İçeriğe atla

Çevrebey

Çevrebey
Çevrebey filminin afişi
YönetmenFehmi Gerçeker
YapımcıFehmi Gerçeker
Hikâye (eser)Hüseyin Avni Özen
SeslendirenMemet Ali Alabora,
Gazanfer Özcan,
Savaş Dinçel,
Settar Tanrıöğen,
Zeynep Irgat,
Mustafa Alabora,
Nilüfer Açıkalın
TürüFantastik, Animasyon
RenkRenkli
Yapım yılı2008
Çıkış tarih(ler)i7 Mayıs 2008
Süre40 dk.
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Bütçe580 bin TL
Diğer adlarıÇevre Bekçileri

Çevrebey, yapımcılığını ve yönetmenliğini Fehmi Gerçeker'ın üstlendiği, çekimleri dijital hareket yakalama teknolojisiyle gerçekleştirilen, Türk yapımı bir animasyon filmidir.[1] Galası 7 Mayıs 2008 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nunda gerçekleştirlmiştir.[2]

Hikâye

Film, iyiyle kötünün mücadelesini; doğayı katledenlere karşı dik durabilen üç çocuğun hikâyesini konu almakta. Can, Ayşe, Emre adlarındaki üç arkadaş, yaşadıkları yerde ağaçların kesilip binaların yapılmasına engel olmaya çalışırlarken, maskeli kahraman Çevrebey'le tanışırlar. Önceleri yalnızca kendi mahallelerini kurtarmayı amaç edinen çocuklar, hikâyenin gelişimiyle tüm dünyanın kaderine etki edeceklerdir.

Seslendirme

KarakterSeslendiren
ÇevrebeyMemet Ali Alabora
Mucit DedeGazanfer Özcan
Can (yaşlı)Savaş Dinçel
YöneticiSettar Tanrıöğen
MüteahhitMustafa Alabora
Yönetici'nin eşiZeynep Irgat
Can (çocuk)Ayberk Koçar
AyşeEce Bostancı
EmreSina Develioğlu
TarıkAhmet Çetindemir

Kaynakça

  1. ^ "Yüzüklerin Efendisi artık Yeşilçam'da çekilebilecek". Zaman. 18 Ağustos 2007. Erişim tarihi: 12 Nisan 2012. []
  2. ^ "Türk Animasyon filmi Çevrebey tanıtıldı". Haber7.com. 7 Mayıs 2008. Erişim tarihi: 12 Nisan 2012. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türk İntikam Tugayı (TİT), 1970'li yıllarda Kıbrıs'ta sol görüşlü Kıbrıs Türklerine ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar geçen süreçte Türkiye'de solcu olarak bilinen ve Türkiye'ye hakaret etmekle suçladıkları kişi ve gruplara karşı suikast ve çoğunluğu ölümle sonuçlanan saldırıları düzenlediği iddia edilen yasa dışı antikomünist aşırı milliyetçi örgüt. TİT olarak üstlendikleri eylemler haricinde, bünyesindeki isimler ve lider kadrosu hiçbir zaman açığa çıkmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Toplum Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2005–2009)

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 9 Kasım 2005 tarihinde kurulmuş ve 11 Aralık 2009 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılmış olan siyasi parti. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil yapraklı kırmızı güldür. Demokratik Toplum Partisi, Demokratik Toplum Hareketi'nin partileşmesi sonucunda kurulmuştur. Partinin kurucuları arasında Demokrasi Partisi eski milletvekillerinden Leyla Zana ve Orhan Doğan ile Cumhuriyet Halk Partisi eski milletvekillerinden Ahmet Türk bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ayvaz Gökdemir</span>

Ayvaz Gökdemir, Türk siyasetçi, eski devlet bakanı ve eski milletvekilidir. Ayvaz Gökdemir, TBMM'de 19. Dönem Gaziantep, 20. Dönem Kayseri, 21. Dönem Erzurum Milletvekilliği ve 50. 51. 52. ve 53. Cumhuriyet Hükûmetleri'nde devlet bakanlığı yapmıştır. "Komando Ayvaz" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Gülcügil</span>

Mustafa Gülcügil, Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı.

