İçeriğe atla

Çar Çanı

Koordinatlar: 55°45′03″K 37°37′06″D / 55.75083°K 37.61833°D / 55.75083; 37.61833
Çar Çanı
Царь–колокол
Harita
Genel bilgiler
KonumMoskova, Rusya
ÜlkeRusya
Koordinatlar55°45′03″K 37°37′06″D / 55.75083°K 37.61833°D / 55.75083; 37.61833
Başlama1733
Tamamlanma1735
Yükseklik6,14 metre (20,1 ft)
Ölçüler
Genişlik6,6 metre (22 ft)
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Ivan Motorin

Tsarsky Kolokol, Tsar Kolokol III veya Kraliyet Çanı olarak da bilinen Çar Çanı (Rusça: Царь-колокол; Tsar'-kolokol), Moskova Kremlin arazisinde sergilenen 6,14 metre yüksekliğinde (20,1 ft), 6,6 metre çapında (22 ft) bir çandır. Çan, I. Petro'nun yeğeni İmparatoriçe Anna İvanovna tarafından yaptırılmıştır. Çan hiçbir zaman çalışır durumda olmamış, askıya alınmamış ve çalınmamıştır.

Çar Çanı, III. İvan Çan Kulesi ile Kremlin Duvarı arasında yer almaktadır. Bronzdan yapılmış olan çan, tamamlandıktan sonra çıkan bir yangın sırasında çatlamış ve hiç çalınmamıştır. Çan, 201.924 kilogram ağırlığında[1] 6,14 metre yüksekliğinde, 6,6 metre çapında ve 61 santimetreye varan kalınlığıyla dünyanın en büyük çanıdır. Kırık parça 11,500 kilogram (25,400 lb) ağırlığındadır.

Çan, barok meleklerin kabartma resimleri, bitkiler, azizlerin yer aldığı oval madalyonlar ve bir önceki Çar Çanı'nın dökümü sırasında hüküm süren İmparatoriçe Anna ve I. Alekseyin neredeyse gerçek boyutlu resimleriyle süslenmiştir.

Sovyetler Birliği döneminde bazı bakımlardan geçen çan, 2016 baharında Kaliforniya Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, döküm sırasında hasar görmemiş olsaydı Çar Çanı'nın nasıl ses çıkaracağını elektronik olarak yeniden üretti.[2]

Kaynakça

  1. ^ Slobodskoy, Archpriest Seraphim (1996), "Bells and Russian Orthodox Peals", The Law of God, Jordanville, N.Y.: Holy Trinity Monastery, s. 624, ISBN 978-0-88465-044-7 
  2. ^ "Revisiting the Tsar Bell". Berkeley Center for New Media. 27 Nisan 2016. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pisa Kulesi</span> İtalyadaki tarihi çan kulesi

Pisa Kulesi, İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli'de yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173-1272 yılları arasında yapıldı. İnşası 99 yıl sürdüğü için mimarı konusunda net bir bilgi bulunmamakla beraber Mimar Bonnano Pisano ve Diotisalvi tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Big Ben</span> Londradaki saat kulesi

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kremlin</span>

Kremlin, "kale", "hisar", "şato" anlamlarına gelen ve çoğu tarihi Rus kentinin merkezinde bulunan muhkem yapılar bütünü. En tanınmışları Moskova Kremlini'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Stefan Katedrali (Viyana)</span>

Aziz Stephan Katedrali Viyana'nın merkezinde bulunan, 1147 yılında inşa edilmiş olan, Viyana'nın en önemli simgesi durumundaki katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Giotto'nun Çan Kulesi</span> Floransada kule

Giotto'nun Çan Kulesi, İtalya'nın Floransa kentinde Duomo Meydanı'nda Floransa Katedrali'ni tamamlayan kompleksin bir parçası olup serbet bir şekilde durmakta olan bir çan kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çar Bombası</span> 1961de SSCB tarafından patlatılmış nükleer bomba

Çar Bombası ;, alfanümerik adlandırma ile AN602, hidrojen bombasının diğer bir adıdır. Dünya'da bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

Etiyokuşu Höyüğü, Ankara il merkezinin yaklaşık 5 km. kuzey – kuzeydoğusunda, günümüzde tümüyle yapıların altında kalmış bir höyüktür. Etiyokuşu ismi, muhtemelen kazı ekibi tarafından verilmiş bir isimdir. Tepe, 86 x 22,5 metre boyutlarında, 1,5 metre yükseklikte ve yerleşme alanının 6,5 dönüm olduğu bildirilmiştir. Kazı öncesinde Çubuk Barajı asfaltıyla ikiye bölünmüş durumdaydı ve kum çekilmesiyle kısmen tahrip edilmiş bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">I. Fyodor</span>

I. Fyodor (Teodor) İvanoviç veya Fyodor I. İoanoviç ; 31 Mayıs 1557 – 16 veya 17 Ocak 1598), Zangoç Fyodor olarak da anılan, 1584–1598 yılları arasında hüküm sürmüş, Rurik hanedanına mensup son Rus çarıdır.

<span class="mw-page-title-main">V. İvan</span> Rus hükümdar (1666-1696; çar 1682-1696)

V. İvan Alekseyeviç Romanov ; 6 Eylül 1666 Moskova – 8 Şubat 1696 Moskova), 7 Mayıs 1682 ve 8 Şubat 1696 tarihleri arasında hüküm sürmüş, Romanov hanedanına mensup Rus çarıdır. Önemli fiziksel ve zihinsel sorunları vardı.

