İçeriğe atla

Çatılı Aziz Nikolas Kilisesi

Koordinatlar: 34°58′38″N 32°53′22″E / 34.977277°K 32.889551°D / 34.977277; 32.889551
Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler
UNESCO Dünya Mirası
Konum Kıbrıs Cumhuriyeti
KriterKültürel: ii, iii, iv
Referans351
Tescil1985 (9. oturum)
Uzatma2001
Tehlike34°58′38″N 32°53′22″E / 34.977277°K 32.889551°D / 34.977277; 32.889551
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Çatılı Aziz Nikolas Kilisesi (Yunanca: Άγιος Νικόλαος της Στέγης, Agios Nikolaos Tis Stegis) Kıbrıs, Kakopetria'da bulunan 11. yüzyıl Bizans manastırıdır. Kilise, 11. yüzyılda Kıbrıs'ta hayatta kalan tek Orta Bizans katholikon'udur (manastır kilisesi). Çatılı Aziz Nikolaos Orta Bizans döneminden, 12. yüzyıl civarında Frank egemenliğinin başlangıcına kadar zenginleşmiştir. Frenk yönetiminden bu yana kilise açık kalmıştır, ancak küçük bir köy kilisesi ve haç yeri olarak hizmet etmiştir.[1] Kilise, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak etiketlenen Troödos Bölgesi'ndeki on Boyalı Kilise'den biridir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Stewart, Charles Anthony (1 Haziran 2010). "The First Vaulted Churches in Cyprus". Journal of the Society of Architectural Historians (İngilizce). 69 (2): 162-189. doi:10.1525/jsah.2010.69.2.162. ISSN 0037-9808. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  2. ^ Megaw, A. H. S. (1974). "Byzantine Architecture and Decoration in Cyprus: Metropolitan or Provincial?". Dumbarton Oaks Papers. 28: 57-88. doi:10.2307/1291355. ISSN 0070-7546. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs</span> Akdenizde ada

Kıbrıs, Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'deki Sicilya ve Sardinya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'a bağlı üs bölgeleri dışında de jure olarak adanın tamamını, fiilî olarak adanın %59'luk güney kesmini yönetir. 1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Lefkoşa)</span>

Selimiye Camii, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde bulunan cami ve eski Katolik katedralidir. Kentin ana camisidir. Selimiye Camii, Kıbrıs'taki hayatta kalan en büyük ve en eski Gotik kiliseye ev sahipliği yapmaktadır.

Kıbrıs Ermenileri, Kıbrıs'ta yaşayan Ermeni etnik topluluk. Kıbrıs'ta Ermenilerin sayısı 3.500 civarındadır ve dikkate değer bir oranda olmak üzere, çoğunlukla Lefkoşa'da ikamet etmektedirler. Ancak Limasol ve Larnaka kentlerinde de topluluk oluşturmuşlardır.

Aziz Klemens Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kilisedir. 4. yüzyılda, Ancyra şehrinin o zamanki episkoposu olan Aziz Klemens adına inşa edilmiştir. Doğu Roma dönemi boyunca farklı yıllarda başkaca kilise, manastır ve katedral yapılarının inşa edildiği bilinse de günümüze ulaşan tek emsal olması sebebiyle Ankara'daki yegane Bizans kilisesi olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde camiye çevrilen fakat 1916 Ankara Yangını esnasında tamamen yanması sonucu terk edilen yapıdan geriye yalnızca bir duvar ve iç cephesinde yatay kolları kazınarak silinmiş bir Latin haçının bulunduğu mermer blok kalmıştır. Kurtarılan birkaç sütun başlığı ve pencere sövesi ise Roma Hamamı Açıkhava Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Leş)</span>

Selimiye Camiî veya Aziz Nikolas Kilisesi Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Leç liman kentinin tarihi bir dinî yapıdır. Kilise olasılıkla Aziz Nikolaos'e adanmıştı ve İskender Bey'in ceset kalıntılarını korunmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler</span>

Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler, Orta Kıbrıs'ın Trodos Dağları'nda yer alan UNESCO Dünya Mirası Alanıdır. Alan, Bizans ve Bizans-öncesi duvar resimleri ile zengince dekore edilmiş on adet Bizans kilisesi ve manastırı içermektedir:

<span class="mw-page-title-main">İoannis Klimakos</span>

İoannis Klimakos, 6. ve 7. yüzyıllarda yaşayan Hristiyan aziz, kilise babası ve keşiş. Azize Katerina Manastırında keşiş olan İoannis Klimakos Katolik Kilisesi, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Doğu Katolik Kiliseleri tarafından aziz olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nikolaos Kilisesi (Stockholm)</span>

Aziz Nikolaos Kilisesi, İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan bir kilisedir. Kilise, 13. yüzyılda inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde Stockholm Sarayı'nın yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bedesten (Lefkoşa)</span>

Bedesten, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Selimiye Camii'nin hemen yanında yer alan tarihi bir yapıdır. Yapının bin yıldan uzun bir geçmişi vardır. Aslen 6. yüzyıl civarında arazisine bir kilise yapılmış, bunun yerine daha büyük bir kilise olarak günümüzdeki Bedesten binası 12.-16. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde bedesten olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panayia tis Asinu</span> Kıbrısta bir Bizans kilisesi

Panagia tis Asinou ya da Panagia Forviotissa Kıbrıs'ta Kıbrıs Kilisesi'ne bağlı hizmet veren kilisedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliselerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia tu Araka Kilisesi</span>

Panayia tu Araka Kilisesi Kıbrıs adasında Lagoudera mevkiinde bulunan Kıbrıs Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler kapsamında Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Efimianos Kilisesi</span>

Aziz Efimianos Kilisesi ya da Agios Efimianos Kilisesi Kıbrıs adasında Akdoğan, Mağusa kasabasının 2 kilometre güneybatısında bulunan bir Bizans kilisesidir..

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nikolaos Kilisesi (Malá Strana)</span> Pragın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok mimarisiyle yapılmış bir kilise

Aziz Nikolaos Kilisesi Prag'ın Malá Strana adlı küçük kasabasında bulunan Barok tarzda yapılmış bir kilisedir. 1704-1755 yılları arasında, daha önce 13. yüzyıldan kalma ve yine Aziz Nikolaos'a adanmış olan Gotik tarzdaki bir kilisenin bulunduğu yerde inşa edilmiştir. Prag Barok mimarisinin en büyük örneği olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Agios Ioannis Lampadistis</span>

Agios Ioannis Lampadistis, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilise kompleksidir. Kilise, 1985 Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panagia tou Mutulla</span>

Panagia tou Mutulla Kilisesi (çev.'Mutulla'lı Kutsal Meryem Kilisesi', Kıbrıs'ta, Lefkoşa'daki Marathasa vadisinde, Trodos sıradağlarının merkezindeki Mutulla köyünde bulunan dört yüzlü tek nefli bir Bizans kilisesidir. Kilise, 1985'ten beri UNESCO Dünya Mirası alanı "Troodos Bölgesindeki Duvar Kiliseleri"nin bir parçasıdır. Panagia tou Mutulla Kilisesi'ndeki freskler, Kıbrıs'ta yer alan freskler arasında günümüze ulaşan 13. yüzyıl eserlerinden tek kesin tarihli eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Başmelek Mikail Kilisesi (Pedoulas)</span>

Başmelek Mikail, Kıbrıs'taki Pedoulas'ta yer alan, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timios Stavros</span>

Timios Stavros ya da Kutsal Haç Kilisesi, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panagia tis Podithou</span>

Panagia tis Poditho, ayrıca Panagia Eleousa tis Poditho, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timios Stavros tou Agiasmati</span>

Timios Stavros tou Agiasmati, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

Metamorfosis tou Sotiros, ayrıca Agia Sotira, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.