İçeriğe atla

Çerçiz Topulli

Çerçiz Topulli
Doğum20 Eylül 1880
Ergirikasrı, Arnavutluk (o zamanki Yanya Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu)
Ölüm17 Temmuz 1915 (35 yaşında)
İşkodra, Arnavutluk
MeslekÖzgürlük Savaşçısı
HareketArnavutluk Ulusal Hareketi
Ödüller Halkın Kahramanı

Çerçiz Topulli, 20 Eylül 1880'de Tosk Arnavutluk, Ergirikasrı'nın önemli ailelerinden Agoji Topulli ve Kardhiq 'dan Hasijes kızı Laze Mullai'den doğdu.

Silahlı direniş

1906 yılının başlarında, o ve kardeşi Bajo, ilk Arnavut silahlı gerilla grubunu kurdular. Grup üç yıl boyunca aktifti, her iki kardeş de 1906-1907 boyunca kış tatili yapıp Sofya ve Bükreş 'te zamanını geçirdi. Her iki kardeş de şehir hayatının rahatlığını bıraktıktan sonra gerilla savaşına girmeye karar vermiş profesyonellerdi. Gerilla grubu, II.Abdülhamid 'in Osmanlı rejimini Yunanlar ve Slavlar ile düşman olarak görüyordu.

1907 baharında, Topulli ve Mihal Grameno Arnavutluk çıkarlarını korumak ve savaşmak üzere Sofya da bir gerilla grubu kurdular. Aynı yılın nisan ayında grup Vlora 'ya indi ve ülkeye Brindisi' den girdi. Amaç, Arnavutluk ulusal bilincini, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Arnavutlar için idari özerkliğe acil ihtiyaç da dahil olmak üzere halk arasında yaymaktı. Halk için Arnavutça kitaplar da getirdiler. Konusunda "Arnavutluk Umut" dergisinde, "Arnavutluk Dağlarından" adlı bir makale yazdılar. Bu makalede, Türk yönetiminin Arnavutlara karşı işleyeceği birçok hırsızlığı kınadı ve Arnavutluk'un tam bağımsızlığını istedi. Makalede silahlı bir isyan çağrısı yaptı. Yakında 1908'de silahlı bir ayaklanmaya yol açacak şekilde ajitasyon kampanyaları hazırlandı.

Çerçiz Topulli'nin silahlı grupları, Yunanlara karşı düşmanlıklarından dolayı Prespa Gölü bölgesinde ve Kesriye bölgesinde kurulan ve faaliyet gösteren Bulgar-Makedon devrimcilerin silahlı gruplarıyla işbirliği yaptılar.

25 Şubat 1908'de Çerçiz ve taraftarları, Gjirokastër'in Osmanlı' 'Binbaşı (Teğmen Albay)' 'adlı suikastine katıldılar, Ancak Osmanlı askerleri Arnavutları acımasızca bastırmış, Çerçiz Topulli ve beş adamı ile birlikte Cirokastren kasabası yakınlarındaki bir köy olan Mashkullore'ye kaçtılar. 18 Mart'ta Mashkullore'de 150 kadar Osmanlı askerî gücü tarafından sıkıştırılan Çerçiz Topulli ve savaşçıları, şafaktan gün batımına kadar Osmanlı askeri ile çatışarak uzak tutmayı başardılar ve sonra dağlara kaçarak kurtuldular. Daha sonra halk arasında bu olayı kutladılar.

Jön Türk Devrimi (1908) ve Devrim sonrası

Jön Türk Devrimi (1908) sırasında, Komutan Binbaşı Resneli Niyazi (Ahmed Niyazi Bey), gücünün farkına varan "Tosk Arnavut Komitesinin Şefi" olarak gördüğü Çerçiz'i işe almaya adadı. Niyazi, Topulli'ye toplantıda Genç Türkler'e birlik şartları hakkında konuşma yapması için davet eden bir mektup gönderdi.

