İçeriğe atla

Çegar Muharebesi

Çegar Muharebesi

Sırp isyancıların kafataslarından yapılmış Kelle Kulesi
Niş (Sırbistan)
Tarih31 Mayıs 1809
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğuSırbistan Sırp isyancılar
Komutanlar ve liderler

Hurşid Ahmed Paşa
İsmail Bey

Mustafa Paşa

Sırbistan Miloje Petrović
Sırbistan Petar Dobrnjac
Sırbistan Stevan Sinđelić
Sırbistan Ilija Barjaktarević
Sırbistan Paulj Matejić

Sırbistan Veljko Petrović
Güçler
~20,000 4,000
Kayıplar
~15,000 ölü veya yaralı 3.000 ölü

Çegar Muharebesi (Sırpça: Битка на Чегру/Bitka na Čegru) 31 Mayıs 1809 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu ile Sırp isyancılar arasında yaşanmış muharebedir.[1] Birinci Sırp Ayaklanması döneminde Sırplar ile Osmanlılar arasında Niş Kalesi yakınlarında meydana geldi. Günümüzde tam olarak Sırbistan topraklarının güneydoğu bölgesinde yer alan Niş şehrinin Donji Matejevac ve Kamenica köylerini arasında bulunan Čegar tepesinde gerçekleşen muharebe, Osmanlı kuvvetlerinin kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Osmanlılar, Sırp siperlerini ele geçirdiği sırada Sırp Komutan Stevan Sinđelić tüfeklerde yer alan şarjördeki barutların toplatıp havaya uçurmasıyla beraberindeki Sırp askerlerle beraber yakınlarındaki Osmanlı askerlerine zarar verebilmek uğruna tepeyi havaya uçurmuş, yakındaki birçok Sırp ve Osmanlı askerini öldürmüştür.

Hurşid Ahmet Paşa'nın emriyle ölü Sırp isyancılardan 952 tane kelle toplanır, bunların derileri yüzülüp içleri doldurularak padişah II. Mahmud'a gönderilir. Geriye kalan kellelerle Kelle Kulesi olarak bilinen bir kule inşa edilir. 14 sıra kafatasından ve 3 metre yüksekliğe ulaşan kulenin yapılma amacı Osmanlı iktidarına karşı gelmeye çalışan Sırp isyancılara karşı gözdağı vermektir.[2]

Stevan Sinđelić, Čegar Savaşı'nda barut fıçılarını havaya uçuruyor.(1809)

Tarihi

Bu çarpışma daha önce yapılan İvankovaç, Mişar ve Deligrad muharebelerinin devamı niteliğindedir. Sırplar, Osmanlı ordusuna karşı arka arkaya zaferler elde etmesine rağmen rağmen Türkleri bu bölgeden kovarak tam bağımsızlıklarını kazanma amaçlarına ulaşamamışlardır. Ayrıca Osmanlı hükûmetinin de ayaklanmanın daha da büyümesini önlemek için ihtilalcilerin ezilmesi gerektiğini düşünmesi, bir çatışmanın yaşanmasını kaçınılmaz kılmıştır.

Osmanlı kuvvetlerinin tekrar Sırp isyancıların üzerine yürümesi üzerine Çegar tepesine hendek kazdıran Stevan Sinđelić,[3] emrindeki askerlerle Osmanlıları beklemeye başladı. Türkler, 31 Mayıs günü asiler üzerine doğru saldırıya geçti. Çok şiddetli geçen çatışma tüm gün boyunca sürdü. Ardı ardına yapılan beş Türk saldırısına Sırplar büyük bir direniş göstererek her defasında Türklere büyük kayıplar verdirdiler.

