İçeriğe atla

Çapraz platform yazılımı

Firefox en sık kullanılan çoklu platform yazılımlarındandır. Windows, Mac ve GNU/Linux sürümleri bulunmaktadır.

Çapraz platform yazılımları veya çoklu platform yazılımları, birden fazla işletim sisteminde dağıtımı olan yazılımlardır.[1]

Örnekler

Aşağıda bazı uygulamaların çalıştığı platformlar gösterilmiştir:

İnternet uygulamaları

Gezinti araçları

E-Posta araçları

FTP (dosya transferi) araçları

Sohbet - iletişim araçları

  • Mercury Messenger: Windows, GNU/Linux, Mac

P2P araçları

Grafik Düzenleme Uygulamaları

Gimp bir özgür yazılım ürünü olup; Windows, Mac OS X ve Linux sürümleri bulunur

Ofis uygulamaları

Sistem araçları

  • Clam AntiVirus: Windows, GNU/Linux, Mac

Kaynakça

  1. ^ "Cross Platform Nedir? Oyunlarda Çapraz Platform Ne Demek?". SaveButonu. 25 Ekim 2020. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Compiler Collection</span>

GNU Compiler Collection, GNU Projesi tarafından üretilen ve çeşitli programlama dillerini destekleyen bir derleyici sistemidir. GCC, GNU araç zincirinin önemli bir parçasıdır. Henüz tamamlanmamış GNU işletim sisteminin resmî derleyicisi olmanın yanı sıra, diğer birçok modern Unix benzeri işletim sistemleri tarafından standart derleyici olarak benimsenmiştir. GCC, çok çeşitli işlemci mimarilerine taşınmış; ticari, perakende ve kapalı kaynak yazılım geliştirme ortamlarında yaygın bir araç olarak konuşlanmıştır. Windows'ta GCC kodlarını derlemek ve çalıştırmak için Cygwin, MinGW ve Tiny C Derleyici (TCC) gibi derleyiciler kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bash</span>

Bash, Brian Fox tarafından GNU Projesi için Bourne kabuğuna özgür yazılım alternatifi olarak yazılmış, Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanılan komut satırı kabuğu ve bu kabuğun betik dilidir. GNU Tasarısı'nın parçasıdır ve birçok GNU/Linux dağıtımında ön tanımlı kabuk olarak gelir. Ayrıca bir versiyonu Windows 10 için Linux İçin Windows Alt Sistemi aracılığıyla mevcuttur. Solaris 11'in de varsayılan kullanıcı betiğidir. Bash ayrıca 2019 öncesinde çıkan tüm MacOS sürümlerinde varsayılan kabuktu.

FTP istemcisi, FTP protokolü üzerinden FTP Sunucu'ya bağlanarak dosya transferi gerçekleştiren yazılımlara denir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Code::Blocks</span>

Code::Blocks, özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.


<span class="mw-page-title-main">Simple DirectMedia Layer</span> özgür ve açık kaynak kodlu yazılım çoklu ortam kütüphanesi

Simple DirectMedia Layer (SDL), ilk olarak 1998 yılında Sam Lantinga tarafından C programlama dili ile yazılmış, çapraz platform, özgür ve açık kaynak kodlu yazılım çoklu ortam kütüphanesi. Birçok platformda değişikliğe gerek duymadan grafik, ses, klavye, fare etkileşimi sunan bir arabirim niteliğindedir.

GLEW, açık kaynak kodlu çapraz platform C/C++ kütüphanesidir. OpenGL uzantılarının (extension) sorgulanması ve yüklenmesine yardım eder. GLEW, hedef platformdaki OpenGL uzantılarını saptamak için verimli çalışma zamanı mekanızmaları sağlar. OpenGL çekirdeği ve uzantı fonksiyonelliği açık bir şekilde tek bir başlık dosyasında tanımlanmıştır.

GLee, açık kaynak kodlu çapraz platform OpenGL uzantı (extension) yükleme kütüphanesi. GLee, OpenGL 3.0 ile birlikte gelen yeni fonksiyonların tamamına ve 399 uzantıya kusursuz destek sağlar. OpenGL Extension kütüphanelerine bağlantıyı, çekirdek fonksiyonları kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice</span> açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti

LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Base</span>

LibreOffice Base, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin veritabanı yönetim aracı. LibreOffice Base kullanılarak tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenlenebilir. Kullanıcı bu işlemleri ister kendi veritabanında, isterse Base ile birlikte gelen Firebird, HSQLDB veritabanı motorlarıyla yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">ClamAV</span>

ClamAV, Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış çoklu platform destekli bir antivirüs yazılımıdır. Otomatik virüs veritabanı güncelleme özelliğine sahiptir. Daha çok Unix temelli sistemler için tasarlanmaya başlanmış olmakla birlikte Windows, Mac OS X ortamlarında da kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frescobaldi (yazılım)</span>

Frescobaldi, LilyPond müzik dosyaları düzenleyicisidir. Çoklu platform destekli olup GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış özgür bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">BitlBee</span> Yazılım

BitlBee çapraz platform bir IRC anlık mesajlaşma yazılımıdır. GNU Genel Kamu Lisansı'yla dağıtılmaktadır. GNU/Linux, Unix, BSD, Windows, AmigaOS ve Mac OS X'le uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">PyCharm</span>

PyCharm, çapraz platform bir Python geliştirme ortamı (IDE)'dir. Kod analizleri, grafiksel hata ayıklamacısı (debugger), versiyon kontrol sistemi (VCS) ile entegre ve Django ile Python web geliştirmeleri yapılmasını sağlamaktadır.

GNU araç zinciri, GNU Tasarısı tarafından üretilen geniş bir programlama araçları yığınıdır. Bu araçlar, yazılım uygulamaları ve işletim sistemi geliştirmede kullanılan bir araç zinciri oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ardour</span>

Ardour; GNU/Linux, macOS, FreeBSD ve Microsoft Windows üzerinde çalışan dijital ses işleme istasyonu yazılımıdır. Baş yazarı, JACK Ses Bağlantı Kiti'nden de sorumlu olan Paul Davis'tir. Ardour, profesyonel kullanıma uygun olacak bir yazılım olarak tasarlanmıştır.

Aşağıda, dikkate değer kelime işlemcilerin bir listesi bulunmaktadır.