<i>VOL-İ</i> 2008 yapımı Amerikan animasyon filmi

VOL•İ, 2008 yapımı 3D animasyon filmi. Pixar Animation Studios tarafından yapılmıştır. Dağıtımı ise Walt Disney Pictures tarafından üstlenilmiştir. Film ilk kez 27 Haziran 2008'de ABD'de gösterime girmiştir. Yönetmenliğini daha önce Kayıp Balık Nemo filmini de yönetmiş olan Andrew Stanton yapmıştır. Film gelecekte geçmekte ve iki robot arasındaki romantik ilişkiyi anlatmaktadır. Filmin ana karakterlerinde hayvan sesi kullanılmamış, bunun yerine Ben Burtt tarafından tasarlanmış olan beden dili ve robotik sesler yer almıştır. Şu ana kadar yapılmış en yüksek maliyetli Pixar Animation Studios filmidir.

<i>Issız Adam</i> 2008 yapımı Türk filmi

Issız Adam, yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı 2008 yapımı Türk melodram sinema filmi. Başrollerini Melis Birkan ve Cemal Hünal'ın paylaştığı film, Alper adlı bir aşçı ile çocuk kostümleri tasarlayıp dikmekle uğraşan Ada adlı genç bir kızın aşklarının özelinde modern yaşamın insanları nasıl yalnızlaştırdığı anlatır. Çekimleri beş hafta süren film, 7 Kasım 2008 tarihinde Türkiye'deki sinemalarda gösterime girdi. Türk izleyicisinden büyük ilgi görerek Türkiye'deki 15. haftasında 2 milyon 765 bin seyirciye ulaştı.

<i>Aysel Bataklı Damın Kızı</i> 1934 yapımı Türk filmi

Aysel Bataklı Damın Kızı, 1934 yapımı siyah-beyaz Türk filmi.

"Ya Taksim, Ya Ölüm", 1950'li yılların sonunda Türkiye'de ve Kıbrıs'ta, Kıbrıs adasının tamamının Türkiye'ye bağlanması ve Yunanistan ile Rumlara karşı yapılan mitingler. Bu mitingler, gösterilerde söylenen "Ya Taksim, Ya Ölüm" siyasi sloganı ile telaffuz edilmiş ve Türkiye'nin Taksim politikasına yönelik bir isimlendirme olarak anılmıştır.

<i>Savaş Atı</i>

Savaş Atı, yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı 2011 yapımı savaş dram filmidir. İngiliz yazar Michael Morpurgo 1982 yılında kaleme aldığı I. Dünya Savaşı sırasında geçen aynı adlı çocuk romanından uyarlamadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk diasporası</span> Türkiye dışında yaşayan Türkler

Türk diasporası, Türkiye'den ve eski Türk (Osmanlı) topraklarından dışarı göç etmiş Türklerin dünyadaki tahmini nüfusunu anlatmak için kullanılan terimdir. Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Türkler iki grupta özetlenebilir:

2011'deki Türkiye olayları.

<i>Bir Zamanlar Anadoluda</i> 2011 yapımı Türk dram filmi

Bir Zamanlar Anadolu'da, Nuri Bilge Ceylan'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2011 yapımı Türk dram filmi. Başrollerini Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel'in paylaştığı film, bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikâyesini konu almaktadır. On bir hafta süren filmin çekimleri Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde gerçekleşti.

<i>Zeytinin Hayali</i> 2007 yapımı Türk animasyon filmi

Zeytinin Hayali, Türkiye'de sinema formatında üretilip, gösterime giren ilk Türk çizgi animasyon filmdir. Yönetmenliğini Omar Kawan Alani'ın üstlendiği film, 4 Eylül 2009 tarihinde vizyona çıkmıştır.

<i>Aşk ve Kin</i>

Aşk ve Kin, 1964 çıkışlı Türk filmidir. Yönetmenliğini ve senaristliğini Turgut Demirağ üstlenmiştir. Evlendiği gece bir trafik kazasında sakat kalan bir adamla karısının hikâyesini konu almaktadır.

Türkiye'de 1950 yılı içinde toplam 23 adet film çekimi yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Yönder</span> yönetmen

Tunca Yönder, Türk oyuncu, yapımcı ve yönetmen.

<i>Ayas</i> (film) 2013 yapımı Türk animasyon filmi

Ayas, Pepee'nin yapımcıları tarafından beyaz perde için hazırlanan, 2013 yılı Türk yapımı, ilk Türk çocuk çizgi sinema filmidir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Cannes Film Festivali</span>

64. Cannes Film Festivali, 11 - 22 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılan film festivalidir. Ana yarışmanın jüri başkanlığını Amerikalı aktör Robert De Niro yapmıştır. Kısa film yarışmasının jüri başkanlığını ise Fransız film yapımcısı Michel Gondry yapmıştır. Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho ise en iyi ilk film yapımcısına verilen Caméra d'Or için jüri başkanı olmuştur.