Çivizade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Mevlanakapı'da Kalburcu Mehmed Çeşmesi sokağındadır. Dikdörtgen planlı kâgirdir. Minaresi tuğladır. Avluya iki kapıdan girilir. Caminin sağında Kalburcu Mehmed Efendi'nin kabri vardır. Kıbledeki kapıdan avluya girilince bir sundurma ve bitişinde bir çeşme, çeşmeden sonra alt katta tuvalet bulunmaktadır.

Kadırga, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan eskiden kadırgaların barındığı büyük bir liman olan Kadırga Meydanı'nı da içinde bulunduran bir semt. Günümüzde asırlık ağaçların bulunduğu sakin bir semt olan Kadırga'da, Bizans'ın en eski limanı olan Kadırga Limanı, tarih boyunca Portus Novus, Justinianus Limanı ve Sophia Limanı adları ile de anılmıştır. İlk isim, limanı inşa ettiren İmparator I. Justinianus'a izafeten verilmiştir.

Alman Çeşmesi, İstanbul'daki Sultanahmet Meydanı'nda, Sultan I. Ahmed Türbesi'nin karşısında yer alan çeşme. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultan II. Abdülhamid'e ve İstanbul'a hediyesidir. Almanya'da yapılıp İstanbul'daki yerine monte edilmiştir. Neo-Bizanten üslubunda bir çeşmedir; içeriden altın mozaikle süslüdür.

Küçük Medrese, Lefkoşa'da yer alan, günümüzde tamamen yıkılmış bulunan bir medrese. Konumu Selimiye Meydanı'nın kuzeyinde, Kadı Menteş Konağı ile Küçük Medrese Sokak arasındaydı. 1579-80 yılında inşa edilmiştir.

Ahmet Kemali Efendi Çeşmesi, Rumeli Kazaskeri, Padişah Başimamı ve aynı zamanda bestekâr olan Ahmet Kemali Efendi tarafından 1812 yılında İstanbul, Sarıyer'de yaptırılan çeşme, bir diğer adı da Mermer Çeşme'dir.

Küçükçekmece Meydanı, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde Fatih mahallesinde kent meydanı. Küçükçekmece'nin eski merkezi ve Küçükçekmece Gölü'ne 100 metre mesafededir. 3. derece arkeolojik sit alanıdır. Tarihi çeşmeler ve çınar ağacı bulunur. Geçmişte Sirkeci-Halkalı banliyö tren hattı'nın Küçükçekmece istasyonu meydan üzerindeydi. Marmaray projesi kapsamında meydandaki tren istasyonu 200 metre doğuya taşındı.

Mehmet Efendi Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Küçükayasofya mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Banisinin ismi kitabesinde açıkça belirtilmese de peygamber ile aynı isimde olduğu yazmaktadır. Küçük Ayasofya Camii'nin önündeki sokaktadır. Kitabesi yerindedir. Bakımsız vaziyette, ön teknesi kırık ve yol kotu altındadır. Lülesi kayıp ve suyu akmamaktadır.

Hafize Hanım Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Fetih sonrası Osmanlı dönemi çeşmedir. Bekir Efendi Validesi Çeşmesi olarak da bilinir. Yusuf Şucaeddin Camii kıble duvarındadır. Haliç sahil yolu yapım çalışmaları öncesinde Balat Vapur İskelesi sokağı üzerindeydi. Günümüzde sokağın ortadan kalkmasıyla cami bahçesi içinde kalmıştır.

Yusuf Şucaeddin Camii Çeşmesi ya da Balat Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. 1980'li yıllardaki Haliç sahil yolu çalışmaları sonrası Yusuf Şucaeddin Camii bahçesi içinde kalmıştır. Kesme küfeki taşından yapılmış ve altıgen şeklindedir. Büyük bir haznesi ve 4 cephesinde birer çeşme bulunur. Üzeri kurşun ile kaplıdır. Ayna taşı yerinde mermer levha vardır. Sadece bir çeşmenin suyu akmaktadır.

Yakup Kethüda Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde Sofalı Çeşme Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.

Yakup Kethüda Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.

Ahmet Galip Paşa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Bizans Kale Surları'nın bitişiğinde yer alan çeşme mermer kaplıdır. Her iki tarafındaki mermer sütunlar kenarları oluşturur. Ayna taşı sade ve süslemesizdir. Yıllarca bakımsız ve harap vaziyetteki çeşme restore edilerek günümüzdeki haline ulaşmıştır. Teknesi kırıldığından yenisi ile değiştirilmiştir. Suyu akmamaktadır.

Cağalizade İbrahim Bey Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Edirnekapı semtinde Fevzi Paşa Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kesme taştan yapılmıştır. Kitabesi ve ayna taşı yerindedir. Bir adet bardaklığı vardır. Günümüzde suyu akmaktadır. Teknesi yol kotunun altında kalmıştır. Çeşme Mihrimah Sultan Hamamı'nın ön cephesindedir.

Ahmet Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Küçük Çeşme olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Ahmet Ağa isimli bir kişi tarafından Hicri 1073 yılında yaptırılmıştır.

Cumhuriyet Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan çeşmedir. Kitabesinde "Cumhuriyet Çeşmesi", alınlığında ise hicrî takvim'e göre 341 yazılıdır. Sade bir üsluba sahip çeşmenin yalnızca teknesinde süslemeler görülür. Seki kısmındaki mermerler kırıktır.

Haraççı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Cibali mahallesinde çeşmedir. Haraççı Kara Mehmet Camii ve haziresinin yanındadır. Çeşmenin üzerinde kitabe yoktur. Her iki tarafında mermer seki bulunur. Sade bir mimariye sahiptir. Belediye tarafından restore edilen çeşmenin suyu akmaktadır.

İhramcı Mehmed Sadık Efendi Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesinde çeşmedir. Kitabesine göre İhramcı Mehmed Sadık Efendi tarafından tamir ettirildiği için bu isimle bilinir. İlk kitabesi mevcut değildir. Suyu akmamaktadır. Gül Camii karşısındadır. Yanında Adile Sultan Mektebi yer alır.

İvaz Efendi Çeşmesi ya da Mimar Mustafa Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde tarihi meydan çeşmesidir. İvaz Efendi Camii önündeki meydandadır. Kesme küfeki taşından yapılmış olup kitabesizdir. Suyu akmamaktadır. Altıgen biçimindeki yapısıyla İstanbul çeşmeleri arasında tektir. Ivaz Efendi tarafından caminin yanı sıra medrese, sıbyan mektebi ve çeşme de yaptırılmış ancak günümüze yalnızca cami ve çeşme ulaşabilmiştir.

Kethüda Mehmet Efendi Çeşmesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Bedreddin mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Şişhane Metro İstasyonu Kasımpaşa çıkışı önündedir. Lâle Devri üslubunda yapılmıştır. Kitabesi üzerindedir. Restore edilmiş ancak suyu akmamaktadır. Kesme taştan yapılan çeşme yapısının üzeri kurşun ile örtülü, ön cephesi mermer ile kaplıdır.

Gazi Ahmed Paşa Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Gazi Ahmed Paşa Camii yanındadır. Günümüzde harap haldedir. Suyu akmamaktadır. Kitabesi üzerinde değildir.