<span class="mw-page-title-main">I. Dmitri</span> Rus hükümdar (1581-1606; çar 1605-1606)

I. Dmitri İvanoviç, Moskova Knezliği tahtında hak iddia edip, 1605'ten 1606'daki ölümüne kadar yaklaşık bir yıl boyunca I. Dmitri adıyla hüküm sürenRus çarı. Rurik hanedanına mensup olduğu varsayılsa da, aslında Rurik soyundan gelmemektedir. Dmitri'nin gerçek ismi Grigori (Yuri) Bogdanoviç Otrepyev'dir. Bu nedenle muhalifleri ve ölümünün ardından tarihçiler tarafından yaygın olarak Düzmece Dmitri olarak anılmıştır.

Korea Aerospace Industries KF-21 Boramae, Güney Kore ve Endonezya ortaklığı ile Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (ROKAF) ve Endonezya Hava Kuvvetleri (TNI-AU) için geliştirilmesi planlanan bir çok rollü savaş uçağı programıdır. Uçak, FA-50'nin ardından geliştirilen ikinci Kore yapımı savaş uçağı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Vardzia</span>

Vardzia güney Gürcistan'daki bir mağara manastırıdır. Kura Nehri'nin sol yakasında bulunan Eruşeti Dağı'nın eteklerinden kazılmış olan manastır, Aspindza'ya otuz kilometre uzaklıktadır. Ana inşaat dönemi on ikinci yüzyılın ikinci yarısıydı. Mağaralar, uçurum boyunca yaklaşık beş yüz metre boyunca uzanır ve on dokuz katmandan oluşur. Meryem'in ölümü Kilisesinin tarihi, Tamar ve Rustaveli'nin altın çağını yaşandığı 1180'lere dayanır. Kilisede önemli duvar ressamlığı serileri vardır. Bölge, on altıncı yüzyılda Osmanlı'nın bölgeyi fethetmesinden sonra büyük ölçüde terk edilmiştir. Günümüzde devlet mirasının parçası olan genişletilmiş Vardzia-Hertvisi bölgesi, UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çar Topu</span>

Çar Topu, 1586'da IV. İvan'ın oğlu I. Fyodor'un isteği üzerine, Rus top ustası Andrey Chokhov tarafından dökülen büyük bir erken modern dönem topudur. Günümüzde Moskova Kremlini arazisinde sergilenmektedir. Genellikle sembolik bir etkiye sahip olan top, herhangi bir savaşta kullanılmadı. Ancak, top en az bir atış izi taşımaktadır. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, kalibresine göre dünyanın en büyük bombardıman topu olduğu gösterilir fakat sanılanın aksine 915 mm kalibreye sahip olan Şahi topu bu toptan daha büyüktür. 31 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ayrıca bu top Moskova Kremlini'nin önemli turistik cazibe merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Petro Anıtı</span>

Büyük Petro Anıtı, Moskova'nın merkezinde, Moskova Nehri ile Vodootvodny Kanalı'nın batı kesişme noktasında bulunan, Rus Çarı I. Petro'nun 98 metre yüksekliğinde (322 ft) bir anıtıdır. Gürcü tasarımcı Zurab Tsereteli tarafından, Büyük Petro'nun kurduğu Rus Donanması'nın anısına binaen tasarlanmıştır. 1997'de dikildi ve bugün dünyanın sekizinci en yüksek heykelidir. Yaklaşık 1000 ton ağırlığındadır ve 600 ton paslanmaz çelik, bronz ve bakır içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Ohrili Klement Kilisesi</span>

Aziz Ohrili Klement Kilisesi genellikle basitçe Soborna Crkva olarak anılan Üsküp, Kuzey Makedonya'da yer alan, Makedon Ortodoks Kilisesi'nin en büyük katedralidir.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin Anıtı</span>

Yuri Gagarin Anıtı, 42,5 metre yüksekliğinde bir kaideye (taban) sahiptir. Uzaya çıkan ilk kişi olan Yuri Gagarin'in heykelidir. Moskova'da Leninsky Prospekt Bulvarında yer almaktadır. Tabanı, bir roket egzozunu andıracak şekilde tasarlanmıştır. Heykel, uzay araçlarında sıklıkla kullanılan bir metal olan titanyumdan yapılmıştır ve 12 ton ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Szelim mağarası</span>

Szelim mağarası kuzeybatı Macaristan'da, Gerecse Dağları'nın batı kenarında, Tatabánya şehri yakınlarındaki Által-ér Vadisi'nin 289 metre (948 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Mağaranın içi 45 metre (148 ft) uzunluğunda ve 14 metre (46 ft) yüksekliğindedir. Bölge, kolay erişilebilir konumundan dolayı yüzyıllar boyunca yerel köylüler tarafından düzenli olarak ziyaret edilmiş ve sığınak olarak kullanılmıştır. Mağaranın devasa dikdörtgen girişinde Tuğrul'un bir anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cuciulat Mağarası</span>

Cuciulat Mağarası Romanya'nın Sălaj ilindeki Letca komünündeki Cuciulat köyünün yakınında, Podișul Someșan platosunda yer alan bir mağaradır. Orta Avrupa'da bilinen en eski mağara resimlerine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kremlin Duvarı</span>

Kremlin Duvarı, Moskova Kremlini'ini çevreleyen, karakteristik çentikleri ve Kremlin kuleleri'yle tanınan bir savunma duvarıdır. Orijinal duvarlar büyük olasılıkla 1156 yılında inşa edilmiş bekçi kuleleri olan basit bir ahşap çitti. Kremlin duvarları, Kremlin'deki birçok katedral gibi, İtalyan mimarlar tarafından inşa edilmiştir.