İçeriğe atla

Çekoslovak Savaş Haçı

Çekoslovak Savaş Hacı
I. Dünya Savaşı (sol) - II. Dünya Savaşı (sağ)
 Çekoslovakya tarafından verilir
TürGöğüs nişanı
Olası Hak
Sahipleri
Askeri personel
GerekçeI. Dünya Savaşı yıllarında ve Polonya ile Macaristan arasındaki sınır çatışmalarında Çekoslovak silahlı kuvvetlerinde (örneğin Çekoslovak Lejyonu) görev yapan tüm askeri personele verildi.
II. Dünya Savaşı sırasında faşizme karşı mükemmel mücadele veren tüm Çekoslovak vatandaşlarına, birliklerine ve yurt dışındaki ordulara, birliklere ve müttefik ordulara verildi.
SavaşI. Dünya Savaşı
İki Savaş Arası Dönem
II. Dünya Savaşı
İstatistikler
Kuruluş7 Kasım 1918 (I. Dünya Savaşı)
20 Aralık 1940 (II. Dünya Savaşı)

I. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı

Çekoslovak Savaş Haçı (ÇekçeČeskoslovenský válečný kříž, SlovakçaČeskoslovenský vojnový kríž) Çekoslovakya tarafından I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda verilen askeri madalyadır. Çekoslovak Savaş Haçı 1918 ve Çekoslovak Savaş Haçı 1939-1945 olmak üzere iki türü vardır.

Çekoslovak Savaş Haçı 1918

I. Dünya Savaşı sırasında kahramanlıkta bulunan askerlere verildi. İlk olarak 7 Kasım 1918 tarihinde Çekoslovak vatandaşlarına verilmek üzere oluşturuldu. Daha sonra gelen başvurular üzerine savaş sırasında Çekoslovak Lejyonu'nda cesaret gösteren Alman ve Avusturyalılara da verildi.

Çekoslovak Savaş Haçı, zaman zaman I. Dünya Savaşı'nda büyük rol oynayan ve Çekoslovak devletinin oluşumuna katkıda bulunduğu kabul edilen Müttefik güçlerinin askerlerine de verildi. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General John J. Pershing'e verildi.

Ayrıca, 8 Ekim 1925 tarihinde Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a da verildi.

Çekoslovak Savaş Haçı 1939-1945

20 Aralık 1940 tarihinde Londra'da Sürgündeki Çekoslovak Hükümeti tarafından Çekoslovak Haçı'nın ikinci sürümü olarak oluşturuldu. Haç, genel hizmet ödülü değildi. Ancak İkinci Dünya Savaşı yıllarında Çekoslovak Devleti'ne büyük hizmet veren kişilere verildi. Ödül esas olarak Çekoslovakya'yı Nazi Almanyası yönetiminden kurtarmaya yardım eden kişilere yönelikti. Dwight D. Eisenhower ya da George S. Patton gibi birçok Amerikan subayı bu ödüle layık görüldü. Ödül ayrıca Anthropoid Operasyonu'nda Reinhard Heydrich'e suikast düzenleyerek öldüren kişiler gibi ulusal kahraman görülen kişilere verildi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Roosevelt</span> 26. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1901–1909)

Theodore "Teddy" Roosevelt, ABD'nin 26. Başkanı. 14 Eylül 1901 yılında henüz 42 yaşında iken başkanlığa geldi ve Amerikan tarihinin o döneme kadarki en genç devlet başkanı oldu. 1906'da Nobel Barış Ödülü'nü aldı. Cumhuriyetçi Parti'nin üyesi idi ve ikinci kez seçildiği bu görevden 1908 yılının sonunda kendi isteği ile ayrıldı. Sonrasında ise William H. Taft göreve geldi.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya</span> Orta Avrupada 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş devlet

Çekoslovakya, Orta Avrupa'da 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş ülke. 1 Ocak 1993'te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Dubček</span> Çekoslovak Komünist Partisinin ilk sekreteri

Alexander Dubček, Slovak asıllı Çekoslovak devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">İtilaf Devletleri</span> I. Dünya Savaşında Britanya, Fransa ve Rusyadan oluşan ittifak

İtilaf Devletleri, Anlaşma Devletleri ya da Müttefik Devletler, Britanya İmparatorluğu, Fransa ve Rusya'dan oluşan ittifaktır. I. Dünya Savaşı'ndaki iki ana ittifaktan biridir. İtilaf Devletleri Almanya'nın önderliğindeki İttifak Devletleri'ne karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'na katılan ülkeler</span> Vikimedya liste maddesi

I. Dünya Savaşı'nın başlamasının çok öncesinde ve savaşa yakın zamanlarda gruplaşmalar olmuş ve bu gruplaşmalar sonucu İtilaf Devletleri ve İttifak Devletleri olmak üzere iki grup ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eduard von Böhm-Ermolli</span>

