İçeriğe atla

Çerçevesiz gözlük

Çerçevesiz gözlük lenslerin doğrudan köprüye veya tapınaklara monte edildiği bir gözlük türüdür. Stil iki alt tipe ayrılır: üç parçalı camlar, bir köprüye monte edilmiş lenslerden ve iki ayrı tapınak kolundan oluşurken, kenarlarında (korteks de denir) destekleyici bir kemer bulunur, tapınakları köprüye bağlar ve mercekler için ekstra stabilite sağlar.[1]

Çerçevesiz gözlükler, 1880'lerden 1960'lara kadar popüler bir gözlük stiliydi ve 20. yüzyılın ikinci yarısında ve 21. yüzyılın başlarında popülerlik açısından yeniden ortaya çıktı. Apple'ın kurucusu ve eski CEO'su Steve Jobs, 1993'ten 2011 yılındaki ölümüne kadar 18 yıl boyunca yuvarlak çerçevesiz gözlük taktı.

Bu değişimlere rağmen, gözlük stilleri arasında benzersizdir, asla modası geçmiş olmadıkları için, yıllar boyunca daha şık tasarımlara kabul edilebilir bir alternatif olarak kalırlar.[2]

Çerçevesiz gözlük camları, bir dizi vida veya mercek içindeki iki deliğe uyan içi boş plastik çift perçin ("burçlar" veya "sıkıştırma tıkaçları") aracılığıyla yerinde tutulur. Burçlar kullanıldığında, tapınaklar ve köprü burçlara kilitlenen ve lensleri yerinde tutan bir basınç sızdırmazlığı yaratan dikenli metal pimlere sahiptir. Her ne kadar kozmetik olarak çekici olsalar da, burç yöntemi vida ve somun yönteminden daha kırılgandır ve meslekten olmayanların gevşeme veya kırılma durumunda kendilerini tamir etmeleri daha zordur. Bununla birlikte, burç tabanlı çerçevesiz bağlantılar, pimlerin merceklerden zarar vermeden çekerek onarım maliyetini ve süresini azaltacak şekilde tasarlanmıştır.[3]

Tarih

Steve Jobs çerçevesiz gözlükle

Çerçevesiz gözlük şablonu 1820'lere dayanıyor, Johann Friedrich Voigtländer adlı bir Avusturyalı mucit çerçevesiz bir tek gözlük sattı. Bugün bilindiği gibi tasarım, 1880'lerde, metal çerçevelerin ağır cam merceklerle birleştirilmiş ağırlığını hafifletmek için bir araç olarak ortaya çıktı.

Çerçevesiz gözlükler ilk olarak yaygın olarak pins-nez olarak sunuldu, üreticiler tasarımın mevcut gözlüklerden daha üstün olduğunu savundu, çünkü lensleri doğrudan buruna tuttu ve yerinde tuttu. Tarz, I. Dünya Savaşı'ndan önceki yıllarda Theodore Roosevelt tarafından popülerleştirildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "History of Rimless Eyeglasses - MarvelOptics™". 26 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Rimless Eyeglasses & Sunglasses". FramesDirect.com. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oküler</span>

Oküler diğer adıyla göz merceği, mikroskop, teleskop vb. sistemlerde kullanılan gözün hemen önündeki genelde akromatik mercek grubudur. Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk ve şekil alanlarındaki kusurlarını asgariye indirerek kullanıcıya net bir görüntü sağlamak görüntü kalitesini arttırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Kontak lens</span>

Kontak lens, göz bozukluklarında, özellikle ileri derece miyoplarda göz camının çok fazla kalınlaşmasından dolayı kullanımı tercih edilen optik mercek. Esnek bir maddeden yapılmış olup çok yakından bakılmadıkça göz üzerindeki varlığı belli olmaz. 1887 yılında Fransa'da üretilen ilk lensler camdan yapılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğraf makinesi</span>

Fotoğraf makinesi ışık ile resim çizmeye yarayan alettir.

