İçeriğe atla

Çapul TV

Çapul TV
Kuruluş 6 Haziran 2013
Sahibi Alternatif Medya Derneği
Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Yayın alanı Global (internet)
Websitesi http://capul.tv/

Çapul TV, Gezi Parkı Direnişi'nin 10. günü olan 6 Haziran 2013'te internet üzerinden televizyon yayına başlayan bağımsız[1] bir yayın organıdır.[2][3]

"Toplumsal muhalefete ve hareketlere, daha eşitlikçi ve demokratik bir toplumsal yapılanmaya yönelik mücadeleye destek vermek, Bilgi tekelleri tarafından bilerek görmezden gelinen, insan hayatının her alanına dair bilgiyi üretmeye katkı sağlamak, bilginin sunumu ve dolaşıma girmesi için uygun bir platform sağlamak, Bilgi üretim sürecinde hiyerarşik yapılanmaya karşı çıkmak ve profesyonel-amatör ayrımı yapmamak, Ticari faaliyetlerle asla bağı olmadan kendi maliyetlerini karşılamak, İletişim sürecinin ve bunun sonucunda üretilen bilginin ticarileştirilmesine karşı mücadele vermek" amacıyla kurulduğunu web sitesinde ilan eden Çapul TV, internet üzerinden yayınını sürdürmektedir.

Çapul TV'nin logosu, Gezi Parkı eylemlerinde popülerlik kazanan Penguen'dir.[4]

Çapul TV aynı zamanda Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin düzenleyicileri arasında yer almaktadır.[5]

Programlar

  • Çapulcu Bülteni
  • Gündüz İşte Gece Direnişte
  • Fenomen
  • İtalya Günlüğü
  • Kızlı Oğlanlı Felsefe
  • Şantiye Sahası
  • Hadi Ateistler Bunu da Açıklayın[6]
  • Bolivarcı Günlük
  • Gündeme Dair

Kaynakça

  1. ^ "'Çapulcu Meydanı' formatı geliştirildi!". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 17 Haziran 2014. 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  2. ^ "Çapul TV yayında". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. 8 Haziran 2013. 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  3. ^ "2013'te sokakta her şey yeniydi, televizyonda ise..." T24. t24.com.tr. 1 Ocak 2014. 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  4. ^ "Direniş yayını stüdyoda sürüyor". Radikal Gezetesi. radikal.com.tr. 4 Kasım 2013. 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  5. ^ "11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor: "Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri"". BirGün Gazetesi. birgun.net. 25 Nisan 2016. 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  6. ^ "Ehlisünnet TV varsa, Ateist TV de mümkün mü?". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 7 Haziran 2014. 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cine5</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Cine5, 20 Eylül 1993 tarihinde Erol Aksoy tarafından kurulan bir ulusal televizyon ve sinema kanalıdır. Türkiye'nin ilk ücretli ve şifreli kanalıdır. Yayına geçtiği dönemde, seçkin filmleri üyeleri ile buluşturmuştur. Cine5 sırasıyla; Star TV, Flash TV, TeleOn, Show TV, Kanal 6, HBB, TGRT, atv ve Kanal D'den sonra Türkiye'nin onuncu özel ve ilk şifreli televizyon kanalı olmuştur. 16 Ocak 2006 tarihinde tamamıyla şifresiz yayına başladı.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı (taraftar grubu)</span> Beşiktaş Jimnastik Kulübünün taraftarlarından oluşan belli bir grubun ismi

Çarşı veya Beşiktaş Çarşı grubu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün taraftarlarından oluşan belirli bir grubun ismidir. 1982 yılında kurulan Çarşı Grubu, futbol maçlarını ağırlıklı olarak Kapalı Tribün'de izlemektedir. En bilinen sloganlarından bazıları "Çarşı her şeye karşı!" ve "Evdeki hesap Çarşıya uymaz"dır. En tanınan amigosu Alen Markaryan'dır. İsminin kökeni Beşiktaş'taki Büyük Beşiktaş Çarşısı'ndan gelmektedir. Çarşı birçok kitaba ve yüksek lisansa tez konusu olmuştur.

Ayşe Hür Türk tarihçi, araştırmacı yazar ve radyo-tv programcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Topçu Kışlası</span> 1806-1940 yıllarında Taksim Meydanında bulunan kışla

Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası, 1806 - 1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı'nda günümüzde Taksim Gezi Parkı'nın durduğu yerde bulunan yapı. Askeri işlevlerinin yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması gibi amaçlarla da kullanıldı. 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye başkanı sıfatıyla Lütfi Kırdar'ın isteği ve Avrupalı şehir planlamacılarından Henri Prost'un tavsiyesi üzerine yıkılan kışlanın yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırıldı, fakat planlanan düzenlemelerin pek azı yapılabildi. Şimdi yapının yerinde Taksim Gezi Parkı vardır.