Arka arkaya yapılan saldırılardan bir sonuç alamayan Türk ordusu yeniden toparlanarak şiddetli bir genel saldırıya geçti. Bu saldırı karşısında Sırp ordusu çözülmeye başladı. Hendeklere giren Osmanlı askerleri Sırp asilerle boğaz boğaza mücadeleye başladılar. Tam bu sırada Stevan Sinđelić, barut fıçılarının olduğu depoyu ateşe verdi ve sonrasında korkunç bir patlama meydana geldi. Pek çok Sırp ve Türk askeri bu patlama sonrası yaşamını yitirdi. Muharebenin sonunda asilerin kayıpları üç bine ulaşırken Osmanlı kuvvetlerinin kaybı daha fazlaydı.

Savaşın sonuçları

Çegar'da ölenler adına yapılan anıt.

Sırp komutanlar arasındaki anlaşmazlık sonucu Sırp ordusunun mücadele azminin kaybolması ve 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nın olumlu bir seyre girmesi ile Osmanlıların Sırbistan'a daha büyük kuvvetler yollayabilme imkânına kavuşması savaşın Sırplar için yenilgiyle sonuçlanmasına sebep olmuştur.

Sırbistanlı asilerin imha edilmesinden sonra Niş'teki Osmanlı ordusu kumandanı Hurşid Ahmed Paşa, Sırp halkına ve asilere gözdağı vermek ve ibret olsun diye 952 Sırp askerinin kafatasından bir kule inşa ettirmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Çegar Tepesi Muharebesi ve Kelle Kule". 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2021. 
  2. ^ "Wayback Machine". web.archive.org. 5 Ocak 2015. 18 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Stevan Sinđelić, Engilish". 15 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Varna Muharebesi</span> Varna Kuşatmasının bir bölümü

Varna Muharebesi veya Varna Savaşı, 10 Kasım 1444 tarihinde, Papalık önderliğinde Macar, Leh, Eflak ve çeşitli Balkan milletlerinden oluşan, Kral I. Ulászló komutasındaki Haçlı ordusu ile II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu arasında bugünkü Bulgaristan'ın Varna şehri yakınında yapılmış bir savaştır. Osmanlı ordusu kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Ahmed Paşa</span> 167. Osmanlı sadrazamı

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Kosova Muharebesi</span> 28 Haziran 1389daki muharebe

I. Kosova Savaşı veya Birinci Kosova Meydan Muharebesi, Sultan I. Murad önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandanı Lazar Hrebelyanoviç önderliğindeki çok uluslu Balkan ordusu arasında 28 Haziran 1389 tarihinde yapılan muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Sırpsındığı Muharebesi</span>

Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Niş, Sırbistan</span>

Niş, Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Sırbistan'ın Belgrad ve Novi Sad'dan sonraki üçüncü büyük şehridir. Nişava İlçesi sınırları içindedir ve bu ilçenin merkezidir. Şehrin nüfusu 190 bin civarındadır (2011). Konum olarak ülkenin Bulgaristan sınırına yakın bir kesiminde yer alan Niş, Balkanlar'ın tarihî ve büyük şehirlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Ciğerdelen Muharebesi</span>

Ciğerdelen Muharebesi, Macarların Párkány, Osmanlıların Ciğerdelen dedikleri, II. Dünya Savaşı'ndan sonra bugün kullanılan ismiyle Štúrovo'da 7 Ekim 1683 günü Osmanlı ordusu ile Alman-Leh ordusu arasında yapılan ve iki parçadan oluşan muharebedir; ilk çatışma Sobieski'nin saldırısıyla başlamış ve Osmanlılar bu saldırıyı püskürtmüştür, iki gün sonraki ikinci çatışmada ise ittifak güçleri genel saldırı gerçekleştirmiştir ve Osmanlılar yenilmiştir.

Alacadağ Muharebesi, Osmanlı Devleti ve Rus İmparatorluğu arasında yapılan 93 Harbi'nin Kafkas Cephesindeki muharebelerinden biridir. Muharebeyi kazanan Ruslar için Kars'ın önü açılmıştır.

İvankovaç Muharebesi, Sırp asilerle düzenli Osmanlı kuvvetleri arasındaki ilk ciddi çatışma.

