İçeriğe atla

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği, kısa adıyla ÇEKUD, “Çevre ve kültür değerlerimizi birlikte korumak ve yaşatmak” gayesi etrafında buluşan “Çevre Gönüllüleri” tarafından, 1999 çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından İstanbul’da kurulan dernek.

  • ÇEKUD, doğal afetler ve kazalar neticesinde bozulan sosyal ve ekolojik dengeyi yeniden tesis amacıyla faaliyet yapmak; konferans, seminer, anma töreni, açık oturum, forum, sempozyum, şenlikler, yarışmalar, kurslar düzenlemek; muhtelif sosyal kuruluşlar arasında, kültürel faaliyetleri yaygınlaştırmak için toplantılar, geziler, ziyaretler, hayır çalışmaları, şölenler, defileler tertip etmek; fertler, dernekler ve müesseseler arasındaki kırgınlık ve muhalefetleri izale edici faaliyetlerde bulunmak; gönüllü çevre ve kültür kuruluşlarının daha etkili olabilmeleri, aralarındaki işbirliğinin ve yardımlaşmanın artması için çalışmalar yapmak; eğitim programları düzenlemek gibi görevler için yola çıkmıştır.
  • ÇEKUD, gönüllü çevre kuruluşlarının sayısını artırmak için teşvik edici çalışmalar yapar.
  • Ülkemizdeki toplumsal, kültürel ve çevre problemlerini tespit eder ve bunların çözümü için projeler hazırlar.
  • Çevre sorunlarının çözümü için kamu alanında faaliyet gösteren üniversitelerle, meslek birlikleri, çevre il müdürlükleri, yerel yönetimler, sivil savunma müdürlükleri ve benzeri kuruluşlarla birlikte derneğin gayesine uygun olarak çalışmalar yaparak katkıda bulunur.

Ağaçlandırma Kampanyaları

  • “'Her Fidan Bir Hayat”, “Tutunacak Bir Dalımız Olsun”, “Çocuklarımız Ağaçlarla Büyüsün”, “Sen Yoksan Kimse Yok”, Sofrada Sıfır Artık”, “Minik Ellerden Büyük İşler”', “Tohumdan Fidana” çağrılarıyla şimdiye kadar yaşanabilir, hayat dolu alanlara imzasını atan ÇEKUD;
  • Yine en güzel yatırımın, çocuklarımız adına olacağı prensibinden yola çıkarak 2005 yılında “TÜRKİYE AĞAÇLANIYOR” kampanyasıyla birçok alanda yüz binlerce ağaç dikmiştir. Sonraki yıllarda çalışmalarına hız kesmeden devam etmiş ve ağaçlandırma faaliyetlerine 2010 yılında da, “Sen Yoksan Kimse Yok” sloganıyla devam etmektedir.
  • Türkiye’nin farklı bölgelerinde 2021 yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarında zarar gören alanların yeşillendirilmesi amacıyla Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) tarafından başlatılan “Kökü Bizde-Yeşil Vatan Hepimizin” kampanyasına, Koreli doğaseverler yoğun şekilde destek verdi. Koreli çevre dostlarının bağışladığı 150 bin fidana, Türkiye’deki bağışçıların fidanları da ilave edilerek Türkiye - Kore Dostluk Ormanı oluşturulması kararı alındı. Geçtiğimiz aylarda Antalya, Nevşehir, Kilis, İstanbul ve Muğla’da fidan dikimleri gerçekleştirilen Türkiye-Kore Dostluk Ormanı’nın altıncısı ve sonuncusu, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kuruldu. Osmaniye etabının tamamlanmasıyla 150 bini Koreli doğaseverlerin bağışladığı fidanlar olmak üzere toplamda 580 bin fidan Türkiye - Kore Dostluk Ormanı projesi kapsamında toprakla buluştu.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Greenpeace</span> çevreci sivil toplum kuruluşu

Greenpeace, kırktan fazla ülkede şubesi ve Hollanda, Amsterdam'da uluslararası bir merkezi olan çevreci sivil toplum kuruluşu. Greenpeace amacının "Dünya'nın tüm çeşitliliği ile yaşamı besleme gücünü garantiye almak" olduğunu belirtir ve küresel ısınma, ormanların yok olması, aşırı avlanma, ticari balina avcılığı, genetik mühendisliği ve nükleer gibi dünya çapındaki sorunlardaki kampanyasına odaklanır. Greenpeace amaçlarına ulaşmak için doğrudan eylem, lobicilik ve araştırmadan yararlanır. Küresel örgüt 2,9 milyon bireysel destekçisine ve vakıf yardımlarına güvenerek hükûmetlerden, şirketlerden ve siyasi partilerden bağış kabul etmez.