Eduard Freiherr von Böhm-Ermolli, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Blaskowitz</span>

Johannes Albrecht Blaskowitz, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Generalobersti.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovak Lejyonu</span>

Çekoslovak Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri bünyesinde savaşan Çek ve Slovaklardan oluşan gönüllü ordu. Rus İç Savaşı'nda önemli bir silahlı güç olarak yer almış, I. Dünya Savaşı'nın ardından Çekoslovakya'nın bağımsızlığının ilanında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Müdahalesi</span>

Sibirya Müdahalesi, 1918-1922 yılları arasında İtilaf Devletlerinin Rus İç Savaşına Bolşeviklere karşı müdahil olarak Rusya’nın Doğu sahillerini işgal ederek Beyaz Ordu'yu destekleme harekâtları. Bu harekâta özellikle Japonya İmparatorluğu yoğun bir askerî güç verecek ve 1920 yılında diğer İtilaf Devletleri çekilirken Sibirya bölgesini işgal etmeye devam edecektir.

<span class="mw-page-title-main">John J. Pershing</span> Amerikalı general (1860 – 1948)

John Joseph Pershing Amerikalı asker. I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya gönderilen Amerikan Seferi Kuvvetleri'nin Komutanı. George C. Marshall, Dwight D. Eisenhower, Omar N. Bradley ve George S. Patton gibi ünlü komutanların hocalığını yaptı. 1976 yılında ABD Kongresi'nde alınan karar ile George Washington rütbesi verildi. Uyguladığı askeri taktikler ve stratejilerle Amerika ve Avrupa askerî birliklerinin oluşumlarında önemli bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Beneš</span>

Edvard Beneš, Çekoslovak bağımsızlık hareketi lideri, Dışişleri Bakanı ve Çekoslovakya ikinci Cumhurbaşkanı. Beneš yetenekli bir diplomat olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Jan Syrový</span>

Jan Syrový Çek asker. Çekoslovakya Ordusunda dört yıldızlı general rütbesine yükselmiştir. Münih Krizi sırasında Çekoslovakya başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Cumhuriyeti (1939-1945)</span> Nazi Almanyasının bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmında var olmuş uydu devleti

Slovak Cumhuriyeti (1939-1945) veya Birinci Slovakya Cumhuriyeti veya Birinci Slovak Cumhuriyeti, 14 Mart 1939 ile 4 Nisan 1945 arasında, bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmı üzerinde var olmuş Nazi Almanyası'na bağlı uydu devlet. Devlet Almanların Çekoslovakya'yı işgalinden 1 gün önce Alman provokasyonları ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu daha önce kendilerine ait bir devletleri olmayan Slovakların tarihinde bir ilkti. Slovak Cumhuriyeti, günümüz Slovakya topraklarının büyük kısmına sahipti ancak 1938'de Çekoslovakya'nın Macaristan'a bıraktığı güney toprakları yoktu. Doğudaki bazı topraklar, kısa süren bir savaş sonucunda Macaristan'a kaybedildi.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi</span> Askeri harekât

Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi, 1918 yılında Rus İç Savaşı sırasında başlatılan çok uluslu bir askerî harekâttır. Ana hedefler, Çekoslovak Lejyonuna yardım etmek, Rus limanlarındaki mühimmat ve silah tedarikini sağlamak ve Doğu Cephesini yeniden kurmaktı.

Gürcistan onurları, nişanları ve madalyaları, Gürcistan ulusal hükûmeti tarafından ulusal savunma, devletin iyileştirilmesi ve demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesinde başarı gösteren insanlara verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şövalye Haçı</span>

Şövalye Demir Haçı veya daha çok bilinen adıyla Şövalye Haçı, diğer varyantları ile Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında askerî ve yarı askerî personeline verdiği en üst ödüldü.

Mayıs Krizi, 1938'de Alman birliklerinin Çekoslovakya'ya doğru harekete geçtiği ve bunun Avrupa'da yakında bir savaşın patlak vereceğine işaret ettiği yönündeki haberlerin yol açtığı kısa süreli bir uluslararası gerilim dönemiydi. Gerçek bir askeri yığınak tespit edilmediğinde yüksek endişe hali kısa sürede yatışmış olsa da, krizin sonuçları geniş kapsamlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Batı ihaneti</span>

Batı ihaneti, Birleşik Krallık, Fransa ve bazen ABD'nin, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında ve sonrasında Çekoslovak ve Polonya devletlerine ilişkin yasal, diplomatik, askeri ve ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmediği görüşüdür. Ayrıca bazen o sırada diğer Orta ve Doğu Avrupa devletlerinin muamelesine de atıfta bulunur.

Aşağıdaki anahat, I. Dünya Savaşı'na genel bir bakış ve konusal bir rehber olarak verilmiştir: