İçeriğe atla

Çatırtau Sıradağları

Koordinatlar: 54°53′K 53°11′D / 54.883°K 53.183°D / 54.883; 53.183
Çatırtau Sıradağları
Chatyr-Tau, Çatır-Taw
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik321,7 m (1.055 ft)
Koordinatlar
Adlandırma
Yerli adıЧатыр-тау
Coğrafya
Konum Rusya,  Tataristan

Çatırdau - yerel öneme sahip devlet koruma alanı,[1] Tataristan'ın en yüksek zirvelerine sahip dağ silsilesi.[2][3][4][5] En yüksek noktası 321,7 metre yüksekliğindedir ve sıradağın yamaçları Aznakaevo kasabasına 7 km uzaklıktadır.

Çatırdau, coğrafi haritalarda bir sıradağ olarak görüntülenir. Tataristan'daki tek sıradağdır. Ancak, bu tepeler tektonik hareketliliğin bir sonucu olarak değil, erozyon hareketlerinin bir sonucu olarak oluşmuştur.[6][7]

Fauna

Çatırtau

Çatırtau eteklerinde Bozkır marmotunun yanı sıra Ellobius talpinus, Allocricetulus eversmanni, boz sıçan ve Lagurus lagurus yaşamaktadır.

Tarihi

18. yüzyılda burada bakır çıkarıldı. Peter Simon Pallas 1772'de buradayken: "Chalpy'den yaklaşık 10 metre uzaklıktaki Suqoryat Nehri ve köyüne ulaştık. Nehrin kenarları kırmızıydı. Dahası, nehir kireç taşı alanından akıyor. Ufa ve Kazan Tatarları burada yaşıyor. Köyde bir cami var. Bir süre sonra Küçük Sogoya'ya ve daha sonra Sapey köyüne vardık… Pallas'ta havanın kötü olmasına şaşırmamalı. Dağın tepesindeki bakır madenlerinin birinden kaynaklanmaktadır." yazmıştır.[8]

Çatırtau Sıradağları, ulusal bir doğa koruma alanı ilan edilmiştir. Koruma alanı, Tataristan Bakanlar Konseyi'nin 18 Temmuz 2005'teki N 353 kararıyla kurulmuştur.

Çatırtau'nun batı yamaçlarında çok sayıda kayalık bulunmaktadır.

Emelyan İvanoviç Pugachev'in bu dağda birlikleriyle kamp kurduğuna dair bir efsane bulunur. Ayrıca, bazı silah cephaneliklerinin hala mağaralarda olduğu bir sır olarak durmaktadır.[9]

Çatırtau yamaç paraşütü severler tarafından da ziyaret edilmektedir.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Çatırtau (Şater dağı) – Tatarıstanın ən hündür zirvəsi". 1 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  2. ^ "Çatırtau (Şater dağı) – Tatarıstanın ən hündür zirvəsi". 1 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  3. ^ "Экология Татарстана". 3 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  4. ^ "Tatarıstan Respublikası – ümumi məlumat". 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  5. ^ "Чатыр-тау: самая высокая точка Татарстана". 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  6. ^ "Сементовский В. Н. и др. РЕЛЬЕФ ТАТАРИИ. Казань 1951 г. — СПЕЛЕСТОЛОГИЯ И ПОДЗ.ПРОСТРАНСТВА — ЛИТЕРАТУРА — Архив — PRO Speleo". 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  7. ^ "Воробьев Н. И. Основы физической географии Татарской АССР. Казань, 1936 — КРАЕВЕДЕНИЕ И АРХЕОЛОГИЯ — ЛИТЕРАТУРА — Архив — PRO Speleo". 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  8. ^ "Чатыр-Тау — первые исследования весенне-летнего сезона ТКСЭ-2008 — 14 Мая 2008 — PRO Speleo". 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  9. ^ "Гора Чатыр-Тау — Официальный сайт г. Азнакаево, погода, карты города, расписания". 2 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 
  10. ^ ПАРАГЛАЙДИНГ в Казани[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dolganca</span>