<span class="mw-page-title-main">Kızılçam</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Kızılçam, Çamgiller (Pinaceae) familyasından Doğu Akdeniz Havzasına özgü, elverişli yetişme ortamlarında 25 metreye kadar uzayabilen bir çam türüdür. Akdeniz ikliminin müşir türlerinden olup tipik bir ışık ağacıdır. Kurak koşullara son derece dayanıklı, çok farklı toprak koşullarında başarıyla yetişen ve yetiştirilen, Türkiye'nin de en önemli hızlı gelişen ağaç türüdür. Sadece Türk ormancılığında değil, yabancı kaynaklarda da son dönemde Türk kızılçamı olarak kullanımı yaygınlaşmaktadır. Deniz seviyesinden 1300–1550 m yüksekliğe kadar meşcere kuruluşu yaparak yayılış gösterir. Dikey yayılışında 1650 metreye kadar çıkar. Kumsallarda, zayıf kayalık kireçli yerlerde yetişebilir. Ortalama 80-90 yıl ömürleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Yaban Hayatını Araştırma ve Rehabilitasyon Derneği</span>

Yaban Hayatını Araştırma ve Rehabilitasyon Derneği (YARD), Türkiye’deki yaban hayvanları ve yaban hayatı ile ilgili araştırmalar yapmak, hasta, yaralı ve bakıma muhtaç her türlü yaban hayvanının bakımı, iyileştirilmesi, rehabilitasyonu ve tekrar doğaya kazandırılması yönünde çalışan dernek.

<span class="mw-page-title-main">Çevreci</span>

Çevreci, çevre hareketini destekleyen veya çevreci hareketlere katılanları tanımlamak için kullanılan sözcük. Çevrecilik hareketine mensup olan kişi.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

Türk-Japon Vakfı, Türkiye ile Japonya arasında dostluk ve iş birliğini geliştirmek üzere, 1993 yılında Ankara'da kurulan vakıf.

Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir. Orman fakültelerinden 4 yıllık bir eğitim sonucu lisans alan kişiler "Orman Mühendisi" olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Koru Dağları</span>

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçlandırma</span> daha önce hiç ağaç bulunmayan yerlerde ağaçların dikilmesi

Ağaçlandırma, yangın, zararlı biyolojik etkiler, kuraklık gibi doğal veya yanlış uygulamalar sebebiyle insan eliyle bozulan doğal orman alanlarında gerçekleştirilen suni ormancılık faaliyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Orman Genel Müdürlüğü</span> Devlet kurumu

Orman Genel Müdürlüğü, Tanzimat Fermanıyla beraber 1839 yılında ormancılık hizmetlerinin takibi için Ticaret Nezaretine bağlı bir “Orman Müdürlüğü“ olarak kurulmuştur. Bu müdürlüğün yetişmiş personel ihtiyacının karşılanması maksadı ile 1857 yılında da Orman Fakültesi kurulmuştur, teknik ve ekonomik ormancılık tatbikatına güç kazandıracak elemanların yetiştirilmesine başlangıç teşkil eden 1857 yılından Cumhuriyet dönemine kadar, günün ve şartların dikte ettirdiği değişik kanunnameler, fetvalar, buyrultular, nizamname ve talimatnameler çıkarılmıştır ve müdürlük bunlara göre görevini gerçekleştirmiştir.

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) 1972 yılında İstanbul'da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Kurucusu Yüksek Elektrik Mühendisi Selahaddin Üzel ve zamanının önde gelen akademisyenleri, ormancılık, peyzaj, mimarlık ve coğrafya uzamanlarıdır. Dernek ilk önce İstanbul'u yeşillendirme derneği adıyla kurulmuş, daha sonra çevre koruma ve yeşillendirme derneği ve son olarak da Bakanlar Kurulu Kararıyla kamu yararına çalışır dernek ve "Kurum" unvanını almıştır. Türkiye'deki çevre bilincinin ortaya çıkmasında katkılarda bulunan TÜRÇEK uzun yıllar boyunca "çevre koruma dergisi", afişler, posterler, sempozyum kitapları çıkartmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span>

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur.

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği veya kısa adıyla SPoD, 2011 yılında bir grup akademisyen, hukukçu ve aktivist tarafından kurulan, hak temelli ve hizmet yönelimli çalışma yürüten, İstanbul merkezli bir LGBTİ+ örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Faik Yaltırık</span> Türk botanikçi (doğum 1930)

Faik Yaltırık (1930-2016) Türk botanik profesörü. Onbeşten fazla yeni tür tanımlaması ve sınıflandırması yapmış ve yayınlamıştır: Kalmia; Candollea; Bot. Jahrb. Sist.; Phytologia; Türk J. Bot.; Notlar Roy. Bot. Gard. Edinburgh; Bot. J. Linn. Soc.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yeniden ağaçlandırma</span> Arazi yenileme yöntemi (ağaçların yeniden dikilmesi)

Yeniden ağaçlandırma, genellikle ormansızlaşma yoluyla tükenen mevcut ormanların ve ormanlık alanların (ağaçlandırma) doğal veya kasıtlı olarak yeniden stoklanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Geleceğe Nefes</span> Türkiyede ulusal fidan dikim günü etkinliği

Geleceğe Nefes', Türkiye'de düzenlenen gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen bir ağaç dikme etkinliği.