francisco ve Tokyo'dan internette canlı yayınlanan bir video olayıydı. 22-23 Kasım 2008'de piyasaya sürüldü. The Black Eyed Peas, rapçi will.i.am, Will It Blend'den Tom Dickson, Michael Buckley, The Happy Tree Friends, Fred Figglehorn, Smosh, Esmée Denters ve şarkıcı Katy Perry gibi çeşitli YouTube ünlüleri tarafından sunuldu. 8 Nisan 2011'de, kanal kapatıldı ve tüm videolar etkin bir şekilde kaldırıldı. Yerine YouTube canlı bölüm sayfası geldi.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Gaming</span>

Facebook Gaming, Meta, Inc. tarafından farkı oyunlar için amaçlanan video oyunu yayıncılığı uygulamasıdır. Facebook Gaming 1 Haziran 2018'de resmi olarak Darkness429, Stonemountain64, ThePoolshark ve Alodia Gosiengfiao dahil olmak üzere birkaç gamer ve çevrimiçi yayıncılar ile başladı.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Live</span> Facebookun kullandığı yayın hizmeti

Facebook Live, Meta, Inc. tarafından sunulan canlı yayın hizmetidir. Şu an Facebook Watch hizmetinin bir parçasıdır. Ağustos 2015'te Facebook, kullanıcıların canlı video yayınlamasına izin vermeye başladı. Akışlar, Haber Kaynağında görünür ve kullanıcılar bunlara gerçek zamanlı olarak yorum yapabilir. Canlı yayınlar, otomatik olarak yayıncının sayfasına bir video gönderisi olarak kaydedilir. Bu özellik, Meerkat ve Periscope gibi hizmetlere rakip olarak konumlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">DLive</span> Video canlı yayın servisi

DLive, 2017'de kurulmuş bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. 2019'da BitTorrent tarafından satın alındı. Sitenin yasaklı içerik yönergelerini gevşek uygulaması nedeniyle, DLive, beyaz milliyetçiler, komplo teorisyenleri, neo-Naziler ve diğer aşırılık yanlıları arasında YouTube ve Twitch'e popüler bir alternatif haline geldi. Site ayrıca oyuncular tarafından Twitch'e alternatif olarak kullanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">TwitchCon</span> Amerikan hayran buluşma etkinliği

TwitchCon bir hayran buluşması etkinliğidir. Canlı yayın video barındırma platformu Twitch için Kuzey Amerika'da ve Avrupa'da olmak üzere yılda iki kez gerçekleşir. Twitch Interactive tarafından organize edilmektedir ve ana odak noktası, genel olarak video oyunu yayıncılığı ve video oyunu kültürü etrafında şekillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Spor yorumcusu</span>

Spor yorumcusu çeşitli spor türleri ile ilgili yorumcu mesleğidir. Özel olarak uzman yorumcu türü vardır. Bir oyun veya olayın gerçek zamanlı yorumunu verir.