Çete lideri Çerçiz Topulli ve Mihael Grameno

Topulli temsilcileri Korçë'de Niyazi ile bir araya geldi. Arnavut delegeler Türkleri, Osmanlıcılığa bağlılıktan yoksun kalmakla suçluyorlar, Niyazi ise Türklerin kendilerini yabancılardan ve Osmanlılardan korumak için mücadele ettiklerini söyledi. Tartışmadan sonra Arnavut delegeler CUP davetini kabul ettiler. Hepsi bir yemin törenine katıldı. Topulli ve diğer önde gelen Arnavut komite üyelerini anlaşmanın ayrıntıları hakkında konuşmak üzere son bir toplantıya getirme vaadiyle toplantıdan ayrıldılar.

Yerel bir Arnavut olan bölgenin önemli şahsı ve Niyazi'nin babasının arkadaşı Hyrsev Starova Bey, Pogradaş'da gerçekleşmesi planlanan toplantıyı düzenlemekle görevlendirildi. Hyrsev ayrıca, Topulli ve Niyazi arasında arabuluculuk yapan Melçan Tekke'den Arnavut Bektaşi Şeyh Hysen Baba ile CUP davasını desteklemek için diğer tugay liderleriyle birlikte temasa geçti. Niyazi, hâlihazırda CUP'a bağlılık sözü veren yerel Arnavutlar nedeniyle toplantıyı önemsiz olarak görüyordu. Arnavut komite üyeleriyle müzakereler sırasında Arnavut katılımının önemi Niyazi'ye "anayasal yönetim hareketinin liderlerinin ve partizanlarının çoğunun Türk olmadığını" belirtti. Korçë Arnavutluk komitesi Niyazi'ye destek verdi ve CUP'un talebi üzerine Korçë çevresindeki dağlarda bulunan gerillaların Osmanlı isyancı gruplarına, Topulli, diğer Arnavutlar tarafından ortak eylem hakkında konuşmak için Niyazi ile görüşmeye zorlandı ve 21 Temmuz 1908'de grubu ile Pogradaş'a geldi. Topulli tarafından CUP davası için bir ittifak yemin etti.

Osmanlı belgeleri Topulli'nin komutasındaki 50 kişilik grup “Müslümanlar ve Bulgarlar” arasındaki en önemli Arnavut grubu olarak tasvir edilirken bu Bulgarların İç Makedon Devrimci Örgütü (IMRO)' veya sadece Yunan gruplarıyla savaşmak için katıldı. Niyazi, Arnavut Tosk gruplarının ve Bulgar grupları Ohri'deki Topulli altında birleştiğini açıkladı.

Topulli'nin gerilla grubu, Resne garnizonunu ele geçirmeleri sırasında Niyazi ve güçlerine önemli destek verdi. Bu olay, Hamidi rejimini devirme kampanyasında küçük bir askeri zaferdi. Temmuz 1908'de Topulli, Korçë kasabasını almaya çalıştı ancak kuvvetleri Osmanlı birlikleri tarafından yenilerek geri çekildi. 23 Temmuz'da Niyazi, Resne'de gerilla liderleri Topulli ve Mihal Grameno ile bir araya geldi ve burada minnettarlığını ifade etti. CUP anayasasının deklarasyonunu Arnavut milleti için avantajlı olarak gördü. Topulli, Niyazi ve Grameno'nun yanında, devrim sırasında Manakis kardeşlerin çektiği fotoğraflarda yer aldı.

Çete lideri Çerçiz Topulli ve Mihael Grameno

Topulli gibi devrimin daha az göze çarpan “kahramanları” olan bireyler, imajlarını o dönemin medya araçlarıyla dağıttılar. Örneğin kartpostallarda Topulli, devrime katılan farklı toplumsal grupların işbirliğini simgeleyen Atıf Bey ve Adem Bey'in yanında bir görüntüde yer alıyor.

Osmanlı Genç Türkleri iktidara geldiğinde vatansever toplumları örgütlemeye ve Arnavutça eğitim veren okulların açılmasına yardım etti.

