İçeriğe atla

Çetin Aydar

Çetin Aydar, müzisyen, viyola sanatçısı.

1963 yılında Ankara'da doğdu. 1977 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazanarak Prof. Koral Çalgan’ın öğrencisi oldu. Öğrencilik döneminde konser vermeye başlayan Aydar Ankara, İstanbul ve yurt dışında resitaller verdi. Salzburg Mozarteum’da kurslara katıldı, Aberdeen Gençlik Festivali'nde Ankara Devlet Konservatuvarını temsil etti.

1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarının ikili dalında düzenlediği 5. Ulusal Müzik Yarışması'nda piyanist Can Çoker ile birlikte birinci seçildi ve en iyi çağdaş eser yorumu ödülüne (Benjamin Britten - Lachrymae) layık görüldü.

1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nı bitiren sanatçı aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeliğine atandı ve 1988 yılında Devlet Bursu ile Almanya’ya gönderilene kadar bu görevini sürdürdü.

Almanya’da Trossingen Yüksek Müzik Okulunda Prof. Emile Cantor ile yüksek lisans eğitimini çok iyi dereceyle tamamladı. Daha sonra profesyonel yaşamını Almanya’da, Württembergisches Kammerorchester-Heilbronn ve Danimarka’da, Kopenhag Filarmoni Orkestrası'nda sürdürdü.

1992 yılında yurda dönen sanatçı Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na öğretim görevlisi olarak atandı.

Eylül 2000 de "DEÜ Devlet Konservatuvarı – İKSEV 1. Ulusal Viyola Yarışması" organizasyonunu Ruşen Güneş ile birlikte gerçekleştirdi.

2002 yılında DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünde sanatta yeterlik eğitimini tamamlayan Aydar 2004 yılında doçent oldu. 2006-2007 eğitim döneminde Dokuz Eylül Devlet Konservatuvarı Yaylıçalgılar Anasanatdalı Başkanlığını da yürütmüş olan Çetin Aydar solo çalışmalarının yanı sıra İzmir Viyola Ensemble, Aşkın Ensemble-İstanbul, Orpheus Quartett-Almanya, Le Solist de Geneve-İsviçre, Württembergisches Kammerorchester-Almanya, Aarhus Symfoniorkester-Danimarka gibi orkestra ve oda müziği gruplarıyla yurt içi ve dışında konser ve kayıt çalışmaları yapmış ve kurucularından olduğu “Ensemble Carpe Diem”in şefliğini yürütmüştür. 2010 yılında Dokuz eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda profesörlüğe yükseltilmiş, 2011 yılında da Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na müdür olarak atanmıştır. 2015 yılına kadar bu görevi sürdürmüş ve istifaen ayrılmıştır. 2019 yılında emekliye ayrılan Aydar 2021 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkalığına atandı. Bu görevinin yanı sıra İzmir ve Çanakkale'de düzenlenen kurslarda genç viyolacılarla çalışmaya devam etmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehveş Emeç, Türk piyanist, pedagog ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Arife Gülşen Tatu, Türk flüt sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

Emre Şen,. Türk piyanist.

Zafer Yümlü Türk müzisyen, korno sanatçısı

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Ender Sakpınar, müzisyen, besteci.

Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası (DESO), Türkiye'nin İzmir kentinde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 2001 yılında dönemin rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı'nın teşvikleri ile kurulmuş senfonik orkestradır. D.E.Ü. Devlet Konservatuvarı Müdürlüğünün kurumsal desteğiyle İzmir Narlıdere'de bulunan konservatuvar binasında çalışmalarını sürdüren orkestranın; T.C. Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan diğer senfoni ve oda orkestralarının yanı sıra, Türkiye'de bir devlet üniversitesinin kurmuş olduğu ilk senfoni orkestrasıdır.

Orhan Şallıel Türk orkestra şefi.

Leyla Pınar Tansever ; Türk klavsenci, organist ve müzikolojist. İstanbul Barok adlı topluluğun kurucusu ve müzik direktörüdür. Aynı zamanda Uluslararası İstanbul Barok Müzik Festivali'nin kurucusudur.

Necati Gedikli, Türk çağdaş müzik bestecisi, müzikolog, eğitimcidir.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

Lerzan Tuncer, Marimba vibrafon sanatçısı.

Halit Turgay, Türk müzisyen, flütist, besteci ve flüt öğretmeni.

Babür Tongur, Türk besteci, orkestra şefi ve eğitmen. Babür Tongur döneminin etkin ve etkili bestecilerindendir. Orkestra, oda müziği ve solo yapıtları yurt içi ve yurt dışında seslendirilmiş besteci, birçok tiyatro müziğine de imza atmıştır. 1980'lerde etkin olarak sahnelerde yer alan Tiyatro Orkestrası'nın (1979-1990) kurucusudur. Bu orkestranın şefi olarak Türkiye'de Batı Yakasının Hikâyesi, İç Kuruşluk Opera gibi birçok çağdaş eserin ilk çalınışlarını yönetmiştir.