<span class="mw-page-title-main">Gözlük</span> Üzerindeki mercekle, göze giren ışığı retinanın ortasına odaklamayı amaçlayan alet.

Gözlük, çerçeveli mercek ya da merceklerden oluşan bir aksesuar, bir araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Üç boyutlu film</span>

Üç boyutlu film, derinlik algılamada yaratılan yanılsamayla oluşturulan bir sinema filmi metodudur. Stereoskopik fotoğraflamadan farklı olarak, özel olarak tasarlanmış bir kamerayla, görüntüler iki farklı perspektif ile kaydedilir ve yine özel bir projeksiyon cihazıyla ya da gözlükle, farklı kaydedilmiş iki görüntü bu yanılmasayı oluşturmak üzere oynatılır ve izlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Optisyen</span>

Optisyen, göz doktoru tarafından refraksiyon (kırma) kusuru tespit edilen hastaların reçetelerini inceleyen, hastanın yüz hatlarına uygun çerçeve modelini seçmesine yardımcı olan, kullanması gerekli olan optik camların seçilen çerçeveye montajını sağlayan ve satışını gerçekleştiren sağlık personelidir.
Bunun yanı sıra optisyenler kontakt lens konularında da uzmandırlar.

<span class="mw-page-title-main">Renk sapması</span>

Renk sapması, renk sapıncı, renkser sapınç, kromatik sapma veya kromatik aberasyon, optikte bir lensin tüm renkleri aynı uyumda odaklayamamasından kaynaklanan bir sorundur. Bunun nedeni lenslerin değişik dalga boyları ve değişik ışıklar için değişik sapma endekslerinin olmasıdır. Sapma endeksi dalga boyu arttıkça azalır. Bu sorun en çok kırılmalı teleskoplarda görülür ve çözümleri vardır ancak giderirken çıkan maliyet, kırılmalı teleskop yapımındaki en büyük problemlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Kırılmalı teleskop</span> görüntülemek için lens kullanan bir optik teleskop türü

Kırılmalı teleskop veya refraktör, bir görüntüyü görüntülemek için lens (mercek) kullanan bir optik teleskop türüdür.Işığı kırmak yoluyla görüntüyü elde eder.Bunun için tüp sonunda odak dediğimız en büyük merceğin olduğu kısim vardir.ışık buradan görerek tüpün ucuna kadar ilerler tüp ucunda ise gözlemcinin büyütmede kullandığı mercek oküler bulunur. Sonradan çıkan aynalı teleskop'dan bu yönleri ile ayrılır. İlk ve uzun dönemden beri bilinen teleskop türüdür. Kırılmalı teleskop tasarımı başlangıçta casusluk camları ve astronomik teleskoplarda kullanıldı halen de belli ölçekte kullanılmaktadır ancak aynı zamanda uzun odaklı kamera mercekleri için de kullanılmaktadır. Bir refraktörün büyütmesi, objektif merceğinin odak uzunluğunun okülerinkine bölünmesiyle hesaplanır. Kırılma teleskoplarının tipik olarak önde bir lensi, ardından uzun bir tüp, daha sonra teleskop görüntüsünün odaklandığı arkada bir mercek veya enstrümantasyon bulunur. Başlangıçta teleskopların merceği bir elementdi, ancak bir asır sonra iki ve hatta üç elementli lensler yapıldı. Kırılma teleskopu teknolojisi, dürbün ve büyüteç lensleri gibi diğer optik cihazlarda sıklıkla uygulanan bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Renksemez mercek</span>