1909 Osmanlı karşı mücadelesinde, daha büyük Osmanlı ordusu Topulli'ye yardım eden 15.000 gönüllü arasında Bayram Curri ile isyanı İstanbul'da bırakan 8.000 Arnavutta harekete geçirildi.

29 Mayıs 1909'da Çerçiz Topulli, Gjirokastër'de bir yeraltı çete grubu olan Kandilja (Mum) adlı gizli bir toplum kurdu.

CUP'un eski bir müttefiki olan Topulli, "artık Türkler için tek bir damla kan dökülmesine" gerek olmadığını söyledi. Arnavutların "Kafkas ırklarının en mükemmel kollarından biri" olduğu ve köklerinin Asya bozkırından gelen halklardan gelen bir imparatorlukla hiçbir ortaklıkları olmadığı görüşündeydi.

Bağımsızlıktan sonra

28 Kasım 1912'de Arnavutluk'un bağımsızlığının ilan edilmesinden sonra Topulli, ulusal çıkarların savunmasında da aktif oldu.

Topulli, Karadağ güçlerine yönelik saldırılara karşı yardım etmek için kuzeye gitti. Karadağ işgalcilerinden biri tarafından Fusha e Shtoit'te (İşkodra) öldürüldü.

1937'de kemikleri Cirokastre'ye geri getirildi.

Çerçiz Topulli, dini farklılıklara ve diğer her türlü düşünceye karşı ulusal kurtuluş hedefine bağlı kaldı:

"Her Müslüman'ın bir Hristiyan için ölme görevi vardır, çünkü kanları aynı kandır; aynı şekilde her Hristiyanın da bir Müslüman için ölme görevi vardır, Aynı şekilde kanları aynı kandır". Topulli, Osmanlılara karşı güçlü bir savunucuydu:

"Biz herkes için özgürlük, adalet, medeniyet ve ilerleme aramak, Türkleri sevgili anavatanımızdan çıkarmak için elimize, tüfeği alıp dağlara çıkıyoruz."

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Mehmed</span> 35. Osmanlı padişahı (1909–1918)

V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ohri</span>

Ohri, yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Resneli Niyazi Bey</span> Osmanlı askeri ve baş devrimci

Ahmet Niyazi Bey veya Resneli Niyazi Bey, Arnavut kökenli Türk askeri.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

Arnavut alfabesi ,Arnavutçanın yazımında kullanılan alfabedir. Latin alfabesinden uyarlanmış olup 36 harften oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Görice</span>

Görice veya Kör(i)çe güney-doğu Arnavutluk'ta Yunan sınırına yakın Görice ili'nin merkezidir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 57,758'dir. Arnavutluk'un 7. büyük şehridir. Rakımı 850 m'dir. Morava dağlarıyla çevrili bir yayla üzerindedir. Nüfusun %97,8'i Arnavut, %2'si Makedon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Resne</span>

Resne Kuzey Makedonya’da Manastır ile Ohri arasında yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Ülkenin güneybatı kesiminde yer alan Resne, elma üretimi ile oldukça meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi</span>

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.

Priştineli Hasan veya Volçetrinli Hasan Bey, asıl adıyla Hasan Berişa, Arnavut siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jön Türk Devrimi</span> 1908 yılında Osmanlı İmparatorluğunda anayasal yönetimin yeniden tesis edilmesi

Jön Türk Devrimi, Temmuz 1908 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nda Padişah II. Abdülhamid yönetiminin sona ermesi ve Meşrutiyet'in yeniden ilanı talebiyle gerçekleşen devrimdir. Devrimin ardından 24 Temmuz 1908'de II. Abdülhamid tarafından İkinci Meşrutiyet yeniden ilân edildi.