Deligrad Muharebesi, 1806 yılının aralık ayında bugünkü Sırbistan'da yer alan Deligrad köyü ve civarında Sırbistan isyancı birlikleri ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasında yapılan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Kelle Kulesi</span>

Kelle Kulesi, Niş yakınlarında bulunan 19. yüzyıldaki Sırp isyancıların kesilmiş başlarından oluşan 952 kafatasından inşa edilmiş bir kule. Kule, Osmanlıdan ayrılmak isteyen Sırplara ibret vermek için yaptırılmış daha sonra anıta çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pirlepe Muharebesi</span>

Pirlepe Muharebesi, Birinci Balkan Savaşı sırasında 3 Kasım 1912'de başlayıp 5 Kasım 1912'de sona erdi. Sırp ordusu, bugün Makedonya Cumhuriyeti'nde bulunan Pirlepe kasabası yakınlarında Osmanlı ordusuyla karşılaştı. Çatışma üç gün boyunca sürdü. Osmanlı ordusu ezilmiş ve geri çekilmeye devam etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Muharebesi (1877)</span>

Erzurum Muharebesi (1877), Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 8-9 Kasım 1877'de yapılan savaştır. Ruslar, Erzurum'u almak için hücuma geçtiler. Şehrin eteklerine kadar gelen, Aziziye tabyalarını ele geçiren ve şehir merkezine saldırmaya hazırlanan Ruslara karşı, Nene Hatun ve Erzurum halkı, tabyadan kalan askerlerle birleşip karşı saldırıya geçti. Geceden başlayıp sabaha kadar süren bir savaşın ardından Ruslar, Aziziye Tabyalarını boşaltıp kentten geri çekildiler.

<span class="mw-page-title-main">Zivin Muharebesi</span>

Zivin Muharebesi 25-26 Haziran 1877 tarihinde, Rus İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen ve Osmanlı zaferi ile sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Ploşnik Muharebesi</span>

Ploşnik Muharebesi, 1386'da Güneydoğu Sırbistan'da Prokuplje yakınındaki Ploşnik'te Şahin Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Prens Lazar Hrebeljanović komutasındaki Sırp-Boşnak ordusu arasında yapılmış ve ilk ciddi Osmanlı yenilgisini beraberinde getiren muharebedir. Bu muharebe Kosova Meydan Savaşına kadar Osmanlı ilerlemesini yavaşlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çatalca Muharebesi</span>

İkinci Çatalca Muharebesi 3 Şubat 1913'ten başlayıp Londra Antlaşması’nın imzalanmasına kadar süren döneme kadar Bulgarlar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında İstanbul için yapılan bir dizi çatışmalar silsilesinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kumanova Muharebesi</span> 23-24 Ekim 1912de yaşanmış ilk Balkan Savaşları muharebesi

Kumanova Muharebesi 23-24 Ekim 1912 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu topraklarının Sırbistan Krallığı'na yakın bölgesinde (Kumanova) yapılan bu muharebe Birinci Balkan Savaşı'nın başlıca muharebelerinden biridir. Savaş başlangıcından sonra kısa sürede Sırpların kazandığı önemli muharebelerden biri olup bu bozgun sonrası, özellikle firar eden askerlerden kaynaklı; ağır insan gücü kayıpları nedeniyle; Osmanlı yönetimi Vardar Ovası ve Makedonya'nın büyük kısmını, artlarında büyük miktarda top ve savaş malzemesi bırakarak terk etmek zorunda kalmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Manastır Muharebesi</span>

Manastır Muharebesi, bugünkü Makedonya'daki Manastır şehri yakınlarında Birinci Balkan Savaşı sırasında 16-19 Kasım 1912 tarihinde gerçekleşmiş bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Vromopigada Muharebesi</span>

Vromoigada Muharebesi, 1770 yılında Orlov İsyanı sırasında Mani Yarımadası'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Skutari ve Parasiros köyleri arasındaki bir ovadada gerçekleşmiştir.