Renksemez mercek veya akromat, kromatik ve küresel sapmaların etkilerini sınırlandırmak üzere tasarlanmış bir mercektir. Akromatik mercekler iki dalga boyunu aynı düzlemde odaklamaya getirmek için düzeltilir. Akromatın en yaygın türü, farklı miktarlarda dağılım gösteren camlardan yapılmış iki ayrı mercekten oluşan akromatik bir çift parçadır. Tipik olarak, bir element, nispeten yüksek dağılıma sahip olan F2 gibi flint camdan yapılmış bir negatif (içbükey) elemandır ve diğeri daha düşük dispersiyona sahip BK7 gibi taç camından yapılmış bir pozitif (dışbükey) elemandır. Mercek elemanları, birbirine bitişik olarak monte edilmekte, çoğunlukla birbirine yapıştırılmakta ve birinin renk sapmaları diğeri tarafından dengelenene kadar şekillendirilmektedir. En yaygın tipte olanda (gösterilen), taç lens elemanının pozitif gücü, flint cam lens elemanının negatif gücü ile tamamen eşit değildir. Birlikte, ortak bir odaklamaya iki farklı dalga boyu ışık getirecek zayıf bir pozitif lens oluştururlar. Negatif güç unsurunun hâkim olduğu negatif çiftler de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Aynalı güneş gözlüğü</span>

Aynalı güneş gözlükleri, lenslerin dış kısmında küçük aynalar gibi görünmelerini sağlamak için yansıtıcı optik kaplamaya sahip güneş gözlüğüdür. Lensler tipik olarak kullanıcının görüşüne kahverengi veya gri bir ton verir. Ayna kaplaması, renkli camdan geçen ışığın miktarını% 10-60 oranında azaltır, özellikle kum, su, kar ve daha yüksek irtifalar için yararlıdır. Aynalı güneş gözlükleri tek yönlü aynalardır.

<span class="mw-page-title-main">Ray-Ban Wayfarer</span>

Ray-Ban Wayfarer güneş gözlüğü, 1956'dan beri Ray-Ban tarafından üretildi ve ardından 1999'dan beri İtalyan Luxottica Grubuna aittir. Wayfarers, 1950'lerde ve 1960'larda erken popülerlikten faydalandı ve 1982 ürünü yerleştirdikten sonra tekrar popülerliğe döndü. 2000'lerin ortasında ikinci bir canlanma yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Lenssiz gözlük</span> Moda amaçlı takılan lenssiz gözlük

Lenssiz gözlük lenssiz gözlüklerdir. Görme düzeltme veya göz korumada hiçbir işlevi olmayan, yalnızca estetik veya moda amaçlar için giyilirler. Çerçeveler genellikle büyük boy ve genelde siyah renklidir. Kontakt lensler ile birlikte takılabilirler. Lenssiz gözlüklerin avantajı, sis veya yansıma olmamasıdır ve uzun kirpiklere ve kirpik uzantılarına dokunacak mercek yoktur. Lenssiz gözlükler ilk kez 1990'larda Japonya'da popüler oldu. Bu eğilim sona ermiştir, ancak son zamanlarda Çin ve Tayvan'da yeniden canlandı. Maison Margiela, lenssiz ve yarı çerçevesiz altın çerçeveler çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Makas-gözlük</span>

Makas-gözlük normal gözlüklerin düzeltilmesi için kullanılan, tapınağın saplarından ziyade makaslama saplarına monte edilmiş gözlüklerdir. Makas gözlüklerin icadı, "Y" şeklindeki bir çerçeve üzerinde iki mercek sağlayarak, göze yorucu olduğu düşünülen tek mercekli tek gözlük sorununu çözdü. Genellikle sapın ucunda bir halka bulunurdu, böylece boynundaki bir kurdele ya da altın zincir üzerine takılabilirlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Tek gözlük</span> lens tipi