<span class="mw-page-title-main">İlinden İsyanı</span>

İlinden İsyanı veya İlinden-Başkalaşım İsyanı Ağustos-Kasım 1903 tarihleri arasında Makedonya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı İç Makedon Devrimci Örgütü tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Grameno</span> Arnavutlu milliyetçi

Mihal Grameno Arnavut milliyetçi, politikacı, yazar, özgürlük savaşçısı ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Avni Rüstemi</span> Arnavut halk kahramanı

Avni Rüstemi, Arnavut vatansever, militan, öğretmen, aktivist ve Arnavut parlamentosu üyesi. Rüstemi, hem Atdheu hem de Bashkimi demokratik örgütlerinin lideriydi ve aynı zamanda Haziran 1924 Devrimi öncesinde Arnavutluk Millet Meclisinde demokratik muhalefetin bir üyesiydi. Ayrıca Esad Paşa Toptani suikastı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Necip Draga</span> Arnavut siyasetçi

Mehmed Necib Draga Arnavut millî uyanışının önemli bir figürü ve Arnavut bir politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Bayram Curri</span> Arnavut siyasetçi

Bayram Curri Arnavutluk'un bağımsızlığı için mücadele eden, daha sonra 1913 Londra Antlaşması'nın ardından Kosova ile birleşmek için mücadele eden Arnavut kabile reisi, siyasetçi ve aktivisttir. Ölümünden sonra kendisine Arnavutluk Kahramanı unvanı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Paşa</span>

Şemsi Paşa (1846-1908) bir Osmanlı - Arnavut generaliydi. Alaylı ve eğitimsiz bir asker olan olan Şemsi Paşa, Sultan II. Abdülhamid'in güvendiği paşalardan birisiydi. Resneli Niyazi'nin dağa çıkarak başlattığı Jön Türk Devrimi'ni bastırmak için görevlendirildi. Ancak isyanı bastırmak için harekete geçtiği sırada Manastır'da İttihat ve Terakki üyesi Atıf Kamçıl tarafından suikast sonucu öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">İzo-polifoni</span>

Iso-Polyphony, Arnavut halk müziğinin geleneksel bir parçasıdır ve bu nedenle UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mashkullora Muharebesi</span>

Mashkullora Muharebesi, 19 Mart 1908 tarihinde Mashkullora'da Çerçiz Topulli liderliğindeki Arnavut çetecileri ile Osmanlı garnizonu arasında gerçekleşen çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde Arnavutluk</span>

Osmanlı döneminde Arnavutluk, Arnavutluk tarihinde, 15. yüzyılın sonlarındaki Osmanlı fethinden başlayıp Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi ile 1912'de Osmanlı İmparatorluğu'ndan resmi olarak ayrılmasına kadar geçen bir dönemi ifade eder. Osmanlılar Arnavutluk'a ilk kez 1385 yılında Arnavut soylu Karl Thopia'nın Savra Muharebesi sırasında soylu II. Balša'nın güçlerini bastırmak üzere daveti üzerine girmişlerdir. 1385'teki Savra Muharebesi'nden sonra Arnavutluk'un bazı bölgelerinde bir miktar nüfuzları vardı, ancak doğrudan kontrolleri yoktu. Osmanlılar 1420'lerde güney Arnavutluk'a garnizonlar yerleştirdiler ve 1431'de orta Arnavutluk'ta resmi yargı yetkisi kurdular. Osmanlılar tüm Arnavut topraklarının yönetimini talep etse de, Arnavut etnik bölgelerinin çoğu hâlâ Osmanlı yönetiminden bağımsız Orta Çağ Arnavut soyluları tarafından yönetiliyordu. çoğunlukla orta Arnavutluk'u kontrol eden Arvanid Sancağı, 1420 veya 1430'da kurulmuştur; ülkenin çoğunlukla özgür olduğu 1443-1481 döneminden ve İşkodra ve Leş Birliği'nin düşmesinden sonra 1481'de Osmanlı yönetimi daha da sağlamlaşmıştır. Arnavutlar 1481'de yeniden ayaklanmışlar ama Osmanlılar nihayet 1488'de Arnavutluk'u kontrol altına almışlardır.