Yeni Akit, Türkiye'de yayımlanan İslamcı ve köktendinci ulusal günlük aşırı sağcı bir gazetedir. Yahudilere, Hristiyanlara, ateistlere ve eşcinsellere karşı nefret söylemlerine başvurmuştur. Köktendincilikle eleştirilen gazete Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'de nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası İşçi Filmleri Festivali</span>

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali veya İşçi Filmleri Festivali, Türkiye'de 2006 yılından itibaren her yıl, 1 Mayıs İşçi Bayramı'ndan başlayarak 8 Mayıs'a kadar devam eden bir film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

Taksim Dayanışma Bileşenleri Platformu veya Taksim Dayanışması başta Taksim Yayalaştırma Projesi olmak üzere Taksim bölgesinin yeniden şekillendirilmesinde halkın da söz sahibi olmasını amaçlayan ve bölgenin mahalle derneklerinin, sendikaların, meslek odalarının ve bazı siyasi partilerin bir araya gelmesiyle gerçekleşen bir oluşum.

Çapulcu başkasının malını alan, talan eden kimse, yağmacı ve düşman toprağına atla hücum edip yağma eden, akıncı anlamlarına gelir. Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı olayları sırasında göstericiler için kullanıldıktan sonra Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından, kelimenin tanımının değiştirildiği öne sürülmektedir. TDK sitesinde hâlen kullanılan tanım "Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı" olarak görülmektedir. Fakat Gezi Parkı olayları sırasında değiştirildiği iddia edilen bu tanım TDK'nın Türkçe Sözlüğünün 2010 yılında çıkan 11. baskısında aynen yer almaktadır.

Ethem Sarısülük, 2013 yılında Gezi Parkı protestoları sırasında Ankara'da Polis tarafından vurularak öldürülen eylemci. Ankara'daki Gezi Parkı eylemi sırasında Polis memuru Ahmet Şahbaz tarafından başından ağır yaralanan Sarısülük, 14 gün yoğun bakımda kaldı. 12 Haziran 2013 tarihinde beyin ölümü gerçekleşen Ethem Sarısülük, 14 Haziran 2013 tarihinde saat 15.15'te Ankara Numune Hastanesi'nde öldü. Yapılan otopside mermi çekirdeğinin beynin içinde olduğu rapor edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları zaman çizelgesi</span> Vikimedya liste makalesi

Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, 4 sosyalist örgüt ve birçok bağımsız kişinin içerisinde yer aldığı sürdürülen ortak program etrafında ortak bir parti kurma çalışmalarının sonucunda 24 Haziran 2013 tarihinde kuruluşu ilan edilen Marksist-Leninist parti. Kısaltması "SYKP" şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Antikapitalist Müslümanlar</span> Türkiyede İslami Sosyalizmi savunan bir oluşum

Antikapitalist Müslümanlar ya da Kapitalizmle Mücadele Derneği, 2012 yılında Müslümanlarca kurulmuş bağımsız bir dernek ve İslâmi Sosyalist oluşum. Dernek 2020 yılında kapatılmış ve faaliyetlerine son vermiştir.

<i>T24</i> Haber sitesi

T24, 1 Eylül 2009 tarihinde Türkiye'de yayına başlayan internet gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ateizm Derneği</span> Türkiyede faaliyet gösteren düşünce özgürlüğü derneği

Ateizm Derneği, Türkiye’nin ilk resmî ateist derneğidir. Ateizm Derneği, toplumda genel kabul görmüş olan ön yargı ve inançlardan arınmış; dinin, felsefi ya da ideolojik görüşlerin, toplumsal bir baskı aracı olarak kullanılmasına karşı kurumsal mücadele veren; Türkiye ateistlerinin kendi görüşlerini yasal zeminde özgürce ifade edebilmesini teşvik eden, bilimsel, felsefi ve teolojik konularda eğitici projeler düzenleyen yasal bir kurumdur.

Eylül Cansın, 23 yaşında Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak intihar eden Türk transeksüel kadın.

<span class="mw-page-title-main">Sel Yayıncılık</span> Türkiyede bir yayınevi

Sel Yayıncılık, İstanbul'da faaliyet gösteren yayıncılık firmasıdır. 1990'da kuruldu ve gerek Türkçe kitaplar gerekse dünya edebiyatından hem kurgu hem de kurgu dışı çevirileri gerçekleştirerek bünyesinde barındırdı.

Fatma Bostan Ünsal, Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin eski genel başkan yardımcısı, siyaset bilimci ve insan hakları savunucusu.

Nurcan Akad, gazeteci.