
Hasan Rıza Paşa Çeşmesi ya da Rıza Paşa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki bir çeşmedir. Hasan Rıza Paşa tarafından 1845 ya da 1846 yılında yaptırıldı. 1970'lerden itibaren tahrip edilmeye başlayan çeşme, işlevini de yitirdi. 2014'te tamamlanan restorasyon çalışmasıyla birlikte tekrar faaliyete geçti.
Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesindeki kayda değer çeşmeler şu şekildedir:

Mısırlı Osman Ağa Çeşmesi ya da kısaca Osman Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Üzerindeki kitâbesine göre Bâbüssaâde Ağası Mısırlı Osman Ağa tarafından 1621 ya da 1622'de yaptırılsa da bu kitâbenin bu çeşmeye ait olmayabileceği ihtimali de ortaya atılmıştır. Bir müddet sonra teknesi çukurda kalan ve işlevini de yitiren çeşme, 1980'lerde yapılan çalışmayla imar hattına taşındı ve kot farkı giderildi. Zaman içerisinde ön cephesine, dinlenme taşları ile onları birbirine bağlayan tekne ağzı taşı eklendi. 2020'de yapılan restorasyon çalışmasıyla birlikte tekrar faaliyete geçti.

İbrahim Ağa Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. İbrahim Ağa tarafından 17. yüzyılda yaptırılmış olup o dönemde, Haydarpaşa Çayırı'nın kenarında, İbrahimağa Deresi'nin yanındaki cami ve hazîreden oluşan bir külliyenin parçasıydı.
Hasan Rıza Paşa Çeşmesi ya da Rıza Paşa Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Hasan Rıza Paşa tarafından 1852 ya da 1853 yılında yaptırılan çeşme; 1986'da Kadıköy Belediyesi, 1994-1995 yıllarında ise Mühürdar Lions Kulübü tarafından onarıldı.

Ali Paşa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. 1732 ya da 1733 yılında yaptırılmıştır. Kitâbesinde, Ali Paşa tarafından yaptırıldığı belirtilir ve bunun önünde, Osmanlı sadrazamları tarafından kullanılan "âsaf" sıfatı vardır. Bazı kaynaklar bu kişinin Sürmeli Ali Paşa olduğunu belirtse de; daha güncel değerlendirmelere göre, inşa yılından ötürü Hekimoğlu Ali Paşa tarafından yaptırıldığı belirtilir.
İbrahim Hilmi Tanışık, İstanbul ve Bursa'daki çeşme, cami ve kitâbeler üzerine çalışmaları olan ve iki ciltlik İstanbul Çeşmeleri adlı eseriyle tanınan yazar ve kent araştırmacısıdır.

Ladikli Ahmed Ağa Çeşmesi ya da Çuhadar Ahmed Ağa Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. 1793 ya da 1794 yılında, Osmanlı Padişahı III. Selim'in çuhadarlarından Ladikli Ahmed Ağa tarafından yaptırıldı. 1996 yılında bir restorasyon çalışması gerçekleştirildi.

Osman Ağa Çeşmesi ya da Babüssade Ağası Osman Ağa Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Babüssade Ağası Osman Ağa tarafından 1796 ya da 1797 yılında yaptırıldı. 2007'de, Kadıköy Belediyesi tarafından restore edildi.
Selâmi Çeşme, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Şuhî Kadın tarafından 1800 ya da 1801 yılında yaptırıldı. 1838 ya da 1839 yılında, II. Mahmud'un talimatıyla onarıldı.
Emine Hanım Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Kitâbesinde 1856 ya da 1857 yılında yapıldığı belirtilse de bu kitâbenin çeşmeye ait olup olmadığı belirsizdir. Taştan yapılan çeşme, son restorasyonundan önce harap durumdaydı ve tekne, ayna taşı, lüle gibi elemanları mevcut değildi. Kadıköy Belediyesi tarafından hazırlanan çeşme ile çevresinin peyzaj projesinin 2019 yılında İstanbul V Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çeşme, 2020'de restore edildi.
Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesindeki kayda değer çeşmeler şu şekildedir:
Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki kayda değer çeşmeler şu şekildedir:

Kethüda Yahya Ağa Çeşmesi, Yahya Ağa Çeşmesi ya da Hatipzâde Yahya Paşa Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer alan bir çeşmedir. O dönem, Osmanlı Sadrazamı Hekimoğlu Ali Paşa'nın kâhyası Yahya Ağa tarafından 1732 ya da 1733 yılında yaptırıldı.
Seyyid Paşa Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan eski bir çeşmedir. Günümüzde Erenköy ile Bostancı mahalleleri arasında uzanan Şemsettin Günaltay Caddesi üzerinde yer alıyordu.
Seyyid Mustafa Efendi Çeşmesi ya da Mustafa Efendi Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan eski bir çeşmedir. Erenköy'de, Sahrayıcedid'den Merdivenköy'e giden yol üzerinde yer alıyordu.
İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki kayda değer çeşmeler şu şekildedir:
İstanbul'un Beykoz ilçesindeki kayda değer çeşmeler şu şekildedir:
İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki kayda değer çeşmeler şu şekildedir:

Ali Bey Çeşmesi ya da Halkalı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmeydi. Ali Bey tarafından, yine kendisinin yaptırdığı okulun bir duvarına bitişik olacak şekilde 1706 ya da 1707 yılında yaptırıldı. Millet Caddesi'nin inşası nedeniyle 1957 yılında yıkıldı.