Dolganca Türk dillerinin Sibirya grubuna ait, Sahaca ile çok yakın olan, ağırlıklı olarak Dolganların konuştuğu dildir. Konuşucu sayısının azlığı nedeniyle tehlike altındadır. Taymır bölgesinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Dağları</span>

Kafkas Dağları, Kafkas Sıradağları Kafkasya'da Karadeniz ve Azak Denizi ile Hazar Denizi arasında, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda uzanan sıradağlar ve dağ sistemi. Bu dağlar kuzeybatıda Taman Yarımadası yakınlarında başlar ve güneydoğuda Apşeron Yarımadasına değin uzanır. Kafkas Dağları, Kuzey ve Güney Kafkaslar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan sıra dağlara Büyük Kafkas Dağları, Güney Kafkas Dağlarına ise Küçük Kafkas Dağları denir.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Uluslararası Havalimanı</span>

Kazan Uluslararası Havalimanı, Tatarca Qazan Xalıqara Aeroportı, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'dadır. Kazan'ın 25 km güneydoğusundadır. Orta büyüklükteki uçaklar tarafından kullanılmaktadır. 20 uçaklık park alanı vardır. Şimdiki beton pist, eski pist üzerine inşa edilmiştir. Havalimanına yeni bir modern terminal yapılmaktadır.

Galimcan Girfanoviç İbrahimov (1887-1938) - Tatar yazar, öğretmen, edebiyat bilimci, dil bilimci.

Soyot Tuka Türkçesi veya Soyot Türkçesi (Rusça:Сойо́тско-цата́нский язык — Türk dilleri içinde Tuvaca ve Tofaca'ya en yakın bir Türk lehçesidir. İki şive veya ağza ayrılır: Birincisi, Buryatyada Soyot Türkleri tarafından konuşulan Soyotça, dil tükenmek üzeredir. İkincisi Moğolistanın Darhat yöresinde Moğolcada Çatan denilen Tu'ka dilidir. Tu'ka Türkçesi de Moğolistanda yine Uygur Uranhay dili ve Çatan dili olmak üzere yine iki ağza ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

<span class="mw-page-title-main">Komice</span> Ural dili

Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kereet</span>

Kereet veya Hereet - Tıva Türklerinde bir sülale adı. Eski Türkler çağında tarihi bir soy veya boy adı.

Salbık Kurganı, Hakasyada tarihi bir kurgandır.

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Kapova Mağarası</span>

Şulkan Daş (Rusça: Капова пещера, ayrıca Kapova mağarası, Belskaya - Rusya'ya bağlı Başkurdistan'da bulunan bir karst mağarası. Ağizel Nehri kıyısında, Şulkan Taş Koruma Alanı ile aynı adı taşıyan bölgede yer almaktadır. Mağara tarih öncesi dönemine ait kaya resimleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Algeti Millî Parkı</span>

Algeti Millî Parkı, Gürcistan'ın güneydoğusunda yer alankorunan bir alandır. Ülkenin başkenti Tiflis'in yaklaşık 60 km güneybatısındaki Tetritsqaro Belediyesi içinde yer alan Kvemo Kartli bölgesinde yer almaktadır.

Umma Han ) Avar, takma adı "Büyük" veya "Deli" - Avar Nutsal, Avar Hanlığı'nın 1774'ten 1801'e hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Timfi</span>

Timfi Yunanistan'da bir dağdır. Dağ, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır. Yunanistan'ın altıncı en yüksek dağıdır. Dağ üç zirveden oluşur: en yükseği Gamila'dır. Yüksekliği 2497 metredir. İkinci zirve Kura (Γκούρα) - 2467 metredir. Üçüncü zirve Astraka'dır (Αστράκα) - 2432 metre. Timfi Dağı doğudan batıya 20–25 km uzanır. Genişlik 15 km'dir. Timfi Dağı'nın eteklerinde bir dağ gölü yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aktanış (rayon)</span>

Aktanış Rayonu Rusya Federasyonu dahilindeki Tataristan'da yer alan bir idari birimdir. Rayon, cumhuriyetin kuzeydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayr Dağları</span> Kazakistanda bir sıradağ

Ayr Dağları, Kazakistan'nın Karagandı eyaletinin Karkaralı İlçesi'ne bulunan bir sıradağdır.