Tek gözlük, yalnızca bir gözde görüşü düzeltmek veya geliştirmek için kullanılan bir düzeltici lens türüdür. Dairesel bir mercekten oluşur, genellikle çevrenin etrafındaki bir tel veya halkaya bağlanabilen bir tel halkası vardır. İpin diğer ucu daha sonra, monokülün kaybolmasını önlemek için kullanıcının giysisine bağlanır. Antika Philipp von Stosch, 1720'lerde Roma'da, gravürleri ve antika gravürleri yakından incelemek için bir tek gözlük takıyordu, ancak monoküler, on dokuzuncu yüzyıla kadar centilmenlik eşyası haline gelmedi. Dandy'nin 1790'ların test gözlüğü tarafından yüksek moda anlayışı olarak tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pins-nez</span>

Pins-nez 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında popüler olan, kulaklıksız olarak desteklenen bir gözlük stilidir, burun köprüsünü sıkıştırırdı. Adı Fransızdan pincer, "çimdik" ve nez, "burun" anlamından geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Browline gözlükleri</span>

Browline gözlükleri 1950'lerde ve 1960'larda, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde çok popüler olan gözlük çerçevesi stilleridir. Ad, çerçevelerin "kalın" üst kısmının lensleri, kaşları gözleri çerçeveleyen şekilde çerçevelemesinden kaynaklanmaktadır. Gözlükler ilk olarak 1947'de Shuron Ltd tarafından "Ronsir" markası altında üretildi ve hızlıca çeşitli diğer üreticiler tarafından taklit edildi. Sağlam plastik stilleri ile popülerliğini aştı. Browlines, 1980'lerde popülerliğe dönmeden önce, retro tarzı ve hipster alt kültürün yükselişiyle, 1980'lerde güneş gözlüğü olarak rönesans yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Katadioptrik sistem</span>

Bir katadioptrik optik sistem biri kırılma ve yansıma genellikle lens ve kavisli aynalar (katoptrik) yoluyla bir optik sistem içinde bir araya getirilmiştir. Katadioptrik kombinasyonlar, projektörler, farlar, erken deniz feneri odaklama sistemleri, optik teleskoplar, mikroskoplar ve telefoto lensler gibi odaklama sistemlerinde kullanılır. Lensleri ve aynaları kullanan diğer optik sistemlere, gözetleme katadioptrik sensörleri gibi "katadioptrik" de denir.

<span class="mw-page-title-main">Apokromatik mercek</span>

Bir apokromat veya apokromatik mercek (apo), kromatik ve küresel sapmayı çok daha yaygın akromatik lenslerden daha iyi düzelten bir fotoğrafik veya başka bir lenstir.

<span class="mw-page-title-main">İkili (mercek)</span>

Optikte, bir çift veya ikili, birlikte eşleştirilmiş iki basit mercekten oluşan bir mercek türüdür. Böyle bir düzenleme, özellikle lensler arasındaki boşluk bir "eleman" olarak kabul edilebileceğinden, daha fazla optik yüzey, kalınlık ve formülasyona izin verir. Ek serbestlik dereceleriyle optik tasarımcılar, daha fazla optik sapmayı daha kapsamlı bir şekilde düzeltmek için daha fazla serbestliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Teleskobun tarihi</span>

Teleskopun tarihi, 1608'de Hollanda'da bir gözlük üreticisi olan Hans Lippershey tarafından bir patent sunulduğunda ortaya çıkan bilinen en eski teleskopun icadından öncesine kadar götürülebilir. Lippershey patentini almamış olsa da, buluşla ilgili haberler kısa sürede Avrupa'ya yayıldı. Bu erken tasarımı kırılmalı teleskoplar bir dışbükey objektif lens ve içbükey mercekten oluşuyordu. Galileo ertesi yıl bu tasarımı geliştirdi ve astronomiye uyguladı. 1611'de Johannes Kepler, bir dışbükey mercek ve bir dışbükey mercek merceği ile çok daha kullanışlı bir teleskopun nasıl yapılabileceğini açıkladı. 1655'e gelindiğinde, Christiaan Huygens gibi gök bilimciler, bileşik göz mercekleri olan güçlü ama hantal Kepler teleskopları inşa ediyorlardı.