İçeriğe atla

Çaypınar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas</span> Sivas ilinin merkezi olan şehir

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Sivas ilinin merkezi olan şehir ve bölgenin en eski ve önemli kentlerinden biridir. Doğusunda Hafik, güneyinde Ulaş ve Altınyayla, güneybatısında Şarkışla, batısında Yıldızeli ilçeleri; kuzeyden Tokat, Ordu, Giresun; doğudan Erzincan; güneyden Malatya, Kahramanmaraş ve Kayseri; batıdan da Yozgat illeriyle komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Çaypınar, Karesi</span>

Çaypınar, Balıkesir ilinin Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.Merkeze uzaklığı 20 km dir.

<span class="mw-page-title-main">Çaypınar, Akdağmadeni</span>

Çaypınar, Yozgat ilinin Akdağmadeni ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çaypınar, Zara</span>

Çaypınar, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çaypınar, Salihli</span>

Çaypınar, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniköy, Salihli</span>

Yeniköy, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çaypınar, Sivas</span>

Çaypınar, Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">2007 Ankara saldırısı</span>

2007 Ankara saldırısı, Türkiye'nin Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı önünde, 22 Mayıs 2007 günü 18.30 sıralarında meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Patlamada 8'i Türk, 1'i Pakistan vatandaşı olmak üzere 9 kişi öldü, 110'dan fazla kişi de yaralandı. Saldırıyı, PKK mensubu Güven Akkuş'un gerçekleştirdiği tespit edildi.

<span class="mw-page-title-main">Alkaevli boyu</span>

Alkaevli (Alkarevli) boyu Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Günümüz yerleşkesi Sivas civarıdır. Alkaevli Sivas'ta iç Anadolu bölgesinin en büyük aile bireyi olan Elbeyli ler adında 43 köye sahip olmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keltepe (Ankara)</span>

Keltepe, Ankara'nın Beypazarı ilçesi sınırları içinde yer alan bir tepedir.

Bu madde Balıkesir ilindeki yerleşim yerleri listesidir. Belde ve köyler, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sivas ilindeki yerleşim yerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sivas'a bağlı 17 ilçe, 7 belde ve 1234 köy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yozgat ilindeki yerleşim yerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yozgat'a bağlı 14 ilçe, 22 belde ve 560 köy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa ilindeki yerleşim yerleri listesi</span>

Manisa'ya bağlı 17 ilçe bulunmaktadır. İlçelere bağlı 85 belediye ve 781 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Türkmenleri</span> Anadoluda yaşamını sürdüren çoğunlukla Oğuz kökenli Türk halkları

Türkiye Türkmenleri ya da Anadolu Türkmenleri, Anadolu Oğuzları veya kısa söylenişiyle Türkmenler, Selçuklular döneminde Anadolu ve çevresinde Türkmeneli denen bölgelerde yerleşmeye başlayan, dilleri Türkiye Türkçesine bağlı Anadolu ağızları içinde ele alınan ve Türkiye Türklerini oluşturan Oğuz oymakları Müslüman olup, Hanefi Sünni ve Anadolu Aleviliği olarak görülür. Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde etkili olmuşlardır. Türkmen (تركمنلر) ve Yörük (يوروك) kelimeleri tarihî belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır. Aşiretler, yerleşik veya konar-göçer olma durumlarına ve bulundukları bölgelere göre «Türkmen» ya da «Yörük» adını almışlardır. Kimilerine göre Kızılırmak'ın doğusundakilere Türkmen batısındakilere ise Yörük denir. Maraş ve çevresinde yaşayan Dulkadirli Türkmenleri için Osmanlı kaynaklarında hem Türkmen hem de Yörük tabiri birlikte kullanılmıştır. Etnik olarak akraba oldukları Türkmenistan Türkmenleri ile aynı adı taşıdıkları gibi kimi uruğ/oymak adları da ortaktır.

Bu maddede Balyoz davasında yargılanmış sanıkların listesi bulunmaktadır. Davadaki çoğu sanık beraat etmiştir. 7 sanığın yargılaması Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam etmektedir.

İlbeyli yöresi, Sivas il merkezi ile Şarkışla ilçesi arasında kalan kendine özgü kültürel bir bütünlüğe sahip olan bir bölgedir. Halk inanışları açısından oldukça zengin bir birikime sahiptir. Bölgedeki köylerin önemli bir kısmı coğrafi konum olarak Şarkışla'ya daha yakın olsa da idari olarak Sivas merkeze bağlıdırlar.